Šta je novo?

Pomoc oko Napajanja

beli8866

Cenjen
Učlanjen(a)
17.08.2010
Poruke
7
Poena
151
Imam jedno pitanje , imam konfiguraciju AMD Athlon X2 4000+ , maticna MSI K9N Neo V3 , cetiri modula memorije i graficku Nvidia 6600 gt ali cu je menjati za neku jacu od 1GB , crklo mi je napajanje i hocu da uzmem jace napajanje od 500w zbog jace graficke sto cu stavljati , do sad mi je stajalo napajanje od 300w i sad me zanima dali ce nesto skoditi konfiguraciji ako stavim jace, a mislim da ce mi trebati jace zbog graficke ali neznam dali ce skoditi ostalim delovima, ako neko moze da mi odgovori na pitanje bicu mu veoma zahvalan... Unapred HVALA :)
 
nece da skodi cak sta vishe uvek se preporucuje da uzmes nesto jache napajanje bez ozbira koliko jake kompoente imas ikoliko ce trositi,valja imati malo lufta. Nikako ne valja dovesti napajanje na granici peak outa. Reci nam koju grafu planiras da kupis pa da vidimo ali recimo da bi ti neki lc power gp6560gp3 zavrsio posao,ili silverstone strider stf50 500w.
 
Nikako neće da škodi (kao što reče Dušan), kvalitetno napajanje uvek treba da bude primarno (al' sam ja zapeo za ova napajanja :d). SS Strider ST50F (koji se jako tečko nalazi) je sasvim dovoljan, mada bih i LC6650GP3, čak i slabiji modeli tipa LC6460GP3 bili sasvim dovoljni čak i u kombinaciji sa GTS 250 1GB. Ali kao alternativu SS Strider-u traži OCz SXS 500W, u jednoj drugoj temi sam već rekao zašto, a mrzi me da ponavljam. :p Pa tek ako ne nadješ nijadno od ova dva, traži LCP GP3 seriju.

Al' tu postoji druga strana medalje, a to je da nema smisla da ideš na takvu grafičku sa tako slabim procesorom. Čak bi je i OC-ovan X2 4000+ gušio, a štaviše stari Athlon-i nisu ni poznati kao dobri OC-eri. Nema smisla da ideš preko 4670 DDR3, ona ti je puna kapa, eventualno 5670 512MB, mada bi bilo diskutabilno i koliko bi ta grafa bila upošljena s tim procesorom. Ili menjaj procesor ili se oprosti od grafičke tipa GTS 250 1GB, a i da napomenem da se više isplati model od 512MB, jeftinije nudi skoro iste performanse, osim u Full HD+ rezolucijama. ;)

EDIT:
Tek sad videh da kažeš i da si planirao čak i GTX 460, sve je to lepo, ali moram ti reći da bi GTX 460 bilo veliko bacanje para na tvom sadašnjem procesor-u, veće nego GTS 250 1GB, mnogo veće. :)
 
Poslednja izmena:
pa sigurno necu uzimati GTS 250 1GB posto nemam bas toliko kesa da dam :) to sam naveo ovako kao primer sta bih voleo da uzmem , verovatno ce biti nekao kao sto sam pokazao pre te u poruci iznad :)
 
Sakupljaj ti pare i umesto te grafike od 200+ eura, kupi za te pare plocu i procesor i memoriju...Greota kao sto rece sele tako jaka grafa na taj proc i celu konfu uopste...:wave:
 
sad sam video da nisam ostavio link za tu graficku , al dobro , u svakom slucaju bice naka kao 4670 DDR3 , hvala na savetu i na pomoci :)
 
Čekaj, sada ništa ne razumem. Valjda si rekao da bi GTX 460 voleo da uzmeš a da ćeš uzeti GTS 250 1GB, bar je tako u linku pre GTX 460. ;) A sad kažeš da nećeš GTS 250 1GB nego onu u linku, a u linku GTS 250 1GB. Ili sam ja oćoraveo ili si se ti zbunio. ,)

Svakako, i GTS 250 1GB, je bacanje para na tvom sadašnjem porcesoru, pa čak i OC-ovanom. A i opet ponavljam GTS 250 512MB je isplativija varijanta osim ako se ne igraš u Full HD. Što pre gledaj da nekako uzmeš bolji CPU, ili sada uzimaj neki lošiji GPU tipa 4670 DDR3, eventualno 5670 512MB.

EDIT:
Ja uvek kasnim, ali nema veze važno je da si ti shvatio šta ti je činiti. :p
 
Poslednja izmena:
nisi ocoravio nego sam se ja zeznuo pa sam postavio pogresan link :D , u taj gornji link bi trebala da ide Nvidia 8800 gts ,sta mislis jel bi ona odgovarala ?
 
Ak' uzmemo u obzir da je NVidiačesto radila rebrand medju svojim kartama, a GTS 8800 je jedna od njih, onda bi i ona bila previše, jer je to ustvari GTS 250 u većem proizvodnom procesu, sa jako sličnim performansama. NVidi-in rebrand čini čuda. :p

8800GTS-980GTX/+-GTS 250, praktično iste karte u različitom proizvodnom procesu, sa malo drigačijim karakteristikama što se tiče buke, potrošnje...

Već sam ti rekao koji bi bio neki maksimum za tvoj procesor, bar što se izbora grafičke tiče. ;)
 
aha , to stvarno nisam znao , mislim da ce ipak biti neka kao sto si rekao :)
 
sele smanji malo tu strast za napajanjim,ima da ti donesem antec 1200 pure power da se napajas kolko si poceo :D Koju god da uzme,bitno mu je da u skroije vreme promeni procesor ili da ga klokuj kako bi kako tako iskoristio kartice.
 
Flamingose, još na Forum-u Sveta Kompjutera si video koliko strast imam za napajanjima, tako da bi mi jedan Antec TPQ 1200W odlično legao, mada je Corsair AX1200 bolji izbor pa bi se verovatno pre za njega odlučio, ali kad bolje razmislim bolje išta nego ništa. :p

Već sam mu nekoliko puta napomenuo, da obavezno treba da gleda da što pre promeni procesor, jer je on i OC-ovan slab za većinu modernijih grafičkih karti. ;)
 
pa sad nek odluci sta ce,ja bi prvo uzo napajanje pa posle bi se sabro oko grafe.
 
Novo napajanje se podrazumeva jer mu je ono koje koristio pre, crklo. ;)
 
pa prvo cu uzeti napajanje pa cu onda da razmislim sta cu da radim , mada mi se vise isplati da uzmem nov komp :)
 
Sele posto se ti razumes u napajanja treba mi tvoja strucna pomoc , nasao sam ovo LC Power LC6550 Super Silent 550w , sta ti kazes jel valja to, ovo bih uzeo ali prvo da se posavetujem sa strucnjakom :D
 
Sele posto se ti razumes u napajanja treba mi tvoja strucna pomoc , nasao sam ovo LC Power LC6550 Super Silent 550w , sta ti kazes jel valja to, ovo bih uzeo ali prvo da se posavetujem sa strucnjakom :D

Pre ces naci spisak agenata CIA i ruske FSB nego pouzdane podatke o tim jeftinim LCPower napajanjima. Niko na ovom forumu nije pouzdano dokazao ni ko ih pravi ni kolika im je stvarna snaga. Na netu nema nikakvih novijih pouzdanih testova o tim napajanjima. Bio je jedan francuski ozbiljan test na kojem su dva LCPower napajanja izgorela, ali je to bilo davno. Da li se nesto u medjuvremenu promenilo po pitanju kvaliteta tih napajanja niko ne zna. Sve se svodi na price onih koji ih prodaju i tvrde da su LCPower napajanja dobra i tvrdnje onih koji su nakon najgrdjih kineskih napajanja od 360 W dali cetrdesetak evra za neko od tih jeftinih LCPower napajanja i tvrde da nikad bolje napajanje nisu videli. Verovatno i nisu.
Zakljucak svega ovog pisanija bi bio ovakav:
1. Ta konfiguracija koju si rekao da sad imas ce raditi bez problema.
2. Koje je stvarno opterecenje koje ta napajanja mogu izdrzati niko ne zna, ali je vrlo verovatno da je snaga koja je napisana na kutiji preuvelicana i da mozes odbiti 50 do 100 W. O kvalitetu napona koje ta napajanja daju pogotovo nema nikakvih podataka.
3. Ako mozes da dodas jos desetak evra za nesto kvalitetnije, svakako to uradi.
 
Jeste da nema pouzdanih podataka, pogotovo o stabilnosti napona... Ali zna se ko je OEM ovog napajanja, to je Huntkey. Ako bi još uzeli snagu 12V grane u obzir koja je na LC6550 prilično slaba, samo ~24A (~288W), što je za napajanje od 550W katastrofa. Eto još jedan faktor koji ne ide u korist LCP-a. Ima 2 verzije ovog napajanja LC6550 i LC6550 V2.2, ovo drugo je verovatno za dlačicu jače na 12V grane (nemam tačan podatak koliko A ima na 12V, mrzi me da sad jurim po netu, ako nadjem kasnije, okačiću :p).

Po ovome, ja bih ipak doneo zaključak da ako već hoćeš da se obezbediš za budućnost i sada uzmeš neko kvalitetno napajanje, preskočiš ovaj LCP i dodaš za neko kvalitetnije napajanje. ;) Samo reci koji ti je budzet za napajanje pa ćeš dobiti preporuku.

EDIT:
Nisam ja nikakav stručnjak, možda se samo malo previše trudim da posedujem solidno znanje o napajanjima. :D
 
Poslednja izmena:
opste je poznato da lc power laze za delaraciju svojih proizvoda tak oda to napjanje ima 100w manju snagu od deklarisane. Koliko se secam imaju dve verzije koje se razlikuju po jako sitnoj razlici u 12v grani i snazi.
 
Ima LC napajanja na kojima ne lazu za nazivnu snagu. npr.Metatron.
Samo sto je tu problem cene, koja je ista kao i nekih krstenih napajanja. Za istu cenu ili razliku par evra, uvek cu pre uzeti npr.Chieftec CFT nego LC Metatron iako je u pitanju unutra isto napajanje..
 
pa znam za metatron seriju oni su ok i jedian serija lc powera koja po meni ima smisla. kao sto si reko jedini je problem cena,ja kad sam skoro birao napjanje troumio se izmedju lc power metatrona od 750w ili bese 850w onaj sto ima svetlece modularne uticnice kako li se vec zove,cors tx650w i xfx 650w i na krjau uzeo tx650w a razlika je bila sve oko 5,10e kako gde. Slazem se da mozhes mnogo bolje i jache napajanje da uzmes cak i za cenu metatron serije.
 
Čak ni sva Metatron napajanja ne mogu da isporuče deklarisanu snagu i često imaju slabe 12V grane u odnosu na to na koliko su W deklarisani. Ali, u suštini Metatron je vrlo dobra serija LC-a, ali LCP nikako da se reši losih navika. :p I slažem se da za istu cenu, ima boljih izbora, ali ima ljudi koji to ne mogu da shvate, pa je onda LCP Metatron jedino za njih BB. I, Flamingose ne laže svuda za 100W, to varira od modela do modela. ;)
 
dobro sele sele,nek se deca vesele :) ti is sumaher za napajanja,ja bas da zavirujem u sitna crevca necu,ali da zavisi od napajanja do napajanja.
 
E ovako obisao sam par radnji i u svim radnjama sam naisao na LC Power , nasao sam samo jednog Chieftec 120 a series od 500w , ova lc power napajanja su sve od 550 do 650w , nema ni jedan drugi proizvodjac samo lc power lc6650gp3 i LC6550GP i LC6560GP3 SilentGiant 560W... :)
 
Chieftec GPS 500W je jedno apsolutno prosečno napajanje u tom rangu, pravi ga Delta Electronics (prostije Delta). Cela GPS serija nije baš poznata po preteranom kvalitet-u. Tako da bih ja tu otišao na LC6650GP3 kada već nema, ni OCz-a SXS 500 ili SS Strider ST50F. Ako ništa bar zbog jače 12V grane kod LCP-a.
 
Chieftec GPS 500W je jedno apsolutno prosečno napajanje u tom rangu, pravi ga Delta Electronics (prostije Delta). Cela GPS serija nije baš poznata po preteranom kvalitet-u. Tako da bih ja tu otišao na LC6650GP3 kada već nema, ni OCz-a SXS 500 ili SS Strider ST50F. Ako ništa bar zbog jače 12V grane kod LCP-a.

Delta pravi odlicna napajanja u tom cenovnom rangu.
 
Ne bi se složio sa tim. GPS serija nikad nije bila poznata po nekom kvalitet-u i Delta ovde nije uradio posao s kojim bi trebao da se diči. Evo i zašto...

Chieftec GPS ima ~30A ~360W na 12V grani, kao i njegov za 50W slabiji brat. Napajanje ne može da isporuči svih 550W granica mu je na ~530W. Kada pogledamo samo kvalitet korištenih kondezatora, možemo zaključiti da se ne radi o previše kvalitetnom napajanja. To su Capxon kondezatori (85 stepeni), to su lošiji kondezatori od kvalitetnih japanskih kondezatora (105 stepeni). Pogledamo stabilnost napona, ni tu GPS ne ostavlja bez daha. Stabilnost na 3.3V i 5V je OK za ovaj rang, ali na 12V je prilično loša stuacija. Efikasnost je jedna od boljih stvari ovog napajanja, koja je ~82% a na nekom opterećenju od ~264W ide i do 83%. Slična je situacija i sa 500W modelom mada bi on malo bolje izgledao jer je deklarisan na manju snagu a daje prilično slične rezultate kao jači brat.

Po ovome ja nikako ne bih rekao da je Delta sa GPS serijom uradio odličan posao i da pravi kvalitena napajanja u ovom rangu, bar što se Chieftec-a tiče. Tako da sam prilično siguran da za pare koliko košta GPS 500/550W ima boljih izbora. Čak bi i Corsair CX400 deklarisan na 150W manju izlaznu snagu bio daleko kvalitetnije rešenje. A za ove pare ja bih čak pre i uzeo LC6650GP3 nego ovog GPS-a. :p Mada ako bih našao OCz/SS Strider ST50F ili čak ACF 550R (što neverujem), oni bi bili najbolji izbori u ovom cenovnom rangu. ;)
 
Pa onda cu uzeti neki lc power od 550 ili 560 pa nek ide zivot :)

jos nesto, dali ima ovde neko ko radi u PHP-u jakooo mi je hitno?
 
Nazad
Vrh Dno