Šta je novo?

Gledanje Iris TV na SBB mrezi

cableman1

Zapažen
Učlanjen(a)
06.04.2023
Poruke
14
Poena
15
Drug mi je rekao da je ovo moguce ako dobijem password od prijatelja koji ima MTS. Medjutim kod njega nije uspelo ne zna zasto, a ja reko da pitam jel to radi?
 
Iris ti radi samo u mts mrezi. Trebace mu vpn ili da se kaci preko hotspota na mts mrezu
 
Ako se uzme dobar vpn nema brige, ali zavisi na kom uredjaju gleda, ako je smart tv onda nema te mogucnosti. Ako je android tv ima mnogo mogucnosti, cak i besplatnih
 
Od besplatnih varijanti imas aplikaciju vpnify. Android TV verzija ima samo premium varijantu a varijanta za normalan android moze da se ubaci ali je lutrija kako ce da je prikaze na tv-u. Na Yettel boxu radi top a na Xiaomi TV sticku je neupotrebljiva. To je jedino sto znam od besplatnih varijanti da radi. Ostale opcije se placaju...Koliko znam radi Nord VPN i IP vanish, Sufshark...
 
Postoji i varijanta da se kačiš na VPN recimo wireguard kod nekog ko ima mts optiku, ali je za to neophodno da imaš "dobrovoljca" i da kod njega postaviš mikrotik ili neki ruter s OpenWRT sistemom, i da podesiš na njemu VPN server i dyndns, kao i da forwarduješ port za wireguard na njegovom ruteru.

To će trošiti do oko 8Mbps uploada kod tvog "dobrovoljca" sa mts netom.
 
a dobrovoljac treba da ima javnu IP4?
 
@orange47
Naravno, kako misliš drugačije da bude otvoren port na kom sluša VPN server?
 
pa svakako bi bilo dobro napomenuti da dobrovoljac treba jos i da doplati pored sto mu jedu upload....
 
Ne treba da doplatu statičku IP adresu. Treba da ne bude iza CG-NAT, da može da otvori port. A problem promenljive, dinamičke IP adrese se rešava sa DDNS provajderom tipa DynDNS (plaća se), NoIP (ima za dž 1 hostname), DuckDNS (ne plaća se)...
 
nisam rekao da doplati staticku. a koliko znam mts optika je iza cgnat-a. i kao i sbb traze da doplatis staticku da bi dobio javnu.
zasto bez potrebe nastavljas ovu raspravu, znas dobro da je o tome pricano 100 puta.
 
a koliko znam mts optika je iza cgnat-a.
Loše znaš. Supernova optika je 100% iza CG-NAT. Yettel optika takođe. MTS optika za sad u 99% slučajeva nije. MTS DSL internet korisnici su većinom prebačeni iza CG-NAT.

zasto bez potrebe nastavljas ovu raspravu, znas dobro da je o tome pricano 100 puta.
Zato što pokazuješ da ima potrebe? I ne raspravljam se nego samo odgovaram na pitanje koje si postavio i usput i pojašnjenje da ne mora zakup statičke javne IP već može bez problema i sa dinamičnom nedeljenom javnom IP.
nisam rekao da doplati staticku.
Jok nisi:

pa svakako bi bilo dobro napomenuti da dobrovoljac treba jos i da doplati
 
Poslednja izmena:
tako znaci. za sirotinju je dobar cgnat.
pa nista, uzivajte dok vas pustaju.
nemojte misliti da telekom i sbb ne znaju sta je vpn..
 
Uživaj i ti u neuspešnim pokušajima dezinformacija šta nudi / ne nudi konkurentni provajder sve u cilju promocije tvog omiljenog SBB-a?
 
facepalm...
 
Loše znaš. Supernova optika je 100% iza CG-NAT. Yettel optika takođe. MTS optika za sad u 99% slučajeva nije. MTS DSL internet korisnici su većinom prebačeni iza CG-NAT.

za dezinformacije su najvise krivi provajderi i slicni. ovaj forum svakako nije zvanican izvor informacija.
gde pise da imas 99% sansi za javnu na mts optici? odakle ti ta informacija i ostalo sto pominjes? sta znaci vecinom, 51 % ? jel to neka igra na srecu?
 
Praksa. Kao što praksa kaže da Orion za optiku takođe ne stavlja korisnike iza CG-NAT.
Nije bitno šta negde piše nego kako stvarno jeste u stvarnosti.
 
Iz prakse znamo da:
  • Yettel podrazumevano koristi CGNAT osim za one koji plate statičku IPv4
  • Supernova podrazumevano koristi CGNAT osim za one koji plate statičku IPv4
  • SBB na optici uglavnom koristi CGNAT, na coax-u kako ti se zalomi
  • mts na optici u 99% slučajeva NE koristi CGNAT, na DSL-u (za osnovni paket skoro 100% da, za 50Mbps uglavnom ne).
  • Orion na wireless-u, ADSL-u, VDSL-u, Optici uglavnom NE koristi CGNAT
  • Beotel na svim vrstama pristupa NE koristi CGNAT.
  • Manji provajderi kako kad, i koriste i ne koriste.

Ovo je bazirano čisto na zapažanjima iz prakse.


Svakako, taj vaš prijatelj dobrovoljac, treba da ima dobar upload (na optici ima), a kad je već na optici šanse za CGNAT su (za sad) male.

I kako misliš da li neki provajder zna šta je VPN? Naravno da znaju. Da neće da ga zabrane možda? Znaš li koliko ljudi svakodnevno koristi VPN protokole što u privatne što u poslovne svrhe? Da li to treba da sad radimo "segregaciju" internet saobraćaja? Da li treba da otvaramo tu pandorinu kutiju?
 
pa izgleda da da, oni odredjuju ugovore i moze im se da 'geoblokiraju' ili da ogranice snimanje i generalno koriste DRM.
oni diktiraju uslove a ovakva upotreba vpn im ne odgovara. barem ne masovna.
i 96% sam siguran da mogu da detektuju i blokiraju, njihov je i server i klijent...
uostalom vec su neke vpn provajdere blokirali. ta 'pandorina kutija' je davno otvorena tvojom zeljom da premotavas i legalno strimujes filmove itd...
 
Oni mogu da blokiraju "komercijalne" VPN servise jer isti koriste izuzetno ograničen broj IP adresa, uglavnom u vlasništvu provajdera koji nisu baš "rezidencijalni". Ako blokiraju ovo što sam ja predložio, blokiraće i sve svoje korisnike na dinamičkim IP adresama, i tu DRM nema apsolutno nikakvu ulogu. DRM je samo zaštita podataka "unutar strima", a u šta će on okolo da bude "upakovan", to nije važno, jer se na kraju isti taj sadržaj "raspakuje".

Uostalom, ovo što sam ja predložio, ne verujem da će ikada postati masovno. Fora je što za ovakav setup treba:
1. Razumeti (bar na osnovnom nivou) kako funkcionišu sve tehnologije koje se koriste
2. Biti spreman da kupiš ruter koji može da ti bude kućni VPN server
2. Umeti da podesiš Mikrotik, Ubiquity... umeti da flešuješ OpenWRT na podržan uređaj, i da podesiš isti
3. Umeti da napraviš DYNDNS na ruteru, da podesiš klijenta da se kači tu

Od masovnosti ovog predloga nema ništa.
 
Može to i lakše : kupi se Raspberry Pi 4 (zbog pravog Gigabit ethernet porta, za razliku od RPi 3) ili neki x86 mini PC polovni pošto su jeftiniji sad nego RPi 4 po naduvanim cenama + PiVPN skripta/installer omogućava ljudima sa nekom najosnovnijom IT pismenošću da dignu WireGuard i/ili OpenVPN server.
Tako su teži koraci port forward i setup DDNS updater-a nego setup samog VPN servera 🤣🤣


Slažem se da se neće omasoviti pošto je prosečni pozajmljivač Iris Go naloga previše lenj da se toliko "cima". A i da uloži pare u hardver na kom će to sve da radi.
 
Poslednja izmena:
Jedino što Pi4 košta malo više :)
A inače u ovom slučaju gigabitni port skoro ništa ne znači jer je dovoljno i 10Mbps.
 
Posle će da porastu apetiti... A upload na optičkim paketima kod dosta provajdera je prebacio dobrano preko 100 Mbps.
 
gde vi odoste
 
Može to i lakše : kupi se Raspberry Pi 4 (zbog pravog Gigabit ethernet porta, za razliku od RPi 3) ili neki x86 mini PC polovni pošto su jeftiniji sad nego RPi 4 po naduvanim cenama + PiVPN skripta/installer omogućava ljudima sa nekom najosnovnijom IT pismenošću da dignu WireGuard i/ili OpenVPN server.
Tako su teži koraci port forward i setup DDNS updater-a nego setup samog VPN servera 🤣🤣


Slažem se da se neće omasoviti pošto je prosečni pozajmljivač Iris Go naloga previše lenj da se toliko "cima". A i da uloži pare u hardver na kom će to sve da radi.
Pozdrav,

jel moze neke smernice sta dalje kada se podigne WireGuard na RPI4?
Unapred se zahvaljujem...
 
@kartingdriver

Pa dalje koristiš "pivpn add" da kreiraš config fajlove za klijente koje ćeš da kačiš na taj VPN server. Kreirani config prebaciš sa RPi na komp / telefon / box i importuješ u WireGuard aplikaciju koji si na njima instalirao.

Da li si na ruteru na koji je povezan RPi otvorio port na kom sluša VPN server i da li si RPi-u dodelio statičku LAN IP adresu?

U da li si napravio DDNS hostname (i podesio DDNS updater na ruteru ili direktno na RPi ako ruter ne podržava tog DDNS provajdera) i njega koristio / naveo kad te pri instalacijom servera PiVPN skripta pitala da biraš hoćeš javnu IP adresu ili domen / hostname?
 
Poslednja izmena:
Pozdrav, Shamane, hvala za preko potrebne informacije.
kod mene je situacija sledeca: imam yettel internet sa statickom adresom, port je forwardovan na ruteru, i generalno mogu da pristupim preko telefona ili racunara.
Imam dva smart tv-a: samsung i lg i pitanje je kako da njih preusmerim da koriste pivpn server?
 
Pošto za ta 2 TV OS ne postoje VPN klijent aplikacije jedina preostala opcija ti je da TV-ove povežuješ na uređaj koji može da funkcioniše i kao VPN klijent i kao ruter / gateway.

Znači ili neki ruter koji nudi VPN klijent funkcionalnost (što koliko sam upućen ni jedan od rutera koje dele domaći internet probaj deo ne nudi?) ili eventualno neko majm*nisanje sa RPi i svičem povezanim na RPi (da RPi funkcioniše kao takozvani "VPN gateway").

imam yettel internet sa statickom adresom

Ako je tvoja potreba za VPN u vezi za naslovom i tematikom ove forum teme ne kapiram kako si mislio da ti Yettel internet omogući korišćenje Iris Go usluge ako je ista blokirana i za Yettel internet kao što je i za SBB net??

Gde ti je taj RPi sa VPN serverom? Kod tebe na Yettel netu ili si ga odneo kod nekoga ko ima MTS optiku?
 
Kod mene na Yettelu. Znaci, salili smo se...
 
Nazad
Vrh Dno