Šta je novo?

Koji operativni sistem na Asus Eee PC R051BX

Solesoslav

Slavan
Učlanjen(a)
20.05.2008
Poruke
4,697
Poena
485
Jedan moj prijatelj je uzeo zato sto je video na popustu negde, pa ga je ostavio meni na par dana ako mogu da ga sredim, posto on nije uspeo da se snadje na njemu.
Koji operativni sistem vi predlazete?
U pitanju je AMD C60 procesor.

Sta ce taj racunar biti u mogucnosti da radi?
 
Ubuntu, a sto da ne i Windows 7. Sta moze da radi, pa lako je zakljuciti cemu je namenjen, najvise za surfovanje i multimediju.
 
Poslednja izmena:
Ubaci mu win 7 bilo koju verziju ako ima do 3gb rama ili neku mint verziju linuxa.
 
U pitanju je verzija od 1GB. Gde da skinem drivere za Win7?
Inace vec imam problema sa njim, touchpad je sam od sebe prestao da radi, a pracenjem uputstva kombinacija dugmica koja bi trebala da ga vrati ne funkcionise.
 
Na 1 gb bolje radi XP ili neka slabija verzija 7-ce.Na primer mozda windows 7 home premium.Neces videti bas neke velike razlike izmedju home premium i ultimate a malo je laksi win7.Ja sam stavljao na 1 gb home premium.U sustini mozes i starter ali meni je licno starter zesce sr....To mi bolje onda i XP.A mozda najbolje resenje je da odes i kupis ram memoriju i stavis lepo win7 ultimate.Jer pazi 4 gb memorije ti kosta 1700 din a 2 gb kosta 1400 din.Pogledas lepo spec na netu za tvoj laptop i vidis koliko ploca podrzava memorije i kupis memoriju.Kako god okrenes 1 gb je malo.Cak i za XP je malo....
 
Memorija je zalemljena na plocu i ne moze da se menja...
Veliki propust za asus zbog ustede od svega nekoliko dolara...
 
Zna li neko kako da vratim touchpad? Nista ne funkcionise!!!
 
Uredjaj je izmet. Danas sam usao u BIOS da vidim ima li nesto za touchpad tu, posto nisam nasao namestio sam vreme saveovao to i sad mi izbacuje poruku Missing Operating System.
 
Ma on ne stize da digne OS. Sto se Linuxa tice, jesam, decko moje sestre ima Linux na njegovom racunaru, koji sam relativno dosta koristio.
 
Pošto je zakucan na 1gb... Neki lagan linux, nipošto ubuntu on je zahtevan skoro kao sedmica.
 
U "Asusovom biosu" imaš mogućnost isključenja dodirne pločice.
A što se OS tiče zbog količine memorije stavi XP za koje na zvaničnom sajtu imaš i drajvere i ima d aleti
 
Nema u Asusovom BIOS-u ni pomena takve opcije, bukvalno kao da ovaj Eee PC nema nikakve veze sa bilo kojim drugim.
 
Jedan prijateljski savet, ni slučajno ne stavljaj XP na kompić, svaki linux sa xfice, lxde ili sličnim malim GUI-om će savršeno raditi na tome.
 
Hajde kad iznosiš takvo tvrđeje potkrepi ga na osnovu čega ga iznosiš
 
Zašto ne stavljati XP:

1. Sistem je star više od 10 godina (ne računajući Cairo verziju koja je krenula 1999 sa razvojom).
2. Podrška više ne postoji za XP
3. Programi nemaju više podršku za XP
4. Noviji HW ako dodje do problema moraš da vijaš proizvođača za drajvere jer MS više ne pruža podršku za XP
5. Slabiji system shell podrška za raznorazni noviji HW koji u vreme nastanka XP nije ni bio u 5-godišnjem planu.
6. Milion nedostataka u samom XP-u koji je bio loš i na pravom Desktopu, kamoli na notebook/tablet/eee koji je proizveden par godine posle prestajanja podrške za sistem.
7. Nema Direct X11 podršku.
8. Troši bar 2x više resursa nego što mu je potrebno, te će dovoditi do kočenja i štucanja.

Svaki linux će imati barem 10x bolju podršku i bolji odziv od šupljeg i feleričnog XP, pričamo o Asus Eee. Ovo je naravno moj savet a vi ga možete uvažiti ili ne isključivo Vaša stvar.
 
Poslednja izmena:
Ma problem je taj ispao sto drug planira da ga koristi za dijagnostiku kola(za posao), a za to mu treba software koji postoji samo za Windows. Da li da se bakcem sa raznim onesposobljavanjem opcija Windows XP-a ili da ubacim Windows ME ili 2000 ili 2003 i da se nadam najboljem?
 
Pozdrav svima, dugo pratim forum, no, tek sada sam pristupio registraciji, pošto mi se čini da, u izvesnoj meri, mogu da ponudim skromnu pomoć savetom. Nedavno sam i ja, iz sličnih razloga (izuzetno mala cena), kupio ovaj netbook, pa imam izvesna iskustva u njegovom osposobljavanju za rad.

Što se tiče operativnog sistema, moja odluka je bila Windows 7 Home Premium. Očekivao sam poprilično slabe rezultate i već razmišljao o instalaciji Xp-a, no, na moje veliko iznenađenje, netbook se pokazao sasvim korektnim u radu i sa sedmicom. Naravno, nije nikakav brzinski šampion, ali, većinu stvari (rad u Office-u, surf, gledanje filmova), obavlja iznenađujuće brzo, imajući u vidu količinu memorije kojom raspolaže. Ukoliko je brzina u radu od vitalnog značaja, pretpostavljam da je Xp nešto bolji izbor, meni su performanse više nego zadovoljavajuće i sa sedmicom Home Premium. Driveri se mogu za većinu operativnih sistema naći na sajtu Asusa na sledećoj adresi http://support.asus.com/download.aspx?SLanguage=en&p=20&s=1&m=Eee PC R051BX&os=&hashedid=n/a

Što se pak tiče problema sa touchpad-om, ja ga, istini za volju, nisam imao, no, možda ne bi bilo loše da pogledaš opcije u okviru Asusovog Expre Gate Cloud os-a, koliko me sećanje služi, tamo postoji mogućnost uključivanja, odnosno, isključivanja touchpad-a. Imaš i ovo na sajtu Asusa http://support.asus.com/faq/detail....a&os=&no=E8EB6B9F-2863-DA82-5B45-892D240ACA11 no rekao bih da opcije koji oni nude nisu od prevelike pomoći. Nadam se da će ti ovo bar malo pomoći i zaista se izvinjavam na predugačkom prvom postu.
 
Poslednja izmena:
Ma problem je taj ispao sto drug planira da ga koristi za dijagnostiku kola(za posao), a za to mu treba software koji postoji samo za Windows. Da li da se bakcem sa raznim onesposobljavanjem opcija Windows XP-a ili da ubacim Windows ME ili 2000 ili 2003 i da se nadam najboljem?

Pa čemu onda tvoje pitanje koji sistem da staviš na njega ako sada kažeš da drugu treba zbog programa koji radi isključivo pod Windowsom!?

Ako je tako, onda stavi XP jer je on daleko manji bloat od navedenih (osim 2003 to je serverska edicija), dok su ME i 2000 bili "test ground" za nadolazeći XP kasnije 2001 godine.
 
Hajde kad iznosiš takvo tvrđeje potkrepi ga na osnovu čega ga iznosiš

Ja evo već 3 dana čekam tvoj protiv-argument, zašto da stavi XP a ne linux distribuciju!?

P.S. Da zanemarimo činjenicu da mu treba "windows only program", jer nije to rekao na početku.
 
Ma, manite se Linux-a, laptop je za laika kompjuterskog, nema od toga nista.
Imam problem sa instalacijom, napravio sam butabilnu fleshku i ubacio Windows 7 na nju, ali instalacija na laptopu nece da pocne nikako, dok na desktop masini lepo se pokrece.
U BIOS-u ne postoji predvidjena opcija za butovanje sa USB-a, a onaj deo u Asusovom Cloud Gate OS-u koji je zaduzen za pomoc oko instalacije Windowsa je beskorisno parce izmeta.
 
Drugar ima Asusa ee pc seashell - 1GB ram-a i cpu na 1.5 - dobio je Win7 Starter sa njima na laptopu i mogu reci da to funkcionise onako....
Najbolje mu stavis Win7 Home i stavis sve na performance podesavanja - znaci imace izgled 98-ce ali ce moci da fura programe brze....
Za linux bi trebalo da vidis da li se neko zalio za taj model laptopa....
 
Nema veze, uspeo sam da poteram instalaciju.
 
ja sam večeras dobio jedan ovakav na servis, laptop je od drugarovog prijatelja a neki šaban mu je snimio win7 ultimate. ja sam mu nabacio home basic 7icu i sve funkcioniše perfektno jedino win nije u startu prepoznao lan i wireless pa sam za njih morao da izbunarim drivere. win je x64 a drajveri su sa x86 sekcije na sajtu i sve je proradilo bez problema. moj utisak u vezi netbook-a - teška kršina. od ekrana, preko touchpad-a, pa klimave baterije koja za 2200mah ima preveliku budžu na sebi, tj štrči, do ukupnog kvaliteta izrade samog uređaja. neko će reći "pa krastavac šta bi ti za 170€?", ja nekako sumnjam da je to odgovarajuća cena. a taj gore pomenuti drug je uzeo ACER D257 sa dual boot Gingerom i win7 starter-om za nekih 250€, uređaj je 10 svetlosnih godina ispred ovog. inače zanimljivo mi je to da na sticku gde mi je win7 instalacija imam sve verzije od startera do ultimate-a u 64 bita i obično mi ih sve i ponudi kad instaliram windows međutim ovde mi je umesto startera napisao home basic a i onaj windows boot screen je isti kao na visti (rimuje se slučajno :)). takođe sam taj boot screen sa viste primetio i na acer-u
 
Interesantno, kada sam pročitao ovo tvoje zapažanje o boot screen-u, to me je podsetilo da sam sličnu pojavu primetio i kod nekih drugih netbook-ova. Baš me zanima šta bi mogao biti razlog za ovu pojavu? Što se tiče tvojih zapažanja o samom uređaju, moram da priznam da se ne slažem sa njima u potpunosti, naime, moja iskustva sa ovim netbook-om su unekoliko drugačija.

Na mom primerku baterija nije ni malo klimava i nema bilo kakvih zazora, ni kod baterije, a ni na samom uređaju posmatranom u celini. Ekran, bar kako se meni čini, uopšte nije loš, mada, istini za volju, nesumnjivo je da uvek može i bolje (horizontalni uglovi su sasvim dobri, dok su vertikalni, mada zadovoljavajući, mogli da budu i znatno bolji). Tastatura je iznenađujuće udobna, mada, moram u potpunosti da se složim sa tvojom konstatacijom vezanom za touchpad, ni meni se nije dopao. Prilikom korišćenja samog uređaja nema bilo kakvog krckanja i, mada se kvalitet upotrebljenih materijala i izrade ne može uporediti sa onim kod daleko skupljih uređaja, ovaj netbook deluje sasvim solidno i nema bilo čega što bi, bar kako se meni čini, sugerisalo na probleme u njegovoj upotrebi koji bi ukazivali na "poor build quality". Pored toga, filmove u full hd rezoluciji je moguće gledati bez ikakvog "zastajkivanja" i "kočenja" prilikom njihove reprodukcije, a zahvaljujući hdmi izlazu, uređaj se može priključiti na odgovarajući tv, te poslužiti za znatno udobnije gledanje hd materijala.

Zanimljiva mi je tvoja odluka da staviš x64 Windows na netbook sa 1GB ram-a, da li si se na ovaj korak odlučio iz nekih razloga vezanih za performanse i upotrebljivost ili naprosto nisi imao pri sebi x86 verziju? Kod mene je x86 Home Premium i moram da priznam da nisam imao bilo kakvih problema, kako prilikom instalacije operativnog sistema, tako i prilikom kasnije eksploatacije samog uređaja. Što se pak tiče "value for money" pitanja, ja sam, u ovom pogledu, zaista prezadovoljan, no, kako je takva ocena, po prirodi stvari, neizbežno subjektivnog karaktera, priznajem da su drugačija mišljenja sasvim moguća i podjednako legitimna :)
 
nekako više volim x64 varijante. stavljam ih na sve računare sa kojima radim i dosad nisam imao nijednu primedbu od mušterija. imao sam i par desktopa sa athlonom 160 single core i 1gb ddr3 koje sam prodavao za nekih 110€ na koje sam isto stavljao x64 ali ultimate i mogu reći da sam se poprilično iznenadio sa performansama tih računara, u pozitivnom smislu.

e sad mi reci vezano za AMD drajvere i sam HDMI.
drajvere nisam uspeo da pronađem, postoje za C30 i C50 ali za C60 ih nema. sva tri procesora su skoro ista, C30 ima slabiju grafiku a C50 i 60 se razlikuju po tome što C60 ima neku varijantu turbo boost-a. nabacio sam AMD Fusion program i u njemu ima dosta stvari za podešavanje. kakva je kod tebe situacija sa ovim?

u BIOS-u sam disable-ovao cool&quiet, pošto se lik žalio da je netbook jako spor ponekad (ne znam šta je on realno očekivao :D) i primetio sam da je prestao da se greje oko onog otvora za ventilator sa leve strane. ispadne malo apsurdno ali radi.
da li postoji način da se možda redukuje količina RAM-a koju APU rezerviše za 6290?
 
Uh, što se tiče drajvera, ja sam instalirao drajvere koji su stigli na disku zajedno sa netbook-om. Pretpostavljam da ti prijatelj ima te diskove? Ja inače preferiram da, bar kada su notebook-ovi i netbook-ovi u pitanju, uvek prvo instaliram drajvere koji su stigli sa samim uređajem, budući da oni povereno rade, pa tek onda uradim update istih ukoliko se za tim ukaže potreba. Ne kažem da je ovo najbolji i najpametniji način, no, rekoh tek da spomenem svoju preferenciju :). Već sam ranije u temi naveo link sa drajverima, ukoliko želiš da ih downloaduješ, evo ponovo: http://support.asus.com/download.aspx?SLanguage=en&p=20&s=1&m=Eee PC R051BX&os=&hashedid=n/a .

Što se pak tiče razlike u procesorima, stvari stoje upravo onako kako si i napisao, c60 ima nešto slično turbo boost-u koja podigne brzinu procesora sa 1,0 na 1,33. Sa hdmi izlazom nisam imao nikakvih problema, sve je manje više plug and play varijanta. Istini za volju, nije da sam sad nešto gledao filmove na taj način satima, samo sam isprobao kako sve to funkcioniše sa filmovima u full hd rezoluciji na desetak minuta, imajući u vidu da mi je desktop povezan sa tv-om pa inače tako gledam filmove, no, nema bilo kakvih razloga da pretpostavim da bi bilo nekakvih problema u dužem gledanju filmova reprodukovanih sa netbook-a povezanog sa tv-om na ovaj način.

Meni je u BIOS-u ostala uključena cool&guiet opcija, čini mi se da mi je na bateriji sam uređaj tako hladniji, a i baterija nešto duže traje, no probaću i ovo tvoje rešenje, zvuči mi poprilično interesantno. Nisam primetio bilo kakva posebna usporenja, kao što već ranije u temi napisah, ovaj netbook ni u kom slučaju nije brzinski šampion, no, većinu uobičajenih stvari (rad u office-u, surf i gledanje filmova) obavlja, bar što se mene tiče, više nego korektno. Možda tvoj prijatelj na njemu obavlja neke ipak zahtevnije poslove pa mu se uređaj usporava? Naravno, tu je svakako i mogućnost da si u pravu kada primećuješ da on možda ima i pomalo nerealna očekivanja od jednog ovakvog uređaja :). Što se pak tiče mogućnosti redukovanja ram-a koji odlazi na 6290, meni takvo rešenje nije poznato, no, ne znam koliko je tako nešto uopšte oportuno i uraditi, ukoliko takva mogućnost i postoji, naravno, budući da bi se time, kako mi se čini, poprilično redukovala mogućnost puštanja hd sadržaja.
 
Poslednja izmena:
Bas sam primetio da za neke laptopove koji kod nas mogu da se kupe nigde na netu nema review niti video. Gratz :)
 
Vrh Dno