Šta je novo?

Uspori pa blokira komp - mozda do HDD?

thunderball

Slavan
Učlanjen(a)
17.01.2008
Poruke
93
Poena
309
Sve radi normalno godinama. Pre par meseci windows pocne da usporava, cuje se "klik" u kucistu (Pionirov HDD star preko 5 godina) i blokira. Posle par dana komp nece vise ni da se upali.
Servis kaze da je u pitanju napajanje. Stavlja novo i sve radi.

Posle mesec dana windows opet krene da usporava, cuje se klik u kucistu i blokira. Nece vise da ucita win.
Opet na servis. Servis kaze ma to je pao windows. Reinstalacija. Sve radi normalno.

Sedam dana kasnije, komp odjednom opet nece da ucita win, iz treceg pokusaja ucita, krene da usporava windows, opet se cuje klik i blokira.
U narednih 30 restartovanja desava se sledece - komp blokira pre ucitavanja windowsa sa porukom "overclock failed" continue?
Komp ucita windows screen, ali blokira na ucitavanju desktopa.
Komp ucita sve, ali posle odredjenog vremena (nekad posle klika, a nekad bez) uspori, blokira i mora restart.

Ima li ko ideju? Moze da bude i napon i (novo) napajanje i ploca i hard, a servis kosta mnogo za nagadjanje...

Kad kazem usporava mislim i sam mis pocne da se vuce.
HD Sentinel prijavljuje temperaturu od 44, ali sem toga je sve healthy.
 
Verovatno je hard u pitanju, skeniraj pa javi ima li bad sector-a
 
Rado, ali ne moze. :) O tome se i radi. Kazem da se sistem sada redovno zabaguje par minuta po ucitavanju. Zato mi i treba savet ovako odoka...
 
Zato skini (ako imas odakle) hirens boot CD, pa narezi i boot-uj sa CD da ti odradi skeniranje, to je ujedno i sigurnija varijanta...
 
Aha ...pa, mozda je HDD, mozda je SATA (ili IDE ?) kabl, ili eventualno kabl koji napaja HDD. Mozda je i do ploce, ili memorije ..

Da li zakucava i kada npr. setas malo po BIOSu ? Ako ne, onda je vrlo verovatno do HDD-a. Probaj i da ucitas Windows iz safe mode-a, i vidi da li ce i tu zakucati.

Ako zakucava svuda kreni nekim sistemom eliminacije, ako imas dva stapa memorije probaj sa samo jednim. Prvo jedan, pa drugi, zatim i u razlicitim slotovima. Stavi drugi kabl na HDD, prikaci ga i na drugi kabl koji ga napaja. Proveri da li ploca na sebi ima neki vidljivo naduven kondenzator.

http://www.overclock.net/attachments/nvidia/86626d1225425462-blown-capacitor-caps.jpg
http://daneshnameh.roshd.ir/mavara/img/daneshnameh_up/6/67/blown-capacitor-close-up1.jpg

A ako imas jos neku masinu na raspolaganju prikaci taj HDD na nju pa ga skeniraj odatle.
 
Poslednja izmena:
Znaci morace kontrola deo po deo. Probacemo i to. Hvala. A ako neko ima jos neku ideju oko ovog problema, nek' slobodno doda.
 
Poslednja izmena:
99% sam siguran da je hard zato što sam imao iste simptome :) ako staviš drugi hard i instaliraš win na njega a ovaj što ti je sad sistemski (Pionirov) nakačiš samo dodatno i odradiš test recimo HD Tune-om videćeš u čemu je problem. Bad sektori garantujem. Ja imam jedan takav WDov disk, 160Gb, isto se ponašao, prvo bi zaglavljivao, restart je pomogao, a onda nije hteo win da digne, kad sam ga prikačio ovako sporedno on radi ali ako ga malo više napunim, pošto mi sad uglavnom služi da skladišti download pre otpakovanja isl. (inače ništa sa njega nisam obrisao, win je još uvet tu i svi fajlovi a zanimljivo je da dobar deo programa radi i nisam morao ponovo da ih instaliram :) ) dešava se da jednostavno ne može da spoji fajlove (pošto su filmovi najčešće podeljeni na 3-x fjalova) niti da ih iskopira na drugu praticiju...
UGlavnom taj hdd je samo za stvari koje ti ništa ne znače, ja moj koristim za filmove i ako rikne totalno big dil, 10-20 filmova mi ništa ne znači...

Dakle kreni od harda prvo sa ispitivanjem i javi šta si ustanovio :) da vidim da li sam se ispalio :D aaaahahahaha
 
Da, izasli su problemi pri skenu. Morace zamena. Samo da to bude i jedino sto je prokuvalo :)
 
Stvarno nezgodno, ali bar si jednu pouku izvukao iz ovog cimanja - nikad vise taj servis.
 
U narednih 30 restartovanja desava se sledece - komp blokira pre ucitavanja windowsa sa porukom "overclock failed" continue?
Za tako star racunar naravno da ce biti bad-sectora,mene vise zanima da li si ti pokusao da overclock tu masinu..(ili neko od tih pametnih servisera)?Ako jesi...moras znati do koje granice da ides,nekad to bude da racunar nece ni da se ukljuci a,nekad jedva radi...jer "overclock failed" nema nikakve veze sa HDD ...
 
Naravno da nije radjen overclock. Zato i zbunjuje zasto se odjednom pojavila ta poruka.
 
Nazad
Vrh Dno