Šta je novo?

Mini pekare

Učlanjen(a)
30.12.2020
Poruke
560
Poena
115
Da li koristite pekarice?
Ako da koje su vam se najbolje pokazale(koja je pekarica Xiaomi medju pekaricama)? na sta obratiti paznju prilikom odabira, da li uopste vredi uzimati?

Neki crv mi usao u misli i sve mislim da ima smila uzeti, a sa druge strane bojazan da ce samo stajati kao eksponat.
 
Pa interesantna je u pocetku, ali ce te verovatno smoriti sto je moras uvek cistiti itd... Kod nas stoji u podrumu vec poduze vreme.
Iako je neki jeftini model iz Aldija, odlicno pravi hleb i testenine.
 
Mi imamo nekoliko komada, Gorenje,Sencor , cak smo i tokom godina uzimali neke polovne sa pijace i tih gluposti i dobro su radile. Ranije smo pravili gomile razlicitih tipova, a sada u poslednje vreme uglavnom neki razani(70/30) ili tako neke, pomalo heljda,pomalo jecam i tako. Teska je navlakusa ako pravis samo beli hleb, posto pojedes ceo za rucak kad te saceka topao.
 
Koliko je potrebno vremena da se ocisti uredjaj? Deluje mi kao dobra stvar , ali se bojim da se kao i Dukelander ne smorim od propratnih aktivnosti oko istog...
 
Ja sam se bio zaludjivao sa mini pekarom neko vreme i koliko sam istrazivao po forumima, najvise crkava motor za mesanje tako da je bolje uzeti sa dve lopatice, manje opterecenje. Ja sam pazario neku Gorenje, koristio je par puta i smorilo me, vec pomenuto, ciscenje. Nekako mi lakse sa mikserom, za 10 minuta smuckam i to je to.
Dobra je fora ako zelis npr. ujutru vruc hleb pa namestis tajmer. Samo sto se moja cula kao mesalica za beton tako da sam probao samo jednom i vise ne.
 
Koristimo već neko vreme i zadovoljni smo pa nam se ne vraća na kupovni hleb... Nije neka markirana već iz Lidla i baš dobro radi, ima 2 lopatice i pravougana je posuda. Tajmer je extra varijanta kome pekarica nije blizu spavaće sobe 😁
A što se pranja tiče nama nije nikakva muka jer uvek kad izvadimo hleb sipamo vodu i u toku dana se lako opere. U suštini jako malo se hleb i zalepi, najviše na lopatice ali kad se potopi to se skida vrlo lako...
 
Bila je svojevremeno tema o ovome, ne znam da li je preživela transfer na novi forum, bilo je lepih recepata i iskustava.
 
Od svih tih elektricnih uredjaja mini pekarica ne zahteva apsolutno skoro pa nikakvo odrzavanje.
Nakon ispecenog hleba kada se izbaci i kada se ohladi posuda, golom rukom skinuti ono sto je ostalo
Sve bude perfektno cisto... posudu vratiti u uredjaj do sledeceg koriscenja ...
 
^^
bas tako, ne zahteva nikakvo odrzavanje, tako da bas i ne razumem o kakvom ciscenju se prica.


Mi godinama vec koristimo pekaricu, sada koristim onu iz lidla i zadovoljan sam sa njome.
Mana ove pekarice iz lidla je sto ne mogu da joj se rasklope osovine mesaca, pa je jedino resenje posle nekog vremena da se zameni cela pekarica posto posudu drugu ne mozete da kupite kao rezervni deo.

Znaci od pekarice jedino se haba posuda, i to se intenzivno haba, otprilike kao i teflonski tiganj.

posudu nemojte prati u masini, samo kada se ohladi (a to je brzo) sipajte u nju vrucu vodu i pustite da se ostaci kojih ima jako malo otope i rukom isperite.
i to je celo odrzavanje, ni slucajno je nemojte ribati.

Takodje treba malo vestine da naucite kako da izvadite lepo hleb iz posude.

Hleb ce vam biti dobar ukoliko imate dobar recept, to malo morate da naucite, nije tesko.
Nemojte pokusavati da pravite testo na isti nacin kao da ga rucno mesite, ta logika ovde ne vazi.

Ako koristite tajmer vodite racuna o redosledu stavljanja sastojaka jer je to jako bitno
prvo idu mokri sastojci, tipa voda, mleko i sl...

Kvasac mozet bilo koji, ali moja preporuka je da uvek koristite suvi kvasac, lakse je dozirati i predvideti krajnji rezultat.
ako budete vise mesili shvaticete da su brasna vrlo razlicita, brasno iz lidla je ubedljivo najgore ali i najjeftinije,
kupite domace brasno nekog lokalnog mlina obicno bude mnogo bolje, jedino sto je to brasno skuplje.

mere sastojaka moraju biti precizne.
Nemojte pokusavati da napravite hleb koristeci samo specijalne vrste brasna, dobicete spanje...uvek mesajte sa belim brasnom da bi ste dobili dobar rezultat.

Eto to je na brzino nabacano.
 
Koliko je potrebno vremena da se ocisti uredjaj? Deluje mi kao dobra stvar , ali se bojim da se kao i Dukelander ne smorim od propratnih aktivnosti oko istog...
Imamo jednu istu (Moulinex) već oko 10 godina. Hleb se svakodnevno mesi. Oko 600 grama. Volimo sa semenkama i integralni. Osim helba mesimo i testo za picu. Moja ćerkica, tada od 6 godina je naučila da je koristi. "Nahrani" je za 5 minuta. Za to vreme izmenjali smo oko 5 posuda za testo. To im je slaba strana, ali je zato servis super. Već sam pisao o njima


Osim posude koja se ispre, o kakvom čišćenju vi pričate? Ja se jedino plašim koju pekaricu da uzmem posle, jer Moulinex iz nekog razloga više nema kod nas.
 
Dobio si novu posudu?
To je premija.

mene nerviraju slepci iz lidla sto nemaju rezervne delove.
promenice mi ceo aparat umesto da mi prodaju posudu.
Imas panasonic i philips, njihovi aparati izgledaju vrlo ozbiljno.
 
Hvala svima koji su se ukljucili.
Vidim da neki od vas pominju da je bucna sto uopste nisam uzeo u razmatranje i verovatno iskljucuje mogucnost da se ukljucuje nocu ako zelim da imam fer odnos sa komsijama.
Znate li neki model koji je manje bucan, a opet dobar?
 
i moja je u podrumu .. gorenje neka ne bas najgora sto su imali, dve lopatice ..najveca mana koju smo imali sem dugog vremena da se sve to zavrsi je sto po samoj konstrukciji grejac ide ispod a hlebac je gore po dubini povelik i to ostane onako nedopeceno odozgo .. par puta sam pred kraj pecenja vadio pa okretao da se dopece nappacke, ali to bas nije zgodno da se radi. I hleb je cesto bio gumenast, verovatno recept los ili nismo bili uporni.
 
Imam gorenje neki sklj model vec godinu dana.Apsolutno nemam primedbi malo je bucna dok mesi i to je to.Licno najbolja investicija u kuci posle sudomasine🤣
 
Meni je pekara dobra stvar. Više godina ne kupujemo hleb. Ipak je bolji iz pekare, odnosno pravite onako kako vam se sviđa.
Ja sam kupio neku Panasonic; malo je bila udarena, pa je bila na popriličnom popustu, ali potpuno funkcionalna.
 
i moja je u podrumu .. gorenje neka ne bas najgora sto su imali, dve lopatice ..najveca mana koju smo imali sem dugog vremena da se sve to zavrsi je sto po samoj konstrukciji grejac ide ispod a hlebac je gore po dubini povelik i to ostane onako nedopeceno odozgo .. par puta sam pred kraj pecenja vadio pa okretao da se dopece nappacke, ali to bas nije zgodno da se radi. I hleb je cesto bio gumenast, verovatno recept los ili nismo bili uporni.
hehe bas si me nasmejao...

Zato ja i kazem da logiku pecenja i pravljenja testa na klasican nacin apsolutno ne treba primenjivati kod pecenja u ovakvim pekaricama.

Grejac ide ispod posude i to nema nikakve veze sa kvalitetom pecenja tako je kod svih proizvodjaca.

Ne treba otvarati dok se pece hleb (zato postoji prozorce), jer tako hladis i onako malu komoru za pecenje, i niposto nemojte pokusavati da okrenete hleb u toku pecenja...
siguran sam da necete uspeti, i dobicete hleb za djubre jer se hleb vremenski pece.

Kada se ispece hleb trebalo bi malo da "odstoji" bar 10-15min
Da li za Gorenje modele koje imate ili poput ovog -> Aparat za pečenje hleba · BM1210BK, postoji mogucnost kupovine posebnih posuda za testo koje spominju Vlada i Bakara.?
Treba kontaktirati gorenje servis, i preneti tu informaciju ovde.

I da, kome je bitno,
moze da bude bucna dok mesa hleb, i tu tesko da nesto moze da se uradi...tako da ako spavate blizu negde nece vam biti zgodno.
ja zatvorim vrata kada ujutru treba da pravi hleb.
 
Imali smo i evo ovu temu:

Mnogo toga rečenog o pekaricama.
Možda bi bilo ok povezati teme...
 
Poslednja izmena:
Vidim da neki od vas pominju da je bucna sto uopste nisam uzeo u razmatranje i verovatno iskljucuje mogucnost da se ukljucuje nocu ako zelim da imam fer odnos sa komsijama.

Pa nije baš toliko bučna i ne meša non stop. U zavisnosti od programa može da premesi hleb 2-3 puta. Neki ljudi misle da punih 4-5 sati radi grejač (troši struju) ili da lopatice vrte ;) Ja zatvorim vrata od kuhinje noću dok radi.
 
Kada se ispece hleb trebalo bi malo da "odstoji" bar 10-15min

I ja imam Lidlovu i piše da je poželjno da po završetku programa hleb ostane u pekari bar još 30 min do 1 sata iz razloga da lakše ispadne iz posude. Ima istine i uvek računamo taj dodatni sat.
 
Da li ste pripremali testo koje koristite za kiflice npr ili pizzu ili samo za hleb koji se tu pece?
 
koristim i ja stari Moulinex, dobio sam od prijatelja na koriscenje dok sam bio na dijeti a i kada sam prestao sa dijetom nastavio sam da pravim hleb. uzeo sam je i razloga sto mi je trebalo da znam sta sve ide u hleb (da ne bude secara i slicno). klasican kuhinjski gadget, ako ga imas super je, ako ga nemas, preziveces i bez njega.
ako nekoga zanima, sracunao sam da hleb ispadne oko 3x jeftiniji. razeni me ispadne kuci oko 60din (750g) a u lidlu je 180din (800g). na drugim mestima su jos i skuplji pa moze da se kaze da je i usteda veca ako kupujete takav hleb na drugim mestima. inace, mislim da je to panasonic-ov patent za te pakere i sve su napravljene po istom principu, isti je softver, isti su recepti. verujem da za slicni novac ne moze da bude ni vece razlike u kvalitetu u grejacu i motoru, mada bih se opkladio da je sve to isto. samo 1 lopatica ili dve (manja ili veca posuda) pa svako moze da izabere po svojoj potrebi. 2 lopatice za porodicne ljude, jedna za jednoga, dvoje.
i jos nesto, sve i da se izgustira pekarica za npr pola godine nije tragedija. odlozis je negde, kupujes hleb neko vreme pa ce ti pasti u nekom trenutku opet da je stavis u funkciju. nije moranje da se koristi od prvog dana do kraja zivota (svog ili njenog, sta se prvo ispuni).

nego me zanima oko toga sto ste dvojica vec pomenuli da se trose te posudice za testo, kako to? da me neko pita sta moze da crkne rekao bih motor ili grejac, kako posudica moze da se potrosi osim ako je ne izgrebes?
 
Troši se na isti način kao i teflonski tiganj, ti to ne razumeš zato što si dobio korišćenu pekaricu.

Kad je nova posuda sve ide perfektno...

Motor i grejač će sigurno nadživeti posudu to je najosetljiviji deo.
 
Nama je za gorenje masinicu crklo 2-3 posude za sada,mada koristimo preko 10ak godina.
 
ako nekoga zanima, sracunao sam da hleb ispadne oko 3x jeftiniji. razeni me ispadne kuci oko 60din (750g) a u lidlu je 180din (800g). na drugim mestima su jos i skuplji pa moze da se kaze da je i usteda veca ako kupujete takav hleb na drugim mestima.

Može recept za taj raženi?
 
pa iz uputstva:

program 3 - integralni hleb (razeno integralno brasno koristis)

750g:
ulje 2 kasicice
voda 270ml
so jedna i po kasicica
secer 2 kasicice
belo brasno 225g
integralno brasno 300g
kvasac 1 kasicica

1000g
ulje 1 supena kasika
voda 360ml
so 2 kasicice
secer 1 supena kasika
belo brasno 300g
integralno brasno 365g
kvasac 1.5 kasicica

da mi je neko rekao da cu razmenjivati recepte za hleb na benchu pre 15god...fuck, I'm getting old.
 
Te posude i mešači su generički, kineski. Velika je šansa da nađeš identičnu kod Gorenje servisera npr.

Mi smo koristili najjeftiniju Sencor, sa posudom od 900gr i jednim mešačem, 7-8 godina svakodnevno, ali bukvalno svakodnevno. Promenili smo jedno 3-4 posude i mešača, prvu u garanciji, ostale su kupljene u prvoj radnji sa Gorenje programom. Maske i plastike su drugačije, ali iznutra su iste
Prošle godine je crkao grejač, vidim da je identičan kao i Gorenje. Poručim iz radnje koja se hvali da ako nemaju deo, stiže iz Slovenije za 14 dana. Pošto nije bilo ni u Sloveniji na lageru, čekao sam 2-3 meseca da stigne iz Kine u Sloveniju... Pošto smo zaboravili da živimo bez pekare, u medjuvremenu smo kupili tu iz Lidla. Jedina zamerka je da lopatice nisu dovoljno non-stick. Verujem da su delovi identični sa Gorenje bm1200 modelom, ali nisam proveravao.
Kada je stigao grejač stara pekara je popravljena i stoji za rezervu.
 
Koliko može da košta nova posuda u servisu?

Baš bih voleo da imam novu posudu.

Inače sa 400g brašna dobijete oko 650g hleba, to je ona uobičajena težina kao iz radnje

a ovi recepti sa 1000g brašna i 1300gr to je ogroman hleb.
 
Nazad
Vrh Dno