Šta je novo?

Starlink ponovo pomerio Srbiju za 2024

Echo

Cenjen
Učlanjen(a)
06.02.2011
Poruke
302
Poena
195
Naisao sam na ovaj clanak:

U principu, SpaceX je najavio da 30.4.2024. gasi pristup Starlink internetu na svim lokacijama koje nisu na zvanicnoj mapi dostupnih zemalja. U clanku se uglavnom prica o africkim zemljama jer ce to na njih imati najveci uticaj, s obzirom na kompletni izostanak zemaljske inferstrukture na vecini africke povrsine (mnogi su tamo prvi put izasli iz blackouta zahvaljujuci starlinku). Medjutim, posto 90% zemalja u africi jos uvek zvanicno ne podrzavaju starlink uslugu, ljudi su se "snalazili" i kupovali pretplate u drugim zemljama, a onda uslugu koristili u svojoj. Verujem da se SpaceX nije bunio, ali mu se u poslednje vreme sve vise predocavalo da je to siva zona poslovanja, i da je potrebno da drzavni regulatori daju dozvolu za legalno koriscenje.

Umedjuvremenu je i mapa updateovana, vise nema heksagonalnih plocica koje su prelazile i u Srbiju, vec je pokrivenost precizno definisana drzavnim granicama: https://www.starlink.com/map

Medjutim, ono sto mi je upalo u oko to je da je srbija sa 2025. godine vracena na 2024. godinu, i da je sada mnogo vise zemalja (posebno u africi, pa cak i juzna koreja, izrael, emirati i saudijska arabija) obelezeni sa "servis date is unknown at this time", dok Indija i i vecina juzne azije cekaju odobrenje regulatora.

Cela ova mapa je previse detaljno osvezena da ne bi imala nikakvog smisla, pa eto mozda je vreme da ponovo podgrejemo nasa ocekivanja.
 
Ето дашка наде за моју јахту ...
 
videcemo ako stvarno krene ove godine %% trebalo bi i mene interesuje cena za nase trziste
 
Koliko vidim gledajuci cene u hrvatskoj, nije lose za zgradu od 5+ stanova dok je sjajno za one od 10+ stanova.
Uvodjenje malo skuplje ali posle 50 evra mesecno za 10+ je dzabe.
 
mislim da je u Grckoj 40e na mesecnom nivou verovatno ce biti jos jeftinije kad Besos krene sa njegovim netom isto
 
Brzine su za sad na nivou 200-300Mbps download i 10-30Mbps upload uz početni ping oko 35ms.

Cena u Makedoniji je oko 3700 denara, odnosno oko 7000 naših dinara mesečno.
 
Koliko vidim gledajuci cene u hrvatskoj, nije lose za zgradu od 5+ stanova dok je sjajno za one od 10+ stanova.
Uvodjenje malo skuplje ali posle 50 evra mesecno za 10+ je dzabe.
Ne znam koliko je sjajno sa ovim brzinama?
Neko ce se nakaciti na torente i ode mast u propast. :cool:
 
torenti su zabranjeni na Starlinku samo preko VPN-a
 
A zašto tako male brzine? Ako je tako džaba su krečili
 
Koliko vidim gledajuci cene u hrvatskoj, nije lose za zgradu od 5+ stanova dok je sjajno za one od 10+ stanova.
Uvodjenje malo skuplje ali posle 50 evra mesecno za 10+ je dzabe.
sta znam 10 stanova mozda je malo previse haha meni bi bila potrebna sva brzina :D ajde da delim sa jednim ili dva korisnika i to je to
 
@mlax37
Nije brt optika to nego satelitski internet, ovo sve je jos dobro ako se zna koliko i kako i kakve su brzine i cene na satelitskom internetu da kazem prve generacije.
Ici ce tu brzine vremenom i malo gore mozda se i ping malo jos spusti ali opticki kabl je i bice nesto najbrze sa najmanjim pingom.
Ovo sve je odlicno.
 
A zašto tako male brzine? Ako je tako džaba su krečili
E sad ga i ti pretera 😄 30% srbije je na ADSL-u sa prosecnom brzinom od 7-8 mbps. I to samo ako pricamo o nama, a ne o africi, indiji, ruralnoj americi, juznoj aziji. Ovo su odlicne brzine za svakog do kog ne stize optika ili 5G. I dobro je da postoji tako jaka alternativa, a ne neka igracka.
 
^ Ma naravno ako služi da pokrije nepokrivena područja ali je on najvljivan kao konkurencija svim ostalim načinima, pa i optici. I ono što je najvažnije je future proof. Brzine od par stotina megabita će biti male za 10-ak godina, tj. za vreme kad je najavljeno da će biti glavni period eksploatacije ovog sistema.
 
Ovaj vid interneta nikada nece biti primarni i nikad nece zameniti kabl(optiku) niti ce ikad imati takvu latenciju ni brzine pogotovu ne za 10-ak godina kako kazes da ce biti tada glavni period eksploadtacije.
Ovo je i bice i u buduce vecini backup ili vid glavnog interneta onome koji nema mogucnosti za optiku a ja mislim da je za to i namenjen a nikako ljudima u gradovima gde je rasprostranjena optika, vec sela, prigradska naselja jedino je ok mozda ako ides u neku od podrzanih zemalja na recimo letovanje ili trebas na neki kraci odmor van tvoje maticne drzave imas onaj paket sa roamingom.
 
Elektro magnetni spektar je ograničen resurs.

Kroz optičko vlakno mogu prolaze elektromagnetni talasi (svetlo) u rasponu od nekoliko teraherca. Kroz još noviju tehnologiju "šupljeg" vlakna - i 1000x više.

Kroz telefonsku paricu prolaze 30ak megaherca.

Kroz koaksijalac do odprilike 2 gigaherca.

Starlink koristi bamdwidth oko 1 gigaherc.

Dostupan opseg kod optike (PON) (teraherce) deli od 30 do 100 korisnika.

Dostupan opseg kod koaksijalca (DOCSIS) (gigaherce) deli par desetina korisnika

Dostupan opseg kod telefonske parice (xDSL) (megaherci) je ceo za jednog korisnika.

Kod Starlinka (gigaherc) dele svi korisnici na jednom satelitu.

Na celom svetu ima oko 4000 starlink satelita, a biće ih 12000.

Očekivati da starlink bude bolji od bilo koje optike je suludo.
 
Upravo to sam i pokusavao da mu objasnim samo ti to strucnije uradis.
Bravo👍
 
Starlink je nešto što je realno imati u planinskim zabitima u kojima ne možete ni 4G signal uz outdoor antenu da uhvatite ili se nađete na pučini mora, da ne kažem kupite ostrvo i tome slično. Tamo gde postoji iole pristojna pokrivenost internetom u domašaju mogućeg, pristupati Starlinku sa tih podneblja je suvišno, naročito ako se uzme u obzir da orbitiranje satelita stvori privremeni zaklon pa se jave prekidi, itd.
 
Al' zato budeš šmeker u društvu jer imaš Starlink a ne k'o mi drugi, golje sa 1Gbps iz pišljivog optičkog kabla...
 
Upravo to sam i pokusavao da mu objasnim samo ti to strucnije uradis.
Bravo👍
Ma jasno je sve to meni ali nije tako bilo kad su najvljivali ovu tehnologiju. Sećam se da sam 2020. gleda Maska kako priča da će za 10 godina to biti jedini način korišćenja interneta i da će kablovi biti prošlost.
Samo hoću to da kažem, inače shvatam sve što pričate
 
^ Ma naravno ako služi da pokrije nepokrivena područja ali je on najvljivan kao konkurencija svim ostalim načinima, pa i optici.
Ma nije, cak je i elon mask rekao da ne moze ni sa 5G da se poredi ako pricamo o gusto naseljenim gradovima. Da ne trazim sada taj video, jer u principu nije ni bitno, tu se radi o osnovnim tehnickim karakteristikama starlinka i 5G, nije sad kao neka vizionarska izjava milijardera pa da mora se citira posebno 😄
 
  • Like
Reagovanja: uji
Ako se prijavim i platim ovaj depozit od 9$ da li mi to garantuje da ću dobiti opremu za tu cenu ili me samo stavlja na listu čekanja 😁
 
mislim da samo ides na listu cekanja

Order now to reserve your Starlink. Starlink is targeting coverage in your area in Starting in 2025. a na mapi pise starting in 2024 lol
 
Poslednja izmena:
da znam video sam ali je i dalje nejasno dal pocinju 2024 ili 2025 probaj da narucis tj da ostavis depozit 9$ pise onda za 2025
 
Čitam komentare i videh da je tornet zabranjen, a sigurno još po nešto P2P... Šta će mi net ako u startu imam problem sa nekim zabranama i slično, a pri tome košta papreno? :D Kada se podvuče crta, optika je opet najbolja i ne bih je menjao za sada. Opasno sam se razmišljao za ovaj projekat u nadi, biće nešto totalno drugačije, nezavisno, a vidim da već kada su zabranili torent koji je glavna stvar kod nas koji imamo desktop računare i skidamo sve i svašta... Pri tome, preko VPN nikada ne možeš imati dobru brzinu skidanja, jer ona varira u odnosu od lokacije IP adrese...
 
Starlink i nije zamišljen da potpuno zameni zemaljsku distribuciju interneta, već da omogući/pojednostavi pristup određenim grupama korisnika. Ako imaš optiku, ti nisi ciljna grupa Starlinka. Ciljna grupa je vikendica nasred planine, do koje će 5G stići za 3-5 godina, a optika/kabl verovatno nikad. Ciljna grupa je gradilište autoputa u nedodjiji, farma usred prerije, neko ko se često seli sa lokacije na lokaciju, itd...
Naravno, Musk neće to reći ovako otvoreno - on će reći da je Starlink namenjen svima koji žele slobodu (koju samo on prodaje).
Pozdrav
 
Nazad
Vrh Dno