Šta je novo?

OS za surf i muziku na slabom racunaru?

Corvus Corax

Console Collector
Super Moderator
Učlanjen(a)
25.09.2008
Poruke
11,715
Poena
835
Pozdrav!

Potreban mi je OS koji ce raditi stabilno na slabom IBM racunaru (350MHz, 128MB RAM, 8MB graficka), a da izgleda pristojno i da moze da se koristi Net i slusa muzika na njemu. Takodje mi je jako bitno da je user friendly. Sta vi preporucujete?

Razmisljao sam o Jolicloud-u. Da li bi on radio na toj masini?


Hvala. :)
 
Ja sam ga koristio na nekoj krs mashini sa 800mhz 128rama i 32mb grafike... radio je super...

Ja bi pre ubuntu...
 
Poslednja izmena od urednika:
Mora free?
 
Pa os koji rade na takvim mashinama su 99% free :D mislim sta imas u vidu? ss ?
 
Meni na takvoj masini samo sa 256mb ram-a radi xp sp3 jako pristojno, mada net bas i nece da moze :), jedino sa Operom 11 radi pristojno, dok Youtube zaboravi, mada rade neki 240p snimci. Probaj neku tiny varijantu. Pozz
 
Trenutno i jeste XP SP3, ali ne radi bas najbolje. Verovatno zbog RAM-a i zbog sporog HDD-a (verovatno je 5400RPM), pa dosta krklja. Ako nista bolje ne budem nasao, ostace tako.
 
Win 2000, jako malo mi je trošio RAMa, imam negde i tutorial šta sve počupati a da ostane funkcionalan...
 
Ako ti nije problem i mozes, nadji, pa cu probati i njega. :)
 
Pa tiny xp vuce oko 64mb ram-a u fresh instalaciji tako da ti to moze biti odlicna solucija.
 
Probaj Mint Linux. Mislim da ce raditi, a vrlo je user friendly. :)
 
ja sam na slicnom racunaru sa manje memorije (96mb) koristio tiny xp i sve je super radilo. Probaj definitivno.
Mozda mozes i neku distribuciju linux-a, ja sam koristio puppy linux i isto je lepo radilo.
 
Ok. Definitivno cu probati i TinyXP i Mint. Hvala vam, ljudi.
 

Prilozi

  • Windows 2000 Professional Image.zip
    13.7 KB · Pregleda: 54
Npr. bilo koji Linux >> Suse,Fedora,Mint,Ubuntu,Debian, itd.
Narochito mi se dopala Fedora a ni ostali nisu loshi.
 
U principu, kad je u pitanju linux, nije toliko bitno koji, već je bitnije koje grafičko okruženje (KDE, GNOME, LXDE, XFCE , FLUXBOX ...)
Pošto koristim linux u dual boot-u a preferiram Mint zbog njegove jednostavnosti i zato što ne treba čak ni kodeke dodatno isntalirati, kad je u pitanju gore pomenuti komp izabrao bih Linux Mint 9 "Isadora" - LXDE CD (32-bit) download: http://www.linuxmint.com/edition.php?id=60
opis: http://blog.linuxmint.com/?p=1473
System requirements:

x86 processor
192 MB of system memory (RAM)
3 GB of disk space for installation
Graphics card capable of 800×600 resolution
CD-ROM drive or USB port

eventualno Lubuntu: https://wiki.ubuntu.com/Lubuntu
System requirements

A Pentium II or Celeron system with 128 MiB of RAM is probably a bottom-line configuration that may yield slow yet usable system with Lubuntu. It should be possible to install and run Lubuntu with less memory, but the result will likely not be suitable for practical use. If you have less than 160 MiB of RAM, you will need to use the Minimal installation instructions. Please note that especially on lower powered machines (older CPU's) or low RAM systems, that the installation may seem to 'hang' at about 95%, don't worry, it has not; it can just take some time (possibly over an hour). As support for i586 chipsets has been dropped from the kernel for the 10.10 series (These include VIA C3, AMD K6, National Semiconductor and AMD Geode) you will need to use the 10.04 Release. The team will support Lubuntu 10.04 for five years (as if it were an LTS).
 
A sto ne bi stavio Win98 ili ME?
To je uvek najbolji izbor za slabe racunare.
 
Uglavnom, ako Lin, onda nešto iz ponude: LXDE, XFCE , FLUXBOX i ostalih light-weight DE-ova.
Ja bih stavio stabilan Debi(l)an + LXDE/XFCE + multimedia repo. Muzika se može slušati i iz CLI-a ... mpg321, mp3blaster itd :D. X-i se dignu za net po potrebi, za silu može i to iz CLIa (links, lynx, w3m)
 
Poslednja izmena:
da bi radilo kako tako uglavnom mora :)
 
FreeBSD :) taman za njega ni nema flash player, pa ti nece ni biti zao sto ne mozes da pustaj youtube :)
 
Da ti kažem iz iskustva, na takvoj mašini sa nekim iole novijim linux kernelom nećeš se leba najesti :)
Ja sam se relativno skoro iz čiste znatiželje bavio time na staroj mašini (750Mhz, 256MB) i isprobao nekoliko (desetina :)) distribucija i ovo su ti neki moji saveti.

Ozbiljnije distribucije kao što su Mint, Ubuntu itd. bez obzira na okruženje nemoj ni da pokušavaš da podigneš, samo ćeš izgubiti gomilu vremena i živaca.

Damn Small Linux - radi prilično brzo, samo što je prilično outdated, sa jako malim izborom softvera.
Puppy Linux 4.3 - Od lightweight distribucija nekako najkompletniji. Za surf kazehahakase/midori/swiftfox. Svi ostali browseri rade jako jako sporo. Za muziku Consonance.
Slitaz - Lepši od Puppy Linux-a i čini mi se da čak i bolje radi, ja sam imao nekih problema oko zvuka pa se nisam mnogo zadržavao na njemu. Zauzima oko 30 megabajta, probaj, možda će tebi raditi bolje nego meni.
CrunchBang - U suštini radi podjednako dobro kao puppy linux samo nisam siguran da li može da se pokrene na 128MB.
TinyCore - ako imaš net na tom kompu možeš da probaš s obzirom da je distro 10MB i da sav softver dodaješ preko paket menadžera.

Od linuxa:
Ako ti je bitan izgled preporučio bih ti Slitaz.
Ako hoćeš da to samo radi - Damn Small Linux
Puppy/crunchbang su tu kao najkompletnije lightweight distribucije, izgledaju ok, rade pristojno sa relativno velikim izborom softvera.
Flash na svakoj od distribucija je radio užasno sporo, youtube je neupotrebljiv.

Moj lični savet ti je da nađeš neku light verziju XP-a, instaliraš Operu, YT namestiš na 240p i rešena stvar. Neće ti raditi gomila stvari koja bi na linuxu radila out of the box ali ako ti je potreban samo surf i muzika ništa više ti i ne treba.
 
Jel neko predlozio eLive?
 
VectorLinux je ranije bio odličan za slabe mašine, kao uostalom i većina derivata Slakvera
 
Dali ste mi bas puno izbora. Hvala, ljudi. Probacu ono sto mislim da bi mi odgovaralo. :)

Pozdrav!
 
Kao što je rekao wabbit, odustani od minta, ubuntua itd. Isprobavaj samo ove lagane ditroe.
Probaj i ovaj novi lubuntu, a.k.a. lightweight ubuntu. :D
 
Poslednja izmena:
To je stara masina, sto ume da bude lutrija sa linuxom. Ja sam na Gateway laptopu sa PIII procesorom 900MHz i 512MB Ram memorije imao velikih problema - jednostavno, ni jedan noviji kernel nije hteo da radi kako treba.

Ja sam licno imao prilicno dobra iskustva sa TinyMe distribucijom, mada ne i savrsena (opet, noviji kernel nije radio bas potpuno kako treba na mojoj masini). Bio je najbrzi od svih novijih distribucija koje sam uopste naterao da rade.

Najbolje mi je radio (ubedljivo) Ubuntu u zastareloj verziji 6.06, ali nikad nisam uspeo da nateram Flash da radi kako treba, niti da instaliram najnoviju verziju Firefoxa. Ukoliko hoces jednostavnu instalaciju, sa njim si ogranicen na Operu.

Jos brze i lakse distribucije sada dostupne na trzistu su Puppy i DSL, ali one su komplikovanije za podesavanje od vecih distribucija. Kad smo vec kod toga, Puppy je drasticno pojednostavljen i poboljsan u poslednjoj verziji, cak je uvedena i dostupnost Ubuntu repozitorijuma. Opet, ni u toj verziji nije jednostavan kao najsvezije distribucije.

Medju Windows distribucijama, najzanimljivije su svakako Windows 2000 Professional i Windows Fundamentals for Legacy PC. Potonji je olaksana verzija XP, ali sa nekim ogranicenjima i uvek prisutnim dosadnim Login panelom. Nemoguce ga je podesiti da se sam uloguje, uvek mora da se kuca lozinka, i ne moze da se postavi potpuno jednostavna, moraju da se koriste dodatni simboli, velika slova i te gluposti.

Za koju god se opciju odlucio, internet vise nije lagankao sto je nekad bio. Mogu da ti garantujem da Flash neces moci da nateras da radi ni u kojoj varijanti Linuxa (tako da Ubuntu 6.06 odjednom pocinje da zvuci sve zanimljivije, hm...), a ne verujem da ce ni bilo koji Windows moci da pokrene Youtube na tvojoj masini ni u najslabijim detaljima. Ako se dobro secam, ja sam imao problema i na svom matorom laptopu da pustim bilo sta kvalitetnije od 360p, bez full screen prikaza, a to je mnooogo jaca masina.
 
jel mora Linux? Moze i neki BSD, npr FreeBSD, instalacija jednostavna, traje 10tak minuta, podesis X, posle instaliras neki DM, fluxbox ili XFCE, ima vrlo jasno uputstvo na bsdserbia, a ima i odlican handbook
 
Nazad
Vrh Dno