Šta je novo?

Windows Server 2008 R2

elmagico

Cenjen
Učlanjen(a)
18.08.2010
Poruke
43
Poena
154
Zelim da napravim kucni server, tj server na koji cu moci da pristupim sa bilo koje lokacije a koji ce mi takodje biti i Domain Controller, tj da mogu na njega da postavim hostujem sajt. Da li postoji mogucnost da se to uradi a da nemam Fiksnu IP adresu.
 
A zašto ne bi razmislio o nekom linux serveru? Možda CentOS, Debian?

Edit: Da bi hostovao sajt, server ne mora da bude DC, naročito ne u kućnoj upotrebi.DC služi za neke mnogo kompleksnije stvari od onoga što tebi treba.
 
Poslednja izmena:
Ne snalazim se bas najbolje sa Linux-om, a i hteo bih da sve to bude na 2K8 R2 serveru. Mislio sam da na tom serveru instaliram i neki Mail Server i da hostujem tu sajt. A ujedno da napravim i domen u koji bih mogao da ukljucim nekoliko geografski razlicitih lokacija.
 
Ajde da probam da pojasnim malo situaciju. Hocu da kupim domen naziv.com i da sajt koji napravim postavim na mom serveru a ujedno hocu jos da uclanim nekoliko racunara u taj doman, 2,3 racunara remote tj (laptop) i nekoliko Desktop racunara. Ja sam mislio da mi je za to potrebna Staticka IP adresa i DC
 
Ajde da probam da pojasnim malo situaciju. Hocu da kupim domen naziv.com i da sajt koji napravim postavim na mom serveru a ujedno hocu jos da uclanim nekoliko racunara u taj doman, 2,3 racunara remote tj (laptop) i nekoliko Desktop racunara. Ja sam mislio da mi je za to potrebna Staticka IP adresa i DC


2 mrezne karte ili da se igras sa ruterom. DC treba da ti ima staticku adresu.
 
Pa i ja sam isto mislio ali DariusIII kaze da nije potrebna Staticka IP adresa i bilo kakvo igranje sa ruterom. Ajde ako je neko raspolozen nek proba da pojasni situaciju ili da napravi neku skicu pa da je ovde ubaci
 
Zaboravi dve mrezne karte, ja sam lose razumeo nesto. Da li imas kablovski\adsl ruter sa vise mreznih uticnica? Ako imas resio si problem. Dodeli uredjajima staticke adrese, digni domen i pridruzi ih. To naravno ako ti treba domen kao sto kazes. DNS na DC, ubacis forwarder i stavis javnu (od provajdera) DNS adresu. To bi bilo ukratko to.
 
Nisam siguran da sam te razumeo. Ajde sad da pokusam da ponovim

1. Imam kablovski Adsl wireless ruter sa 4 uticnice.
2. Desktop masina na kojoj je instaliran Server 2008 je wirelessom konektovana na ruter
3. Ostale masine mi sada i nisu problem njih bi kasnije dodavao u domen.
4. Na Serveru instaliram AD DC i DNS
5. Pridruzim ga domenu koji sam kupio naziv.com
6. Ova masina na kojoj je Server nema staticku IP adresu vec dinamicku (jel to problem)
7. Kako onda da hostujem sajt na ovoj masini i kako da namestim mail server na isto masini
8. Probacu prvo ovo da napravim pa cu da trazim dalje objasnjenja
 
DC treba da ima staticku adresu iz vise razloga.

Nebitno je kako su ti uredjaji u mrezi, wifi, UTP.

Ne znam kako ce ti raditi DC, mailserver i IIS za hostovanje na istoj mashini.

DNS forwarder ti je bitan da bi imao internet na radnim stanicama u domenu.

Na poslu sam, guzva. Kuckam kasnije ;)
 
Thank you. Jel moze nekako da se izbegne staticka IP adresa
 
Ja hocu da izbegnem Staticku IP adresu samo iz razloga da nebi morao da placam 2000 dinara mesecno tu uslugu, i to je razlog zasto pitam
 
Ti znaš da Domen Kontroler i AD nema veze sa tim domenom koji si ti kupio?
 
Naravno da znam, ajde jedno pitanje da vidim dali ste me razumeli. Hocu da postavim server 2008 R2 i hocu da mi on bude za Hostovanje sajta www.ime.com za mail server i da na njega mogu sa drugih racunara da se konektujem. Sta mi je sve potrebno da bih to uradio. Sta od softwera a sta od drugih stvari. Hvala svima na odgovorima
 
Tebi će biti dinamička JAVNA adresa, na spoljnom interfejsu rutera. Server stoji iza rutera i imaće lokalnu IP adresu. Na ruteru ćeš napraviti port forward za sve servise koje hoćeš da imaš na serveru (POP3, IMAP, SMTP, HTTP, HTTPS itd.). Lokalnu IP na serveru postavi kao fiksnu, da bi uopšte mogao da napraviš port forward na ruteru. Pristup spolja (zbog dinamičke javne IP) odradi preko DynDNS ili sličnog servisa. Za sajt posle podesi neki URL Forward, Redirect ili kako se to već zove. Za email, namesti MX record na podešavanju domena koji si kupio i preusmeri ga na DynDNS URL koji si napravio za svoju IP.
 
Hvala na odgovoru, pokusacu ovo da uradim, pa ako budem imao nekih pitanja ja pisem
 
Kada sve ovo podesiš, sledi najveći problem, tvoj odlazni protok (od 128 Kb/s do 768 Kb/s zavisi od paketa) postaje maximalan dolazni protok drugim PS računarima koji pristupaju preko interneta. Da bi i ovo iskoristio trebaće ti neki pristojan ruter, zaboravi ove krševe što dobijaš od provajdera. Ubrzo ćeš videti da je to premalo za bilo šta osim testiranja.
Predlažem Ti da ako si već rešio da kupiš domen uzmi i web hosting od provajdera (možeš da dobiješ besplatno domen ako uzmeš hosting, raspitaj se malo). Na sajtu provajdera drži tvoj sajt i mail, a kući na serveru domen. Server obavezno poveži kablom (ne može to bez kabla :-devil-:), wireless je ipak samo za neobavezno povezivanje.
Inače fiksna IP adresa od provajdera je 500 dinara mesečno (barem meni).
 
Kod kog provajdera si ti uzeo tu fiksnu IP adresu. Jel mogu ja to da uzem kod nekog naseg provajdera a da sve to instaliram u Inostranstvu
 
Ti si krenuo skroz pogresnim putem :)

Nije ti preporucljivo drzati AD, Mail server i Web server na istoj masini koja je pri tome i kucna (resetuje se, gasi se, nema nikakvu redudantnost, drugi procesi mogu da zauzmu CPU Time). Pri tome taj web site i mail server mogu lako da ti budu offline duze vreme (otkaze ti neka komponenta). Pri tome koliku brzinu uploada imas kuci uopste? Takodje ako budes slao mailove sa tog mail servera, a verujem da hoces, videces koliko ce te mail servera odbiti zbog ip adrese koja je dinamicka ;)

Ja bih na tvom mestu nasao neki free web hosting, ili bih iznajmio negde povoljan web hosting. Ili bih razmisio o soluciji da podignem posebnu masinu pod linuxom za svrhu web servera. U slucaju ovog poslednjeg, mozda virtualizacija ne bi bila lose a jeftino resenje.

Mail server bih prebacio na google apps. Pa kada se steknu uslovi lako je kasnije promeniti MX rekord.

Remote pristup bih resio preko VPN-a.

A kako mislis da uzmes IP adresu pa da je instaliras u inostranstvu? Ovo tvoje pitanje me dovodi i do zakljucka da ce ti neko u jako kratkom roku oboriti nesto od servisa koje budes hostovao kod sebe. Takodje tamo u instranstvu gde budes instalirao sve to, dace ti oni IP adresu, nista ne brini.

Prijateljski savet, ako te interesuje to sto pokusavas da napravis, internet je pun literature o tim temama. Prvo odvoji vreme da procitas i naucis kako sve to funkcionise, a kasnije ces sam sebi moci da odgovoris na pitanja. Kad naletis na neki konkretan problem koji ne mozes da resis, onda postavis pitanje, i naci ce se neko da ti pomogne.
 
4. Na Serveru instaliram AD DC i DNS
5. Pridruzim ga domenu koji sam kupio naziv.com
6. Ova masina na kojoj je Server nema staticku IP adresu vec dinamicku (jel to problem)
7. Kako onda da hostujem sajt na ovoj masini i kako da namestim mail server na isto masini
8. Probacu prvo ovo da napravim pa cu da trazim dalje objasnjenja


Koliko je meni poznato tebi ne treba AD za tvoj sajt, jednostavno uzmes XP ili Window 7 i na njima podignes IIS naravno uz fiksnu spoljnu adresu na tom racunaru. Onda kupis naziv.com i tamo kazes u podesavanjima, kada neko ukuca naziv.com idi na moju spoljnu adresu.

Sto bi svoje masine dodavao u AD tj. podizao domen, to administratori koriste u firmama da onima koji se okace na domen svasta nesto ogranice, tebi to ne treba za svoje masine. Jednostavno neka budu isti workgrop i seruj sta ti treba, ili instaliraj Ultra VNC i hamachi.

Kad imas hamachi i VNC imas daljinski pristup svim svojim masinama (to je umesto VPN-a).

Da bi instalirao windowsov mail server tj. microsoft exchange server, jedino ti onda zbog njega potreban Server 2008 ali ima drugih resenja koja nisu Microsoft.
 
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno