Šta je novo?

Hardver Preporuka za tih i pouzdan HDD 4-6TB

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

goranagf

Cenjen
Učlanjen(a)
01.11.2009
Poruke
515
Poena
170
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5950x/Dark Rock Pro
Matična ploča
Gigabyte B550 Aorus Pro AC
RAM
Corsair Vengeance 4x16GB 3200Mhz
GPU
Palit GTX1070 SuperJetStream
Storage
Kingston A2000/2x WD Red Plus 4TB
PSU
Phantex Revolt Pro 850W
Kućište
Ms Titan II Pro
Monitor
3x Dell P2317h
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Moze li preporuka za HDD, kapacitet bar 4TB, na prvom mjestu mi je bitno da je tih i pouzdan na duze staze. Performanse ne toliko bitne jer ce ici za skladistenje podataka.
Trenutno imam Toshibu P300, 3TB i odlucio sam da ga penzionisem jer je nevjerovatno bucan, pogotovo kada je u pitanju citanje podataka.
Dolazi u obzir 8TB, ako nije nerealan odnos cijene i kapaciteta.
 
Hvala!
Koliko je realno osloniti se testove buke i fabricke deklaracije iste? Primjera radi, na papiru P300 koji imam i WD Red 6TB prakticno identicni, 28 i 27dB.
 
Imam i ja P300 (6TB) i bučniji je, posebno kad seek-uje, u odnosu na WD-ove koje imam (Purple i Blue). Ovako kada idle-uje, nema neke razlike.

Tako da im je to verovatno idle buka.
 
Sad vidjeh, ovo su Operation noise, Idle su 27 i 23dB, sto je vjerovatno u praksi i osjetna razlika na strani WD.
Ne znam koliko je referentno, ali pored P300 imam neki stari Seagate 1TB koji se ne cuje se pored ovoga. Doslovno je racunar duplo tisi kad ugasim Toshibu.
 
To zavisi i od kućišta, tačnije od načina na koji se HDD postavlja. Ako kućište ima plastične klizače (koji se montiraju na HDD i klizno postave unutra) onda je i buka primetno manja.

Najbučniji disk koji koristim je stari WD Black dok su P300 (3TB) i WD Blue tiši. Svi ovi diskovi nisu mnogo bučni upravo zbog tih klizača.
Inače, nisam primetio da je P300 3TB ekstremno bučan, možda za nijansu glasniji od WD Blue. Kod tog diska me više brine pouzdanost posle 3+ godine korićenja, sada je star skoro 2 i po godine i radi bez greške ali sam morao da kupim P300 u tom trenutku (namestilo se da prodavnica nije imala WD Red na stanju), sada bih sigurno pre uzeo crveni WD.
 
@hsv.stoned: kuciste je sa plasticnim nosacima za diskove i bas mi se cini da su dobro legli, nisam primjetio nikakv luft ili slicno. Kod mene je ovaj P300 star oko godinu i po, ali mi se ne svidja kako radi, jos je zadnjih dana poceo pustati cudne zvukove, a jako bitni podaci su mi na njemu, pa bih se prebacio na nesto sto ulijeva vise povjerenja.
@mitar1982: jel ima razlike izmedju 4 i 6TB WD Red, jesu li hardverski isti? Nekako sam blizi 6 nego 4 TB.
 
Nemam pojma, imam 2 komada ovih Blue od 4 TB i za sad sam skroz zadovoljan. Stari 2 TB Green je bio daleko bučniji - ono standardno HDD krkljanje.
 
Nazad
Vrh Dno