Ajde i ja da izložim moje opažanje (i eventualno da me neko prosvetli jer se u ove modeme i frekvencije kablova ne razumem uopšte)...
Dakle, prošle nedelje su mi uveli SBB u zgradu. Do tada Beotel, 10Mbit, sasvim pristojno iskustvo za tu brzinu. Dođe SBB, i ja kažem hoću SVEEEE. Gold Premium, 100 Mbit, kvadrilion kanala, telefon itd. U vreme kada su ga uvodili u zgradu, Speedtest zakucavao na 50Mbit (kabl direktno u ruter naravno), što je maksimalna brzina za taj aktivacioni period kako ga oni zovu. Nije mi trebalo ništa pa nisam ni skidao ništa a ni klinac... mislim se ima vremena.
Od ponedeljka, kao prebačen na punu brzinu. Samo što ta puna brzina sada ne prelazi 20Mbit. Zovem u ponedeljak podršku, i kažem ja tu brzinu downstream-a nemam. Upstream 5Mbit i to je ok.
Resetovali ruter (Ubee neki) 13 puta isto. Kaže tip, moguće je da ti je računar povukao apdejt jer ti je upstream na maks. Reko moguće, samo što nisam povukao kongresnu biblioteku nego apdejt, ali ok, nakačiću ga na laptop da probam - isto. Zovem ponovo kaže tip, meni ovde signal kod tebe odličan, doćiće sutra čovek da pogleda. Ujutro pre posla okinem par puta Speedtest, 98Mbit, reko ok sredilo se ali ćutim. Neka dođe čovek da pogleda. Zove me čovek i kaže vidi ja ovde merim kod tebe 97, signal u redu. Ok reko, u redu onda hvala lepo.
Dođem danas kući, sednem da skinem Netbeans, i vidim da mi to baš nešto i ne skida kako treba. Pogledam NetLimiter, kaže internet ti vuče 114 KB/Sec?! Pogasim download, odem da skinem sa githuba neki sors, NetLimiter kaže 40KB/Sec. Kakvih crnih 40KB ****te pa nisam uzeo US Robotics 56k (stariji će se setiti). Okinem opet Speedtest - 12 MBit. Tech im radi do 10 pa ne mogu ni da zovem, ali polako počinjem da osećam vrlo gorak ukus u ustima već posle manje od nedelju dana... Za one koji se razumeju evo dole info sa rutera i poslednji Speedtest... Sutra ću da ih zovem ponovo i tako sve dok ne stignem do svoje brzine koju ću da plaćam...
Edit: Evo sada Speedtest kaže 46Mbit, ali je to upola (s lukom) manje...