Šta je novo?

WiFi neupotrebljiv kada radi PC

Wolfy

Slavan
Učlanjen(a)
12.01.2007
Poruke
39
Poena
309
Pozdrav,
pre par dana sam se sreo sa krajnje specificnim problemom koji nikako ne mogu da resim. Naime, koristim Kopernikusov kablovski internet (dinamicka adresa) 20/1.5 koji dobijam preko njihovog Cisco rutera i koji saljem na TP Link WR542G 54M wireless router. Iz njega vucem samo jedan LAN koji ide u PC sa instaliranim Win7 64bit SP1. Na WiFi su zakacena 3 mobilna telefona i jedan laptop. Kao sto rekoh, do pre par dana sve je funkcionisalo savrseno normalno (i tako je bilo prethodne 2 godine), a sada svi uredjaji koji su na WiFi se vuku kao puz - 0.2-0.5/0.2-0.5, ali samo kada je PC koji je kablom povezan ukljucen. Cim uskljucim PC, WiFi radi savrseno normalno, kao i pre. E, sad, deo koji malo izlazi iz sfere mreza, a dolazi na teritoriju Gremlina (bar sto se tice mog znanja i iskustva): naime, ako PC ostane ukljucen, a ja diskonektujem kabl iz rutera, opet se ista stvar desava, a ja tu ne vidim nikakvu logiku jer bi trebalo da se desava isto kao i kada je PC iskljucen, ili gresim? U svakom slucaju, resenje ne znam gde da trazim. Naravno, vratio sam router na fabricka podesavanja, ali opet ista situacija.
 
Probaj i sa drugim računarom i sa drugim lan kabelom.
Potom će stvari biti jasnije.

Pokusavao sam to, nije bilo jasnije. U svakom slucaju, upravo sam resio problem. Ocigledno da postoje neke smetnje u prostiranju signala. Ponovo sam cackao TP podesavanja, prebacio sa wireless sa 6. kanala koji je default na 11ti i sve je proradilo normalno. Hvala u svakom slucaju.
 
Gužva u etru na tom kanalu može da napravi takav problem.
Tako da je po svoj prilici gužva u etru problem samo si je ti pogrešno povezao sa radom računara i lan konekcijom.
Skeniraj sa nekim wifi analyzerom pa ćeš videti da imaš zagušenje na 6 kanalu.

Bitno je da je rešeno..
 
Cinjenica je da je na 6. kanalu bilo najvise guzve, ali me i dalje kopka pitanje zbog cega je bilo potrebno da desktop PC bude iskljucen kako na tom sestom kanalu ne bi doslo do, ocigledno, interferencije signala. Vise puta sam to proverio u poslednjih par dana, cak sam i gasio racunar kako bih radio na laptopu ili mobilnom. Interferenciju potvrdjuje i to da sam ostajao bez signala i kada bih fizicki diskonektovao PC sa mreze (uklonio lan kabl). A do pre par dana je sve normalno radilo, a na desktopu nisam pravio nikakvu hardversku izmenu. To je pitanje za strucnije od mene, ja sam samo znatizeljan. :)

Naravno, najbitije je da je problem resen.
 
Poslednja izmena:
Da li se problem pravi kada je PC ukljucen ali nije povezan LAN kablom? Mozda neka od komponenata(napajanje) izaziva smetnje ako ti je WiFi ruter u blizini kucista.
 
Da li se problem pravi kada je PC ukljucen ali nije povezan LAN kablom? Mozda neka od komponenata(napajanje) izaziva smetnje ako ti je WiFi ruter u blizini kucista.
Bas tako. Sesti kanal radi samo kada je racunar iskljucen, a ruter je na nekih 1,5m od racunara. Svi ostali kanali rade bez problema.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk
 
Skroz zanimljivo.
Nikad nisam čuo da računar sam po sebi stvara smetnje na jednom kanalu wifi opsega.
Nije i nemoguće, svašta se dogodi.

Možeš li možda to da testiraš?
Postaviš neki drugi ruter kraj tvog upaljenog računara, ili tvoj računar kraj nekog drugog rutera?
 
Trenutno sam na sluzbenom putu, probacu definitivno kada se vratim, za par dana. Kada malo bolje razmislim, taj problem je poceo da se javlja nakon prekida interneta na par sati zbog nekih radova na mrezi. Tj. radio je normalno pre toga, a dan-dva nakon radova sam primetio da nesto nije u redu. Ne znam da li moze da ima neke veze, mada meni, kao laiku za mreze, sve je moguce. :)

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk
 
Nazad
Vrh Dno