Šta je novo?

Overclock Sempron 2800+ 64bitni

Eclipse

Slavan
Učlanjen(a)
06.04.2005
Poena
319
Klokovao sam Semprona 64 2800+(754) na 2400mhz (multiplier:8x, bus speed:300mhz, HT link:900mhz).

Procesor se ne greje, stabilno radi i pod opterecenjem.
Da li mogu ovako da ga drzim za svakodnevnu upotrebu?

Plocha je Epox 8KDA3J.

Memorija:
256mb pc3200 (200mhz)
256mb pc2700 (166mhz)

Poenta je uvek ista. Jedino o čemu treba da brineš jeste temperatura. Od toga može glava da zaboli i odnosi se u 99% slučajeva na stabilnost sistema, gotovo nikada ne dolazi do fizičkih oštećenja, ma koliko se preterivalo sa overklokom na fabrički nemodifikovanoj ploči (ili procesoru).

Ako ti kažeš da radi, samo vozi! Samo pripazi, zavisno od kućišta i hlađenja, temperatura pod punim opterećenjem (kada se igraš ili slično) može mnogo da skoči, ukoliko je telo hladnjaka malo i ukoliko u kućištu nema dovoljne promaje.

Poz 🙂.

Ako ti prolazi sve testove i ne greje se previše, nema razloga da ne 😉

Trebalo bi da moze bez vecih problema,zavisi koliko si mu digao voltazu,tj kolka mu je temperatura.Max temperatura za taj cpu je 69-70c (zavisi od revizije)i na toj temperaturi se gasi(licno sam se uverio,ne namerno).
.Ja imam isti procesor i navio sam ga na 2600mhz htt-325 ali sam zamenio box sa Neon 8 pro koji bi ga ohladio i u Avganistanu(kosta negde oko 15e).Box moze da u nekim slucajevima bude knap taman,pogotovo leti kad skoce temperature,zimi tesko da moze da se pregreje.
Skini S&M progamce,proveri i reci kolika je temperatura pri punom opterecenju.Pre pokretanja namesti unutar S&M-a cpu load na 100%.
http://files.extremeoverclocking.com/file.php?f=127

ja isto na epoxu klokovao samo onaj 2500+ semprona , bez dizanja voltaze (pogledaj signature sve pishe lepo) i radi srecno i veselo vec vise od godinu dana , 0-24h zato sto download sa neta ne sme da stane 🙂

Kako da prikacim slike ovde na benchu?

prosao je test sa 100% load cpu, a temperature su na slikama.
Imam box cooler pa ne znam da li da ga teram jos ili ne.

Najbolje za svaki slucaj stavis temperaturu gasenja u biosu na 60c i nemas brige,kada dogura blizu samo ce pistati komp i ugasice se,mada tesko da ce se to ikada desiti na 2.4ghz cak i ako je napon na ~1.55-1.6v.S&M izvuce neveravtnu veliku temperatura na cpu testu koja nikada ne bude u realnom radu,bar je tako bilo kod mene,a prime je najbolji za test stabilnosti cpu,ako prodje preko 3-4sata ima dovoljan napon i mislim da je skroz stabilan,za memoriju uradi goldmemory i ako to sve prodje imas 100% stabilan komp.

Ovih 52.6 je ok temperatura za procesor,ali imaj na umu da je sad zima.Po meni ok je sa svaki dan do 55.Kad dodje leto skocice ti temperatura do 60 sigurano mozda i preko.Imas dobre coolere za oko 10 evra.Istrazivao sam temu zbog svoje masine dosta i dosao do sledeceg zakljucka.Najbolji odnos cena performanse ima Neon 8 pro (65 cfm 3500rpm od 10-20e)koji pored sto hladi procesor hladi i naponsku jedinicu i memoriju i grafiku.Ima neka rebra na ventilatoru koja usmeravaju vazduh svuda oko njega.Iza njega Glacial tech Igloo 7300 pro(oko 10e,3000rpm,otpilike 45cfm) i na kraju asus crux koji se vrti na 6000 ili tako nesto, oko 45cfm,ali je najbucniji od svih.
Evo ovde imas neke od njih: http://www.digit-life.com/articles2/cpu/a64-budget-coolers-shootout-oct2k6-part1.html
Mozda ce moci box da prodje,ali po meni je pametnije uzeti neki od ovih coolera i naviti ga do maximuma i ne razmishljati o temperaturi.Sto se tice pregrevanja meni je crk'o kuler i procesor se sam ugasio kada je presao 69c i zagrejao se nenormalno nisam mogao pipnuti hladnjak,i nista mu nije bilo radi kao sat.Mada je pametnije namestiti max temp u biosu.

Ovih 52.6 je ok temperatura za procesor,ali imaj na umu da je sad zima.Po meni ok je sa svaki dan do 55.Kad dodje leto skocice ti temperatura do 60 sigurano mozda i preko.Imas dobre coolere za oko 10 evra.Istrazivao sam temu zbog svoje masine dosta i dosao do sledeceg zakljucka.Najbolji odnos cena performanse ima Neon 8 pro (65 cfm 3500rpm od 10-20e)koji pored sto hladi procesor hladi i naponsku jedinicu i memoriju i grafiku.Ima neka rebra na ventilatoru koja usmeravaju vazduh svuda oko njega.Iza njega Glacial tech Igloo 7300 pro(oko 10e,3000rpm,otpilike 45cfm) i na kraju asus crux koji se vrti na 6000 ili tako nesto, oko 45cfm,ali je najbucniji od svih.
Evo ovde imas neke od njih: http://www.digit-life.com/articles2/cpu/a64-budget-coolers-shootout-oct2k6-part1.html
Mozda ce moci box da prodje,ali po meni je pametnije uzeti neki od ovih coolera i naviti ga do maximuma i ne razmishljati o temperaturi.Sto se tice pregrevanja meni je crk'o kuler i procesor se sam ugasio kada je presao 69c i zagrejao se nenormalno nisam mogao pipnuti hladnjak,i nista mu nije bilo radi kao sat.Mada je pametnije namestiti max temp u biosu.

Da,ako misli da moze jos dosta vise izvuci neka poslusa saveta za cooler,mada bi trebao da nabavi i bolju memoriju,koja ce raditi preko 200mhz,jer za HTpreko 300mhz memorija prelazi 200mhz i divajder mora da se poveca pa su slabije performanse i nema smisla tako drzati.Pogotovo sto ima dva razlicita modula i sada mu rade na 150mhz verovatno.A ako ce drzati ovako na 300x8 mislim da je box cooler vise nego dovoljan na naponu do +0.1.

Napon nije diran, memorija radi na 150mhz
Videcu da je zamenim uskoro za nesto jace ali otom potom.
Zadovoljan sam ovakvim radom tako da mi zasad nije neophodno jace.

Hvala na savetima

Moze i na 200mhz da radi memorija,meni tako radi.HTT mnozilac na 3x ,htt 325,memorija na DDR100(166mhz) set,i posle iz wina log-on skripta dize takt na DDR120 set(200mhz).Dalje ne mogu jer nece ploca da mi radi sa x2 hht mnoziocem.

Moze i na 200mhz da radi memorija,meni tako radi.HTT mnozilac na 3x ,htt 325,memorija na DDR100(166mhz) set,i posle iz wina log-on skripta dize takt na DDR120 set(200mhz).Dalje ne mogu jer nece ploca da mi radi sa x2 hht mnoziocem.

Probacu to sa ddr120,ja samo zbog toga drzim na 300ht,a mogao bih oko 320-325,preko kog programa dizes memoriju pri login-u?

stavis memori freq na 133, pa ces na tih 320 i kusru imati oko 215-220 klok memorije.

A64info moze da se iskoristi iz command prompta,ali me narvira sto mu je Tref izrazen u nekim brojkama umesto kao u A64tweakery npr.200mhz 3.9ns itd. pa koristim kombinaciju.E sad ne koristim onu opciju iz A64tweaker-a koja sama pri dizanju wina namesta parametre jer mi je blokirala masina zbog toga.Napravio sam .bat file u kome ucitam iz command prompta odredjeni set parametara pomocu A64info i upisem ga u HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run ,kao new string value(npr. C:\MemTakt.bat),i on se sam startuje pri log-onu tog usera.

@gx-x

Nece mi memorija ni megaherc preko 200 pri 1T zbog toga sto imam dva dvostrana modula,a ploca mi je predvidjena za 1 dvostrani i 1 jednostrani max.

A64info moze da se iskoristi iz command prompta,ali me narvira sto mu je Tref izrazen u nekim brojkama umesto kao u A64tweakery npr.200mhz 3.9ns itd. pa koristim kombinaciju.E sad ne koristim onu opciju iz A64tweaker-a koja sama pri dizanju wina namesta parametre jer mi je blokirala masina zbog toga.Napravio sam .bat file u kome ucitam iz command prompta odredjeni set parametara pomocu A64info i upisem ga u HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run ,kao new string value(npr. C:\MemTakt.bat),i on se sam startuje pri log-onu tog usera.

Hvala,probacu tako,meni mem hoce do 210mhz ako malo olabavim tajminge,ali nisam bas siguran da je skroz stabilna.Ne znam da li da se ponovo mucim i testiram stabilnost na novim podesavanjima,zbog tih 150-200mhz,ovako mi radi provereno stabilno(i mem i cpu).

@Dule13:

imas a64info-beta, imas da stavis profil direktno iz njega u registry, ne moras da se cimas rucno
@nenad 22:

Olabavi malo tajminge, CAS stavi na 3, cycle time stavi na 3000 i kusur, olabavi i zadni setting (Tras) stavi na 10 (nije neka razlika kad mu menjas vrednosti, a memoriji zznaci.

onaj read preamble i max async latency stavi na recimo na 10 ili na 8 pa probaj.

Stabilnost ce brzo istestirati S&M-om, stavis onaj cetvrti memori test, obicno pukne za 5 do 10 min ako nesto ne valja, ako prodje 4-5 krugova (to ti je pola sata) onda si ok 98%. Posle mozes da pustis OCCT koji isto jako brzo puca ako nesto ne valja, dakle skini ga (malcni prog). Ne moras pustati prime95 24h...Setinzi na kojima mi je S&M pucao posle 2 min, prime je vrteo i po 4 sata...na kraju sam ga i batalio, tako da za mem koristim S&M bateriju testova, a za CPU i overall - OCCT. 😉

aj pa se igraj malo, zato iimas PC a ne konzolu :d

@Dule13:

imas a64info-beta, imas da stavis profil direktno iz njega u registry, ne moras da se cimas rucno
@nenad 22:

Olabavi malo tajminge, CAS stavi na 3, cycle time stavi na 3000 i kusur, olabavi i zadni setting (Tras) stavi na 10 (nije neka razlika kad mu menjas vrednosti, a memoriji zznaci.

onaj read preamble i max async latency stavi na recimo na 10 ili na 8 pa probaj.

Stabilnost ce brzo istestirati S&M-om, stavis onaj cetvrti memori test, obicno pukne za 5 do 10 min ako nesto ne valja, ako prodje 4-5 krugova (to ti je pola sata) onda si ok 98%. Posle mozes da pustis OCCT koji isto jako brzo puca ako nesto ne valja, dakle skini ga (malcni prog). Ne moras pustati prime95 24h...Setinzi na kojima mi je S&M pucao posle 2 min, prime je vrteo i po 4 sata...na kraju sam ga i batalio, tako da za mem koristim S&M bateriju testova, a za CPU i overall - OCCT. 😉

aj pa se igraj malo, zato iimas PC a ne konzolu :d

Probao sam razna podesavanja za memoriju jos kada sam kupio komp,ali nije htela kada se olabave tajminzi,najvise je htela na ovim koje sada koristim.Promenio sam plocu zbog pcie i sada je verovatno malo drugacije.Jedino me brine napajanje koje nije 24pinsko pa mi se cini da me to malo ogranicava.Kod mene je uvek prime prvi pucao kada preteram(na onom in-place large FFTs),a s&m nije bas tako brzo,ali je zato neverovatno grejao cpu...Aj igracu se malo 🙂,iako sam dosta zadovoljan ovako.E da,da li vredi ona konektor 20pin u 24pin ili to nista ne utice na kvalitet napajanja,pa mora bas 24pinsko napajanje?

ne brini za 24 pinski konektor, ta 4 dodatna pina su

1. -nista-
2. - +5V
3. - +12V
4. - GND

I sluze kao pojacanje za struju za svaki slucaj zbog buducih ploca koje bi mogle da vuku vise struje itd. PA da ne bi pravili deblje zice i odebljavali konektore samo su dodali jos. Dokle god ti ploca ne vuce vise od 20A na 12V ne brini 😛

PS. Nema (mozda je neko i pravio u ndostatku zdrave pameti) konvertor sa 20 na 24 pin-a , ne bi imao smisla bas iz razloga koji sam gore dao. Ima obrnuto sa 24 na 20 i ide uz neka napajanja koja imaju 24 pinski konektor da bi bila kompatibilna sa starijim plocama.

ne brini za 24 pinski konektor, ta 4 dodatna pina su

1. -nista-
2. - +5V
3. - +12V
4. - GND

I sluze kao pojacanje za struju za svaki slucaj zbog buducih ploca koje bi mogle da vuku vise struje itd. PA da ne bi pravili deblje zice i odebljavali konektore samo su dodali jos. Dokle god ti ploca ne vuce vise od 20A na 12V ne brini 😛

PS. Nema (mozda je neko i pravio u ndostatku zdrave pameti) konvertor sa 20 na 24 pin-a , ne bi imao smisla bas iz razloga koji sam gore dao. Ima obrnuto sa 24 na 20 i ide uz neka napajanja koja imaju 24 pinski konektor da bi bila kompatibilna sa starijim plocama.

Pre sam imao 6600gt koja je imala posebno napajanje,a sada ova tvoja 7600gt vuce struju sa pcie slota,a procitao sam da dodatna 4 pina bas sluze za dodatno napajanje pcie slota.Mozda to malo utice na overclock,desilo mi se par puta pri jakom opterecenju harda i procesora da se komp se zamrze,pa mi se cini da je do napajnja posto sam testirao i mem i proc iskroz su stabilni.

Gde si to procitao leba ti ? 🙂 Pa da je tako komp ti ne bi radio. Ni ja nemam 24 pin konektor vec samo 20pin i sve je ok. Ako ti komp smrzava u 3D-u pa nastavlja znaci da GPU 'puca' . On moze da puca iz vise razloga, navescu dva 1. prevelik oc , 2. premalo struje.

24 pin konektor ti ne bi pretvorio PSU u jaci...a evo ti jos jedan fakat ja sad imam x1900xt naklokovan do bola i to i dalje sa istim tim 20pinskim matorim konektorom, toliko o njemu i njegovoj slavi.

Ne znam kakvo napajanje imas, ali kad testiras CPU ili memoriju ili oba - manje struje cupas nego kad testiras CPU, RAM i graficku...Ako ti je napajanje slabo normalno da ce da prsne, a u pojedinacnim testovima je sve stabilno naravno. Vrati kartu na default pokreni S&M PSU test i ostavi da radi, uzmi voltmetar i meri voltaze na moleksu kad krene GPU test. Ako padaju ispod 11.6 - eto ti problem.

edit:

A ni klok ti nije uopste los na toj tvojoj karti 😉 pitaj ostatak populacije kolko izvlace iz ne modovanih 7600GT-ova 😉
(za ostale da ne bude tajna: ja kad sam mu prodavao reko sam mu da je jedna od najboljih klokera u zemlji i sire bez volt modova i nije mi momak verovo 😛 , a Nedjo nas voljeni nije uspeo ni 600mhz da izvuce iz nje 😛 Toliko o nasim iskusnim bench novinarima i testerima (salim se Nedjo, znam da si radio za digital pa te mrzelo da se cimas :d )

Poslednja izmena:
the extra 4 pin in the new 24-pin standard power connector is to power the PCI-E components.. 16X PCI-E slot draws 75 watts of power..where as AGP8X draw around 25 watts of power..
Ovo sam procitao na vise foruma.Imam codegen 400w napajanje.Sto se tice blokiranja,desilo mi se tri puta za nedelju dana,a komp je skoro stalno ukljucen.Jednom dok sam otpakivao neku vecu arhivu u pokrenuo tv prog,a druga dva bezveze u windowsu bez razloga,samo smrzne i kursor se pomera na svakih 20-30s.Testove sve prolazi bez problema(gold memory,prime,s&m).Mozda da promenim bios od ploce nemam pojma,u igrama ili 3dmark mi nije blokirao ni jednom,tako da graficka dobro radi.Ma verujem ti za clock gpu-a,nisam video nigde 640-5,jedino malo memorija zaostaje,super kartica stvarno 😉 .

Poslednja izmena:
meni je memorija stojala na 1570 svakodnevno... A restar problem ti definitivno nije do 4 pinskog konektora 🙂 Proveri struju iz napajanja, tj premeri necim (programi lazu ne vredi sa njima da gledas, meni speed fan kaze da mi je 12V grana 6V 🙂 )

blokiranje

Sada sam tek resio onaj problem sa blokiranjem,ipak nije problem u napanju vec najobicnja glupost,poludeo sam,jer sam imao kasnije problema sa bootovanjem,pa sam win instalirao par puta.Kada sam uzeo novu plocu,zaboravio sam da u biosu stavim large access mod za sata disk.Na prethodnoj nije hteo da bootuje,a ovde je izgleda nekako radio pa je zato i bilo blokiranja u nekim bezveznim situacijama.Na sve zivo sam sumnjao,a na kraju ispadne ovo 🙂...

Napokon sam uzeo memoriju.
ddr 512mb pc3200 kingston
Moze li malo detaljnije upustvo kako da klokujem semprona 2800+ (64b), mb je epox 8kda3j
Ja ga za svaki dan drzim na 2.4ghz sto mi je i dovoljno, ali hocu da vidim koliko moze da ide (sto se kaze samo za slikanje).

Probao sam da ga dignem do 2.6 i stabilan je(ht 325, napon +0.1, memorija 100mhz, ht multiplier 3x). Za dalje mi treba ipak savet nekog iskusnijeg

Najvise me interesuje kako memoriju da povecam na 200mhz?

kada upalis racunars pritiskom na dugme delete udjes u bios. Lagano i smireno koristeci 4 tastera sa strelicama odes u CPU odeljak BIOSA pritiskajuci strelica sa odgovarajucim pravcem. Kada udjes u sekciju koja sadrzi kolonu "FSB" ili HTT frequency (kako na kojoj ploci) pritiskom strelice koja odgovara pravcu kolone oznaci kolonu zatim pristisni enter. Nakon sto se otvori novi meni vrhovima prstiju stiskaj strelicu "dole" (prikazano graficki strelicom koja pokazuje na dole) dok ne dodjes do zeljenog broja, recimo 320. Tada opet pristisni enter, pa "esc" pa opet "esc" pa onda "save&exit" (uglavnom je dovoljno samo "enter") Sacekaj da se racnar ponovo digne, ako radi - ponovi postupak i idi na veci broj, Ako ne radi, onda resetuj komp i drzi "insert" taster i budi sretan ako proradi, u suprotnom nadji "clear SMOS" jumper na ploci i promeni mu polozaj i ostavi ga tako nekih minut-dva, pa ga vratis u prvobitan polozaj, p aonda ponovo u BIOS i stavis malo manje nego prosli put. :d

Detaljnija uputstva imas u STICKY-ju na vrhu ove sekcije. Cudo kako za godinu i po dana nisi to izvalio :d

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno