Šta je novo?

Poslovni laptop do 40 000

Skyrunner

Cenjen
Učlanjen(a)
28.02.2012
Poruke
7
Poena
151
Pozdrav!

Nije bas poslovni ali nisam znao kako da ga nazovem

Naime treba mi laptop za advokatsku kancelariju/advokata, koji ce prvenstveno biti koriscen za program ParagrafLex(to je baza podataka zakona i ostalih akata) i mozda desetak procenata za ostale stvari(multimedija i ostale gluposti)

Bio bi koriscen za rad u kancelariji kao i za povremen odlazak u sud(baterija ne mora da traje vise od 3 sata). Koliko ja shvatam nije mi potreban ultraprenosni ali vise volim da cujem savet od nekoh ko se razume

Uzeo bih i mobilni internet(favorit mi je telenor)

Za kompjuter ne bih davao preko 40 000 din
 
Ok, hvala
Nekako sam prevagnuo ka Intelu(jeste da u kucnom kompjuteru nikad nisam imao njihov procesor) jer ovo kod AMD-a mi je tek konfuzija+citao sam u nekom testu da trose struju ko nenormalni

E sad kolika je razlika izmedju B950(odnosno te B serije) i Core I3-2330M procesora

Prvi favorit mi je Fujitsu sa I3

http://www.laptopcentar.rs/product/Fujitsu-Lifebook-AH531-i3-2330-4-500-27201201

a onda i ovaj Asus koji ima losiji procesor ali i USB 3.0

http://www.laptopcentar.rs/product/Asus-K53-SX680-09201201
 
http://www.notebookcheck.net/Intel-Pentium-B950-Notebook-Processor.52434.0.html


Nema prevelike razlike ako neces bas biti u prilici da iskoristis sve prednosti originalnog Corei3 procesora (mada se pitam koliko je zaista onih kojima zaista treba full Corei3 iskljucivo zbog tih razilka koje ima u odnosu na ove derivate) Najbitnija stavka, nacin na koi procesor trosi struju odnosno bateriju je prakticno ista. Konkretno ako neces ici puno dalje od interneta, Officea i multimedije.

Za svakodnevnu upotrebu mislim da su ti derivati originalnih izdanja odlicna kupovina.

Imao sam u rukama malo duze Samsung sa B950 procesororm, baterija sa wirelessom traja preko 4 sata sto je po meni odlican razultat a posledica je toga sto je B950 ipak Sandy Bridge procesor.
 
Da trazis drugi laptop.

Ne znam jesi li gledao na benchmark tabelu procesora sa notebookcheck


http://www.notebookcheck.net/Mobile-Processors-Benchmarklist.2436.0.html

ali po njoj taj AMD procesor je na 246. mestu a B950, kojeg si ranije spominjao kao opciju, na 132-om.
Trazi laptop sa Sandy Bridge procesorom, uzimati slabije od toga sada nije pametno.

To aluminijumsko kuciste nije odlucujuci faktor u kupovini i ne treba da bude. Imas ovde i thread o tom Probook-u i iskustva sa njim pa i to pogledaj. Jeste to lepo, za te pare, ali mislim da je tu previse hype-a.

Prvo razmisli za sta ti racunar treba i koliko nameravas da ga koristis.

I u vezi sa tim, garancija, garancija, garancija......

Laptopovi se ne prave kao ranije, pogotovo ako ciljas na tu cenovnu grupu od ispod 500 eura, jer tu kvalitet nije problem, jer ga nema.

Zastiti se za sto vise godina u toku koriscenja i racunaj da ces za 3 ili 4 godine uzeti novi.


Ja imam drugaciju filozofiju pa uzimam polovne laptopove visoke klase bas iz tog razloga jer traju i kvalitetnije su izradjeni.

Trenutno sam na Thinkpad T61, a doveo sam u red i stari T40p kome je maticna pregorela kada sam na njega prosuo vodu slucajno. Ostale komponente su ostale zdrave nakon havarije, nasao sam polovnu plocu i bateriju sa nemackog ebay-a, dodao jos rama i cela ta skalamerija stara skoro 10 godina na windows xp radi skoro kao ovaj T61 na Windows 7, baterija drzi 3 i po sata.

Moja poenta price: laptopovi se ne prave kvalitetno kao ranije:ako nemas para za kvalitet koji kosta duplo vise nego sto ti planiras da izdvojis sada, gledaj sto duzu garanciju da bi se zastitio od kasnijih problema. Ti detalji tipa: ovaj krcka, ovaj manje, ovaj je tisi, ovaj nije, ovaj mi se dopada, ovaj ne, treba da budu manje bitni u celoj prici a i neces moci da ih biras za te pare.

Ono sto tebe treba da zanima je da sledece 3 ili 5 godina ces imati kome to da vratis ako ti touchpad ili hard disk otkaze, display pocne da zeza i tome slicno.

Sve ima svoju cenu. Ako se treba pokazati u sudnici novom masinom sa alu kucistem, to je jedno, ako treba kucati na istoj masini dugo i puno, to je opet drugo. Za ovo prvo ce ti taj aluminijumski HP znaciti za ovo drugo bih predlozio nesto sa Thinkpad tastaturom. Mada, milsim da je ta prica oko alu kucista zaista prenaduvana. Niti ce racunar sa tim biti izrazito otporniji i robustnji za koriscenje u teskim uslovima niti je ta prica o hladjenju toliko vazna, tim pre jer su u toj i slicnim konfiguracijama ipak low end komponente koje ne odaju toliko toplote i nije im to problematicna stavka.


Poslovni laptop kosta i to puno i naravno, mora. Posto je kod tebe kompromis u pitanju, prilikom kupovine samo vodi racuna o procesoru koji je unutra, a ostalo svedi na duzinu garancije i pare koje imas i kao poslednje, taj neki vizuelni utisak.

Otvori "itsvet" stranu, vidi sta ti se dopada i u kom se cenovnom razredu nalazis i sta ti odgovara, nazovi prodavnicu, pogledaj laptop licno, kucni malo po tastaturi i na kraju ces vec nekako odluciti.
 
Poslednja izmena:
Hvala na odgovoru

Postavio sam pitanje jer se u ovu materiju vrlo slabo razumem, a generalno ne znam sta mi je presudno (procesor, ram, dobro hladjenje ili nesto sasvim drugo) za moje potrebe( sto se svodi ja jedan jedini program, jer vord moze da pokrene i deceniju star racunar)

U sudnici su neke druge stvari bitnije nego laptop sa aluminijumskim kucistem, vec sam taj model uzeo u razmatranje sbog saveta da posto ce raditi realno preko 10 sati dnevno da je to jedna od bitnijih karakteristika

Limit(koji mora negde da se postavi) od 40 000 sam odredio ne zbog nedostatka novca vec zato sto nemam potrebe za necim jacim a pogotovo da kupujem masinu cije potencijale necu moci ni izdaleka da iskoristim
 
Imao sam T42 Mikele, i ne mogu da razumem prednosti "Think Pad" tastature nad, recimo, najnovijim chicklit tastaturama? A mislim da je taj Probook ima, i mislim da je za te pare taj kvalitet najbolje sto moze da prodje!

Na konto ovog sto rece da se ne prave laptopovi kao pre, ja sam taj T42 polovan platio oko 500€ (oko 2 godine star) jer je coveku bilo hitno za pare, a laptopovi su u globalu bili PRE-SKU-PI, tad su se pravili da traju jer je evolucija tehnologije bila spora, cena velika, a pogledaj prikljucke tada i sada, par USB-ova, tv-out i modem, sad ima bar duplo vise, a laptopova ima vec od 300€ ganc novih da kupis i ne mislis!
Ja sam pre jedno 5 godina kupio ganc nov HP nx klase (niza srednja) sa malo boljom konfiguracijom za oko 1200€, plastikaner sa ne nesto narocito kvalitetnim kucistem i komponentama, ekran je doduse bio dobar, sad ima covek Probook za 1/3 tih para maltene, a kvalitet kucista bolji duplo, zbog garancije mu mirna glava bar neku godinu, a posle, pa moze valjda advokat za neke 3 godine u proseku da odvoji 1 honorar za laptop, kao da je bitno da traje 10 godina? Za to vreme ce tehnologija toliko evoluirati da ce laptop ustvari biti jedna rolna koja se odvije (kao oni "papirusi" u starim vremenima), a kucacemo na virtuelnoj ili laserski projektovanoj tastaturi...
 
Navedeni HP ProBook je za advokata idealno rešenje. Osim funkcionalnosti, nalazi se u fantastičnom aluminijumskom kućištu što dodatno ide u njegovu korist, jednostavno je - ozbiljan. Što se tiče multimedije, i tu je odličan, ukoliko čovek poseduje LCD TV sa HDMI priključkom više mu ne treba DVD uređaj već samo jedan HDMI kabl i eto kompletne zabave u kući...
+1 za taj komp.
 
Sve je stvar ukusa, naravno. Ja za sebe kazem da mi te nove tastature ne odgovaraju, probao sam dosta njih i taj osecaj gde mi se taster "klati" ispod prsta levo-desno mi je jako odbojan. Drugo, kod Thinkpad tastature dopada mi se taj osecaj snazne plastike pod rukom a ne taj gumeni, "moderni". Oblik zasecene piramide na Thinkpadovima isto ima svojih velikih prednosti. Svaki taster mozes rukom da iscupas na gore, ocistis, usisas, vratis, radi i dalje. Taj oblik tastera omogucava da se tecnost sa mokrih prstiju zadrzi na tasteru a masnoca i prljavstina tesko klize mimo tastera unutra upravo zbog vece povrsine i veceg puta koje moraju da predju. Sa novima sve to upada direkno unutra. Imao sam i prilike da pricam sa ljudima koji su ga koristili na naftnim platformama, u pustinjama, sa rukavicama i tukli po njoj prstima kao cekicem, i nista im nisu mogli.

Jedan od najvaznijih razloga sto sam zadrzao stari Thinkpad je tastatura. Ne znam, ali mislim da je prica o Thinkpad tastaturama kao benchmark referenci za kvalitet i izradu te input jedinice racunara zaista opste poznata i mislim da nemam razloga da sada ulazim u polemiku oko nje. Niti smatram da je deo ove teme koju dalje treba off-ovati postavljacu.


A sa onim Lenovom gore sam se slozio zbog kvaliteta, ne zbog tastature, naravno.

Ni HDMI vise ne vidim kao prednost, sve je vise jeftinih TV uredjaja koji reprodukuju te sadrzaje direktno sa spoljne memorije, konkretno USB stick-a.




Jos jednom, konkretna pomoc postavljacu teme: prvo gledaj procesor (nemoj ici ispod Core i3 ili B950,B940, mada ako si bas pri budzetu, ne budi gadljiv ni na stare Core2Duo i surogate koji se jos nisu prodali, pa ni P6200, recimo). Rekoh da uporedis snagu procesora na onoj tabeli na notebookcheck, iznenadices se koliko nesto sto ti ne zvuci bombasticno moze da bude jako konkurentno. 2 GB rama su dovoljna, mada na tome neces ustedeti puno. Integrisana graficka obavezno, Intel 4500, HD3000, potpuno nebitno, jeftinija opcija, manje trosi bateriju a i na tom laptopu se sigurno neces igrati. Pogledaj kako izgleda, potrazi opet review na notebookcheck, procitaj o trajanju baterije, emisiji buke i toplote , kvalitetu izrade. Zatim idi do prodavnice i uzmi ga u ruke. I na kraju ,prebroj pare u dzepu.

A ja cu opet, kao na pocetku,: garancija, garancija, garancija...

Ne moze biti prostije od ovoga. Rekoh, sve je to potrosna plastika. Zato se opusti i bez preteranih nedoumica.

Pozdrav
 
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno