Šta je novo?

Preporuka na neki servis PC-a

zez01

Poznat
Učlanjen(a)
02.06.2020
Poruke
22
Poena
34
Nisam siguran da je ovo pravo mesto sa ovu temu al nisam znao gde drugo da je postavim.
Naime, starijem klincu su bile priključene slušalice na front panelu PC-a a drugi klinac je prolazeći pored zakačio kabal nogom i istrgao ga iz kućišta. Pritom je sve vizuelno delovalo okk, ali više nije imao zvuk na slušalicama. Pomislio sam da je problem do džeka u prednjem panelu, međutim kad sam ga zamenio i dalje slušalice ne rade.
Pa mi usled toga treba neka preporuka za neki PC servis jer nemam vremena da se posvetim testiranju da utvrdim da li je na matičnoj nešto otišlo ili na pločici od front panela.
 
Iskreno, to će biti skuplja operacija nego da uzmeš produzni usb I usb karticu ili tako neku opciju. Možeš i produzni audio od pozadi, ako taj radi.
 
ma nije problem u slusalicama jer kad ih ubodem sa zadnje strane sve radi ok.
Fazon je što od kad su iščupane na silu kad ubodem sluške wind prijavi da su iskljucene a kad ih izvadim on prijavljuje da je uređaj povezan. znači izbacuje kontra obavestenja!?*Xq+?
pretpostavka je da je nesto do ploče. pošto na pločici od frontpanela nema nista osim vodova( znači klot bez ikakve elektronike) plus je promenjen audio jack.
Ostaje mi samo još da probam taj panel kod mene na poslu na mom PC-u!
 
Taj ko je promenio Jack nešto nije dobro povezaokoristi zadnji panel iz neki produžni kabl ili promeni taj prednji panel kako treba
 
ma ja sam odlemio i zalemio drugi džek. tako isto je prijavljivalo i sa starim pa je zato pretpostavka da je možda nešto do mat ploče. valjda sam majku mu za 20 g naučio da lemim 😄
doduse ostalo mi je da probam i dzek za mic da zamenim mada ne bi trebalo da su oni u nekoj sprezi!
uh tesko da ću naći odgovarajući panel. nije bas često kućište!
 
Ocigledno ne znas sta radis...
maticna ploca nema veze sa front panelom.
 
Ovo prvo ću shvatiti kao šalu. suviše lako izrečeno!
a ovo drugo, pa ne bi rekao da nema veze, front panel je priključen na matičnu ploču kablom. možda kad je isčupan kabal od slušalice i mikrofona napravio se neki kratak spoj u džeku i taj signal stigao na ploču i tamo nešto... neznam šta ga pjb.
al dobro skinuo sam sa mog pc na poslu front panel pa će da isprobamo!
a i gore sam napisao da je istu grešku prijavljivao i sa starim i sa novim džekom i da je zato pala sumnja da je nešto na ploči možda!
pozz
 
Za početak proveri/izmeri da li su spojeni R_OUT, L_OUT sa odgovarajućim RETURN pinovima kada su sluške isključene, pa onda da li su spojeni kada su sluške uključene.
U prvom slučaju treba da budu spojeni, u drugom ne.
Šema za AC 97.
 
Thx bice provereno cim dohvatim malo vremena, inace ovo mi se razvlaci vec 6 meseci jer nemam vrem da mu se posvetim.
Isproban front panel sa mog pc-a i win ne registruje ni ubacivanje slusalica ni mic. Oni audio pinovi na ploci bi trebali da su standardan raspored.🤔
Al aj prvp da mernem instrumentom pa ce da vidimo dalje!
 
A da provjeris postavke u biosu maticne sta ti je omoguceno?
 
nisam stigo da mernem instrumentom (troje dece šta ćeš) . al biće ovih dana.
pazi u biosu nije nista čačkano( barem se klinac tako kune :)), ako nije nznm da li naglo čupanje dzekova može da izazove neki kretki spoj koji može da promeni postavke u biosu.
mada ustvari bios sigurno nije čačkan jer su sluške radile a posle tog čupanja nisu!
al proveriću za svaki slučaj!
 
Vrh Dno