Koliko je meni poznato, ta varijanta sa 6 meseci na birou je skroz druga prica u odnosu na ovaj novi paket olaksica namenjen firmama koje zaposljavaju pausalce (koji tokom 2019. godine nigde nisu bili zaposleni "na belo").
Ja gledam situraciju za one koji iz radnog odnosa kod lokalne firme, sporazumno raskinu radni odnos, i rese da otvore svoj DOO da se zaposle da rade, e tu dobiju kolko ja znam nista.
Malo mi je iritantna stvar da drzava daje olaksice stranim investitorima, a da mi pokretaci sopstvenog biznisa, dobijemo jedan veliki k.
Upravo to, priča se o dve odvojene stvari:
1) Ljudi koji su radili za jednu domaću firmu kao paušalci, sada postaju redovno zaposleni, a firma dobija olakšice i nema nikakvog čekanja.
2) Ljudi koji su radili za strane klijente (ili možda više domaćih klijenata), i sada bi hteli da postanu DOO odnosno da to prepuste trećem licu, zaposle se kod njega u DOO, i uzmu olakšice.
Ovaj scenario je komplikovaniji i sigurno podrazumeva čekanje na birou pre bilo kakvih olakšica.
Nazalost za te sitne mesecne zarade stvarno ne postoji neka razumna alternativa. Preduzetnik pausalac nema smisla jer su dazbine vece ili jednake prihodima koji se ostvare. Preduzetnik sa isplatom licne zarade je bolja opcija od pausalca u tom slucaju, ali i dalje imas oko 150 evra fiksnih mesecnih troskova (oko 80 evra dazbina na minimalac + 60-80 evra za knjigovodju). Tako da je za te cifre do 300-400 evra mesecno samooporezivanje fizickih lica najisplativije (koliko god to cudno zvuci). Pogotovo jer nemas obavezu da svakog meseca placas dazbine drzavi, nego samo onda kada stvarno imas prihode.
Necu to reci, jer je protivzakonito i moze da donese problem ljudima koji bi postupili na taj nacin, ali gotovo da sam sklon da kazem da bih bio u velikom iskusenju da uopste ne prijavljujem zaradu od freelancinga koja iznosi ispod 300 evra mesecno
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari