Šta je novo?

Pitanje za TORRENT???

DraganNS

Slavan
Učlanjen(a)
21.12.2004
Poruke
164
Poena
319
Prvo bih zeleo sve da vas pozdravim i da pitam sledece pitanje iskusnim ljudima koji bi otprilike znali sta je problem.
Imam ADSL 512/64, sto se tice interneta i surfovanja ide punom brzinom medjutim kada startujem bilo koji torrent koji sam do sada instalirao desava se sledece. Sam internet totalno uspori, tacnije prestane sa radom tako da ne mogu ni jednu jedniu stranicu da otvorim. Znaci nikako nece. A torrent radi brzinom koja je smesna. Naprimer skida 5 fajlova i to svaki nekom brzinom od 0.2, 0.7, 1KB/s i to je maksimum. Nece da ode ni na 3KB/s.
Pre neki dan sam instalirao Azureus koji imam i na poslu ali i on stuca. Kada ukljucim da skida naprimer Tomb Raider, koji sam Azureus nudi skida ga isto tako malom brzinom. Na poslu imam isto Azureus i tamo Tob Raidera skida maksimalnom brzimom od 150 KB/s. Sto se tice provajdera kod kuce sam na Neobee a i na poslu je isto Neobee. Znam da sam provajder Neobee usporava torrent programe ali usporava ih globalno svima a ne pojedincima kako ispada u slucaju Moja kuca - firma. Ja pretpostavljam da je u pitanju mozda neko podesavanje u windowsu koje se razlikuje od racunara na poslu. Mozda i nije, mozda je nesto drugo. Ali definitivno kada je podignut Torrent internet uopste ne radi osim tog smesnog sto on sam skida.
Ako neko pretpostavlja sta je problem bio bih mu zahvalan ako mi napise.
 
Probaj da ti bude aktivan samo jedan torrent file sa mnogo vise seedera nego leechera i na tom torrentu ogranici upload na 2-3kB/s. Ukoliko ti je upload namesten na neograniceno ( sto je i default-u kod Azureusa) onda je normalno da ti i surf i download sporo rade.
I skini torrent file sa nekog malo boljeg trackera.
 
Kada startujem Azureus, utorent, bitcommet ili bilo koji koji sam do sada probao, internet surfovanje uopste neradi. Znaci ne da uspori ili da se jedva vuce, nego uopste ne radi. A isti taj program jedva da skida nesto. Znaci skida 5 fajlova po 0.2 ili 0.5KB/s. Probao sam ja da skidam neki fajl koji ima puno seedera-a ali isto se ponasa. Internet ne radi uopste a on jedva da se vuce.
 
Samo da jos dodam ovo. Internet se ponasa tako kao da sam Aureus uzme za sebe potpunu konekciju samo za sebe skidao on maksimalno (sto naravno nikad nije uradio, cak ni 3% od maksimuma) ili skidao jedva nesto malo. Znaci nije da on zauzme naprimer 10KB/s a da ostatak ide na ostale aktivnosti sto se tice interneta. Probao sam ja da upljucim neki limit na naprimer 10KB/s ali opet je ista prica.
 
Meni limitiranje ne vrsi nikakvu funkciju. Cak sam probao da ogranicm ul%dl sa net limiterom...dzabe.
Bittorent ne daje ni pet para za te limite, vec vozi kako se njemu cefne, a pride je 98% sirine konekcije neiskorisceno. Wtf je problem tu??
 
Skini lepo uTorrent, i eto reshenja. Sa 6kb/s mozesh skidati unlimited shto znachi da bi ti radio surf ti stavi 3-4kb/s kao shto su ti ljudi rekli. Nemoj pushtati 100 terrent file-ova istovremeno, zaista nema svrhe sem shto cjesh ugrobariti svoju konekciju. Veruj mi probao sam milion podeshavanja, ogranichenje upload-a je jedno pravo.
 
utorent je isti ko bit... stim da ovaj potonji ima dodatnu liniju "get stuff" (krajnje bespotrebno, no nije bitno). Na kraju krajeva, nije sam torent klijent bitan (kolko sam shvatio). Kad metnem jedan fajl da se skida, isti je djavo.. 2-3kb/s, cesto i 0,5kb/s. Ako to nije grob onda ne znam sta je.
 
Limitirao sam ja i download i upload na 5KB/s ili 10KB/s ili nije ni vazno koliko. Uglavnom sam radio tako da mi ostane bar 80% konekcije za ostale aktivnosti na netu mimo torenta. Inace sam utorent imao dosta dugo i skinuo sam ga bas zbog toga sto se tegli. Pre njega sam davno davno imao edonkey, bitcommet.... Sada sam instalirao Azureus i isto se ponasa. Ovog trenutka sam na poslu, isto mi je upaljen Azureus i verovali ili ne skida jedan file brzinom od 80KB/s jel sam mu na tu brzinu dao ogranicenje. Ovde nam je konekcija inace 1.5mb/s tako da je 3 puta brzi internet nego kod mene kuci ali to u opste neije vazno kada su tolike razlike u radu na ovom racunaru i kod kuce. Internet mi ovde sada radi kao da Azureus nije ni upaljen. Ako bih podigao brzinu skidanja na 130KB/s odma bi se zaukao na tu brzinu a internet bi i dalje radio. Kod kuce cim upalim azureus u roku od 3 minuta radi samo on i na internetu vise nista. A i to sto radi kao da i ne radi koliko se slini. Isti taj fajl skinut sa istog sajta kod mene kuci skida brzinom od 0.3KB/s. I sta sad ja da mislim osim da postoji neka greska u samom racunaru i podesavanju opcija za internet. Ako neko zna sta tu moze biti greska neka mi javi.
 
Poslednja izmena:
Da nije mozda Service pack 2 problem? Da li na poslu imas SP1 ili SP2?
 
To sam se isto i ja pitao dali je service pack 2 u pitanju. Na poslu imam SP2, ukljucen je cak i firewall bez da me racunar bilo sta pitao nakon instalacije Azureusa. Podesavanje u Azureusu stoji kao pocetnik. Znaci nista u njemu nisam podesavao i namestao. Kod kuce isto imam service pack 2, ugasen je firewall ali je sve to instalirano sa nekog novog diska koji sam nabavio za XP gde je sve kao upakovano. Mozda je tu problem sto windowsi ipak nisu iz istog paketa.
Problem je mozda i sledeci. Na poslu imamo na jedan server prikaceno vise recunara. Taj srever radi preko ADSL rutera a kod kuce mi je ADSL USB modem. Mozda on ne radi valjano kako bi mozda ruter odradjivao mada nevidim zasto bi to bilo. Totalno sam sludjen i ne znam sta pre da pokusam da bi se videlo neko poboljsanje. Mozda problem lezi u TCP/IP jel sam tako nesto citao na microsoft sajtu...
 
Pa jedino ostaje da mozda ruter bolje filtrira TCP saobracaj nego li nas modem :(
 
podesi ovako utorrent i javi:

global maximum conn 50
max number of peers per torrent 14
upload slots per torrent 2

max number of active torrenzs 2
max number of active downloads 2
 
Meni ne pomaze...
 
Probao sam. U sustini malo je pomoglo jel vidim da se ponekad ipak zauka i do 5KB/s ali sve torente koje sam imao sam pobrisao. Mislim na te koje sam onda skidao. I upalio sam sada da skida neku pornjavu jel je tu bio odnos 150seed/119peer i kod tog fajla skida od 2kb/s do 5 kb/s. U sustini bi kog tako bogatog torenta koji ima puno seedova bi ipak trebalo da se zauka do nekog maksimuma
 
Brzina download-a kod torenata itekako zavisi od brzine upload-a, jer torent klijent ( utorent, azureus, ili drugi) prilikom primanja jednog paketa salje nazad potvrdu da li je isti primljen. Postavi upload do maksimuma koji ti situacija diktira - ako moras jedan deo da sacuvas za druge stvari.To je neko generalno pravilo.Losa brzina skidanja i pored generalno visokog limita upload-a je problem sa necim drugim.
 
Evo kako meni rade torrenti. Beton na 100 KB/s.Telekom 1024. Samo je ukljucen UPnP i iskljuceni firewall-i na ruteru.
 

Prilozi

  • torrent1.jpg
    torrent1.jpg
    49.9 KB · Pregleda: 190
Waikiki kako da ugasim firewall na ruteru. Ustvari ja i nemam ruter nego USB modem. Mislis na windows firewall? Na poslu imamo ruter i tamo skida zavisno od fila koji skidam. Nekada zna da se zauka do maksimuma od 150 kb/s a obicno skida od 10 do 50kb/s. Moja pretpostavka je bas ta da taj moj USB modem gusi tu vezu ali opet da on gusi gusio bi i ostatak interneta koji mi inace radi punom brzinom.
 
Poslednja izmena:
Meni su iz SBB-a rekli da ako je odnos down-upl... 8:1 ,kao kod tebe, onda hoce da pravi probleme pri skidanju torenta.Zbog toga sam odustao od tog flet paketa.E sad da li je isto za ADSL i Kabl ne znam..
 
Waikiki kako da ugasim firewall na ruteru. Ustvari ja i nemam ruter nego USB modem. Mislis na windows firewall? Na poslu imamo ruter i tamo skida zavisno od fila koji skidam. Nekada zna da se zauka do maksimuma od 150 kb/s a obicno skida od 10 do 50kb/s. Moja pretpostavka je bas ta da taj moj USB modem gusi tu vezu ali opet da on gusi gusio bi i ostatak interneta koji mi inace radi punom brzinom.
Firewall na ruteru.
Probaj port forwarding.. detaljno uputstvo imas na strani http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=138714
 
Mislim da nije problem u podesavanju kod nas korisnika, vec na malo visem nivou tj. provider i telekom....
 
Netlimiter 2.0 Pro skines,ogranicis na njemu upload 2kb,na utorrentu stavis 0kb upload da bi ti povukao maximum a download naravno ne diras.
Sto je vise leachera a manje seedera sporiji download,vise seedera manje leachera brzi dl.
Cisto da se razumemo na ADSL-u je max upload 6.5kb,ako ti bilo koji p2p program povuce preko 3kb to je 50% tvog upload-a automatski ti otezava surf,na 4kb ne mozes ni stranicu da otvoris,za vise da ne pricam.
 
Netlimiter 2.0 Pro skines,ogranicis na njemu upload 2kb,na utorrentu stavis 0kb upload da bi ti povukao maximum a download naravno ne diras.
Sto je vise leachera a manje seedera sporiji download,vise seedera manje leachera brzi dl.
Cisto da se razumemo na ADSL-u je max upload 6.5kb,ako ti bilo koji p2p program povuce preko 3kb to je 50% tvog upload-a automatski ti otezava surf,na 4kb ne mozes ni stranicu da otvoris,za vise da ne pricam.

Ti Jerry kao da si objasnjavao nekom maloumniku koji je prvi put u zivotu upalio racunar. Vrlo dobro ja znam sta su seeder-i a sta leacher-i i kakav odnos treba da bude da bi download bio dobar. Nevoli mkada neko pocne da suketa poput tebe i da objasnjava nesto sto svako zna ko je bas 3 dana bio na netu. U svakom slucaju hvala na tvome odgovoru ali ja nisam pricao o tome sto si ti pominjao. Ja sam pomenuo da imam pristup na 3 racunara koja su moja. Jedan u firmi skida kao mutav. Znaci kada ukljucim torent koji ima preko 1000 seedera (u pitanju je igra koju sam Auzreus nudi) skida je 150kb/s. Kod kuce na oba racunara isti to skida o.5 do 1.5 kb/s. Nema to nikakve veze ni sacim osim sa time sto mozda neobee koji mi je provajder daje usano male limite kada paket nije poslovan. Pitanje je bilo dali jos neko ko je na neobee-u ima slicne probleme. neobee je i na mome poslu samo je paket poslovan sa statickom IP adresom. A to sto mi internet pored torrenta ne radi nema nikave veze sa uploadom. Upload treba da postoji da bi zahtev onoga sto ja zelim da otvorim stigao do odredjenog servera koji bi uzvratio istu stranicu.
 
Apsolutno isto se deshava i meni , chim upalim torrente surf ode u k.... , meni tu nishta nije jasno , na kablovskom 256 se ovo nije deshavalo , osim ukoliko nije skidao 30kb , upload je bio ogranichen na 3 kb , a sad na adsl-u 1024 radi kao dial up , to nije normalno .
 
Dragane, da nije možda do agregacije na NeoBee-u? Ne znam kakav ti je tačno paket, ali koliko znam NeoBee ima agregaciju 1:16, tj deliš svoju liniju od 512kb sa još šesnaestoricom. 512kb/16=32kb ili otrpilike oko 3.5kB. Što bi se taman uklopilo u performanse koje imaš. E sada pošto kažeš da ti surf ide OK ako torent nije uključen, možda NeoBee automatski uključuje agregacijsko ograničenje za torrente, tj. kada je uključen torrent klijent, bez obzira koliko je linija stvarno opterećena, tj da li ste sva šesnaestorica tu ili ne.
E sada, da li je nešto tako moguće, tj izvodljivo sa njihove strane ne znam, pa možda ja samo lupam gluposti...

GeorgeT:)
 
Poslednja izmena:
Nema šanse da je agregacija na Neobee i danas 1:16, u vreme 512/64 paketa...

Ima šanse... :(
Pre 3 nedelje sam proveravao. Zvao sam ih, pitao i dobio odgovor da ima agregacije i da je agregacija 1:16.
Uostalom šta se čudiš?
Beocity ima agregaciju na većinu "servisa" 1:10. Agregaciju nemaš za mail, MSN i ostale mesendžere, igranje i slične stvari gde ti u principu i nije bitno ima li je ili nema, ali zato postoji za torrente i DL.
Eunet ima agregaciju, ali neće da kažu koliku. 5 minuta sam se preganjao sa onim likom na informacijama i dobijao sam odgovore tipa: "pa jeste može se reći da postoji"(i to tek kada sam ga pritisnuo), zatim na pitanje kolika je se izvlačio sa: "znate to se ne može tako lako reći", "pa nije to tako jednostavo", "sve to zavisi", "ne mogu vam dati jednostavan odgovor, jer je to tehnički jako komplikovano" itd... Kada sam mu rekao da slobodno može da mi krene po tehnikalijama, jer se time bavim i u to razumem dobio sam odgovor "halo, slabo vas čujem, veza mi se prekida" :lupko: Nisam mogao da verujem!!!
Sve su to informacije iz od pre 3 nedelje, tj sa početka novembra...
 
kod mene istio ******..
zato samo rapidshare, megaupload..
kao i dc++..
 
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno