Šta je novo?

ULTRA HD modeli, povezivanje, cene..

Nakon gledanja u telefon sa 400+ ppi, macbook sa 220+ ppi, ipad sa 260+ ppi i slično (ovo pišem sa asus zenbook sa 1920x1080 na 13 incha), bilo koji pc 24" monitor sa 1920x1200 mi izgleda krzavo i bljak pikseli, a gde tek na 55" ..

Ovo je skroz tacno, samo treba pogurati te pixele na manje uredjaje. Meni recimo svaki put kad sa 260ppi telefona predjem na 1366 laptop oci ispadnu, pixeli su OGROMNI, vec full HD lici ali nije dovoljno, tako da mora dalje... za 22" monitor pixeli su uzas, jedan od razloga sto nista vece nije zazivelo na PC-u, prakticno to je manje od 100ppi.

A televizori od 55" za to ima vremena :)
 
Evo na CES-u kao što se moglo i pretpostaviti, UHD postaje mainstream. Svi modeli su sa HDMI 2.0, 4k 60Hz više nije problem (doduše ne znam da li neki GPU podržava to trenutno).

Samsung ima tri serije UHD modela, preskupu S seriju sa velikim dijagonalama i dve komercijalne, medjutim ono što mi nije jasno odakle sada ovoliko loženje na curved modele? o_O

Serija 9 UHD je cela zakrivljena, serija 8 1080p modela isto. Valjda su radili neku procenu prodaje, ali nešto nisam siguran da će to postati popularno, bar ne odmah. Hajde da su izbacili po jedan model uhd i hd kao test, nego dve cele serije :/

Ja ću 99% uzeti neki od u8550 modela, to je UHD sa ravnim ekranom, u veličinama 55, 60, 65, 70 i 75".

Mislim da ko hoće da kupi, a novac mu nije faktor broj 1, sada nema razloga da čeka dalje, tu je sve, 60Hz itd..
 
Cemu 4k tv na balkanu? Imas telefon koji snima 4k?Imas filmove 4k?

Greota je uzimati tv za takvom rezolucijom i gledati normalne kanale na njemu. Mene muka uhvati kad na full hd pustim neki domaći kanal.....
 
Pisao sam ranije u ovoj temi da me ne zanimaju TV kanali.. a pogotovo ne balkanski..

A btw telefoni sa 4k postoje :)
Ok to je neozbiljno, ali imam dslr sa 22 mpix, evo ima sada i 4k kamere sa 1" senzorom za 2000 dolara..
 
Poslednja izmena:
Da ta Sony kamera je stvarno zanimljiva. Ali i Samsung Galaxy Note3 snima 4K2K. Inace i ti 4K tv-i su LED a ako i kod njih bude probijanja svetla e mislim da ga j****.
 
Poslednja izmena:
Kupio bih tv da imam mesecna primanja od 10.000e a posto nemam ovakav tv ce biti koristan za jedno 5 6 godina kad bude postojao sirok izbor filmova koji su 4k.
Sve dok je full hd standard ove televizore se ne ispalti kupovati, mozes ti da pricas sta hoces ali ovo je bacanje para sem ako imas toliku platu da ni ne osetis kad kupis ovakav tv.
Telefoni sto snimaju 4k to NIJE ono sto vi mislite da jeste, evo ja imam telefon koji snima 1080p pa kad prebacim na tv isti djavo kao i 720p, ne vidi se razlika jer to nisu kamere sa kojima se snimaju filmovi to su jedostavno obicni mobilni telefoni i to je samo marketing da bi prodali vise telefona.

A zakrivljeni televizori su po meni ODLICNA ideja ako taj tv od 100+ inca stavite na neku blizu distancu, ako ga bas odaljite onda samo izgleda kao zakrivljena glupost.

Za ove telvizore treba cekati par godina da oni postanu dostupni sirom sveta i da budu jefitiniji da mogu sire mase da ga kupuju a ne samo bogati ljudi, tada ce vec imati brdo boljih opcija, modela, razlika u televizorima, veliki izbor.
Cak i 3D filmova ima veoma premalo jos uvek, 4k filmova ni nema, znaci za nekih 5 godina ovo ce biti dobra stvar, sad je samo da kupis i da se hvalis prijatelju sa DEMO snimkom, jer na taj ogroman tv kad ubacis 1080p film on ce izgledati gore nego na full hd televizoru, to je isto kao kada SD snimak ubacite na full hd tv, samo se razvuce i ruzno izgleda.
 
Cak i 3D filmova ima veoma premalo jos uvek, 4k filmova ni nema, znaci za nekih 5 godina ovo ce biti dobra stvar, sad je samo da kupis i da se hvalis prijatelju sa DEMO snimkom, jer na taj ogroman tv kad ubacis 1080p film on ce izgledati gore nego na full hd televizoru, to je isto kao kada SD snimak ubacite na full hd tv, samo se razvuce i ruzno izgleda.

Negde procitah da je interpolacija dosta dobra, posto on od jedne tacke treba da napravi 4, ne bi smelo da izgleda losije nego na FHD cak i bez interpolacije, a sa njom moze da se ockuje kakvo takvo poboljsanje, sigurno ne gubtitak, bice malo "umeksana" slika
 
Kakav otpor prema novim tehnologijama.....Nije ni cudo sto smo Balkan!
Gledao sam u Becu pre neki dan pola sata film na Sony 4K projektoru, i vise ne mogu da vidim moj fullHD...djubre neopevano:)
4K i nije napravljen da se gledaju tv kanali, vec filmovi i ja navijam za omasovljenje jer ce samo tako poceti da pristizu real 4K sadrzaji, tj. filmovi. Do tada, zaglavljen sam sa ovim djubretom:)
Kod 4k filmova nije samo u pitanju bolja rezolucija piksela, vec i bolja rezolucija boje, a ko tvrdi da se na televizorima od oko 55 incha ne primecuje razlika, neka prvo pogleda pa neka se javi sa komentarima...
 
koji bre Otpor(to je bila fora pre 5 oktobra:))....naravno da volim sve sto je novo,ali sve to ide bar kod nas prilicno sporo.....pa ja ucestvujem na vise foruma iste tematike,i ne znam 5 coveka da imaju originalni BR disk sa nekim dobrim filmom,ne racunam download ripova i slicno...:)...
a bas da je tebi sada tvoj Tv djubre,priznaj da malo preterujes.....:)...na kraju kupi buraz taj 4K,pa neka se istope boje po tepihu.....ja cekam Hologram:)
 
Videh u nekoj drugoj temi izjavu, ja sam mislio da je ovo forum ljubitelja tehnike, a ne ana.rs :)

Ja sam otvorio temu bez namere da nekoga ubedjujem u bilo šta, nego tehnički aspekt svega, a većina navalila, šta će to nama u srbiji, plata mi je 5 eura i tako to.

I da ne nameravam da kupim neki uhd model opet bi me zanimalo sve to, što da ne, tržište ide dalje, mora nešto novo da se nudi. I mene nervira kod stvari koje se redje menjaju, na primer automobil, dam gomilu novca i za godinu dana izadje redizajn, pa pomislim (/&&%$# se vi i vaš novi model, ali krastavac, tako je to :)

Uz razlku da uredjaji od par hiljada eura u normalnom svetu nisu nista specijalno, ko voli tehniku naravno da će menjati, a ovde je to izgleda investicija za 15 godina
 
Ko ima novca, ne vidim razloga da ne kupi, ali s druge strane ne vidim mnogo ni koristi koju ce imati od ovakvog tv-a, prvenstveno zbog nedostatka. 4k materijala.I ne slazem se sa konstatacijom da sve sto je novo, mora da bude bolje. Posle raznih led., i 3d televizora koje sam imao ja bi danas opet drage volje pre kupio samsung c650,koga imam evo vec 5 godina.
 
Poslednja izmena:
@6pack
ako naviknes da gledas filmove na projektoru sa dvd-a u 800x600 pa predjes na neki 720p mislices da ti nikada u zivoto nista vise nece trebati. Kakav crni 4k, i fullHD ce biti bacanje para;)
 
Koje bacanje para?
Gledao sa skoro, ima par dana, u tehnomaniji neki 55" tv sa nalepljenom cenom od 120k, a isti takav "seiki" iz linka koji sam ostavio kosta 1k dolara??! Pa ovi sa tekzzile ga glat uzese. Cene 4K modela postaju smesne..
 
Vratih se u Srbiju, pa da se vratim prioritetima, a to je propagiranje visokih rezolucija po forumima :)

Da osvežim malo ovu temu, počela je da se prodaje nova generacija modela ovih dana. Kao što smo predvideli, top uhd modeli već imaju cene kao top standardni modeli prošlih generacija. Na primer početna cena za 55f8000 1080p bila je skoro 3000 eura, sada početna cena 55HU7500 uhd modela je 2800.

I konačno je došao hdmi 2.0, što sam napisao da čekam otvarajući ovu temu, tako da sada 4k @60Hz radi, jeah. Tako da ko može da priušti nema više razloga za čekanje.

Ja ću verovatno uzeti Samsung 65HU7500, to je 65" flat UHD. Mada možda ipak 55", mislim da je za moju primenu bolje manji da bude viši PPI.

E da, od ove sezone kreuo je curved ekran trip, em mi deluje kao glupa ideja, em su skuplji, mada nisam video uživo. Tako da, koga zanima, kod samsunga, HU8500 je curved, a HU7500 je "normalna" serija, top UHD modela.

I pored toga što ne postoji komercijalno dostupan GPU sa hdmi 2.0 izlazom, izgleda da suprotno teoriji, dual link DVI to HDMI može da izgura 3840x2160 na 60Hz, evo ovaj lik je uspeo:
http://www.avsforum.com/t/1522081/official-samsung-4k-hu8550-and-hu9000-thread/420#post_24622600
 
Znači, cene ovih modela iz Madjarske su neočekivano niske. 55hu7500 je 2300 eura (da podsetim, ja sam moj f8000 "običan hd" platio 2100, tako da ako i dalje neko misli da 4x više piksela ne vredi te razlike.. ). Inače standardni h7000 ne uhd model ove sezone kreće sa 1700 eur cenom, dakle 600 eur razlika.

I to su cene sa kojima startuju, kasnije će biti niže.

65hu7500 je 3500 eura, što je super, domaća cena će biti sigurno 4500-5000.

Maloprodajne u Madjarskoj su inače 2800 i 4100 za ova dva 55 / 65" modela, tako da zahvaljujući ovim alternativnim "uvoznicima" imamo otprilike mogućnost da po najnižim cenama na planeti kupujemo tehniku.
 
Poslednja izmena:
Dzabaluk. Daj 3 odma' !
 
Nisam siguran da neka grafička može da izgura 3 :/
Bolje idi na sigurno i uzmi 2 za početak :)
 
Čemu 4K kad nema šta da se pusti u toj rezoluciji, osim deskop-a, a da se kupi sad pa da se čeka godinu dana da se pojavi UHD filmovi je bacanje para, jer za će cene pasti i biće daleko boljih modela?
 
Pisalo se ranije u ovoj temi o tome.

Ja ću uzeti neki od ova dva modela 55 ili 65, ne znam još. Za desktop mi i treba. Samo još da neko izbaci displayport to hdmi 2.0

Problem prve generacije je bio što nije mogla da prihvati 60Hz, sa ovim novim modelima to je to, 8 miliona piksela na 60Hz. A uvek će za neko vreme biti nešto bolje i jeftinije, krastavac :)
 
Stigao mi je na test zakrivljeni UHD model Samsung UE65U8500. Koliko masivno deluje 65-ica u dnevnoj sobi. Cena prava sitnica - 5k evrića :)


dscn1621.jpg
 
UHD modeli su nastali kao posledica toga što je 3D marketing doživeo pravu propast.

Na satelitu nisu uspeli ni 1080p da obezbede a kamoli UHD.

I sa UHD modelima postavlja se pitanje kakav je kvalitet slike u 1080p ili 1080I zavisi ko šta gleda.Ako je kvalitet slike na nivou najboljih full hd panela onda je UHD samo bonus na to ali ako kvalitet nije na očikevanom nivou onda je UHD čisto bacanje para i ništa više.

Pogledajte samo jedan primer šta je sony uradio sa novom full hd 9 led serijom za 2014 godinu.Njihov 8 model je toliko bolji da to nije normalno.Taj Sony 8 serije je perfaktan ekran čak i za gledanje sporta sa sve zumiranjem koje povlači dse i ostale anomalije i dobio je fenomenalne ocene.50" ovakvog fenomenalnog ekrana na KP je 900 eura,pa ću ja prema njemu ravnati ili porediti svaki UHD ekran u odnosu na to šta se dobije od kvaliteta slike koji mogu da vidim na oko u 1080 režimu,pa onda da sračunam da li UHD vredi razliku u parama.
 
Poslednja izmena:
Da, u pravu si, to je Samsung i lično priznao kada sam prisustvovao prezentaciji ovog modela. U Americi je 3D nešto bolje prihvaćen, u Evropi manje, a kod nas baš nikako.

Što se kvaliteta slike tiče, skaliranje na Samsung televizorima je uvek bilo vrhunsko, tako da radi odličan posao. Naravno, ne pričam ja o marketingu kako će izvor u 1080p ličiti na 4K, pošto neće, poboljšaće ga malo, ali u suštini će 1080p na UHD-u ličiti na 1080p na FullHD televizoru... Evo prvog rezultata koji sam našao na Google koji objašnjava ovu tvoju nedoumicu http://www.rtings.com/info/4k-and-1080p-resolution-upscaling-explained . Faktički, kada se gleda izbliza, skalirani 1080p na UHD će delovati zamućenije u odnosu na izvorni 1080p, pošto mora nekako da prikrije fizički nedostatak detalja u pikselima - mora 2 miliona piksela sa svojim detaljima da prikaže na 8.3 miliona piksela koliko ih ima panel UHD televizora. U suštini, ti nikako od babe ne možeš da napraviš devojku, ali tu je šminka da se ublaži razlika.

Elem, kao što piše u zaključku onog linka, videčeš tu razliku 1080p na FullHD vs 1080p na UHD kada se skroz blizu približiš televizorima, uzmimo idealan slučaj da su odmah jedan do drugog, tako bi sigurno primetio, ali odalji se na preporučenu razdaljinu i ta razlika nestaje, videćeš isto ono što vidiš i na FullHD modelu. Znaš šta je ovde daleko veći problem? Dijagonala televizora. Ja imam 51-inčnu plazmu i jednostavno vidim razliku u kvalitetu u odnosu na 65 inča na istoj udaljenosti sa kauča. Jednostavno 1080p izgleda lošije na većoj dijagonali. Mada, kada pustim izvorni 4K materijal razlika je kao dupe i glava, UHD televizor tek onda ukazuje za šta je sposoban. Detalji na 65 inča u 4K rezoluciji su fantastični, ono je prava milina za gledati, barem iz raznih trejlera koje nalazim po internetu, koji su u 4K.

Mogu ja vama da drobim kako sve to deluje bajno i sjajno, ali zaista skapirate o čemu pričam kada sve to vidite lično. Znam da ogromna većina nije u prilici da vidi kako sve to izgleda u kućnoj atmosferi, već u prodavnici sa ogromnom količinom ambijentalnog svetla gde i najgori mogući tv izgleda super. Eto, dok je tv kod mene, ja bih voleo da lično pružim priliku onima koje zaista zanima UHD da se dogovore i jedan dan grupno dođu i vide kako sve to izgleda - donesete pivo i grickalice i dobrodošli ste :)
 
Znači, cene ovih modela iz Madjarske su neočekivano niske. 55hu7500 je 2300 eura (da podsetim, ja sam moj f8000 "običan hd" platio 2100, tako da ako i dalje neko misli da 4x više piksela ne vredi te razlike.. ). Inače standardni h7000 ne uhd model ove sezone kreće sa 1700 eur cenom, dakle 600 eur razlika.

I to su cene sa kojima startuju, kasnije će biti niže.

65hu7500 je 3500 eura, što je super, domaća cena će biti sigurno 4500-5000.

Maloprodajne u Madjarskoj su inače 2800 i 4100 za ova dva 55 / 65" modela, tako da zahvaljujući ovim alternativnim "uvoznicima" imamo otprilike mogućnost da po najnižim cenama na planeti kupujemo tehniku.

F8000 koji imas je plazma ili lcd???
 
LCD je, plazma čini mi se ima oznaku 8500.

Inače sada se 55" hu7500 prodaje već za 2100, a ima i hu6900, isto ultra hd za 1800, iz madjarske naravno.

Inače Samsung ima neku cash back akciju za UHD modele u USA i po evropi, 500$ ili € vraćaju od cene, bio sam sada u Holandiji kod devojke, najjeftinije 55hu7500 ima za 2100 eura, ispadne 1600 sa tim povratkom novca. Pretpostavljam da kod nas nema te akcije, naravno? :| A i da ima opet bi bilo skuplje sve ukupno
 
Problem je što čak i "zastareli" fullHD, danas, pa tek prezentacioni trailer-i pokazuju šta HD zaista može i kao izgleda.

Materijal koji gledamo možemo podeliti na emitovani (kablovska, sateliti...) i onaj koji sami pustimo na našem panelu.

Emitovano
E ovaj emitovani materijal, pa bem liga, ni HD nije zaživeo k'o svet. Emiteri i kabladžije ekonomišu i svojski se trude da bilo šta što nije osnovni SD posebno naplate. Ovo što imam kao HD, emituje mi taj isti SBB i kao SD. Ako hoćeš to isto kao HD, doplati. Dakle, svi HD uglavnom koriste da uzmu još para na svoj osnovni program.

Dalje, emitovani materijal, i to što je HD je prekompresovano, ali ubi bože. A ni to im nije kozistentno. Pojedini HDTV kanali, malo malo pa ima vr' sliku, a malo malo pa izgleda k'o .jpg sa kvalitetom 15%. Vrlo je retko videti emitovan baš onaj vrhunski HD, bez primetnih artefakta komresije, bez zamućenja.

Da li to sputava SBB ili same televizije, da li imaju problem sa protokom na mestima gde preuzimaju kanale jedni od drugih, da li štede na protoku ka nama, nemam pojma. Ali dobar HD na TV kanalima, ja video na manje od 5% vremena i programa.


Ono što sami nabavimo da gledamo
Ima i tu svašta. Mogo je filmova kojima se 720p i 1080p uopšte ne razlikuju. Ima primera da 720 izgleda bolje od 1080 jer je manje kompresovan.


Suma sumarum, baš ono vr' vrh izgledaju samo prezentacioni trailer-i. Kupovati TV zbog njih je bzvz, još uvek. Birati šta gledati samo po kriterijumu kvalitet slike je opet bzvz.

Eventualno, korisititi UHDTV kao monitor jedino da ima malo smisla, za sada.
 
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno