Šta je novo?

Kupovina MAC OSX masine

dobrosavke

Slavan
Učlanjen(a)
02.09.2004
Poruke
151
Poena
319
Prvo pozdrav svima.

Pokusavao sam da instaliram MacOSX Leopard 10.4.8 na masinu iz potpisa ali prosto ne ide. Instalacija prodje ali nakon toga sistem nece ni da mrdne. Pokusavao sam sve zivo sto sam uspeo da iskopam na forumima i izgleda da nema pomoci.

Zato iz razloga sto kupujem office masinu za posao, sam odlucio na kupim par komponenti na kojima ce MacOSX sigurno raditi. Na masini ce biti instalirani i MacOSX i WindowsXP. Naravno tu bi isao Maxtor 40GB ATA HDD (za Windows XP) i Maxtor 80GB SATA HDD (za MacOSX) i Pioneer 111D ATA DVD rezac koje vec posedujem. Zato mi treba savet koju plocu tj. koji chipset i koji procesor da uzmem. Uslov je da budu sto jeftiniji, da ploca dolazi sa integrisanom grafikom i da naravno MacOSX sigurica radi.
 
Pošto se dosta pričalo na forumu oko toga kakve komponente treba imati za MacOS X Intel Edition, evo preneću moje iskustvo stečeno prilikom sastavljanja trećeg MacTel (ili Hackintosh-a :) )...

Kako je Apple predstavio mašine na Intel procesorima i kako sve imaju i945GM/i945PM čipset nema bojazni da će podrška u nekoj narednoj verziji OS-a biti uskraćena, kao što je to bio slučaj sa i915G čipsetom i GMA900 grafikom integrisanom u njemu (Apple DTK mašina, prvi Mactel, imala je D915GUXL ploču u sebi...).

Koristio sam Apple MacOS X 10.4.6 JAS (ima još jedna verzija, ali ona ne radi na ovom hardveru, više je za AMD platformu...). Komponente su sledeće...

- Intel Pentium D 805
- Intel D945GNT
- 2x 512 MB DDR2-533
- Western Digital 80 GB, SATA150
- Pioneer 106D
- Apple Pro Keyboard
- Apple Mighty Mouse

Prilikom instalacije potrebno je u customize opcijama čekirati: Intel SSE2 support i Intel SSE3 support. Naravno, na istom mestu treba odabrati i instalaciju 10.4.6 Combo Update-a i Sigmatel 9220 audio podršku... Nakon instalacije, pomoću nekog partition managera (ne Partition Magic) potrebno je setovati da je particija aktivna kako bi sistem uopšte mogao da butuje sa nje (ovo raditi, naravno, samo ako sistem neće da butuje sa HDD-a). Moguće je i setovati da je particija aktivna i pre instalacije sistema, ali tada treba kreirati particiju, setovati da je tip AF i nakon toga odabrati Active flag za istu...

Pošto se sistem instalira potrebno je po uputstvu sa sledećeg linka osposobiti mrežnu karticu integrisanu na ploči. Napomena: ne dirajte zvuk, ako je na ploči SigmaTel 9220. Ako je ipak u pitanju 9223, mislim da sufix DGT-L znači baš to, onda enablujte i zvuk na način opisan u linkovanom threadu...
http://forum.osx86project.org/index.php?showtopic=17086;st=20

Zgodno bi bilo, a probaću i to, vezati i dva diska u RAID0 prilikom instalacije sistema (kod Mac-a se softverski RAID kreira iz instalera), pa na takav niz instalirati MacOS X...

Nakon ovoga sve radi kao i na pravom Mac-u (to mu dođe kao neki MacMini...), ali košta upola manje... Ah da, zvuk se čuje iz plavog konektora, a ne zelenog kao što je to uobičajeno... Grafika naravno radi u potpunosti hardverski, radi i OpenGL akceleracija. Moguće je menjati rezoluciju, kao i na pravom Mac-u, ali i vršiti kalibraciju kolornog prikaza. Dakle, nema nikakvih ograničenja koja su prisutna kod raznih pathocvanih ATI i nVidia "drajvera". Kome treba modem, može uvek da doda Apple USB modem, pošto se isti model koristi i za MacBook Pro, MacBook, iMac i MacMini. Bluetooth podrška se može dodati veoma lako, pošto radi bez problema npr. MSI BToes.

Sistem radi SAVRŠENO i veoma brzo!

PS: Nemojte me pitati da li radi “ta i ta grafička kartica” (jer najčešće ne radi...) i “taj i taj hardver” (jer najčešće...), za takve informacije pravac na:
http://wiki.osx86project.org/wiki/index.php/Main_Page

Zgodno bi bilo, umesto D805 staviti neki Presler 930 ili 940, 2 giga memorije i diskove u RAID0 nizu... Nazalost grafiku nije mogce "updateovati", jer je skoro sve od dodatnih kartica jako lose podrzano - najbolje se drzati GMA950... Takva masina bi vec bila dosta ozbiljnija i dobra i za ozbiljnije primene. Nazalost ne moze da se nakaci Apple Cinema Display, jer ploca nema DVI.

Nadji neku plochu sa 945GC chipsetom, mislim da ima ASUS da se nadje i neki Celeron 4xx, i memorije koliko ti treba.
 
Poslednja izmena:
Taj fazon neki 945GC sa integrisanom grafikom, npr na Gigabajt GA-945GCMX-S2 sve radi savrseno. Ostatak vise i nije bitan, stavis po zelji.
 
TNX Mustang.
Ovako mi je nesto i trebalo.
Da li procesor moze da bude neki stariji CeleronD ?!?
Ili mora neki od novijih procesora ?!?
Koliko bih dobio u performansama kada bi stavio E2140 u poredjenju sa neki Celeronom 4xx ?!?
 
Moze i CeleronD, ja sam uspeo na MSI 865PE plochi sa S478 Celeronom i 512mb DDR-a bez problema da pokrenem Mac OSX. Pa teoratski trebalo bi da dobijesh duplo sa e2140 u odnosu na celeron 420, a u praksi zavisi kooliko programi mogu da iskoriste 2 jezgra kod e2140.
 
целерон д ти се никако не исплати сем ако га имаш већ па да не купујеш нови проц. дакле узми или нове целероне серије 400 или пентиум, за шта већ имаш лове, а матори целерон д заобиђи у широком луку јер је то тешко ђубре од процесора.
 
целерон д ти се никако не исплати сем ако га имаш већ па да не купујеш нови проц. дакле узми или нове целероне серије 400 или пентиум, за шта већ имаш лове, а матори целерон д заобиђи у широком луку јер је то тешко ђубре од процесора.

Nemoj tako, oni zadnji Cedar Mill Celeroni nisu bili uopshte loshi i klokovali su se ko blesavi.
 
Oznaka/model mora biti jedna od ovih Celeron D 347, Celeron D 352, Celeron D 356, Celeron D 360, Celeron D 365. Trebalo bi da pishe na samom procesoru.
 
Poslednja izmena:
Nemoj tako, oni zadnji Cedar Mill Celeroni nisu bili uopshte loshi i klokovali su se ko blesavi.

Да да добри у односу на шта? :p

@dobrosavke

Па ок ако је џабе и богу је драго па макар био и целерон хехе :)
 
Да да добри у односу на шта? :p

@dobrosavke

Па ок ако је џабе и богу је драго па макар био и целерон хехе :)

Pa dobri su u odnusu na Presshot Celerone :)

I npr photoshp bi se bolje snashao sa CeleronD procesrom koji radi na 3ghz, nego sa Celeron 4xx koji rade do 2ghz. Al nebitno sad, chovek je dobi CPU za dzabe, nije neki premijeran CPU al sluzice mu. :smash:
 
msi 945gcm5 zaobidji obavezno.
osx na tome ne radi :D

psystar je firma koja je prodavala mac clonove tj uz klasican racunar prodavali su osx leopard koji radi fulllllll
ploca iz tog kompa je GIGABYTE GA-G31M-S2L pa ako je nadjes nema greske.
 
Poslednja izmena:
a za manje od 3000 din imas Asus 945... /1333
tu mozda radi al ako imas za gigabajt, uzimaj,
kod ortaka na gigabyte p35-ds3p leo radi savrseno.
 
@orkan
hm.......
lepo je ovo. Samo sto je sigurno malo teze naci kod nas.

A i za sad je trenutno aktuelna kombinacija sa Gigabyte GIGABYTE GA-G31M-S2L i CeleronomD.
Pazaricu tokom iduce nedelje jer sam sada na sluzbenom putovanju.
Nadam se da nisam pogresio!
 
Evo moje kombinacije koja radi, ako nesto znaci:

ploca gigabyte ga-945gcmx-s2
procesor C2D (ali to vec nije ni bitno koji je)
Grafika 2600xt takodje gigabyte, odmah prepoznata (radi i integrusa sa ploce takodje)

Probao par verzija leoparda, kalyway, pa onda neki leo for all, sve radi iz prve. Zvucna, mreza, sata, svi usb-ovi itd.
 
@tanner
pitacu tog sto ima ds3p i jos jednog sa ds4
gde sve radi takodje sem final cut-a :D
 
целерон д заобиђи у широком луку јер је то тешко ђубре од процесора.
Ne bih se složio sa ovom tvrdnjom! Evo, ja ovde na poslu imam CelD 320 (2.4GHz) i potpuno sam zadovoljan...

Dakle, sve zavisi od nečije potrebe - ako meni Cel odgovora, onda bi neki jači CPU bio čisto i nepotrebno bacanje para, a to mu dođe opet kao da je meni takav skupi CPU obično đubre (košta puno više, a radi manje-više isto)...
 
CelD pod OS X-om može biti teško ****** ako moraš da koristiš neki program koji mora da se pokrene preko Rosetta-e (kao npr. MIcrosoft Office 2004), jer ti je tad neophodan all-crunching-power koji možeš da dobiješ... A to mu je onda kao emulacija...

Šta misliš zašto u Apple proizvodima nema ništa slabije od C2D sa bar 2MB keša? Zato što sve mora da radi kao da nema trzavica, odnosno one moraju biti male... Na taj MS O2k4 su se svi uvijek i na svim mašinama žalili, šta misliš kako će onda biti na tom CelD-u?

Uzmi najjači Pentium E2xx0 što možeš i klokuj ga - imaćeš brži i procesor i sistem i ostaće ti neka lova u džepu...

Možeš uzeti i neku 965 ploču (čipset takođe treba da je podržan) koja ima bolji OC potencijal...

Ja sam imao C2D E4500, GA-945GM-S2 i 2GB RAM-a i radilo je kao sat... Ono što ide u Mac mašine treba da radi i ako ti sastaviš. Takođe, ATI x1600 ti je bila standardna grafika na Mac-u...
 
Ne bih se složio sa ovom tvrdnjom! Evo, ja ovde na poslu imam CelD 320 (2.4GHz) i potpuno sam zadovoljan...

Dakle, sve zavisi od nečije potrebe - ako meni Cel odgovora, onda bi neki jači CPU bio čisto i nepotrebno bacanje para, a to mu dođe opet kao da je meni takav skupi CPU obično đubre (košta puno više, a radi manje-više isto)...

Није у томе поента, ја сам мислио да хоће негде да купи Целерон Д, а макар га плаћао 10 евра не исплати му се никако јер за још толико може имати мнооооооого боље нешто, колики је то треш од процесора. Али ко што рече џабака је тако да је једино у том случају прихватљив.
 
Posle duzeg zezanja sa 945 cipsetom i integrisanom grafikom, ovih dana sam probao Kalyway 10.5.2 na gigabyte G33,P31,P35 plocama sa NV7600 i R2600 grafickim kartama. Sve radi bez budzenja, glatko i stabilno, odusevljen sam. OS i programi su potpuno funkcionalni i za ozbiljan rad. Uporno trazim nesto da ne radi kako treba ali osim nasih slova kojih trenutno nemam na tastaturi sve radi normalno.
 
Poslednja izmena od urednika:
Vrh Dno