Šta je novo?

Optički internet i tehnička pitanja

čitao sam neke teme o svemu ovome i ovu u potpunosti. Stvarno nemam kad da čitam romane od 50 stranica, pa ću ovde postaviti neka pitanja jer možda više neke stvari nisu kao što su bile ranije.
MTS optika ugovor mi ističe u novembru. Yettel me ganja već mesecima da pređem kod njih jer već imam mobilni broj i meni se to čini kao dobra zamisao. Rekli su da će mi dati nekakvu posebnu ponudu, kakvu ne znam još, ali će sigurno biti jeftinija od MTS-a.
Da li mogu da očekujem isti kvalitet interneta kao sada? JA sam na Novom Beogradu i u ovih skoro pet godina nisam imao nijedan problem. Brzina je uvek konstantna, možda je došlo do dva ozbiljnija pucanja. Dobro, dva puta su divljaci u zgradi presekli optiku, pa je to popravljano. Nemojte da me pitate kakvi divljaci i gde sam ja to. Bolje da ne znate. :) Vidim da u mom bliskom okruženju neko ima Hipernet jer mi se javlja BT daljinski ili boks, pa je to znak da bih mogao i ja da prejašem..
Znam da podrazumevano sve ide iza NAT-a. Da li ja mogu njihovim prodavcima pre sklapanja ugovora da tražim statički IP, da ne moram nigde da idem? Van svake pameti mi je da u ovom dobu negde za nešto moram da idem. Život je kratak da bih ga trošio u poslovnicama i redovima. 9 godina nisam ušao u banku, 15 godina ni u jednu poslovnicu tel operetora, pa ne bih ni sad, ako može. Malo mi je neverovatno da to ne može da se aktivira preko aplikacije, portala. Baš me to iznenađuje od Yettela gde bukvalno sve završavam sa njima telefonom ili online.
Pretpostavljam da ću za IDP broj morati da se natežem i idem nogama u MTS i da to baš nikako ne mogu da pokrenem pismeno?
Čitam uporno neka grozna iskustva sa Yettel TV aplikacijom. Koliko je to stvarno loše? Ja MTS boks nikad i ne gasim, uvek ostanem na onom kanalu koji sam zadnji gledao. Pošto se ovde radi o OTT, kapiram da je ponekad dobro da isključim na daljinskom. Šta se dešava prilikom uključivanja? Da li me vraća na poslednji kanal koji sam gledao, ili se aplikacija učitava iz početka i moram opet da nešto stisnem da bih gledao poslednji kanal? Da li mogu da unosim brojeve kanala napamet ako npr znam da je na broju 214 nešto kao što mogu i kod MTS_a? Koliko je to TV usluga nestabilna, šta se tačno dešava? Puca tokom gledanja? NIje moguće da se gleda nekad uopšte? Prekidi tokom velikih sportskih događaja? Ako je boks Android, da li je u njega moguće instalirati neku drugu TV aplikaciju?
Sa Irisom stvarno nisam imao nikakvih problema sve ove godine. Ja ništa drugo i ne koristim osim povremenog gledanja TV tako što ukucavam ručno brojeve.
Da li se naplaćuje gledanje preko weba? Pretpostavljam da tu nema pucanja. Pošto imam dva televizora, da li se i koliko naplaćuje drugi STB? Meni MTS trenutno naplaćuje 300 dinara.
Koliko sam pronašao, ponuda kanala je slična MTs-u, ali mi se čini da je negde pisalo da to ne mora da bude kompletan spisak kanala. Da li puno toga nedostaje iz osnovne MTS ponude, a da nisu filmski kanali? Sve Arene su tu?
Posto te mrzi da citas prethodne komentare, napisacu ti moja iskustva pa ti proceni sam da li ti odgovara.
Sto se tice interneta, sa internetom sam zadovoljan, jedino nezadovoljstvo je kada skidam nesto preko torenta da ima ogranicenje i do sad mi ni jednom nije islo full speed, dok kod legalnog sadrzaja to nije slucaj sve ide full.
Sto se tice IDP broja, moraces licno otici u poslovnicu i podneti zahtev pa ce otegnuti nekoliko dana namerno, pa ce te zavati i nuditi razne ponude da ostanes kod njih i tek onda ces dobiti IDP broj.
Televizija ima dosta manje kanala nego kod MTS-a, filmski kanali se doplacuju, arene imaju.
Gledanje preko web-a se ne naplacuje dodatno.
Jedino sta mi se ne svidja kod STB-a je to sto se zaglupi svaki put kad strecne struja, zapuca se na logu Hipernet i moram svaki put vaditi napajanje i ponovo spojiti, odnosno strujni adapter.
Dodatni STB se naplacuje 300 dinara, toliko je bilo kada su meni nudili, ne znam da li se cena menjala.
Takodje mi se u pocetku STB resetovao jedan ili dva puta dnevno ali u poslednje vreme je to prestalo.
 
Odgovor Yettela u vezi sa varijacijama sa odzivom koji sam imao.


Screenshot 2023-09-06 205149.png
 
Ne. Niko od provajdera to ne daje ovih dana. Ako i nađeš nešto, mahom je neki vid provere i "biće ti javljeno".
 
Večeras im baš oscilira net, posebno download.
 
Poslednja izmena:
Dobar dan, imam ja jedno pitanje, malocas u zgradi su bili radnici iz Yettela da ubace spliter neki da ide direktno preko yetell optike valjda, koliko sam razumeo bili su juce zgradu pored gde je valjda IPON ili kako se vec zove cvoriste/stanica za nas blok zgrada, e sad moje pitanje je meni kad su ugradjviali optiku nakacili su se direktno na opticki kabl od MTSa koji je sproved u moj stan i ja imam onaj adapter izmedju tog kabla i yettel rutera, da li sad po toj logici treba da uklone taj adapter i da provuku drugi opticki kabl i kome trebam da se obratim povodom toga?
 
Taj "adapter" je u stvari uređaj koji se zove (Optical Network Terminal - ONT), kod tog uređaja se završava - terminiše optička mreža. Yettel ruter je sa njim povezan putem klasičnog ethernet twisted pair kabla.

To što postoje all-in-one ONT/Ruter/Switch/WiFi AP uređaji, ne znači da ih svi provajderi koriste. Yettel je primer provajdera kod kog su ONT sa jedne strane i Ruter/Switch/WiFi AP sa druge strane odvojeni uređaji.

Ako je stvarno tako kako kažu ti majstori - da stvarno postoji posebna Yettel optika (u šta ne verujem ni malo) - bilo bi logično da tvoje vlakno iseku i dalje splajsuju i spoje na njihov spliter.

Kako god, kod korisnika se mora nalaziti ONT inače nije moguće realizovati pristup internetu preko optičke mreže.
 
e sad moje pitanje je meni kad su ugradjviali optiku nakacili su se direktno na opticki kabl od MTSa koji je sproved u moj stan i ja imam onaj adapter izmedju tog kabla i yettel rutera, da li sad po toj logici treba da uklone taj adapter i da provuku drugi opticki kabl i kome trebam da se obratim povodom toga?
Ne, Yettel koristi MTS-ovu infrastrukturu.
 
znam, al objasni ti meni sta su onda radili, znaci dan pre toga su bili u ulazu pored gde je glava optika stanica za ceo block, danas su dosli kod mene, bukvalno otvorili ono sanduce u ulazu gde je mts i prespojili nesto i merili signal onim uredjajem. ja sam ih i smarao, pitao sam onog jednog lika pa ako je tako zar ne bi trebali i meni da zamene ako sad ide direktno lik mi reko pa valjda
 
Cekaj, tebi radi internet nakon te intervencije? Gde je problem i sta zelis da menjas?
 
ja koliko sam razumeo oni su stavili svoj spliter u kuciste, moja logika je da bi valjda onda trebali da prespoje i mene direktno zar ne?
 
ja koliko sam razumeo oni su stavili svoj spliter u kuciste, moja logika je da bi valjda onda trebali da prespoje i mene direktno zar ne?
Nema direktno. Već si spojen direktno. Yetel nema svoju optičku mrežu nego koristi mts-ovu.
A to što misliš da treba da maknu u stanu (taj "adapter"), to nije adapter već ONT. Yetelovi ruteri za razliku od mts-ovih nemaju dva uređaja u jednom već su razdvojeni. Sve i da Yetel ima svoju optičku mrežu opet bi imao ONT
 
ok my bad onda, ja ja sam mislio da imam mts-optiku koja ide u mini uredjaj iz kog ide mini opticki jos jedan patch kabal koji ide u ruter. videcu kad dodjem kuci bash
 
ja koliko sam razumeo oni su stavili svoj spliter u kuciste, moja logika je da bi valjda onda trebali da prespoje i mene direktno zar ne?
Jel u stanu imas pored modema jos jedan mali uredjaj? Ako nemas onda je ovo sto je obajasnjeno u predhodnom komentaru. Ako nije to onda postoji mogucnosti da optika u zgradi nije spojena nego samo razvucena i da se spaja po potrebi.
E sad ne znam da li mislis mozda na onu kocku iz koje ti ide opticki kabel u modem, to se ne menja, ako si imao prethodno optiku od mts-a to ti ostaje i ne menja se.
Meni je ta kocka ostala, ja sam ih pitao da li i to menjaju, rekli su ne to ostaje.
 
Iz zavrsne kutije (u stanu) ide opticki patch do ONT, pa onda UTP patch do rutera, i tako je to svima za Hipernet. A sve ispred te zavrsne kutije nije korisniku mnogo bitno jer je to mreza koju odrzava mts.
 
sad sam dosao kuci, u pravu ste oni imaju ont pa utp patch, ja sam tripovo da imam opticki pa opticki u ruter
 
Šta se dešava? Živim u Beogradu Vladetina. Nemam interneta. Više od pola godine koristim. Ovo je prvi put da je nestao
 
Pitanje za nekog tehnicara.

Da li neko zna koja je brzina optickog interneta jednaka brzini kablovskog. Recimo ako imas 600mps download, da li je to jednako 600mps optike, ili je za optiku dovoljno 200, 300mps?
 
Pa brzina je jednaka svuda. Po brzini, a i drugim faktorima i određujemo razliku između tehnologija. Jednostano 600 mbps optike je ista brzina kao i 600mbps koax (kablovske). Poenta je to što optika može da ide i drastično brže od toga, dok je kablovskoj to skoro i limit.
 
Pa brzina je jednaka svuda. Po brzini, a i drugim faktorima i određujemo razliku između tehnologija. Jednostano 600 mbps optike je ista brzina kao i 600mbps koax (kablovske). Poenta je to što optika može da ide i drastično brže od toga, dok je kablovskoj to skoro i limit.
Prosecnom korisniku i ne treba brzina veca od 100mb/s, gb brzine više marketing operatera.
 
Mozda, al gejmeri danas treba da skidaju 50-100GB po igri.
 
Prosecnom korisniku i ne treba brzina veca od 100mb/s, gb brzine više marketing operatera.
Pa sve zavisi čime se baviš, da li downloaduješ/uploaduješ velike datoteke, koliko članova je u domaćinstvu (jer svi koriste određeni protok). Da li se strimuje više kanala sadržaja visokog kvaliteta. Kakve su potrebe ostalih članova itd. Npr za moje domaćinstvo 100 mbps nije bilo dovoljno, ali sada na 300 mbps nam je taman :D Nekima ni toliko ne bi bilo potrebno.
 
Pitanje za nekog tehnicara.

Da li neko zna koja je brzina optickog interneta jednaka brzini kablovskog. Recimo ako imas 600mps download, da li je to jednako 600mps optike, ili je za optiku dovoljno 200, 300mps?
Zdravo, prednosti optike su zaista razne, definitivno veći kapacitet za prenos podataka u poređenju sa bakarnim kablovima koji se koriste u tradicionalnim mrežama. Manje Kašnjenje (Latencija), optički net može pružiti manju latenciju u odnosu na tehnologije drugog interneta. Veća pouzdanost je svakako jedna od stavki koja izdvaja našu optiku od ostalih interneta, manje je podložan oštećenjima usled vremenskih nepogoda ili elektromagnetnih smetnji. Tako da ukoliko se dvoumiš, nemoj 😅

Lep pozdrav!
 
Od jutros imam problema sa internetom, lokacija Banovo Brdo-Čukarica, Beograd. Dešavaju se prekidi na svakih par minuta.
Da li još neko ima sličnih problema?
 
Takodje, ista lokacija. Jos uvek nema interneta, pa samim tim ne radi ni TV. Pisao sam reklamaciju, preko sajta. Nisam uspeo da dobijem call centar da se zalim.
 
Takodje, ista lokacija. Jos uvek nema interneta, pa samim tim ne radi ni TV. Pisao sam reklamaciju, preko sajta. Nisam uspeo da dobijem call centar da se zalim.
Ja uopšte ne videh opciju na 063 9000 da se žalim, tj dobijem operatera.
Pisaću i ja reklamaciju. Žena i ja (ne)radimo od kuće zbog prekida...
 
Nazad
Vrh Dno