Šta je novo?

SSD Raid0

Gavran

Cenjen
Učlanjen(a)
25.01.2011
Poruke
815
Poena
170
Imam 2 SSDa Samsung 256gb PRO i 250gb EVO. Znaci nisu isti ali su im performanse "tu negde". Da li da pravim radi0, ne zbog performansi, svestan sam da i nema razlike u performansama (osim u sekvencijalnim sto je manje bitno). Nego zbog cinjenice da Imam i 3TB WD Red za storage, pa ako idem AHCI bice C: D: i E: sto me malo nervira. Prodaja oba i kupovina jednog od 500gb ne dolazi u obzir, mrzi me da se cimam. Jedina dilema mi je sto su razliciti diskovi, tj PRO i EVO. A opet voleo bih da imam sve na jednom mestu, tj sistemski i instalacioni C:, i WD Red ondnosno D: za storage.
 
Poslednja izmena:
Trazim ovde po forumu nebi li nasao informaciju o tome koliko bi dobio na prformasi ako bi na svoj 128GB SSD dodao isti u raid 0, i nasao sam samo tvoju izjavu kako neses dobiti nista sa svoja dva od 250Gb???
Dali je to moguce, mislim nisam imao takva iskustva koristeci 2 Blue WD-a od 500gb i sad me ovo zbunjuje.
Moze li to neko pojasniti?
Hvala u napred.
 
Pa jel uopste i mozes da ih uparih obzirom da nisu ni iste velicine a nisu ni isti modeli? Ja sam u zivotu samo jednom stavljao RAID i to na neka 2 stara 250GB Seagate diska. Koliko sam tada znao (a i dan danas isto znam) je to da diskovi moraju biti istog kapaciteta i istih modela. Jel se nesto izmenilo od tad pa vise ne moraju da budu?
 
Pa zar nije malo nepraktično držati 500 GB particiju i to još u RAID0 za OS i programe. Čak i ako bude radilo kako treba imaš dvostruko veće šanse da sve pogubiš sa njih jer ako bilo šta ode na jednom, izgubio si sve sa obadva. Ubaci tu i UEFI i živi "nightmare " za održavanje. Glavna stvar za RAID0 na HDD je bila ubrzanje, sa SSDom je to daleko manje uočljivo mada na papiru izgleda lepo. Sada, samo zato što te nervira jedno ekstra slovo a ne želiš da se "cimaš" da zameniš to sa jednim SSDom od 500 GB hoćeš da ulaziš u još veće cimanje sa svim tim stvarima ?. Stvarno nepraktično i nelogično.
Mnogo je praktičnije držati OS particiju što manju pa ako ode nešto na Windowsina (a hoće kad, tad) onda nema mnogo da se izgubi.
 
A sta vazno covek ima da izgubi sa eventualnim pucanjem operativnog sistema kad lepo kaze "da Imam i 3TB WD Red za storage", mislim nije mu bitno dali win. particija nestaje sa 100 ili 500Gb?
Inace velicina diska nije bitna stim da u raid 0 opciji ce onaj nesto veci biti "vidjen" kao 250Gb tj. isto onoliko koliko je velik manji disk.
 
Ma odustao sam od raid0. Stvarno nije neki dobitak, tj uopste ga i nema. Nekad je sa WD raptorima bilo fino, short strokovani raid0 i osetila se razlika. Vec sam instalirao sve, ni ne obracam paznju dal je C D ili E. I jos lepo mogu da ukljucim RAPID ovako, posto mi je sistem na PRO, a na EVO sa RAPIDom su mi igrice i tako to.
 
A sta vazno covek ima da izgubi sa eventualnim pucanjem operativnog sistema kad lepo kaze "da Imam i 3TB WD Red za storage", mislim nije mu bitno dali win. particija nestaje sa 100 ili 500Gb?
Inace velicina diska nije bitna stim da u raid 0 opciji ce onaj nesto veci biti "vidjen" kao 250Gb tj. isto onoliko koliko je velik manji disk.
Pa ako nekome treba 500 GB za OS(s) i programe onda dobro ali ako sve to uzme samo 100 - 200 GB a potrebno je 500 GB onda to obično znači i dosta podataka, makar privremenih a to sa Widowsima i Raid0 može da ispari tek tako.
 
Ako vas i dalje zanima ssd raid0,evo sta dobijate sa Samsungom 840 pro




 
kolko vidim, random brzine se nisu nesto poboljsale, u stvari gore su za 4K blokove.
 
^ Bas to. Raid0 je precenjen. Osim kod sekvencijalnog citanja / upisa.
 
Random i ne mogu biti vece, razmislite malo :)
Random QD32/64 vec mogu...


Realno, RAID0 je nepotrebna stvar za SSDove, barem kod kucnih korisnika (a kod enterprise je nezamisliva), a plus mogu lakse nastradati svi podaci.
RAID1 ili JBOD, zavisi sta treba.
 
^ Bas to. Raid0 je precenjen. Osim kod sekvencijalnog citanja / upisa.

Pa i nije bas, generalno ima poboljsanja ali kad se radi o video obradi-pogotovu o demux i tome slicnim stvarcicama,ubrzanje je vidno ocito.
Za potrebe testa sam muxovao dva video fajla u dva razlicita programa. I sve je proslo ko po loju,cak i trajanje je bilo isto kao da je jedan program radio.
Beneficije u nesvakodnevnom koriscenju su vise nego ocigledne.

Da ste kojim slucajem u mogucnosti da vam se moze,siguran sam 100% da bi ste to i uradili.
I uradit ce te ali za kojih 7 do 14 godina dok cijene ne padne i velicina ssd-a ne poraste.
Nikad ne reci nikad !

Evo vam malo infoa dok vam voda ne podje na usta. :)

http://www.tweaktown.com/tags/RAID_0/index.html

Ps.Sto se tice stradanja podataka,kao da nikad nisi cuo za backup i garanciju.Stoga prestani da plasis malu djecu. ;-]
Uostalom evo ja cu vam biti prvi zivi primjer koliko Sam840pro moze da zivi pod raid0.
 
Poslednja izmena:
^ http://forum.benchmark.rs/showthrea...-ili-AS-SSD)&p=3133143&viewfull=1#post3133143
Dakle pre vise od godinu i po. I tada sam shvatio da mi raid0 mi ne treba. Nikakav dobitak u realnom radu nisam primetio. A primetio sam da me nervira raid detekcija svaki put kad bootuje comp koja traje nekoliko sekundi. U video obradi ima ubrzanja ali se ja ne bavim istom. Imam ssd od 500gb i (za sada) mi je dovoljan. Msm ne znam odakle ti to da mislis da neko nije u mogucnosti. Jel to neka sala ili?
 
Random i ne mogu biti vece, razmislite malo :)
Random QD32/64 vec mogu...

mislim da moze, bar u teoriji, ako je 'sirina stripe-a' manja od velicine bloka fajlsistema, izgleda da se to ovde desilo sa 128K blokovima.
 
Ajde stavi na papir pa objasni kako?:) Na 4k random.
 
sa 4K verovatno ne, ali za vece blokove bi brze radio, tako sto bi pola bloka sa jednog a pola sa drugog istovremeno.
 
Vrh Dno