Šta je novo?

Gumice za kontakt na tastaturi

zzarko

Čuven
Učlanjen(a)
13.10.2003
Poruke
1,750
Poena
695
Ustanovio sam da na tastaturi jednog računara kojeg imam nekoliko tastera praktično ne radi. Vodovi tastature su OK, ali se izgleda ona provodna gumica koja pravi spoj izlizala. Video sam rešenja tipa lepljenja aluminijumske folije, premazivanja nekom varijantom tečnog srebra ili nanošenjem sloja grafita olovkom. ne znam koliko ti metodi mogu u kasnijem koriščenju oštetiti štampanu ploču, pa sam rešio da skinem stare i kupim nove provodne gumice.

Interesuje me da li neko zna kojim lepkom se to može nalepiti na gumenu membranu? Znam da običan lepak (neostik-like, oho-like, super) iz nekog razloga neće da se lepi za tu gumu (sivi deo kao na npr http://www.oaktreevintage.com/web_photos/Keyboard_Parts/Keyboard_key_Contacts_Recoated-repaired_Collage.jpg), mislim da sam ranije sličnu stvar na nekom daljincu rešavao uz pomoć silikona, ali nisam siguran, a ne bih da eksperimentišem na ovoj tastaturi...
 
imam isti problem. probao sam tecno srebro, ali je skupo i sumnjam da moze izdrzati mnogo habanja.
posle sam kupio nekakav tecni grafit na ebay koji se reklamira za popravku tastera (keypad). deluje mi kao bolje resenje.

proveri da nisu svi tasteri na istoj liniji, jer bi to ukazalo da je problem u delu koji ulazi u konektor.
 
Sve problematične kontakte sam proverio sa parčetom žice i svi rade, tako da sam 99% siguran da je problem u gumicama.
 
Zar nije lakse prebaciti gumice sa tastera koje ne koristis - recimo F6, F10, F12, Screen Lock...
 
svejedno dal su gumice ili 'kontakti', imas grafit sa obe strane.
 
Pa, sad, nije PC tastatura, to se ne bih ni trudio da popravljam, nego za Sony HB F700P. A pošto nisam još dovoljno upoznat sa MSX svetom, stvarno ne bih znao koji se tasteri manje koriste (mada, ako ima PC tastatura koje koriste isti način za kontakt, to bi moglo biti rešenje za zamenu - ovo moram proveriti). No, svakako sam danas nalepio nove gumice na 8 tastera uz pomoć neke varijante silikona, pa ćemo videti dok se osuši da li drži (treba 24h za potpuno sušenje). Ako sam se zeznuo - tražim dalje.
 
Ekstra...imam gomilu gumicara za sredjivanje...
 
Samo da prijavim da je lepljenje gumica izgleda prošlo kako treba. Nove gumice sam jednostavno prelepio preko starih, pošto je debljina novih najviše 1mm (verovatno manje), pa mislio sam da to neće predstavljati neki problem - i bio sam u pravu :)
 
Nazad
Vrh Dno