Šta je novo?

[MON] Samsung 2253BW

Lale

Čuven
Učlanjen(a)
26.10.2003
Poruke
69
Poena
609
Nakon dve nedelje rada za ovim monitorom, odlučio sam se da napišem jedan relativno kratak amaterski opis istog. Iako najviše mrzim da pišem dokumentaciju za neki projekat na faxu i slične stvari koji su vezani za piskaranje, ovaj amaterski review pišem iz razloga što osećam da sam na neki način dužan Bechmark forumu. Pošto sam uveren da su mi tekstovi na ovom forumu i na samom Benchmark sajtu dosta pomogli pri izboru samog monitora i stvaranju slike o monitoru koji bi najviše zadovoljavao moje lične potrebe, to je još jedan razlog da i sam dam svoj mali doprinos celom ovom "projektu". Nakon uvoda naravno sledi sadržaj, koji je i najbitniji u ovoj celoj priči.

U trenutku pisanja ovog, broj profesionalni review-a, kako na našim tako i na stranim sajtovima, o ovom monitoru je jako oskudan, koliko sam mogao da primetim. Nakon što sam pročito Bench "uzduž i popreko" odlučio sam se za monitor ASUS VW222U. Pošto sam naviko na DVI, u razmatranje su dolazili samo modeli koji poseduju isti. Za monitor sam odvojio nekih 300 evra i nije mi padalo na pamet da dam više za monitor sa TN panelom. Veličina, pa 22" minimum. Nakon obilaska nekoliko prodavnica u Novom Sadu, niko živ nije čuo za taj pomenuti ASUS-ov model, a kamoli imao isti na polici ili na lageru. Da napomenem, samo one prodavnice su mi dolazile u obzir, kod kojih su dozvoljavali da se pre kupovine isti raspakuje i priključi na računar da bih mogao da testiram i proverim ispravnost monitora. Ovo je značilo da mi se izbor prodavnica a i samog modela monitora još više smanjio. Nakon ASUS-a, hteo ja ili ne hteo, došao je red na Samsung (iako nemam baš neko lepo mišljenjem o tom proizvođaću, a VIEWSONIC-a sa DVI-om takođe ni traga ni glasa). Samsung 223BW nisam hteo da pazarim pošto je to dosta stariji model, mala je razlika u ceni u odnosu na 2253BW (nekih 1500 din.), nema celih 22", sam izgled kućišta je dosta outdated itd, da ne nabrajam. Našo sam dve prodavnice koje su odobravale moje "specifične" potrebe u vezi testiranja (iako je zabranjeno navoditi imena prodavnica, mislim da ove dve to ipak zaslužuju: Ada Computers i Tehnomarket). Cena od 23.370,00 din (u Adi, dok je u Tehnomarketu 24.999,00 din) nije mala, ali to je neki maksimum koji vredi dati za takav TN (možda grešim, to je moj lični utisak).

Pakovanje monitora je standardno i jedino što mi je zasmetalo je to da nema one plastične ručice, pa je transport istog malo nezgodniji, ali to smeta sve dok se monitor ne postavi na sto. U kutiji se pored samog monitora i postolja dobija DVI, VGA i strujni kabel, CD sa driver-ima, uputstvo, plastična „spajalica“ za kablove i mala krpica za brisanje.



Okvir i postolje monitora je od visoko sjajne crne plastike koja može da iritira ukoliko se iza vas nalazi neki izvor svetla. Brisanje okvira je takođe neminovno ukoliko često dolazite u kontakt sa njim, izuzev ukoliko vam otisci koji ostaju ne smetaju. Nisam neki ljubitelj te glossy plastike ali jednostavno je nisam mogao izbegnuti. Lepotu ćete oceniti sami, na osnovu slika koje sam postavio.

 
Postolje se sastoji iz dva dela i sam način spajanja je dosta lak. Potrebno je gornji deo (vrat) postolja zašrafiti za donji deo, ali to sve ide brzo i bez ikakvog alata. Dosta sam bio skeptičan baš u vezi tog postolja, pošto sam pročito dosta negativnih komentara u vezi tih extra fensy tankih postolja. U odnosu na stari 17” Philips TFT monitor, koji uzgred ima mnogo bolju ergonomiju od ovog, ovaj se neznatno više klati (i wide format takođe dosta doprinosi tome), naročito ako i sam sto nije nešto stabilan. Blagim pritiskom na krajeve monitora, to klackanje je nekih max 2 mm gore-dole. No, ukoliko ste baš neki nervozni korisnik, ili pored vaše sobe često prolazi vozilo koje izaziva primetna podrhtavanja, ja bih se ipak odlučio za neki nosač koji se kači na zid (monitor podržava VESA standard), mada u ovom drugom slučaju ni to ne bi puno pomoglo.



Kao što se na slikama može primetiti, monitor se uopšte ne može nagnuti prema napred (to može zasmetati korisnicima koji vole da svoje HD naslove gledaju iz kreveta, u tom slučaju potrebno je da se snalazite kako znate i umete), dok je stepen nagiba prema nazad zadovoljavajući. Samo postolje ne podržava podešavanje visine, pa se tu opet ostavlja prostor korisniku da se snalazi kako zna i ume. Ovo sve vodi ka kupovini nekog pristoljnog nosača, ali se onda ukupna cena vrtoglavo povećava. No, da ne bude sve tako crno, ja sam sa ergonomijom sasvim zadovoljan (mada u mislima često zamišljam kako bi ovaj monitor lepo lego na neki od onih nosača čija cena prelazi i 100 evra). Pošto sam svoj sto sam dizajnirao i sklapao, mislio sam i na ovaj detalj, pa sam takođe napravio policu visine nekih 13cm (ispod koga sasvim lepo staje i miš i tastaura, u slučaju da se moram prihvatiti neke sveske ili knjige), i time monitor smestio na visinu koja se meni, barem dosad, čini najprikladnijom. Ako bi morao da ocenim ergonomiju ovog monitora, na skali od 1 do 10, dao bi mu slabu četvorku. Moram da priznam da je na ocenu dosta uticala činjenica da monitor podržava VESA standard.

 
Uhh, toliko o ergonomiji. U radnji su mi upalili monitor i testirao sam ga uz pomoć Nokia Monitor Tester programa. Nakon temeljnog testiranja utvrdio sam da dotični nema mrtve ili zaglavljene piksele, ali me u pogledu probijanja pozadinskog osvetljenja nije mnogo fascinirao. Ali sve u svemu, u tom trenutku sam bio zadovoljan prikazanim kvalitetom slike, pa sam odlučio i da ga uzmem.

Kod kuće sam monitor priključio na DVI izlaz grafičke i odmah sam još jednom u totalno mračnoj prostoriji proverio to pozadinsko probijanje, pošto me je to u početku i najviše zabrinjavalo. Mogu samo da kažem, da je primetno i na donjoj i na gornjoj ivici (kao što se može videti i na slikama), na donjoj malo više, ali da uopšte neće smetati tokom gledanja filmova ili igranja nekih od igrica sa mračnim scenama. Naravno, ovo probijanje se primeti samo ukoliko je slika na tim mestima totalno crna ili jako tamna.

Napomena!
Crvene i bele tačkice koje primecujete na slikama su zbog mrtvih ili zaglavljenih subpixela na CCD čipu od digitalca. Pošto na slikama probijanje pozadinskog osvetljenja mnogo zavisi od dužine ekspozicije, lični utisak je malčice drugačiji (ali se uglavnom manje-više poklapa sa realnim stanjem). Ovo prethodno važi i za boje.



Po default-u, brightness monitora je podešen na maksimalnu vrednost 100, što sam odmah smanjio na 70, dok sam kontrast ostavio na 75. Pošto se ne bavim grafičkim dizajnom i nisam neki stručnjak za boje, sva podešavanja vezana za boje sam takođe ostavio na default-u (MagicBright na Custom). Probao sam i one predefinisane modove Text, Internet, Game, Movie itd, ali mi ni jedan nije odgovarao. Mislim da je po pitanju boja dosta unapredovao u odnosu na starijeg brata 226bw. Uglovi gledanja su sasvim korektni, i mislim da je to neki maksimum što ova tehnologija može da pruži.

Odziv od 2 ms po meni je sasvim dovoljan za neometano gledanje filmova i igranje igrica (mada ovo za igrice nisam proverio pošto se uopšte ne igram, nemam ni jednu igricu instaliranu osima šaha ). Rezolucija od 1680x1050 piksela tj. WSXGA je i više nego dovoljna za moje potrebe (internet pretraživanje, programiranje, gledanje filmova i još po nešto). Mada, to još uvek nije Full HD rezolucija (1080p), ali je za 720p i više nego što je potrebno. Meni ne bih posebno komentarisao, pošto mislim da je standardan i da će zadovoljiti potrebe većine korisnika (neke opcije možete da vidite i na slikama). Ukoliko vam moje slike nisu dovoljne, na ovom linku: http://detail.zol.com.cn/135/134338/pic.shtml možete pogledati i druge interesantne slike o ovom modelu (meni, postolje itd.).
 


Za sam kraj, svima bih preporučio ovaj monitor, osim onima koji se profesionalno bave grafikom. Ukoliko imate prilike, pre kupovine uporedite ga sa ASUS-ovim VW222U modelom. Pošto nemam ništa drugo značajno da dodam, napisaču specifikacije ovog modela:

Ekran:
Dijagonala: 22”
Rezolucija: 1680 x 1050
Osvetljenje: 300 cd/m2
Kontrast: DC 8000:1 (1000:1)
Odziv: 2 ms
Uglovi gledanja (H/V): 170o/160o
Boje: 16.7 M

Ulazni signal:
Video Signal: Analogni RGB, DVI
Sync. Signal: Separate H / V, Composite, SOG
Priključci: 15pin D-SUB, DVI-D

Potrošnja:
Potrošnja: 45 W
Potrošnja u Standby režimu: <1 W
Tip: Ugrađeni

Osobine:
Plug & Play: DDC 2B
Specifične osobine: MagicBright3, Off timer, Image Size, Color Effect, Customized key, MagicWizard & MagicTune with AssetManagement, Windows Vista Premium, DVI with HDCP, Safe Mode (DownScaling in UXGA)
USB hub opcija: Ne
Kompatibilnost sa Mac-om: Da
Montiranje na zid: Da, VESA 100mm
Boja kućišta: Visoki sjaj, crno

Dimenzije:
Dimenzije sa postoljem: 513.7 (širina) x 400.3 (visina) x 219 (dubina) mm
Dimenzije bez postolja: 513.7 (širina) x 352.2 (visina) x 61.2 (dubina) mm
Kutije za pakovanje: 593 (širina) x 433 (visina) x 132 (dubina) mm

Težina:
Težina samog monitora: 5.1 kg
Težina sa pakovanjem: 6.5 kg

Postolje:
Funkcije: Swivel, Tilt
Tip: Simple
 
Izvinite zbog lošeg kvaliteta postavljenih slika (nakon resize-a ispalo je jako loše).
Za one koji žele da te slike pogledaju u većoj rezoluciji i boljem kvalitetu: SM2253BW.zip
 
Svaka cast na trudu, dobar review :wave:
Cena mi je malo diskutabilna, kontam da je to prepakovani 2232BW pa ne znam da li se isplati tih dodatnih 2500 (2232 moze da se nadje za 21k), je l' si imao prilike da ih poredis? Definitivno ovaj monitor me privlaci zbog izgleda, vise mi odgovaraju ostrije linije.
Je l' imas informaciju koliko panela se ugradjuje?
 
Izgleda da su svi paneli koji dolaze uz 2253bw CMO tipa.

The general consensus on HardForum is that all the 2253bw are built with CMO panels. Noticed that they (Samsung) disabled the Panel Info line in the special menu with the 2253bw, however they kept the version numbers. The version number that I got was M-AQ22W0CDA-1001.0. The CDA in the version number and the fact that my monitor was made in Dongguan China, supports the current consensus that all the panels in the 2253bw are CMO.

Moj primerak je sastavljen u Rumuniji, a service meni kaže version: M-AQ22W0CDA-1002. 0
 
Da li je moguce da i dalje valjaju cmo panele?Bio sam ubedjen da ce posle bruke sa panelima na modelu 2232bw prekinuti sa tom praksom ali ocigledno sam pogresio.Suvise neozbiljno za firmu koja sebe naziva Samsung
 
Poslednja izmena:
Koliko je gori CMO od Samsungovog panela i po cemu? Jel to CMO ustvari C panel.

P.S. Mislim ovaj Samsung stvarno smara sa ovim panelima nije ih ni sramota.
 
Hmmm. Ili se meni cini, ili ti na ovom monitoru imas zaglavljene pixele?!
Evo i slike gde se to vidi:
 

Prilozi

  • samsung.JPG
    samsung.JPG
    40.6 KB · Pregleda: 199
Ovde se bolje vidi :zgran:,mozda je nesto do aparata? posto se jedna tacka vidi i na ramu monitora.
 

Prilozi

  • IMG_6703.jpg
    IMG_6703.jpg
    345.3 KB · Pregleda: 143
Poslednja izmena:
Na slici se vidi crveni, zeleni, plavi i beli, ali se takodje vidi i na ramu tacka. Inace je ista slika:)
 
Za one koji ne citaju:

Napomena!
Crvene i bele tačkice koje primecujete na slikama su zbog mrtvih ili zaglavljenih subpixela na CCD čipu od digitalca. Pošto na slikama probijanje pozadinskog osvetljenja mnogo zavisi od dužine ekspozicije, lični utisak je malčice drugačiji (ali se uglavnom manje-više poklapa sa realnim stanjem). Ovo prethodno važi i za boje.
 
Moj dragi kolega Dado je odgovrio na vasa pitanja i tako resio sve nedoumice...
Nakon temeljnog testiranja utvrdio sam da dotični nema mrtve ili zaglavljene piksele, ali me u pogledu probijanja pozadinskog osvetljenja nije mnogo fascinirao.

Verujem da mnogi nemaju vremena da procitaju ceo tekst, pa vam je zbog toga oprosteno :D
 
Ala je glossy i fancy, bljak :d

Šalim se, fin review komšo, ne hvališ se da si se ponovio, moram svratiti da vidim kakva je slika ;)
 
e jel zna neko koja je razlika izmedju ovog monitora i brata mu sa oznakom lw,znaci samsung 2253lw?u cemu je uopste razlika izmedju samsunga sa oznakama bw i lw!?
 
Vrh Dno