Šta je novo?

Iritacija očiju zbog monitora

TwistedMind

Slavan
Učlanjen(a)
30.05.2009
Poruke
7,048
Poena
485
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel i5-13600KF & Noctua NH-D15S chromax.black
Matična ploča
Gigabyte Z790M AORUS ELITE AX
RAM
Corsair VENGEANCE 32GB (2 x 16GB) DDR5 6000MHz C36
GPU
ASRock RX 6700 XT Challenger Pro 12GB OC
Storage
1TB Samsung 990 PRO NVMe M.2 SSD
Zvuk
FiiO K7 + HiFiMan Sundara, Soundpeats H1 TWS
PSU
Seasonic Prime PX 850W Platinum
Kućište
Cooler Master Storm Trooper
Monitor
2x ASUS MG279Q
Miš & tastatura
Logitech G502 LIGHTSPEED & Asus ROG Falchion MX Brown
Ostale periferije
Playstation 5
Mobilni telefon
Lenovo Z5
Pametni uređaji
Mobvoi TicWatch Pro 3 Ultra GPS
Pristup internetu
  1. Optički internet
Da li još neko ima problem sa iritacijom (crvenilom) očiju i koliko je ozbiljno?
Skoro celo radno vreme provodim za računarom, a i kući teško mogu da zaobiđem komp. Uvek imam neke sitnice da uradim, pogledam film/seriju... Najčešće se ne primećuje i oči mi nisu iritirane (ne peku, ne suze...), ali sa vremena na vreme provedem malo više vremena i oči mi budu krvavije (opet bez neke velike iritacije). Poseban problem imam ako provodem baš ceo dan skoro bez pauza. Ovo je jako retko i uglavnom ako se posvetim nekoj igri (retko imam vremena da se igram pa kad nešto baš želim da odigram onda to zbrzam za vikend). Upravo sam ovo uradio sad za vikend i izgledam kao zombi, što nije prvi put.
Skoro sam uzeo nov monitor, tako da nije do modela.

Prema internetu, problem leži u isušivanju očiju. Navodno za računarom mnogo manje trepćemo nego inače, a mogu samo da pretpostavim da je ovo i izraženije tokom igranja. Takođe sam pre 5-6 godina čuo da monitor dodatno isušuje vazduh (kao i klime), mada ovo možda i nije tačno, a možda se nešto i promenilo sa novim monitorima.

Rešenje su više treptanja i neke mini vežbe za oči. Da budem iskren, treptanje na silu mi nije rešenje jer se sigurno neću koncentrisati na to dok sam za kompom.
Postoje i 2 vrste kapi za oči. Jedne su veštačke suze za ljude koji nose sočiva ili imaju prirodan problem sa suvim očima, a druge su namenske kao preparati sa biljnim ekstraktima. Koliko vidim, suze su jeftine jer je to neki blagi rastvor, dok namenske koštaju malo više. Najpopularnije (vidim da ih dosta oftalmologa preporučuje) su Ocuflush i koštaju oko 350-400 din po bočici od 10ml koja traje 30 dana od otvaranja, dakle 400 din mesečno.

Koriste li vi neke metode smanjenja iritacije i koje? Ako neko koristi kapi, neka kaže kako i koliko koristi.
 
Ja povremeno koristim ove vestacke suze. Imam s vremena na vreme slicne probleme, mada nisam siguran da je zbog monitora jer mi se desava tek poslednjih par godina, a i nije uvek vezano sa prekomernim buljenjem u ekran. Ocni mi rece da mozda spavam s otvorenim ocima, a ja tripujem da ne mogu da nadjem odgovarajuci jastuk... ( : LM, kod mene nije samo crvenilo, vec bude agonijski bol nekih 15-30 minuta kada ujutru otvorim oci. Ove kapi pomazu. Ocni mi je prepisao da stavljam 2x dnevno njih, plus uvece neke biljne, masnije kapi. Stavljao sam njih malo, ali mi nisu bile neophodne, dovoljno je po kap-dve uvece ovih obicnih suza i nema problema.

Mada, bolje nemoj sam da petljas, odi kod ocnog prvo.
 
Gunnar za sada moram da zaobidjem. Em, ne znam kako bih ih dovuko u Srbiju, em su mi preskupe. Nije mi strano da dam dosta para za neki takav proizvod koji bi pomogao da sačuvam zdravlje, ali trenutno ne mogu.
Kod očnog ću otići (odlažem već neko vreme), ne samo zbog ovoga, već da utvrdim tačno da li imam i drugih problema sa očima. Sa vidom nemam nekih ozbiljnih problema jer mogu dosta da čitam bez posledica pa se sve svodi na računar, odnosno monitor.
f.lux mi verovatno ne bi puno pomogao jer bi ga igrice zaobišle, mada ću instalirati da probam.
Još moram da sredim i osvetljenje u sobi, ali ne znam kako to da uradim. Pazim na to da mi monitor ne blješti i da ne bude jedini izvor svetla. Problem je što imam veliki prozor i mogu da biram da mi svetlo ide u oči ili u monitor. Ne mogu da zamračujem sobu konstantno i da budem pod sijalicom. Dok igram, tada svakako zamračim i uključim 60w sijalicu pa to bude pristojno.
 
Gunnar za sada moram da zaobidjem. Em, ne znam kako bih ih dovuko u Srbiju, em su mi preskupe. Nije mi strano da dam dosta para za neki takav proizvod koji bi pomogao da sačuvam zdravlje, ali trenutno ne mogu.
Kod očnog ću otići (odlažem već neko vreme), ne samo zbog ovoga, već da utvrdim tačno da li imam i drugih problema sa očima. Sa vidom nemam nekih ozbiljnih problema jer mogu dosta da čitam bez posledica pa se sve svodi na računar, odnosno monitor.
f.lux mi verovatno ne bi puno pomogao jer bi ga igrice zaobišle, mada ću instalirati da probam.
Još moram da sredim i osvetljenje u sobi, ali ne znam kako to da uradim. Pazim na to da mi monitor ne blješti i da ne bude jedini izvor svetla. Problem je što imam veliki prozor i mogu da biram da mi svetlo ide u oči ili u monitor. Ne mogu da zamračujem sobu konstantno i da budem pod sijalicom. Dok igram, tada svakako zamračim i uključim 60w sijalicu pa to bude pristojno.

f.lux all the way ....

ne stvarno ... extra je radi, (i u igricama koliko sam pratio) tj on ti promeni toplinu monitora, a ja prvi put kad sam ga instalirao ... i kad on krene da menja boju ekrana pritisak iz slepoocnica samo poceo da nestaje, to me je kupilo i od tad ga koristim, mogu ti reci da deluje.
 
Na koliko drzis osvetljenje na monitoru? Svakako pokusaj da ga smanjis pre nego sto bilo sta drugo preduzmes.
 
na 25%, a sada sam smanjio na 15% (nije bas neka ogromna razlika).
aktivirao sam i fluks. malo je neprirodno u prvom momentu i smeta mi taj crvenkasti filter, ali jeste mnogo prijatnije i kompromis je sasvim opravdan. Bas me briga sto bele nisu ciste bele dok pregledam forum.

Sto se sobnog osvetljenja tice, uzecu dimer. Mislim da ce cela soba koja svetli slabije biti bolja od jedne slabije sijalice. Samo moram da proverim kako ce to da radi sa refleksijom od prozora, sto je trenutno najveci problem sobnog osvetljenja.
 
Do pre mesec dana sam i ja imao problem sa ocima (zuljanje,pecenje) pa i nesto slicno ovom sto je 'toxicm' pomenuo "vec bude agonijski bol nekih 15-30 minuta kada ujutru otvorim oci" samo ne tako intezivno i samo do umivanja. Odem do apoteke u komsiluku,opisem problem i dobijem neomycin kapi..vec sutra nisam imao problem,jos dva-tri dana sam stavljao i to je to.
 
Prijatelju, neomycin se koristi kod infekcija ociju i sadrzi neku vrstu antibiotika. Infekcija i iritacija ociju nisu jedno te ista stvar, tako da budite oprezni sa tim apotekarima koji nabadaju dijagnozu preko saltera.
Ovo sto je subtractor opisao je obicna iritacija usled predugog gledanja u monitor i jedini ispravni lek je smanjiti izlaganje i naprezanje ociju gledanjem u monitor. Ako ste vec toliko zavisni od kompjutera makar sami sebe pokusajte dnevno da ogranicavate na tipa maximalnih 8-9h sto je i dalje previse. Osim toga postoje i druge stvari u zivotu osim kompjutera. :p
Ako vec necete ili ne mozete da se kontrolisete onda od te hemije preporucujem Visine, moz se kupi u svakoj apoteci bez recepta.
 
Slazem se za neomicin. Pretpostavljam da moze da pomogne i kod iritacije za opustanje, ali to je ipak lek i ne bih ga uzimao redovno i preporucio za ovaj problem. Dosta sam se raspitivao o raznim kapima i iznenadio sam se kad sam cuo da vestacke suze izazivaju zavisnost i posle se moraju koristiti stalno jer oci prestanu same da rade. Takodje ih je potrebno koristiti uvek u isto vreme ili se javljaju bolovi. Ovo je mozda ok za one koji vec imaju stvaran problem pa ce ih svakako koristiti redovno (kao i stariji ljudi), ali ja nemam nameru da rizikujem tako nesto. To znaci da i vestacke suze otpadaju kao resenje.
@marsovac,
Nisam zavistan od racunara niti igara. Objasnio sam da zbog manjka vremena, igre koje zelim da odigram moram da zbrzam preko vikenda. Nije to zavisnost nego ljubav :D. Igre ne igram vise uopste (skoro), ali volim da sa vremena na vreme odigram nesto kao sto je novi Assassins creed. To radim svesno i znam koje su posledice celodnevnog igranja.
Preko dana jednostavno nije moguce izbeci ekrane, ali na srecu, osim prilikom celodnevnog igranja, nemam velike probleme. Zato sam se i nadao nekom jednostavnijem resenju

Vazan update teme
Osim kapi, raspitivao sam se dosta i o naocarima za racunar. Kao sto sam rekao, Gunnar ne dolazi u obzir u ovom momenut, ali postoje i drugi brendovi. Najpopularniji je VC eyewear. Sam gunnar ipak ne nudi sve ono sto reklamira. Sociva jesu dobra i rade dobar posao, ali se sve svodi na amber tint i anti reflection koji se moze naci i kod opticara.
Sve u svemu, ovih dana cu poruciti VC eyewear gammers edge. Lepo su dizajnirane sa tankim aviator ramom. Cena je 35$ i dostava u srbiju je 13$. Postoji i kupon koji skida 7$ pa ukupna cena ispada 40$ sto je izuzetno prihvatljivo, pogotovo u odnosu na gunnar.
VC nudi manji izbor ramova i boja, ali crne avijatorke su meni ok.
 
Da, neke kapi stvaraju zavisnost posle duzeg uzimanja. Zato ih ja stavljam samo kada bas bude frka, mada, vise se i ne secam kada sam ih poslednji put stavio. Drugi problem je sto kapi posle otvaranja ne traju mesec dana, vec posle 10-ak dana pocnu i da izazivaju svrab, odnosno mora nove da se kupe... Vise ne mozes ni lekarima da verujes ako ih ne poznajes bas dobro, svi (aj mozda ne svi, ali velika, velika vecina) valjaju lekove za farmaceutsku industriju i predlazu cesto one koji najvise stvaraju zavisnost, kostaju najvise, a cesto i prepisuju neke univerzalne preparate koji lece sve.

U princpu, kesice caja od kamilice resavaju problem sa susenjem ociju jako lepo, a i imaju antibioticka svojstva pa ne moras previse da prines o sterilnim uslovima. Kad bas napregnem oci u toku dana, stavim kesice minut-dva pred spavanje i ujutru nemam problem. ( :
 
Poslednja izmena:
Za kamilicu znam. Koristio sam par puta obloge za opustanje ociju.
Kako koristis? Samo stavis kesice caja ili skuvas caj pa natopis neku vatu ili slicno?
 
A da odes kod oftamologa, pregleda te i objasnis mu sve ...verujem da je bolje resenje, nego da po forumu trazis resenje za svoje oci.
Hocu otici. Kao sto rekoh, necu koristiti bilo sta od proizvoda samo zato sto je neko na netu preporucio. Trazim univerzalna neinvazivna resenja koja ne migu da skode.
Btw ,i ti lekari očigledno nisu svi bas najcistiji.
 
Ma obavezno kod oftamologa, ko zna sta je. Najverovatnije jeste isusivanje, ali i ne mora da bude. Preporucujem da ranije prvo trazis uput za bris oka (ujedno sa uputom za ocnog) kod opsteg lekara pa onda kod ocnog zajedno sa rezultatima posto ce tu prvo da te salje sigurno. Ako nema nikakve infekcije, dace ti kapi ko meni za suve oci. Par puta na dan suze i pred spavanje neko masnije cudo. Ako nema infekcije, mislim da je bolja kamilica. Bar meni je isti efekat ko kapi, a nema zavisnosti, 10 dana rok trajanja, a i manje kosta. Inace, stavljam samo po kesicu, minut-dva pre spavanja, ne komplikujem previse. Takodje, gledaj i da trepces ceste kad si za ekranom. ( :

Lekari u poslednje vreme bas preteruju sa ,,prepisivanjem" lekova koji ne idu na recept, tako da ni tu vise ne verujem mnogo dok se ne posavetujem sa nekim od lekara koje znam dobro. Neki od njih su mi potvrdili ovo za prodaju lekova, znaci nije neka paranoja, treba obratiti paznju i na ovo.
 
Ja sam bio kod lekara cisto da vidim sta ce reci posle 10god od srednjoskolskog sistematskog, nisu mi potrebne naocare za vid ali je predlozila gunnar i tu vrstu naocara kad sam rekao da sam dugo ispred monitora...jedno vreme su me peckale oci kada sam stavio monitor na prozor radi gledanja u daljinu s vremena na vreme i to bas u periodu kada je maremas cini mi se kukao na ips i ostale monitore da mu ne prijaju a ja sam 6 meseci pre toga kupio dell p2414h i nisu me peckale oci dok je komp i monitor bio 90 stepeni u odnosu na prozor... E jedan dan mi je toliko smetala spoljasnja svetlost i peckale oci da nisam mogao da gledam u monitor, istog momenta sam ga prebacio kako je bilo zadnjih 10godina, 90stepeni u odnosu na prozor i peckanje prestalo...takodje sam u istom periodu kupio i stedljivu sijalicu, greskom zute boje, tripovao sam i da ona flikeruje, pa dam kupio drugu, bele boje iliti oko 6000k i upario sa jednom obicnom zutom i ne koristim f.lux iako smatram da je veoma koristan i da mnogima moze resiti probleme i nemam problema i peckanja :)
 
Poslednja izmena:
Moderna neka doktorka cim je cula za Gunnar :d
 
https://www.youtube.com/watch?v=QMXYfi2lRdA

kod dobre vecine monitora iako su LCD, bez obzira da li su LED ili sa neonkama moze se javiti okom nevidljivi flicker, a zna da izazove kod nekih ljudi crvenilo ociju usled NAPREZANJA i to nema nikakve veze sa isusivanjem ociju. Otrkiva se bukvalno ventilatorom ili kamerom mobilnog telefona. Ponekad se moze prevazici menjanjem kontrasta i svetline na monitoru dok se isti posmatra na ekranu mobilnog telefona i snima kamerom (video). Bukvalno u jednom trenutku prestanje talasanje slike. Pokusaj ovo, kolegi sa posla je uspelo. Njemu je to pokazao jedan prijatelj i kaze da je PROGLEDAO. Bukvalno je bilo okom neprimetno, ali je posle 4-5 sati izazivalo crvenilo i zamor ociju, ponekad i mucninu. Pokusaj nista te ne kosta.
 
Poslednja izmena:
I ja imam isti problem ali je moj vezan uglavnom za gejming na TVu.Ovi gunnars ne izgledaju lose,narucicu bas da probam.
 
P2414H bi trebao da bude flicker free takodje pa se nadam da nije zbog toga.
 
Pored Gunnars imate i NoScope cvikere koje su doooosta jeftinije. Sa oficijalnog sajta Gunnars ne šalju u Srbiju, tako da ćete morati da ih naručite sa eBay ili sličnih sajtova.
https://www.noscopeglasses.com/gaming-glasses
 
Poslednja izmena:
Ja imam alergiju na grinje, pa mi se desava nekada da me pomalo zasvrbe oci, ili da pojacano suze, ali nije to kod tebe problem.

Inace sam i ja imao tih problema koje navodis ti u uvodnom postu. Imam svetlije, plave oci, inace su mi oci jako osetljive na sunce, nijedne od ovih naocara za sunce ne mogu da nosim duze od 5 sekundi, odmah me zaboli glava.

Posto mi svakodnevne aktivnosti nisu iskljucivo vezane za racunar ja sam smanjio to dosta, odnosno ja sada uglavnom samo slusam filmove, serije :D Ne gledam konstantno u monitor, tako da mi se oci dosta odmaraju. I nemam sada tih problema. Verujem da bih ukoliko se vratim na 7,8 sati rada dnevno imao opet taj problem sa ocima.
 
kod dobre vecine monitora iako su LCD, bez obzira da li su LED ili sa neonkama moze se javiti okom nevidljivi flicker

Vrlo zanimljivo. Ja dugo imam problem za koji bih rekao da je isušivanje. Tokom gledanja bilo kakvog monitora, trepće se nekoliko puta manje nego inače. Stavljah manji kontrast i osvetljenje, da monitor me blješti i bivalo je bolje, ali je problem ostajao. Sad probah ovo sa kamerom. Neverovatno. Vidljiv je fliker (mada ne kao u yt videu), ali kada osvetljenje sa 0 povećah na 80, na aparatu se više ne primećuje! Kontrast sam ostavio slab (8), da mi slika ne bude previše bela. Jeste malo neobično, ali baš ću da vidim ima li promena za oči. A počeću i sa kamilicom. :) U svakom slučaju, hvala za ovo. Mada ostaje pitanje da li slika sa više osvetljenja prosto ima neki efekat na aparat? Monitor je ViewSonic VA2248LED.
 
Sada sam probao mog Dell-a i bilo je flicker-a na sharpness-90 contrast-15(tako mi je odgovaralo)..podesen sada na 58/98 nema ni trunke,uz nesto svetliju sliku.
Samo sto sada "crna",nije "crna"...
Flicker je hardverski problem sa kontrolom osvetljenja. Slicno mi se desilo sa ventovima sa diodama kada sam povezao na kontroler. Light show.
Instaliraj f.lux jer on u sebi ima i brightness control. Sa njime ces moci da podesis max na monitoru, a onda softverski da smanjs na odgovarajuci nivo osvetljenja. Cini mi se da nije podjednako dobro rešenje kao hardverska kontrola, ali ce rediti posao
 
Ovi flicker free monitori bas nemaju ni trunku flickera ? Ili i na njima mora da se cinculira sa podesavanjima i da se prati stanje sa kamerom mobilnog telefona ?
 
Da li prozor treba da bude sa bocne strane monitora ili iza monitora?
 
Stavljanje monitora ispred prozora je ubedljivo najlosiji izbor.
 
^^ Morao sam :d

bs7.JPG
 
Nazad
Vrh Dno