Šta je novo?

Problem sa dual-boot instalacijom Linux Mint

NenadG

Cenjen
Učlanjen(a)
25.11.2009
Poruke
537
Poena
195
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 7700X & Arctic Liquid Freezer II 280
Matična ploča
Asus ROG Strix B650E-E gaming WIFI
RAM
G.Skill Trident Z5 NEO 2x16GB DDR5 CL30
GPU
ASRock RX 6900XT OC Formula
Storage
2 x M.2 Kingston Fury Renegade 2TB
PSU
Antec Signature SP1000 Platinum 1000W
Kućište
Antec Performance 1 FT
Monitor
Dell UltraSharp QHD U2715H
Miš & tastatura
Logitech G604 & Logitech MX Keys
Ostale periferije
SteelSeries Arctis 7
Pristup internetu
  1. Optički internet
Pozdrav svima!

Kao što naslov kaže, imam problem sa instalacijom Linux Mint-a.
Pošto sam početnik sa linux distribucijama, opisaću detaljno problem koji imam pa ako ima neka dobra duša koja ume i hoće da pomogne, bilo bi sjajno :)

Pre neki dan sam preko uputstva sa Youtube-a instalirao Mint 21.1. preko usb flash-a i sve je bilo ok. Ali, iskoristio sam onu opciju gde se Mint instalira zajedno sa windows-om (koji je na C disku) dok sam dedicated prostor napravio na D disku i sve je bilo ok.
Kako mi se sve svidelo i hteo bih da malo ozbiljnije dam priliku mintu, nabavio sam dedicated ssd jer mi je ideja da mi C disk bude vindows, taj novi Mint a D disk storage i da potpuno odvojim operativne sisteme, što mi deluje i najlogičnije.
E sad, ovog puta sam išao na one druge opcije pri instalaciji (something else, i ona srednja koja prvo formatira disk) ali nikako ne uspevam da ga instaliram.
Kad idem na onu opciju something else, kako kliknem next i on krene da traži diskove, izađe mi greška
ubi-partman exit code 141
Pokusao sam posle i onu drugu opciju, uspevao da dodjem do nekakvog odabira particija ali kako krene instalacija, odmah puca.

Da napomenem da sam prethodnu instalaciju obrisao tako sto sam preko windows partitioner-a obrisao particiju sa D diska a posle preko cmd-a i diskpart-a obrisao i onu particiju sa C koja je valjda EFI particija da bih ga potpuno uklonio sa C.
 
Teško je reći šta si radio i kakvoje trenutno stanje. Ako možeš pokreni live sistem pa iz njega prkaži koje particije imaš i kako su formatirane. Mint bi trebalo da ima neki program za to (disks, gparted ili šta već).
 
Uspeo sam sinoć!

Sve particije (osim win sistemske) sam detaljno očistio i pravilno formatirao, ponovo sam napravio image na usb-u i prebacio sa 3.0 na 2.0, negde sam video da može da napravi problem. I prošlo je.
I opet je instalirao onaj grub na particiju gde je i windows ali kad malo bolje razmislim, to je i logično jer da ga je instalirao na onu odvojenu dual boot ne bi bio ni moguć nego bi svaki put kad želim da promenim OS morao da menjam boot redosled.
 
dual boot ne bi bio ni moguć nego bi svaki put kad želim da promenim OS morao da menjam boot redosled.
Па свака плоча сада има "QuickBoot" који је пречица да селектујеш бутабилни диск (обично F9, F11 приликом бутовања..).
 
Nismo se razumeli, verovatno ja nisam bio jasan.
Da nije GRUB instaliran na particiji gde je windows, onda bi se direktno podizao OS butabilnog diska. Sa druge strane, da bi te pisao koji OS želiš, mora da bude svestan oba OS-a a to može da se desi samo ako postoji boot loader oba OS-a na istom disku.
 
Разумео сам те, него ниси ти оно што сам написао, постоји и друга опција. Ја практикујем да сваки систем има свој засебан диск са bootloader-ом, одабир диска радиш помоћу пречице коју има свака плоча приликом постовања. У том случају системи су независни.
 
Aha! Nisam to znao.
Ja sam zapravo to i hteo ali nisam uspeo. Doduše, ne vidim ni u ovome neku smetnju osim što sam pročitao da win update nekad zna da pokambasi grub. Jel moguće da prebacim linux bootloader na njegovu particiju bez da diram sadašnju instalaciju? Ja sam upravo iz tog razloga i dodao jedan dedicated ssd da bih ga potpuno izdvojio od windowsa...
 
У принципу може, само ја не волим те каљаве работе, није једноставно.. Направио си грешку тиме што ниси откачио физички секундарни диск, да си то урадио, елиминисао би било какву могућност да се упише било шта на други диск.
 
Aha! Nisam to znao.
Ja sam zapravo to i hteo ali nisam uspeo. Doduše, ne vidim ni u ovome neku smetnju osim što sam pročitao da win update nekad zna da pokambasi grub. Jel moguće da prebacim linux bootloader na njegovu particiju bez da diram sadašnju instalaciju? Ja sam upravo iz tog razloga i dodao jedan dedicated ssd da bih ga potpuno izdvojio od windowsa...
Lako je to, samo napravis fat32 particiju gde hoces i smestis grub gde hoces, tako sam stavio grub na eksterni disk, jer mi je glavni mbr, a trebao mi uefi :p
 
@imarkovic
Ekstra, hvala za hint! Nisam se javljao par dana jer sam bio zauzet preko nedelje pa nisam stizao ovime da se bavim.
Uradio sam ovo što si savetovao i sad imam baš ono što sam hteo, potpuno odvojene i nezavisne operativne sisteme! Nisam previše odmakao sa prethodnom Mint instalaccijom tako da mi nije bilo frka da sve ponovo pregazim.

@bmaxa
I tebi hvala za trud. Zapravo, uopšte nisam morao da pravim FAT32 particiju jer kad počupaš druge diskove (kao što sam ja uradio) default je ona opcija koja formatira particiju dako da je linux sve sam odradio. Tako da sad samo pri boot-u idem na F11 (nije F9 :) ) i odaberem disk sa Linuxom ako hocu tamo a ako ne, normalno mi podiže win.

Ekstra!
 
Nazad
Vrh Dno