Šta je novo?

Zanimljiv Commodore C16

zzarko

Čuven
Učlanjen(a)
13.10.2003
Poruke
1,749
Poena
695
Nedavno je u moju kolekciju došao još jedan ("neispitan") C16, za koga se ispostavilo da je malo proširen. Evo kako izgleda matična ploča:
C16-1.JPG
Ako se uporedi sa neizmenjenom C16 pločom:
C16-2.jpg
može se videti da su dodati ručno pravljeni hladnjaci na CPU, TED i napajanje [1,2], prekidač i dodatni konektor na kućištu [3,4], konektor za lako odvajanje prekidača od ploče [5] i nešto je petljano oko memorije [6]. Izmene na zadnjoj strani izgledaju ovako:
C16-3.JPG
Kada se mašina uključi (ovo je bio trenutak istine, prvo ukljčivanje i uvid u to da li mašina uopšte radi), dobije se ovo:
C16-4.jpg
a ako se prekidač stavi u drugi položaj (dok je C16 isključen, naravno!), dobije se ovo:
C16-5.jpg
Neko se potrudio ne samo da proširi memoriju, nego i da omogući povratak "na staro". Uloga dodatnog DIN konektora mi je skroz nepoznata, pošto nije ni na šta povezan. Na njemu se vide ostaci 4 zalemljene žice koje su isečene, ali na ploči (zasad) nigde nisam video gde su eventualno mogle biti povezane.

Ponekad kada se uključi, dobiju se brljotine na ekranu, ali nestanu pritiskom na reset. Da li je to normalno sa C16, ili je znak problema sa nečim?
 
To onaj sa limuntare?
Nešto sam bio u fazonu da ga nisi ti dobio, ili je to bilo za apfelov floppy:d.

Prelemi komplet ploču, zameni elektrolite.
Brljavi nevezano za pložaj prekidača?
 
Izgleda da je C16 proširen na 64KB što bi mogle potvrditi oznake na RAM kolima U5 i U6, verovatno su 4464. Žuta i crna žica su spojene direktno na adresnu magistralu na vodove A14 i A15 (15. i 16. bit).
Narandžasta i braon su izvodi koji idu prema selektorima U7 i U8 i dalje na RAM. U originalu ovi pinovi su vezani na +5V i nisu bili u funkciji pa zbog kompatabilnosti dodat je prekidač kao i crvena žica (+5V).
U jednom položaju prekidač spaja narandžastu i braon na +5V a u drugom, te dve, na žutu i crnu. Bitno je da se ne spoji crvena sa žutom ili crnom.
 
@demerzel: hvala za objašnjenje!
 
Nazad
Vrh Dno