Šta je novo?

Ispravljanje lid-a od laptopa

gliga23

Poštovan
Učlanjen(a)
03.11.2020
Poruke
84
Poena
50
Pozdrav svima, ispao mi je juče laptop i pao na parket. Laptop je i dalje funkcionalan, ali se lid iskrivio u jednom ćošku i zbog toga ne može lepo da se zatvori. Da napomenem da je ekran čitav i da nema nikakve diskoloracije, flickerovanja i slično. Da li je neko imao neki sličan problem i šta biste preporučili za rešavanje? Pretpostavljam da zamenu lida ne radi niko kod nas, a i pitanje je da li može da se nađe rezervni deo (model laptopa je Dell Vostro 7500), i ko zna koliko bi to koštalo... Razmišljao sam da probam da malo zagrejem fenom lid (lid je aluminijumski) i da probam da ga vratim nazad, ali ne znam koliko je to rizično za ekran? Hvala svima unapred.
(ako sam promašio sekciju, a mislim da jesam, zamolio bih moderatora da mi prebaci temu u ispravnu sekciju)
 

Prilozi

  • 1701599365919.png
    1701599365919.png
    1 MB · Pregleda: 67
  • 1701599416232.png
    1701599416232.png
    539.1 KB · Pregleda: 67
  • 1701599455647.png
    1701599455647.png
    662.4 KB · Pregleda: 67
To sa zagrevanjem zaboravi, možeš više štete da napraviš nego koristi. Ono što bi moglo da se uradi je da se stavi u stegu, onu veću stonu, pa da se polako kontrolisano pritegne. Pre toga naravno čeljusti stege izlepiti krep trakom da ne bi izgrebale ram. Inače treba paziti da čeljusti uhvate samo ram, ni slučajno ekran i da čeljusti budu što šire ili ako su uske da se ubace komadi kutija metalnih 25x25 kako bi se rasporedio pritisak ...
Ovako bi delično moglo da se ispravi, ali će sigurno opet ostati blago iskrivljen reda par milimetara što nije loše ;)
 
Poslednja izmena:
Ne možeš ovo da ispraviš ako ne skineš panel prvobitno, inače ćeš polomiti ekran. Kako se sada polomio nije ne znam ni sam. Sreća valjda.

Posle možeš i rukom da ispraviš, nije to toliko jako.
 
Ovo što dzonihsv kaže, samo da se skine poklopac i nakon toga ukloni ekran i posle polako ispravi. Ovako ćeš samo oštetiti ekran. Uputstvo za rastavljanje imaš i na youtube-u i na Dell-ovom sajtu. Nije zahtevno, ali ako nisi do sad radio, možda da prepustiš nekome u proverenom servisu. Ako se ne snađeš, a treba ti link do uputstva, piši...
 
Slazem se, ovo je suludo pokusavati ispraviti bez skidanja ekrana.

imao si puno srece sto nije pukao ekran prilikom pada, nemoj to da odbacis.

najbolje je nista ne dirati, meni ne deluje strasno.
 
Samo ostavi tako, ne fali mu nista ako radi. Bilo koje natezanje i otvaranje rizikujes da nesto pukne i da crkne. Ja bih bio srecan sto sve radi.
 
Hvala ljudi puno na savetima. Ostaviću ga onda ovako, pa ako mi kroz neko vreme bude baš smetalo, možda probam to sa skidanjem panela. Ovako mi ne smeta u radu, kad se sedi ispred laptopa ne primećuje se uopšte iskrivljenje, samo eto to zatvaranje je mali problem, ali navići ću se valjda.
 
Par takvih sam ispravio sa dve letvice i malom stegom.. Jedna napred, druga pozadi i polako. Ne bude idealno, ali ispadne puno bolje. Naravno, sve radiš na sopstvenu odgovornost. Da se ja pitam, ne bi ništa dirao.
 
Nazad
Vrh Dno