Šta je novo?

Kursevi

pedja_89

Slavan
Učlanjen(a)
10.01.2009
Poruke
9
Poena
301
Pozdrav svima...nadam se da sam otvorio temu na pravom mestu...

Od svoje 4 godine imam racunar i mogu da kazem da dosta znam o njemu,softweru,hardweru,ranijih godina sam dosta pratio ovaj forum i nove brendove i tehnologije,onda sam se uhvatio nekog drugog hobija (automobilizma-tuning),pa sam ovo zapostavio,al evo me opet...da ne duzim dalje,

Interesuje me sledece:

1.dosta me zanima izrada web stranica,podizanje foruma,rad sajtova u flash-u itd!
Pa sad ko je voljan,moze da mi pusti neke linkove ovde sa foruma,ako postoje neki programi za pocetnike itd...
2.Gde u Beogradu postoje skole (citaj kursevi,gde se moze nauciti o Flash-u,Javi,izradi Web-a,Php,MySql itd) koji izdaju kasnije diplome,sertifikate itd
3.takodje me zanima neki programi,ali i kursevi za obradu fotografije,audio-video produkcije,ranije sam se bavio prebacivanjem snimaka sa starih VHS kaseta na DVD i DIVX,ali kao sto sam rekao nisam u zadnje vreme u ovom svetu,pa sam izgubio pojam,sta je novo,koji su dobri programi za to...

Svaki savet,informacija,dobrodosla...Hvala unapred!!!
 
Zdravo Peđa ;) Lepo je što planiraš da se baviš web dizajnom. Pre nego što budeš počeo sa konkretnim radom treba da se zapitaš u kojem smeru želiš da ideš:

1. kao frontend web dizajner
2. kao backend programer

Prva opcija je bolja za ljude koji imaju talenat za dizajn i koji imaju smisla za estetiku. U tom slučaju ćeš biti zadužen da napraviš dobar grafički šablon za sajt što podrazumeva obavezno poznavanje osnovnih programa za grafički dizajn (Photoshop, Illustrator/Corel), a kao napredne varijante poznavanje animiranja u Flashu i na uber nivou čak i 3D modelovanje i 3D animacije, kao i obrada videa sa svim što tu ide i obradom zvuka jer se na webu sreće sve više multimedijalnog sadržaja. Sve ovo je vezano samo za "običan" dizajn, a moraćeš i stvarno dobro da poznaješ HTML/CSS, optimizovanje dizajna za različite browsere, a na nekom višem nivou je poželjno, ali ne i prekopotrebno da znaš i javascript.

Druga opcija je bolja za ljude koji imaju smisla za prirodne nauke, programiranje, matematiku i logiku. U tom slučaju ćeš biti zadužen za pravljenje programa koji pokreću sajtove (CMS - content management system). Pored dobrog poznavanja HTML/CSS-a i javascripta, moraćeš da naučiš i neki od dinamičkih jezika na netu kao što su PHP, ASP, RubyOnRails ili Java i upravljanje bazama podataka - od najprostijih XML rešenja do MySQLa recimo.


SVE ovo moraš da sam naučiš. Škole koje postoje kod nas će ti papreno naplatiti za neko minimalno znanje i od njih ćeš dobiti diplomu koja je vredna samo koliko i papir na kome je odštampana. Jedini isplativi kursevi su Microsoftovi.

Ako hoćeš da ideš bilo kojim od ova dva puta, dovoljni su ti brz net, pristup Googlu i spremnost da debelo zagreješ stolicu. ;)
 
@R0B0T0

Hvala puno na odgovoru,ipak mislim da cu se odluciti za ovu prvu varijantu... :)

U svakom slucaju raspitacu se za neke kurseve,gde mogu makar nesto nauciti,dovoljno za neki pocetak i za znacenje nekih osnovnih termina vezanih za WEB,forume,dizajn,audio-video obradu itd...

Znacio bi mi kakav link u tom pravcu,neki program za pocetnike,za download,za pravljenje svega toga,pa ko je voljan neka okaci... :D
 
imaš odličan serijal e-knjiga ::: For Dummies ::: što je sasvim dovoljno da ti da glavne smernice kuda dalje , inače lako ćeš naći na net-u

kao što ti je rečeno ... ako znaš šta hoćeš , dovoljno je da imaš net i da znaš da koristiš google ...
 
Za programiranje dobra je Wroxova serija Beginning... a za Dizajn sam po sebi imaš Principles of Beautiful Web Design i Sexy Web Design od Sitepointa, i Save the Pixel (ne sećam se ko je izdavač).
Kao što ti je ROBOT0 rekao, bolja je investicija u knjige nego u kurs u kome ćeš steći samo osnovno znanje. Ako te smara da čitaš imaš i Lynda.com video tutorijale za otprilike sve što si naveo, to ti je poput kursa.
 
Ok,ljudi,hvala na puno na savetima,za pocetak ce dosta pomoci... ;)
 
Jedan savet, koji niko do sada nije rekao, ali evo ja ću, nemoj da odustaneš. Sigurno će ti biti teško u nekom trenutku kada budeš učio i usvajao znanje, tako da budi spreman.
 
Za programiranje dobra je Wroxova serija Beginning... a za Dizajn sam po sebi imaš Principles of Beautiful Web Design i Sexy Web Design od Sitepointa, i Save the Pixel (ne sećam se ko je izdavač).
Kao što ti je ROBOT0 rekao, bolja je investicija u knjige nego u kurs u kome ćeš steći samo osnovno znanje. Ako te smara da čitaš imaš i Lynda.com video tutorijale za otprilike sve što si naveo, to ti je poput kursa.

Da li neko ima neke od navedenih knjiga i da li hoce da ih proda? Stvarno dobra izdanja, vredi imati u stampanom izdanju.
 
Možda ti se više isplati, barem u brzini, da odštampaš PDF.
Uvoz knjiga iz inostranstva kod nas je bila, ali više nije popularna metoda obrazovanja, pogotovu što za knjige vrednosti 50 dolara, moraš da platiš još 50 evra da bi ti stigle na kućnu adresu.
 
Znam, zato bih i kupio od nekoga ako ima.

Dobra ideja, mada sam vise hteo color izdanje :) :) :) Sad cu da bacim pogled koliko imaju stranica ove knjige da vidim dal se vise isplati bacati na stampu kod mene na laser stampacu ili u nekoj kopirnici da mi to sve lepo srede i ukorice :)

Koliko se krecu cene stampanja po stranici? :) Nisam odavno nista stampao posto imam svoj laser.
 
U Čačku, predpostavljam zbog tog 032 u nick-u, je 1 strana kolor oko 90 dinara, dvostrano 160 dinara. Ako mi je ovaj cenovnik koji gledam tačan i jasan...
 
Poslednja izmena:
Sad kada pogledam moj predhodni post i meni je malo nejasan :D Ne bih color stampao kad vec ne mogu da nadjem original knjigu :)

Predpostavljam da je crno belo oko 2-3 dinara po stranici...

Ili da sibnem na moj HP 1000w pa dokle toner izdrzi :) :) :)

A da i ja sam gledao na Xerox sajtu, ali nemaju cene fotokopiranja i stampe u crno beloj varijanti, vec samo cene za color stampu???

Offtopic: :D :D :D sad mi pade na pamet da izračunam u color stampi koliko bi knjiga izasla:

oko 460 stranica sve tri knjige = 230 obostrano x 80 din (preko 250 stranica) = 18400 din :D

Bolje da kupim kartu za bus, odem negde preko kupim knjige, jos će i za kafu da ostane :D :D :D

Offtopic 2: Sinoć sam gledao sajtove nekih kopirnica iz BG, retko koji sajt ima ažuriran cenovnik... (bar ja za 20min nisam uspeo da nadjem :))
 
Poslednja izmena:
Da li je OK knjiga za nekoga ko poznaje CSS ili za nekoga ko treba da uči CSS?

Ako tebi odgovara kada je čitaš, jednostavna i razumljiva ti je, ne treba ništa da ti neko drugi kaže.
 
Poznajem poprilično dobro, ono što bi mi najviše trebalo jesu neke napredne tehnike CSS i da malo bolje upoznam cross-browser optimizaciju. (konkretno: vecinu problema koji se javljaju)

Obicno kada treba da optimizujem za IE (a imam problem sa kojim se nisam susretao do tada), trazim resenja po netu http://www.positioniseverything.net/ www.alistapart.com i sl.

Neke stvari kao drop-down navigacija i IE6 su uspele da mi oduzmu poprilicno vremena, posebno kada je potrebno da je podesim za bas konkretan slucaj tj. sajt :D

Optimizaciju obicno odradim za IE6 IE7, (mozilla i opera, standardno)

P.S. a ove predhodne tri knjige o kojima smo diskutovali su must have u stampanom obliku - nesto kao bukvar :D
 
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno