Šta je novo?

Stari laptop

rigoleto

Poštovan
Učlanjen(a)
30.10.2015
Poruke
30
Poena
55
Pozdrav za sve, imam nekoliko pitanja. Ima laptop acer aspire 7741 g. Uz njega je došao win 7. Na hard disku od 320gb imam tri particije . E i F particije su mi popunjene vaznim stvarima.
Medjutim od dana kada sam podigao win 10 ( i to zvanicnim putem, nista na crno) laptop koci da ti je muka da ga ukljucis, uz to postoji i neka sistemska greska koja ne dozvoljava da se taj win 10 updejtuje. Pokusavao sam i sa onim pokretanjem fresh instalacije kroz control panel i dalje nista nisam uspeo.
Moja pitanja glase, ako bi skinuo narodsku verziju 10 ke i krenuo sa instalacijom, da li bi mogao da instaliram na postojecu particiju c ili bi mi pregazio ceo hdd?
Da li mislite da bi mozda laptop prodisao ako bi ga vratio na win sedam?
Ili bi nov zivot laptopu podario kroz neki ssd? Inace korsti ga klinac za youtube, vezbe neke za skolu, igre tipa stuble guys i slicno.
Hvala
 
Nece Win 10 nista da "gazi" ako ti ne zelis. Laptop bi prodisao sa SSD upgrade.
 
Ja na te starije laptopove stavljam w10 LTSC verziju. Drasticno brze i bolje rade. Narocito se ta brzina vidi ako se stavi ssd.
 
ССД би помогао, али не треба очекивати чуда, превише је то старо, имам 5741г где је пре неколико година убачен ССД, и то је стварно помогло да буде употребљив још неко време, али тај прастари двојезгарни i5, још уз вероватно 4 гб рама ће кочити и при најједноставнијим задацима.
 
I dalje koristim i5 4-te generacije na laptopu. Mada ima i nvidiu 920m i 12 gb ram-a.
Meni lično još ne treba novije, čak ni za posao.
Ubačen SSD pre neku godinu, stari hdd prebačen u dvdrom fioku. Neki a400 kingston, 256 GB, par hiljada dinara. Radi već sigurno oko tri godine bez problema.
Razlika je u podizanju/pokretanju promenjena sa nekoliko minuta na nekoliko sekundi.

Ja bi lično ubacio ssd što nije toliko skupo i trebalo bi da ti radi još dugo. Na SSD ideš sa sitemom bez particija. Možeš te dve ostale da ostaviš, a staru C preformatiraj...
AKo hoćeš da ništa ne ulažeš, onda skini normalnu win 10 instalaciju, napravi butabilan fleš, instaliraj na C a ostale ne diraj. Ako ne umeš onda bolje ne diraj bez da skloniš podatke na sigurno, što bi i inače trebalo da uradiš :)
 
Hvala svima. Mislio sam da ce biti lakse , ali problem na svakom koraku. Uzeo sa hp s750 od 250gb, pratio uputstva, ali….
laptop ima jedno mesto za disk, pa sam skinuo stari hard, Napravio butabilni usb preko windows oficijalnog programa, medjutim kada u bious , koji prepozna usb , stavim da sa usb podize sistem nista se ne desava. Onda sam na drugom laptopu koji ima dva mesta uradio migracionoperativnog sistema na novi ssd , vrstio taj novi disk u laptop i posle promene u biosu da prvo bootuje sa ssd opet nije hteo da pokrene instalaciju.
Vrvt promasujem negde . Inace u biosu je namesten ahci. Ako konima jos neki predlog …
 
Kod mene na Acer laptopu nema to ahci i slično. Da li vidi taj ssd?
Boot je na UEFI. Ne radi mi mozak koliko sam umoran.
Ne mogu da se setim podešavanje za secure boot. Mislim da je enable.
Sačekaj malo, naiđe već neko upućeniji.
Kod migracije bi valjda trebalo da pokrene windows. Ne da instalira.
Na znam. Uvek skinem Media creation tool. Napravim USB sa njim. Ubacim, instaliram i gotovo.
Nisam imao ni na ovom laptopu koji je stariji od tvog problem.
 
Нема UEFI тај стари Acer, ја сам имао на сличном легалну седмицу инсталирану са диска, иста седмица је поново инсталирана кад је убачен ССД, па не могу да помогмем пуно.
 
Inace korsti ga klinac za youtube, vezbe neke za skolu, igre tipa stuble guys i slicno.

Zavisi koje vežbe za školu ? Za surf, youtube, bi super legao neki linux. SSD pod obavezno. Inače prilikom instalacije Win, ti sam biraš na koju ce particiju da se instalira. Takođe možeš da brišeš postojeće i kreiraš nove po potrebi.
 
Kod mene je 4ta generacija Intela pa sam pomislio da je njegov noviji.
Možda je i do USB fleša.
 
Sve radim dobro, nesto je do laptopa. Promenio i usb, promenio i ssd, i na trenutak kao da se pojavi znak win i odmah se ugasi . Mora da ide kod majstora. Hvala svima na pokusaju da pomognete
 
Nazad
Vrh Dno