Šta je novo?

Molim pomoc oko dileme/upgrade-a konfiguracije

Night_slayeR

Cenjen
Učlanjen(a)
20.07.2013
Poruke
76
Poena
160
Pozdrav ljudine. Javljam vam se upomoć sa jednom dilemom
Imam, po današnjim standardima, ponovo mator računar (sklepao sam ga 2009. čim su dotične komponente izašle) :d :D

CPU: Intel Core i5-750 @ 2.70 GHz (držao sam ga OC-ovanog na 3.4~3.5 GHz za vreme rudarenja 24/7 bez ijednog problema)
Cooler: Cooler Master Hyper 212+
MB: Gigabyte GA-P55-UD4
RAM: Silicon Power DDR3 2x2GB 1333 MHz (zaboravio sam tačnu oznaku, ali ima hladnjake sa obe strane)
GPU: Sapphire Radeon HD 4770
Pow: LC Power LC6550
HDD: WD Black 640GB, WD Black 160GB, WD Green 1TB

Međutim, ja sam sa ovom pločom i procesorom previše zadovoljan i ne smatram da im je došao kraj radnog veka, niti je vreme da takvu zverku poklanjam mojima a ja pravim potpuno novu konfiguraciju. Komponente na ploči su super kvalitetne, napoj je idealno ispeglan, čipsetovi dobro hlađeni.

Ja imam sledeći plan: da promenim memoriju, da dodam SSD/HDD, napajanje i na kraju grafičku. Imajte na umu da mi je cimer u Americi do kraja nedelje pa da mogu uzeti dosta povoljne komponente preko Amazona (ovo je jako bitna stavka)

1. Što se tiče memorije, jedina falinka koju trenutno vidim na procesoru jeste da je maksimalna brzina memorije koju podržava 1333 MHz. Međutim ovo nije nepremostivo ograničenje, tako da ako uzmem memoriju na 1600 MHz, ona će biti downclock-ovana na 1333. Druga stvar je to što su za takve brzine i latencije veće, pa mi tu treba savet da li se slepo držati 1333 ili bih mogao i da nabacim 1600? Pošto nikad nisam imao takvu kombinaciju, ne znam da li će celokupni sistem mnogo trpeti zbog većih latencija koje ne mogu da budu kombinovane sa nativnom brzinom.
Takođe da li je dovoljno 2x4 GB ili nije uzaludno nabaciti 2x8 GB (da ne bude overkilla)?

2. SSD smatram da je 128GB sasvim dovoljno za sistem, bitnije programe (Matlab, Visual studio) i igre koje trenutno igram. Da li biste se složili, pošto ne bih da bacam novce na 256GB ako neću iskoristiti.
Pošto sam tanak sa memorijom, razmišljam da li da izbacim SSD a stavim neki HDD od 1/2TB, ili bolje da unapredim brzinu a neke gluposti da pobrišem.

Napajanje i grafička nisu trenutno bitne stavke, jer njih neću iz Amerike dovlačiti zbog mogućeg lomljenja, ali svakako predlozi su dobro došli.

Komponente koje skinem sa mog računara planiram da ukombinujem sa npr nekim Intel Q6600 i običnom matičnom, pa da kad zamenim grafičku i napajanje, sklepam mojima nešto što će im biti doživotno :)

Hvana unapred svima :)
 
Poslednja izmena:
Ufff, lakse bi bilo da si reko,
imam 500E, i ajd neki savet za konfu. :laugh:
Ja mislim za SSD,
tu ces najbolje osetiti neku razliku u brzini rada kompa.,
tako da moj glas definitivno ide za neki SSD.
Memorija,
veruj mi, da uzmes i neku memoriju na 1.600mhz i da ima najvece latencije u univerzum:D,
neces primeti u radu i gamingu u odnosu na neku bolju memoriju.
Zato, uzmi neku najjeftiniju ram memoriju, zasad je 2X4GB sasvim dovoljno.
Grafika, moras reci neku okvirnu svotu novca koju si spreman da das za grafu.
Napajanje, to me najvise brine,
jer ta neka bolja grafa mozda moze da povuce i vise struje, ali zavisi od grafe.
Dakle, ovo sto sam rekao za RAM i SSD sam siguran da bi ti odgovaralo,
za grafu i napajanje, sve zavisi od drugih faktora...

I, da,
za taj neki SSD, ne mora da bude neki najsuplji,
moze i neki iz neke srednje kategorije kvaliteta i cene,
u realnom radu neces videti neku razliku u brzini kompa.
 
Poslednja izmena:
Grafa i napajanje za sada nisu bitni toliko, to cu kasnije. Ovo je sada dosta hitnije jer moze lako da se prenese iz Amerike, a graficka i napajanje su dosta kabasti...

Zanimalo me je da li je ovo dovoljno unapredjenje, ako se uzme u obzir maticna i proc... To mi je najveca briga, da li se isplati ovo ili da sacekam i skroz novo uzimam (sa sve DDR4). Mada rekao sam, nisam fan toga jer mislim da jos nisam iskoristio proc i maticnu dovoljno...

Mislis da ce puno biti 2x8GB memorije?
 
Pa,
SSD radi svoj posao bez obzira na maticnu i procesor,
i sigurno ces da se odusevis sa brzinom rada kompa, u odnosu na HDD.
Imas temu na forumu, pa mozes tu pitati za savet u vezi SSD.
http://forum.benchmark.rs/showthread.php?275121-Best-buy-SSD-preporuka/page315

Ram memorija, mislim da je dovoljno 2X4GB,
osim ako ne radis nesto zahtevnije na kompu, kada je potrebno vise memorije.
 
Poslednja izmena:
Uglavnom sto sam citao, 16GB je overkill ako ne koristis nekoliko VM-a, sa cim se i ja slazem. Moj maksimum je bio Matlab i jedna masina sa Visual studiom, a tu nije bilo strasno ni mojih 4GB.
Najveca dilema mi je to, da li da sljakam sa ovim jos godinu dana, ili da uzivam jos 2-3 sa vise RAM-a, SSD-om a za koji mesec i grafom...
 
Ti imas 1156 platformu koja ima jednu prednost,a to je da su jeftini procesori,mozes ladno da kupis i7 polovan ispod 100 evra, ako ti je uopste potreban.
SSD u svakom slucaju zato sto ce ti to biti stvaka za buducnost, uzmi bolje od 256gbko zna kakva vremena dolaze.
 
najveca usteda je na grafi,tako da bih ja preko cimera uzeo najskuplju koju mozes da priustis,i7 bih ovde naganjao polovan,ssd bih uzeo ovde,nov,patriot blast 240gb.ram takodje polovan,mada i nov 2x4gb je manje vise ista cena kao i preko.napajanje zasd nema potrebe da menjas,taj LC moze da izgura 970gtx pa cak i 980gtx.pa kroz godinu boze zdravlja mozes da skrpis da uz doplatu predjes na noviju i5 platformu.

brzina rama ti ne igra nikakvu ulogu,i brzina i dualchannel su bitni samo za integrisanu grafiku (koju svakako neces koristiti) i za specifican pro softver koji kapiram da ne koristis.
 
Ukoliko b ikupio i7 za ovu plocu to nije investicija za godinu-dve,miran si duze vreme,ja bih cekao na oglasima da kupim jos jednu plocu u rezervi za 1156 ukoliko ti se pokvari postojeca jer ce toga biti sve manje,mozda negde izroni i neka nova. Onda si miran dugi niz godina, a rama kupi da imas 16gb,mozes i kit 4x4.
 
i procesori su mi bili u glavi, ali to mi je vec sklapanje druge konfiguracije, mislio sam da teram sa ovim dok ne odahne, pa zavisi sta je u pitanju, onda da kupujem polovno... a necu ni to doveka, jer su sve sire memorijske magistrale za graficke kartice, a ove ploce su takve kakve jesu i nece mi vredeti jaka grafa ako je magistrala uska
 
ni to nije tacno,ta ploca je pci-e 2.0 a nije niti ce skoro izaci graficka koja moze da do kraja saturise taj port.nek' ti ortak dovuce grafu i taj crucial ssd,ram mozes i ovde i ako pretekne love i/ili skupis jos uzmes najjaci 1156 i7 polovan i ta konfa ce bude izuzetno ozbiljna.
 
Sapphire Radeon NITRO R9 380 4GB GDDR5
XFX Double Dissipation R9 380 970MHZ 4GB DDR5
ili daleko najskuplji ASUS STRIX Radeon R9 380 Overclocked 4 GB DDR5 256-bit

Vazda sam bio fan crvenih, nikad nisam zelene ganjao... :)
 
Sapphire Radeon NITRO R9 380 4GB GDDR5
XFX Double Dissipation R9 380 970MHZ 4GB DDR5
ili daleko najskuplji ASUS STRIX Radeon R9 380 Overclocked 4 GB DDR5 256-bit

Vazda sam bio fan crvenih, nikad nisam zelene ganjao... :)

nis' od navedenih,i ja sam fan,ali tuzna istina da u tom segmentu nemaju konkurentan proizvod.ili ovde da trazis 7970/280x polovno ili se ocepi za 970gtx,nema sredine.
 
Nazad
Vrh Dno