Šta je novo?

SBB - Generalna diskusija (nije tema o EON-u)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Imam problem sa UBEE EVW327N. Skoro skvaki dan se izgubi wifi na 2.4 a na 5ghz radi...i cesto gubi net konekciju...pa kada ga resetujem onda proradi...D3 mi radi normalno. Da li neko zna sta da radim kako da podesim da se to ne dogadja...
Od podrske naravno nema 'leba.

Kako konstatujes da se gubi WiFi (2.4GHz) a kako net konekciju, cime, na koji nacin? Koliko cesto gubi NET konekciju, koliko vremenski, i da li obavezno mora reset jer nece "sam od sebe" da se poveze. Kad nema NET-a, da li svetle sve lampice ili ne (narocito "ONLINE")?

Bar malo da se napise vise nego sto si napisao, opis mnogo znaci...

Mada, ako je tacno onda nema nikakvog setovanja koje ce to promeniti. Najverovatnije je taj primerak koji je kod tebe pokvaren (na neki nacin) i treba da ti ga zamene za drugi. Nije bitno da li ima ili nema 'leba od podrske - jedini nacin je kontakt. Zovi (ili idi do poslovnice) i prijavi kvar i zahtevaj zamenu uredjaja.

Pozdrav!

Ovo je vec drugi primerak....Svetle lampice ali na kompu gde je 2.4 i na telefonu nema neta...i diskonektuje se wifi...widi ga da postoji u listi ali nemoze da se poveze ili nema neta jedno od ta dva...dok na mom telefonu ili na mac-u ima 5ghz i u vecini slucajeva radi. Kada resetujem preko mog SBB naloga onda se sve povrati kako treba do sledece prilike...nema veze sada koje je doba dana ..uvek je razlicito vreme.

Evo i screen-shotova

sa kompa i sa mobilnog

prva dva su 2.4 ghz

KOMP.png

mob 2.4.png

ovaj je 5 ghz

mob 5g.png

Poslednja izmena:
@Dexxy S2

Prebaci ruter u bridge mode (ako je moguce) i nakaci svoj ruter. Preporucujem ti ASUS RT-AC53, a ako ti ne trebaju gigabitni LAN portovi onda ASUS RT-AC51U.

prebacio na dva rutera apple airport i neki canyon..ne prebacuju preko 20mb.

Potrazicu kako se radi bridge..nisam do sada cacakao.

Posle reseta je ovakvo stanje na 2.4

restart modem.png

Ako ne moze u bridge, onda im trazi da ti daju modem umesto rutera pa nakaci svoj ruter. Svaki AC ruter koji kupis bice bolji od tog cuda sto daje SBB. Topla preporuka za jedan od ona dva Asusa.

To sa WiFi vezom je uvek problem kod HG-a. Ne mora da bude, nekima to radi odlicno, ali uglavnom se ljudi zale na bezicnu konekciju.@Rock86 ti je dao dobar predlog da trazis modem i povezes svoj neki ruter, tako ces imati cistu situaciju. Bar ces znati tacno u cemu je greska ako je bude. Kod mene je na Ubee laptop uvek najmanje 75Mbps (uglavnom je preko 80Mbps) a androidi oko 45Mbps dok iPhone nemam pojma jer ga retko upotrebljavam. Na laptopu nista nisam dirao, kad sam dobio Ubee, a odmah je radio kako sam opisao (a za trecinu brza veza nego sa prethodnim HG-om) ali za telefone sam morao da cackam u smislu promene kanala. Kad sam nasao odgovarajuci kanal sve radi odlicno (a vise od duplo brze nego do tada, sa statim uredjajem nije prelazilo 15~20Mbps nikada).

Nisi napisao kakva je situacija za direktnom vezom, zicom? Ako tu imas problem onda moraju da ti zamene uredjaj (pa iskoristis situaciju da trazis modem...) a ako tu nema problema i imas punu brzinu koju imas u paketu onda slaba vajda od SBB-a, njih WiFi veza ne zanima, ne garantuju nista u vezi toga.

Pozdrav!

Poslednja izmena:
Ajde i ja da izložim moje opažanje (i eventualno da me neko prosvetli jer se u ove modeme i frekvencije kablova ne razumem uopšte)...

Dakle, prošle nedelje su mi uveli SBB u zgradu. Do tada Beotel, 10Mbit, sasvim pristojno iskustvo za tu brzinu. Dođe SBB, i ja kažem hoću SVEEEE. Gold Premium, 100 Mbit, kvadrilion kanala, telefon itd. U vreme kada su ga uvodili u zgradu, Speedtest zakucavao na 50Mbit (kabl direktno u ruter naravno), što je maksimalna brzina za taj aktivacioni period kako ga oni zovu. Nije mi trebalo ništa pa nisam ni skidao ništa a ni klinac... mislim se ima vremena.

Od ponedeljka, kao prebačen na punu brzinu. Samo što ta puna brzina sada ne prelazi 20Mbit. Zovem u ponedeljak podršku, i kažem ja tu brzinu downstream-a nemam. Upstream 5Mbit i to je ok.
Resetovali ruter (Ubee neki) 13 puta isto. Kaže tip, moguće je da ti je računar povukao apdejt jer ti je upstream na maks. Reko moguće, samo što nisam povukao kongresnu biblioteku nego apdejt, ali ok, nakačiću ga na laptop da probam - isto. Zovem ponovo kaže tip, meni ovde signal kod tebe odličan, doćiće sutra čovek da pogleda. Ujutro pre posla okinem par puta Speedtest, 98Mbit, reko ok sredilo se ali ćutim. Neka dođe čovek da pogleda. Zove me čovek i kaže vidi ja ovde merim kod tebe 97, signal u redu. Ok reko, u redu onda hvala lepo.
Dođem danas kući, sednem da skinem Netbeans, i vidim da mi to baš nešto i ne skida kako treba. Pogledam NetLimiter, kaže internet ti vuče 114 KB/Sec?! Pogasim download, odem da skinem sa githuba neki sors, NetLimiter kaže 40KB/Sec. Kakvih crnih 40KB ****te pa nisam uzeo US Robotics 56k (stariji će se setiti). Okinem opet Speedtest - 12 MBit. Tech im radi do 10 pa ne mogu ni da zovem, ali polako počinjem da osećam vrlo gorak ukus u ustima već posle manje od nedelju dana... Za one koji se razumeju evo dole info sa rutera i poslednji Speedtest... Sutra ću da ih zovem ponovo i tako sve dok ne stignem do svoje brzine koju ću da plaćam...
ruter.png

Edit: Evo sada Speedtest kaže 46Mbit, ali je to upola (s lukom) manje...

Poslednja izmena:
Zovi i trazi naprednu podrsku - insistiraj da te prebace na naprednu podrsku. Zovi dok god ne rese situaciju, imas Trio Premium (ako sam dobro razumeo) sto podrazumeva da ti je dzabe poziv pa ih smaraj za medalju i vise od toga dok ti ne rese situaciju. Opet, svaki put trazi naprednu podrsku, ako ti ne dalju pitaj sa kim razgovaras i prekini vezu (mora da ti da ime, a kad se trazi ime malo se drugacije ponasaju...).

Moze da bude svasta u pitanju, od cvorista do nekog splitera kod tebe. Da bi sto vise stvari regulisao i eliminisao samo dosadjuj sa prijavama, kad zoves prvo kazi da hoces da prijavis kvar (sve se snima pa moraju da reaguju...) pa onda dalje napredna...

Ja isto imam Trio Premium i imao sam, svojevremeno, velike probleme i sa Internet-om i sa svim ostalim... kad se resilo i dan danas mi sve radi bukvalno savrseno.

Pozdrav!

Poslednja izmena:
Pa to i planiram, nego jbt, imam 40 i kusur (i žene me ne žele uopšte ko Grua, ali to nema ni veze), a još uvek mi nije stiglo iz dupeta u glavu da u ovoj državi ne može drugačije...
Sutra ću da ih zovem ponovo, nisam znao za tu foru da tražiš ime i prezime i naprednu podršku... Sutra probam pa ću da se jurcam sa njima kod se to ne ispegla...
Hvala još jednom Sceko

Gde se nalaziš, lokacijski? Na CMTSu Banjica imaju baš veliki problem.

Još jedan post, zato što mi je isteklo vreme za editovanje prethodnog. Isto se i meni dešava, imaju zagušenje od 18 do 24h. Ujutru radi normalno net, još ja imam optiku, cimao sam ih, zvao podršku, došao sam i do glavnog za internet tamo i još uvek nema rešenja. Vidim ja da ću da raskinem ugovor i da se vratim na Telekom optiku sa kojom nijedanput nisam imao problema za 4 godine korišćenja.

Još jedan post, zato što mi je isteklo vreme za editovanje prethodnog. Isto se i meni dešava, imaju zagušenje od 18 do 24h. Ujutru radi normalno net, još ja imam optiku, cimao sam ih, zvao podršku, došao sam i do glavnog za internet tamo i još uvek nema rešenja. Vidim ja da ću da raskinem ugovor i da se vratim na Telekom optiku sa kojom nijedanput nisam imao problema za 4 godine korišćenja.

Stepa?

Imam paket duo gold 50mbps i identičan problem. Nalazim se na Autokomandi i izlazim preko njihovog rutera na Banjici sudeći po traceroute-u (attach).

TCP performanse degradiraju tokom večeri već neko vreme, po odzivu teško može da se zaključi jer izgleda da imaju dobro utegnute kutije za prioritetizaciju saobraćaja. Ja sam to primetio jer volim povremeno da bacim pogled na twitch.tv, a streamovi rade na portu 80/http (TCP) - na nižem kvalitetu kodeka sve radi stabilno, ali kada se odabere full hd primetno je seckanje (a to su kodeci ranga 6Mbps). Speedtest.net u večernjim satima ide do ~40Mbps (jer koristi više TCP streamova pri testiranju), dok fast.com koji koristi jednu TCP konekciju daje još gore rezultate (obično 20-30Mbps).

Pošto imam dva linka namestio sam automatiku da između 18h i 24h prelazi na drugi link kao primarni dok se ovi smisle da reše problem. Nisam ih zvao ni jednom jer sam prilično siguran da problem nije do last mile-a, što nekoliko poruka iznad moje i potvrđuje. A pošto preko 10 godina radim u provajderima prilično sam siguran da znaju šta je problem (ljudi se žale sigurno, a njihov NOC nije mali), samo ne znam koliko su agilni u rešavanju ovakvih stvari.

Prilozi

• sbb-banjica.png
    sbb-banjica.png
    17.5 KB · Pregleda: 184
Imam paket duo gold 50mbps i identičan problem. Nalazim se na Autokomandi i izlazim preko njihovog rutera na Banjici sudeći po traceroute-u (attach).

TCP performanse degradiraju tokom večeri već neko vreme, po odzivu teško može da se zaključi jer izgleda da imaju dobro utegnute kutije za prioritetizaciju saobraćaja. Ja sam to primetio jer volim povremeno da bacim pogled na twitch.tv, a streamovi rade na portu 80/http (TCP) - na nižem kvalitetu kodeka sve radi stabilno, ali kada se odabere full hd primetno je seckanje (a to su kodeci ranga 6Mbps). Speedtest.net u večernjim satima ide do ~40Mbps (jer koristi više TCP streamova pri testiranju), dok fast.com koji koristi jednu TCP konekciju daje još gore rezultate (obično 20-30Mbps).

Pošto imam dva linka namestio sam automatiku da između 18h i 24h prelazi na drugi link kao primarni dok se ovi smisle da reše problem. Nisam ih zvao ni jednom jer sam prilično siguran da problem nije do last mile-a, što nekoliko poruka iznad moje i potvrđuje. A pošto preko 10 godina radim u provajderima prilično sam siguran da znaju šta je problem (ljudi se žale sigurno, a njihov NOC nije mali), samo ne znam koliko su agilni u rešavanju ovakvih stvari.

Ja sam slične probleme imao pre par godina i trajalo je par godina da reše (naravno bila je ona uobičajene žvaka....iz call centra kako je sve ok kao treba da resetujem računar i sl..) tako da je odgovor da nisu baš aginlni :).

Gde se nalaziš, lokacijski? Na CMTSu Banjica imaju baš veliki problem.

Novi Beograd, preko puta Novog Merkatora...

Vidim ja biće paljba nazad na ADSL, jerbo koji ću moj da plaćam 100Mbit neta, ako ću efektivno da korisnim 10... Za TV me i onako zabole to žena gleda 24 kitchen i 74tu reprizu "Kako postati fuksa u 6 sezona" aka "Seks i grad"...

Poslednja izmena:
^Zovi ih dok usporenje traje, trazi naprednu podrsku, itd. Rešiće problem u razumnom roku, 90%.

Ako ne reše, imaćeš osnov za raskidanje ugovora bez plaćanja penala, al' ne verujem da će do toga doći.

Izgleda da je već otklonjen problem, večeras izlazim malo drugačijom putanjom nego ranije i sve radi korektno.

Prilozi

• sbb-nova_putanja.png
    sbb-nova_putanja.png
    17.8 KB · Pregleda: 184
Ludim od ovog natovanja. Adresa na wan-u 100.72.**.*** znaci neke sajtove ne mogu uopste da otvorim, npr. ryanair.com, kad upalim vpn otvori normano. Zatim imam problema sa jos par stvari i tu i tamo mi izlazi glupi cloudflare. Ako oni misle da ovime nisu degradirali uslugu onda nisu normalni. Istekao mi je ugovor mogu odam da odem da raskinem ali koliko citam niko mi ne garantuje da necu da dobijem natovanu adresu ni kod drugih provajdera, plus sto mi treba sport klub zbog euroleague.

Ludim od ovog natovanja. Adresa na wan-u 100.72.**.*** znaci neke sajtove ne mogu uopste da otvorim, npr. ryanair.com, kad upalim vpn otvori normano. Zatim imam problema sa jos par stvari i tu i tamo mi izlazi glupi cloudflare. Ako oni misle da ovime nisu degradirali uslugu onda nisu normalni. Istekao mi je ugovor mogu odam da odem da raskinem ali koliko citam niko mi ne garantuje da necu da dobijem natovanu adresu ni kod drugih provajdera, plus sto mi treba sport klub zbog euroleague.

MTS skida sa NAT-a na zahtev: http://forum.benchmark.rs/showthread.php?293462-Telekom-Srbija-VDSL&p=4865383&viewfull=1#post4865383

Covek je izneo problem koji ima zbog NAT-ovanja i ja sam mu rekao da postoji provajder koji skida sa NAT-a na zahtev. U cemu je problem? Hoces kopiju mail-a da se uveris? Hoces link ka SBB-ovom forumu gde SBB kaze da nema skidanja sa NAT-a? I sta sad, da covek pukne 610 din. mesecno za staticku IP adresu umesto da promeni provajdera? Sta mu drugo preostaje nego da predje kod drugog provajdera?

Pokusavam da pomognem coveku i usput nailazim na osude. Ja nisam kriv sto SBB tako posluje. Da SBB skida sa NAT-a na zahtev rekao bih mu da isti posalje tehnickoj podrsci.

EDITl: Postoje i drugi provajderi koji daju javnu dinamicku IP adresu. Jedan od primera je i Beotel.

Poslednja izmena:
Shvatas sada kako je meni ovih godina :)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno