Šta je novo?

Lenovo P70

mLaki

Čuven
Učlanjen(a)
25.02.2004
Poruke
2,848
Poena
680
Kao što ste mogli da primetite, na našem tržištu se pojavio Lenovo P70.

P70.jpg

Specifikacije: LINK

Po specifikacijama telefon je pravi naslednik modela P780. Veličina ekrana i rezolucija su ostali isti, 5" IPS, 1280x720. Podaci o zaštitnom staklu su vrlo šturi ali po sajtovima koje sam pregledao reč je o Gorilla Glass 3. Baterija je takođe ostala ista, kapaciteta 4000mAh i "neuklonjiva" je. Interna memorija je povećana na 16GB, dok je radna podignuta na 2GB. SoC je od iste kompanije, Mediatek, ali je dobio žestok upgrade - MT6752 na 1.7GHz, 64bit true octa core Cortex-A53 sa podrškom za 4G.

Imao sam priliku da pročačkam telefon pa vam mogu ukratko preneti utiske. Prva stvar što se može primetiti je da je telefon lakši od svog prethodnika, 149 naspram 176g, uprkos bateriji istog kapaciteta. Na papiru ovo deluje kao mala redukcija, ali u realnosti se oseti razlika (imao sam kod sebe P780 za poređenje). Oblik telefona je kao što možete videti na slici, dno i vrh su ravni, sa zaobljenim bokovima. Zadnja maska obuhvata bokove telefona i u sebi integrise dugmad za ton i uključivanje, koja su postavljena sa desne strane telefona. Maska više nije metalna već je plastična, ali u samom paketu telefona dolazi i zadnja zaštitna maska od gumene plastike (ako je tako mogu nazvati), koja obuhvata telefon bočno i lepo se integirše u oblik telefona. Kvalitet izrade deluje solidno, kao i kod P780. Ispod maske se mogu naći mesta za dve sim kartice ali u mikro sim formatu, kao i slot za microSD karticu. Telefon prima maksimum 32GB microSD, ali kako sam čuo može i 64GB uz eksterno formatiranje.

Utisci o radu su za tri koplja bolji od prethodnika. MT6752 radi stvarno odlično što se tiče navigacije unutar UI-a, nigde nema zastajkivanja, i kočenja, i sve radi veoma fluidno. Nisam imao priliku da testiram telefon što se tiče igara i aplikacija, ali gledajući po netu, P70 osvaja oko 43000 poena u antutu benchmarku - gotovo 3x više od p780ke.

Jedino što nevalja je cena (oko 36000 din), koja je kod nas veća od instranstva, ali opet nije toliko velika poredeći sa početnom cenom modela P780.
 
Poslednja izmena:
Reci mi samo, je l' taj telefon koji si cackao iz mt:s-a, ili iz neke radnje, tipa Handy?

Ili, ako imas i jos "dublju" informaciju: da li je taj model (P70-A) jedini koji ce se distribuirati u Srbiji, ili ce i model sa 1GB RAM-a i 8GB interne memorije biti u zvanicnoj prodaji (P70-T)?

Pritom, da nisi i kameru isprobao..? Testova ovog telefona na netu jos prakticno ni nema.
 
Telefon koji mi je pao šaka je kupio kolega sa posla u slobodnoj prodaji u e**i-ju. Verzija telefona je P70-A, octa core, 2GB RAM i 16GB internog flasha, da li će kod nas doći ta verzija to ne znam. Obzirom da je reč o skroz drugom modelu telefona (SoC nije octa core vec quad - MT6732, 1GB RAM, 8GB flash...), ako dođe doćiće kao drugi model po drugoj (nižoj) ceni.

Što se tiče kamere, kad dođem na posao u ponedeljak, potrudiću se da ufotkam par slika i postavim ih na forum.
 
Poslednja izmena:
Super, hvala ti unapred. :)
 
Telefon zaista deluje dosta dobro po specifikaciji ali i mene više zanimaju informacije iz prve ruke. :)
 
Stigao danas. :) Imam mnogo posla za sutra, pa cu ga verovatno u petak tek raspakovati, cak mozda i za vikend. :)
 
Samo da ne bude kao svoj predhodnik i bice to dobar telefon, ako bude kao on vise ce biti tablet nego telefon.
 
Mislis na P780? A pretpostavljam da mislis na probleme sa prijemom signala koje su pojedini korisnici prijavljivali.

Ne znam, mozda stignem veceras da se prebacim na njega, pa cu uskoro izvestiti kako mi se cini. :)
 
Upravo to ja imam P780. Odličan telefon u tom cenovnom rangu, kvalitet izrade stvarno vrhunski, kamera OK, radi savršeno, prelep telefon, baterija fenomenalna, ma sve je na njegovojn strani, ali prijem signala čista 0, tako da sve ostalo pada u vodu. Više nemam signala nego pšto ga imam. U početku prvih 5 meseci ok zadnjih dva meseca užas. Meni uglavnom ovako stoji signal
uploadfromtaptalk1427389704941.jpeg
U ponedeljak ga nosim u servis i tražiću povraćaj novca i kupujem drugi fon u svakom slučaju, Lenovo više nebih nikada kupovao.
Ako to nisu sredili sa ovim modelom onda je telefon čista nula, inače i Lenovo Vibe X2 takođe ima problema sa signalom.
 
Videcemo, ne znam jos. Na sajtu laptopmedia, na kraju su istakli da je signal slabiji no sto bi ocekivali, i navodno su se javili Lenovo-u i zalili se na to, da bi iz Lenovo-a odgovorili update-om, u roku od par dana! Meni je neki update vec prosao, pa verujem da je to to, a da li zaista sredjuje situaciju - javicu ovde, tj. javicu kakav je signal.
 
Od kako sam kupio P780 izaslo je oko 5 abdejtova i uglavnom je svaki ćorak bio, dva andejta po 750mb i tri od po 180mb bio je je i jedan od 75mb cini mi se. Uglavnom ista priča sa svim dual sim Lenovo telefonima. Nije logično da na zgradi do moje stoji MTS repetiror i svi u kući imamo mts, žena nosi alkatel 997, klinac isto alkatel 997 njima signali u fulu meni na Lenovu precrtani nema dometa.
 
Čudi me da su na te specifikacije stavili 720p ekran.....
 
Ekran je jako lep, i sasvim dovoljno ostar. Jos uvek nisam presao na P70-A, i jos koristim Wiko HighWay, koji ima Full HD ekran, i zaista se ne moze reci da je razlika ocigledna... Pritom, boje su jako zive, tako da podseca na Amoled.
 
Evo, pisem sa P70-A. Trebalo mi je pola dana juce da se prebacim, bas sam se umorio od te akcije... :D

Poenta je u tome sto je telefon srednje bloatowan, ni blizu koliko je to recimo bio Samsung Galaxy S4 mini, ali opet ima tu svasta, pa sam gledao sta da zadrzim, a sta da odbacim, i to se oduzilo.

Posto ga tek koristim nekoliko sati, neke vece utiske cu izneti za par dana. Za sad, za 7h, koliko je proslo otkako je skinut sa punjaca, ima 2.5h ekrana, i na 75% je. Dakle, istim tempom, to bi bilo 10h ekrana za 30ak sati rada. :D A cak, koliko videh, imam i neko wakelock, koji cu da upecam i resim sto je pre moguce...

Ekran je bas lep, sve radi vrlo fluidno, a procesor je bas brz, sto sam prevashodno uocio prilikom instalacije aplikacija, jer je to radio stvarno brzo. Razlika u odnosu na Moto G 2014, pa i Wiko Highway je uocljiva.

I, posto je o tome bilo reci: signal je odlican, tj. nema dropova i nestajanja. Nije kao na Motoroli, ali je recimo od Wiko-a bolji, gde je Wiko negde prosecan medju svim telefonima koje sam do sad imao.
 
Baterija haos. Na 22% sam, sinoc nisam punio, uskoro ce 7h ekrana, upaljen je oko 35h. Opalicu posle SS. :)
 
^
Druže ako može ovde ili na PM informacija gde si kupio telefon i po kojoj ceni?
I ja se razmišljam da ga kupim. Vidim da ti baterija dosta traje.
 
Preko mt:s-a je bilo, i to preko firme. Nisam siguran da li im i dalje stoji u ponudi za poslovne korisnike, meni je ovaj jedva stigao, navodno su morali da ga salju negde sa juga Srbije u NS.

Inace, ima ih i na kupu...dajem.com, ali to su modeli uvezeni iz Madjarske sa jednogodisnjom EU garancijom, i vrte se oko 250e, a imas i u par domacih radnji. Mislim da je najjeftiniji u e**i.rs shop-u. :)
 
Da da. Svi su dual sim, bar koliko sam uspeo da vidim.
 
Da li slucajno znas ko je uvoznik? Ima li sta na garanciji / deklaraciji?
 
^ Uvoznik je PIN.
 
Upravo tako.

Za sada, odlicni utisci. Napisacu malo opširniji tekst ovih dana. :)
 
@mironiko

Šta kažeš, kako se pokazao?
Hoćeš li skoro napisati nešto opširnije?
Na ivici sam da ga uzmem ali čekam tvoj tekst. :)
 
I ja cekam neke utiske, planiram takodje da ga kupim u skorije vreme. :)
 
Evo me, bio sam u Bosni, ali sam svakako mislio da se javim. Sacekajte jos koji sat, da pred leganje opalim jedan screenshot, pa da dobijete komplet izvestaj. :)
 
Ne moze vise edit, krastavac. Pa idemo ispočetka. :)

Prvo, u kutiji me sacekalo prijatno iznenadjenje, jer uz telefon stize USB-OTG kablic, a i plasticni hardcase koji odlicno pristaje, a pritom ima finu reljefnu pozadinu, tako da ne klizi i lepo lezi u ruci - koristim oba dodatka, i srecan sam sto sam kupovinom samog telefona resio i aksesoare, tj. Lenovo ih je resio za mene. :)

Ekran je 720p ali ne primecujem razlike u smislu ostrine prikaza u odnosu na FHD ekran modela Wiko Highway koji sad devojka koristi. Ipak, ekran na Wiko-u je sjajan, i ipak nekako lepsi od ovog na P70, koji nikako nije los (boje su prilicno zive za IPS LCD, crna je korektna, maksimalno osvetljenje odlicno!) samo eto nije bas toliko dobar. No, sumnjam da ce neko biti njime nezadovoljan, jedino ako je prethodno razmazen nekim QHD ekranom brutalnog kvaliteta, tipa S6... :D

Izrada je korektna, i telefon se da koristiti jednom rukom, nista manje nego recimo Moto G 2014. Zvučnik je sa donje strane, sto prilicno volim, i dovoljno je glasan, iako na maksimumu dolazi do distorzije, ako bas insistirate da slusate muziku preko njega. Muzicka reprodukcija preko slusalica je ok, cuo sam i bolje, mada nisam razocaran (s tim da nisam bas ni zahtevan), iako imam primedbu na jacinu tona, koja bi definitivno mogla biti bolja. Srecom, radio vadi utisak jer vrlo dobro hvata stanice (konkretno, uocio sam to tako sto hvata pojedine koje se u Petrovaradinu slabije hvataju, jer je moj deo naselja "iza" Tvrdjave, i samim tim neke stanice ne hvata sjajno).

I, kad pricamo o prijemu, posto je bilo pomena da se od Lenovo-a mogu očekivati problemi na tom polju, ne samo da mi je signal cvrst i stabilan, nego je i WiFi odlican - hvatam na poslu vise mreza iz kancelarije nego sa Motorolom, koja ima posvedoceno sjajan prijem. Na tom polju je dakle sve super.

Slika koje bi bile reprezentativne jos nemam (sve sam slikao neke papire sa zadacima), ali kad uslikam kacim ovde, mada, ako je verovati testovima - kamera je mozda tek truncicu iznad proseka po danu, a slaba nocu.

Ipak, ovaj telefon niko i nece kupiti zbog kamere, nego zbog - baterije. A ona je sjajna. Prilazem SS od malopre.

uploadfromtaptalk1428268209302.jpeg

Ne pamtim kad sam legao da ne stavim telefon na punjac. Evo, veceras cu ga puniti, ali od prethodnih 6 veceri, to je tek treca takva - dakle, drzi lagano po 2 dana, sa, kao sto vidite, preko 4h ekrana na dan. Ok, danas jesam bio u Bosni jedno 6h, za koje vreme mi je bio iskljucen DATA protok, ali sam u kolima preko njega slusao muziku, a i bio je na wireless-u par sati tamo. Pored toga, podseticu da inace imam dva aktivna mail naloga, FB, IG, WA, TT, Hangouts i vrv jos stosta, a i koristim double-tap opciju za screen unlock, koja pretpostavljam isto da malko utice. Pa i pored toga, vidite i sami da je na 40ak sati upotrebe sa 8.5h ekrana ostalo jos 13% baterije. Sjajno!

Dodao bih jos samo da je Vibe UI solidan, vise no sto sam mislio. Vec nekoliko uredjaja su mi isključivo Vanilla, i posto su poceli malo svi da lice na isto, odlucio sam sad da zadrzim Vibe UI bar malo, za promenu. Najveca razlika je odsustvo App Drawer-a, medjutim ona me naterala na urednost - poredjao sam sve aplikacije u foldere po klasama, i moram priznati da sad nekako brze funkcionisem i uopste me vise taj feature ne nervira. Pritom, kocenje, lagovanje i slicno zaboravite. Telefon zaista radi odlicno! Sareniji je no sto bih voleo, ali kazem, navikao sam se na interfejs, i nemam konkretnih primedbi na funkcionalnost.

Ako vas zanima jos sta, pitajte. :)
 
Poslednja izmena:
Hvala na detaljnom opisu.

Interesuje me da li se telefon greje kada duže surfuješ ili igraš igrice?
Kakav je zvuk u slušalici prilikom razgovora?
 
Jos otkad. S tim da ne volim te njihove testove. Onaj sto sam okacio na prethodnoj strani je dosta temeljniji i bolji, po mom misljenju.

U tom koji si okacio kamera nije lepo istestirana, a za bateriju on daje neku kao procenu - u fazonu, dobra je, nije dobra... Bzvz.

@Laki
Igre ne igram, ali gledao sam recimo 720p klip od pola sata - nisam primetio apsolutno nikakvo zagrevanje. Zvuk u slusalici je ok, na Motoroli je malko jaci, ali ni na Lenovo-u nisam imao problema ikoga da cujem do sad.
 
Nazad
Vrh Dno