Šta je novo?

Svemir i sve vezano za svemir

Još jedna test slika sa James Webb svemirskog teleskopa: deo galaksije Veliki Magelanov Oblak (koja je satelit našeg Mlečnog Puta).
Levo je snimak sa starijeg Spitzer infracrvenog svemirskog teleskopa (na 8um), a desno isti taj motiv sa James Webba (MIRI kamera, na 7.7um).

spitzer_vs_webb_LMC.jpg
 
Još jedna test slika sa James Webb svemirskog teleskopa: deo galaksije Veliki Magelanov Oblak (koja je satelit našeg Mlečnog Puta).
Levo je snimak sa starijeg Spitzer infracrvenog svemirskog teleskopa (na 8um), a desno isti taj motiv sa James Webba (MIRI kamera, na 7.7um).

Pogledajte prilog 343922
Ovo vise nema smisla sa povecavanjem rezolucije teleskopa.
Sto bolji teleskopi to se pojavljuje gomile i gomile novih zveza i galaksije.
 
Talasna dužina u infracrvenom spektru koja je osmatrana. Infracrvene talasne dužine idu od 1000um do 0.8um (mikrometara/mikrona).
To su frekvencije od reda 300GHz-400THz... odakle počinje nama vidljiva svetlost (400THz-800THz), potom ide ultraljubičasta... itd.

S tim u vezi ;) teorije zavere o užasima zračenja mrežne opreme na 5GHz, a obična sijalica "bije" na reda 500THz (100 hiljada puta veća energija fotona) i to većom snagom pa ništa... :unsure:
 
Poslednja izmena:
Hvala još jednom, evo i da se malo podsetimo prefiksa za veličine brojeva:

NAME NOTATION PREFIX
TRILLION 10¹² TERA (T)
BILLION 10⁹ GIGA (G)
MILLION 10⁶ MEGA (M)
THOUSAND 10³ KILO (k)
HUNDRED 10² HECTO (h)
TEN 10¹ DECA (da)
ONE 10⁰
ONE TENTH 10-¹ DECI (d)
ONE HUNDREDTH 10-² CENTI (c)
ONE THOUSANDTH 10-³ MILLI (m)
ONE MILLIONTH 10-⁶ MICRO (µ)
ONE BILLIONTH 10-⁹ NANO ( n )
ONE TRILLIONTH 10-¹² PICO (p)
 
a obična sijalica "bije" na reda 500THz (100 hiljada puta veća energija fotona) i to većom snagom pa ništa... :unsure:
Šta reče ?????

Au. U ovoj rečenici nekoliko kardinalnih grešaka.

Na stranu što 5G nije 5GHz nego PETA GENERACIJA, a o priči o energiji uopšte neću da se upuštam.

"Stručnjaci"... što bi reklo Leskovčani - sve m... :)


Molio bih moderatore da počiste ove g-l-uposti.
 
Poslednja izmena:
Polako... Mislio je na kucne wifi rutere, ne mobilnu mrezu...
 
Pominje teorije zavere, one se uglavnom odnose na 5G mrežu. Izvinjavam se ako se nismo dobro razumeli.
Osim što je frekvencija jedan od parametara, ne striktno i najbitnijij. Odnosno, može da bude, ali to je sasvim druga priča.

Što se tiče fizike, čvrsto stojim iza tvrdnje o njegovoj izjavi za sijalicu :cool:
 
Osim što je frekvencija jedan od parametara, ne striktno i najbitnijij.
Kako nije, kada definise koja vrsta zracenja je u pitanju?
Nije svejedno ako me udari infrared ili x-ray iste snage...
 
Masis poentu...
 
:)
Frekvencija je samo jedan deo jednačine... SpaceBear ti je dobro odgovorio

Nemoguće je da dva suštinski različita zračenja imaju istu snagu... zato je gama zračenje to što jeste.
 
Poslednja izmena:
Јел можете да објасните, говорите сви у неким шифрама и кратким реченицама. Како сијалица бије на 500 THz? Који су то таласи? А који од 5G мреже?
 
Ja napisah da je neko odvaliio nonsens.

Sijalica daje vidljivu svetlost (vidljivi spektar zračenja, emituje malo širi ospeg ali to je ono što nas interesuje), možeš lako da izguglaš sve podatke koji te zanimaju. Možeš i da izračunaš :)
Diskusija o ovome uopšte nije naivna i ne može se sažeti u par pacerskih rečenica, ali ... srednješkolska fizika je dovoljna.
Ako ću baš i da uprostim, svetlost sijalice nosi energiju koja je dobijena isključivo od termičkog otpora, znači ne može nikako da bude veća od energije struje koja prolazi kroz ono tanko vlakno. Da ignorišemo gubitke.

SNAGA zračenja, pored frekvencije je krucijalni faktor. Energija i masa čestica, itd... 'ajd da ne komplikujemo toliko.

5G mreža ima frekvenciju u rasponu od nešto manje od 6GHz do 24GHz.
 
Poslednja izmena:
Јел можете да објасните, говорите сви у неким шифрама и кратким реченицама. Како сијалица бије на 500 THz? Који су то таласи? А који од 5G мреже?

Vidljiva svetlost je eletromagnetno zračenje, frekvencije od (oko) 4.3x10^14Hz (što je oko 700nm talasne dužine) za crvenu svetlost, do oko 7.3x10^14Hz (što je oko 400nm talasne dužine) za ljubičstu svetlost. Bela svetlost su sve ove frekvencije izmešane zajedno.

Da, 4.3 do 7.3 x10^14Hz je isto što i 430-730x10^12Hz, tj. 430-730THz (terahertza).

5G mreža su takođe elektromagnetni talasi, i današnje komercijalne 5G mreže se rade na frekvencijama 3.3-4.2GHz (gigahertza), mada su definisane i druge frekvencije.
Kućni WiFi 5G ruteri rade na 5Ghz.
 
Nigde nije napisano da snaga nije bitna, niti da je frekvencija jedina bitna.
Ja sam povukao paralelu na covekovu izjavu koju si pogresno shvatio i naveo primer infra i x ray.
Iako se x ray ne meri u watima (doduse ni infra), 300w infra lampe se koriste u medicinske svrhe, oko 15 min preporuceno.
Ako bi istu snagu (ne znam 300w da preracunam u siverte ili grey ili sta je vec validno u ovom primeru) apsorbovao kao i infra na 15 min, slozicemo se, to nikako ne bi bilo dobro.
I opet, ovo konvertovanje je takodje pogresno ali je tu cisto primera radi i stvaranje opste slike.

Naravno da je tema izuzetno slozena, niti se moze objasniti u par postova, niti je ijedan primer validan jer milion faktora su bitni.

Ja sam razumeo sta je hteo covek da kaze i za sve je u pravu, jedina greska je sto je wate od sijalice pretocio u fotone, kao i frekvenciju zracenja vidljive svetlosti.
Umesto lepo da objasnite, odma nonsense itd a ko god se imalo malo zadubio u ovu temu, zna kako je lako pogubiti se.
Jer wati i frekvencije zracenja i sijalice nisu ekvivalentni snazi fotona niti se oni mere u watima, vec toliko treba sijalici elektricne snage da bi emitovala predvidjenu vrednost svetla tj lumena.
Zato imamo lupam sada 100w zicana = 60w neon = 40w led (i to vrlo uprosteno govoreci) tj toliko el. snage treba sijalicama da bi dale iste/priblizne lumene.

Ne bih se dalje udubljivao jer debelo odlazimo od teme i kao sto smo zakljucili, ekstremno je opsirna.

I ako moze, jer je tema cisto naucna, makar ovde da ne prozivamo i etiketiramo, pogotovo sa osnovna/srednja skola jer na zalost, nase skolstvo je katastrofalno po pitanju prirodnih nauka... Tj po svim pitanjima kada bolje razmislim...
Makar da pokusamo dati ljudima pravi info ako vec nisu dobili u skoli ili nisu razumeli sa neta.
 
teorije zavere o užasima zračenja mrežne opreme na 5GHz, a obična sijalica "bije" na reda 500THz (100 hiljada puta veća energija fotona) i to većom snagom pa ništa... :unsure:
Pojašnjenja:
  • da, energija pojedinačnog fotona je direktno srazmerna frekvenciji elektromagnetnog zračenja (puta Planckova konstanta)
  • snaga je energija u jedinici vremena
  • da, misli se na 5GHz WiFi opremu koja zrači nekoliko desetina milivata (mW)
  • da, nije za ovu temu, izvinjavam se...
 
Nije svejedno ako me udari infrared ili x-ray iste snage...
Duke, ovo je izjava tipa šta ako mi na glavu padne 10Kg gvožđa, a šta 10Kg perja :)

I dalje smatram da treba počistiti sve ovo, ostaviti samo post sa mernim jedinicama na šta se inicijalno i odnosilo pitanje.
 
Pa neće biti isto ni u tom slučaju, osim ako perje nije kompresovano na istu zapreminu kao i gvožđe (ili još gore olovo) :D
Upravo se o tome i radi - normalizaciji po jedinici površine (a i vremena u slučaju zračenja)

Ako još negde ima da se nađe, preporučujem ovu knjigu
Astronomija na svim talasima; Miroslav Filipović
 
Duke, ovo je izjava tipa šta ako mi na glavu padne 10Kg gvožđa, a šta 10Kg perja :)

I dalje smatram da treba počistiti sve ovo, ostaviti samo post sa mernim jedinicama na šta se inicijalno i odnosilo pitanje.
Zasto obrisati, vidis da ima ljudi kojima nije jasno + korisni medju-postovi.
Izjava je u skladu sa diskusijom.
 
Ograda: ovo nije naučni forum nego ljubitelja, pa ne mora sve da se iskaže precizno (i nerazumljivo) uz gomilu formula. Ako ne pasuje poruka, brišite... ;)

Dakle, od cele priče treba zapamtiti da su:
  • radio talasi (AM, FM, TV...)
  • mikrotalasi (rerne, WiFi, mobilni, 5G, 4G, sateliti...)
  • infracrveno zračenje (osećamo kao "toplotu" ako ga ima dovoljno)
  • vidljivo zračenje ("svetlost", vidimo ga)
  • ultra-ljubičasto (ne vidimo, ali od njega tamni koža)
  • X-zraci (rentgenski)
  • gama-zraci ("kosmičko zračenje", "radijacija")
... sve jedna te ista stvar - elektromagnetni talasi, sastavljeni od fotona. Samo se razlikuju po rastućoj frekvenciji (slika ispod).

EM_spectrum.png
E sad, energija fotona isto raste sa frekvencijom i u jednom trenutku (negde od sredine UV dela spektra) zračenje postaje "jonizujuće", tj. fotoni imaju dovoljno energije da izbijaju elektrone i menjaju molekule (npr. voda pređe u vodonik-peroksid koji onda oštećuje ćelije, DNK... itd.). Od toga se dobija kancer i slično.

Ispod te granice fotoni samo privremeno eksituju elektrone ("nejonizujuće zračenje"), a mikrotalasi kojih se narod toliko plaši imaju daleko manju "energiju fotona" od obične svetlosti koje se ne plaši. A trebalo bi da se plaši UV zraka ("sunčanje") jer su oni na granici, srećom atmosfera nas štiti od najopasnijeg UV-C opsega... ali pitajte Australijance.

Naravno, i snaga zračenja je bitna, ona kaže koliko ima tih fotona te energije koji prolaze kroz tu površinu u toj jedinici vremena... (letnjeg dana oko podne Sunce može da isporuči 1kW snage raznih zračenja po kvadratnom metru).

I kakve sada ovo ima veze sa astronomijom? Pa, mora se posmatrati ceo spektar iz svemira da bi se nešto naučilo. Infracrveni talasi ne mogu sa Zemlje da se razluče dobro (i sama atmosfera "sija" infracrveno), a od UV-C, X, gama... itd. nas ta ista atmosfera štiti - pa se zato šalju teleskopi u svemir.

I na kraju, zašto je James Webb morao da ode tako daleko od Sunca i Zemlje i ohladi se na manje od -200°C (sami instrumenti si još dodatno hlađeni)?
Najdalje galaksije zbog "crvenog pomaka" sijaju u infracrvenom delu, a neohlađeno ogledalo teleskopa i instrumenti bi takođe "blještali" u tom IC spektru pa se skoro ništa ne bi videlo dobro. Što hladnije i što veće ogledalo uz osetljivije senzore, to je detaljnija slika...
 
I ja bih dodao, JWST nikada neće moći da vidi daleke objekte onako kako bi ih videlo ljudsko oko, u nama vidljivim bojama. "Boje" koje on vidi nama su nevidljive, u infracrvenom su području. Verovatno će se kasnije te slike bojiti u neke preglednije boje da se istakne kontrast i različiti delovi IR spktra.
 
Slika crne rupe u centru nase galaksije

F2qM9GBVYhTWeZ9W3C7Eij-970-80.jpg


Link
 
I ja bih dodao, JWST nikada neće moći da vidi daleke objekte onako kako bi ih videlo ljudsko oko, u nama vidljivim bojama.
Da. Za početak, JWST ogledalo je presvučeno zlatom da bi bolje reflektovalo IC svetlost, pa su nefiltrirane slike za naše oko u zlatnim nijansama. :giggle:
 

Engineers Investigating NASA’s Voyager 1 Telemetry Data​

The engineering team with NASA’s Voyager 1 spacecraft is trying to solve a mystery: The interstellar explorer is operating normally, receiving and executing commands from Earth, along with gathering and returning science data. But readouts from the probe’s attitude articulation and control system (AACS) don’t reflect what’s actually happening onboard.

The AACS controls the 45-year-old spacecraft’s orientation. Among other tasks, it keeps Voyager 1’s high-gain antenna pointed precisely at Earth, enabling it to send data home. All signs suggest the AACS is still working, but the telemetry data it’s returning is invalid. For instance, the data may appear to be randomly generated, or does not reflect any possible state the AACS could be in.
itd. itd. na linku


... jedan mali i nebitan detalj skorasnjeg stanja Vojadzera
Voyager 1 is currently 14.5 billion miles (23.3 billion kilometers) from Earth, and it takes light 20 hours and 33 minutes to travel that difference. That means it takes roughly two days to send a message to Voyager 1 and get a response 😃
20 sati voznje, ta i nismo tako daleko odmakli ;)
 
Poslednja izmena:
Takodje interesantno:
It wouldn’t be the first time the Voyager team has relied on backup hardware: In 2017, Voyager 1’s primary thrusters showed signs of degradation, so engineers switched to another set of thrusters that had originally been used during the spacecraft’s planetary encounters. Those thrusters worked, despite having been unused for 37 years.
 
Nazad
Vrh Dno