Šta je novo?

Gde ste poslednji put bili na odmoru i kada ?

Da, Potos je super kao baza za Tasos.

Ne znam kada si bio u Potosu ali nije baš drama za parking. Kada se ide iz pravca Limenarie ka Potosu, nekih 400 merara pre centra Potosa sa leve strane ima veliki parking koji je besplatan i nikada se nije desilo da nema mesta za parkiranje. Bili smo u julu prošle godine.
To nisam znao, nisam ga primetio prošle godine. A pre toga smo bili 2016.
 
Meni je na Tasosu mnogo ljepša gornja tj. sjevernija polovina ostrva jer ima puno šume dok je donja strana više kamenita. Sa jedne strane miris borova a sa druge miris mora, prava vazdušna banja. Bio sam smješten u Kiniri, malo selo i nema apsolutno ništa od noćnog života ali tad sam išao da se odmorim i ništa drugo me nije zanimalo. U Kiniri imate jednu prodavnicu i par taverni (Giorgos na glavnom putu je imao odličnu jagnjetinu a Sta Kala je imala fin riblji menu i odličan frape ili je meni tad nešto posebno legao). Ispod taverne Sta Kala ima fina plaža ali na jednom dijelu more nanese travu.
Ako se već ide na Tasos definitivno treba ići kolima ili tamo iznajmiti vozilo. Postoji i aplikacija Thassos by Visit Thassos u kojoj ima kratak opis plaža sa pripadajućom infrastrukturom (tip plaže, dubina vode, da li ima plavu zastavicu, pristupačnost kolima, toalet...), spisak gradića/sela sa kratkim opisom, spisak muzeja i ostalih znamenitosti vezanih za ostrvo. Kad se već ode na Tasos trebalo bi obići i plažu Aliki ali treba poraniti jer plaža nije velika i prilično je posjećena a pored plaže je i arheološko nalazište i stari kamenolom. Takođe treba posjetiti i Manastir Arhangela Mihaila iz kog imate fenomenalan pogled a ako je lijep dan vidi se i Atos.
 
Тасос је остао у најлепшем сећању, боравили 2012, смештени у малом породичном хотелу у Лименасу. Сваки дан се возили на различите плаже по целом острву, а увече је остајао град за шетње, ресторане, кафиће. Сад ми више одговара хотел у коме имам све, али за пар година можда опет буде актуелна ова варијанта са возикањем и обиласцима.
 
Imate li neki predlog za destinaciju za more ove godine. Prošle i pretprosle sam bio sa devojkom u Neos Marmarasu i Pefkohoriju. Opet bi u Grčku neka slična mesta kao pomenuta ali ništa konkretno još nismo našli. Gledali smo Pargu ali bogami cene su baš skočile.
ako ides kolima a nisi obilazio istocnu obalu Sitonije onda Sarti kao baza, zivo je, ima setaliste pored mora, kafice, taverne, plaza je isto dobra jedino sto su vetar i talasi, ali okolo imas bezbroj super plaza
 
Тасос је остао у најлепшем сећању, боравили 2012, смештени у малом породичном хотелу у Лименасу. Сваки дан се возили на различите плаже по целом острву, а увече је остајао град за шетње, ресторане, кафиће. Сад ми више одговара хотел у коме имам све, али за пар година можда опет буде актуелна ова варијанта са возикањем и обиласцима.
Grčka nakon 2012-e drastično menja svoj porodični/domaćinski vajb. Od Kavale do Pelponeza, toliko toga se izgubilo, tuga i žalost, naročito u tim malim mestima. Nisu krivi samo turisti koliko je grcima zinulo ...pe. Pa još sad apropo situacije oko korone, dvaput gore.
Letovao sam, putovao, posećivao već kahm 40-ak godina, imam dosta prijatelja tamo.
A oni koji pričaju da je jagnjetina super, nisu jeli svrljiško ili pirotsko jagnje :)
 
A koji grad na Tasosu je najbolji tj koji ima najviše sadržaja
Po meni lepa baza i za odmarati je Golden beach tj Skala Potamia i Skala Panagia, gotovo spojena dva mesta na jednoj ogromnoj plazi. Plaza ima duzi plicak ali zato mesta da se osamis u smislu da ti ne disu zavrat koliko hoces. Ima taverni i restorana koliko hoces, za ne daj Boze i doktor, apoteka, mesta za parking koliko hoces takodje. Ako hoces mirnije mesto sa malo sirine u odnosu na Potos i Limenas, Golden beach je pun pogodak.
 
Da li je moguće da su cene ovoliko skočile u Grčkoj? Preko bukinga za Pefkohori i Neos ništa ispod 100 000din. Stvarno preterano i bezobrazno. Prošle i pretprosle godine za oko 60-70 000din se mogao naći smeštaj za dvoje.
 
Skočile su cene svega u Grčkoj što se odrazilo i na smeštajne kapacitete.
 
Sigurno su svi digli cene, ali nemoj tako nasumično da procenjuješ, kao novinari, za click bait.

Uporedi konkretan smeštaj u konkretnom periodu.

Pre neki dan sam gledao, apartmani u kojima smo bili prošle godine su za isti period ove godine poskupeli okvirno 10%.
 
Rimini. Leteo za Bolonju pa vozom do Riminija, cca 1.10h. Bez gužve, 1 dan padala kiša, ogromna plaža, stari grad za preporuku. Odlični sladoledi u centru, klopa vrh, ljudi se uglavnom spremaju za sezonu. Vratio bih se sigurno krajem septembra. Put nas sada vodi u Grottamare i San Benedeto di Trento.
 

Prilozi

  • DSC_3316.JPG
    DSC_3316.JPG
    166.1 KB · Pregleda: 40
  • DSC_3315.JPG
    DSC_3315.JPG
    119.5 KB · Pregleda: 37
  • DSC_3312.JPG
    DSC_3312.JPG
    117.1 KB · Pregleda: 39
  • DSC_3293.JPG
    DSC_3293.JPG
    134.6 KB · Pregleda: 40
Kad već pominjaste Tasos, bili smo devojka i ja prošle godine, u Potosu.
Zaista lepo mesto sa dosta sadržaja(nama je značilo da uveče možemo prošetati, sesti u neki lep restoran...) i ostrvo samo po sebi je ostavilo jako lep utisak. Svakako kao što su već i napominjali, bez prevoznog sredstva nema smisla ići ali bih napomenuo da nije neophodan baš automobil, mi smo iznajmili jedan skuter za nas dvoje od 50cc i obišli celo ostrvo i spustili se čak i do mermerne plaže bez problema.
Mermerna plaža lepa ali ne vredi baš se spuštati jer je sva u ležaljkama kojih nema mnogo, tj sama plaža po sebi nije nešto velika pa smo mi došli u situaciju da ne možemo početkom septembra da pronađemo slobodnu ležaljku a mogu misliti kakvo je stanje tek u špicu sezone, prevelika gužva a ništa toliko vau, više je izvikana. Takođe, put do nje je loš.
Preporuka za plaže Pachis, Paradise, Golden, LaScala, Giola(nije plaža, interesantno je za videti ali nema tu mnogo smisla zadržavati se) i svakako Manastir je preporuka poseti koji se nalazi na samoj litici pa je pogled prelep.
Jedino smo promašili vreme kada ćemo ići, Išli smo od 4 do 14 septembra, par dana je bilo pravo letnje vreme i posle je pala kiša, zahladilo i duvao vetar i tako jedno 3-4 dana, posle je otoplilo ali se osetilo da nije više to to.

A što se poskupljenja tiče, gledao sam skoro gde bismo mogli ove godine na more i primetim baš i ja da je sve poskupelo i reko ajde da vidim koliko je smeštaj od prošle godine u istom terminu, preko iste agencije, kad ono 110e po osobi skuplje, Booking takođe poskupeo ali šta je tu je.
 
Poslednja izmena:
Najgore je sto moze svasta da se nadje tamo u januaru, februaru, izbor je ogroman i mozes da nadjes svega, ajde sto ima jeftinije nego za pare koje sad dajemo mnogo bolje opcije. Ali problem su datumi vecini.
 
ove godine pre letovanja u kusadasiju(3god zaredom) smo u maju krenuli na jednu evropsku turu.
prvo je izasla airserbia akcija sa jeftinim kartama i nasli smo povratnu za Atinu za 80e...nakon toga smo gledali sta i gde dalje i izbor je pao na bec i prag...u oba grada smo vec bili ali u zimskom periodu i racunajuci na lepo vreme i totalno drugi dozivljaj uplatili smo i ta dva grada.
Racunica je sledeca
30.5-3.5 Atina
grad je zaista ostavio sjajan utisak na nas.
i ako nema neke preterane lepote ali grad ima tu neku energiju koja je ocaravajuca.
delovi grada koji su na nas ostavili najvise utiska su plaka i psiri,kako i montesaki trg sa rooftop barovima koji imaju pogled na Akropolj.
4.5-12.5 Nis-Bec-Prag-Ceski Krumlov-Prag-Bec-Nis
fantasticna tura ...prvo dva nocenja u Becu (vec smo bili za novu godinu,tako da smo sada obilazili neke svari koje nismo tada) potom regiojet vozom do praga gde smo imali 3 nocenja...
Regiojet voz fantastican razlika u ceni izmedju kategorija smesna par eur...mi smo uzeli neki standard gde besplatno dobijas caj,vise vrsta kafa za dzabe...a ostale stvari rucak,dorucak,dezert,pivo i sl su zaista sa smesnim cenama...kroasan (kao sendvic) sa sunkom i sirom oko 80centi,pivo 0.5l pilsner urqell 0.8c ,kolaci manje od 1eur itd...vozom od beca do praga se stize za oko 4 sata
Meni je ovo treca poseta pragu,zeni druga...tako da bi svakako prepoucio par dana i sa obaveznim posetama karlovim varima i ceskom krumlovu...fantasticni gradovi a prevoz takodje trazite preko regiojet agencije.
Ukoliko idete u svojoj reziji a ne preko agenciji savetovao bih free walking ture (guruwalk) gde mozete od vise tura da izabere ono sto vas zanima...mogu i tu dati preporuke sta smo mi zakazali a da se def isplati....ako putujete iz bg za bec def izbegavajte madjarsku granicu ako ne zeli da cekate satima....finansijski a i vremenski se isplati da idete busom do nisa pa let do beca
Ako nekoga interesuju detalji sta obici ,kako od aerodroma do grada,voza,hotela i sl neka slobodno pise...stojim na raspolaganju..
svakako preporuka obici Atinu,Bec i Prag prelepi gradovi
 
Sigurno su svi digli cene, ali nemoj tako nasumično da procenjuješ, kao novinari, za click bait.

Uporedi konkretan smeštaj u konkretnom periodu.

Pre neki dan sam gledao, apartmani u kojima smo bili prošle godine su za isti period ove godine poskupeli okvirno 10%.
Pa nije baš nasumično, evo pre neki dan gledam 3 mesta. Pefkohori, Neos Marmaras i Sarti. Smeštaj ispod 100k se ne može naći, proveravam po više puta, sve mislim da nije nešto u redu sa booking-om. Smeštaj u kojem sam bio prethodne godine ne mogu naći tj više se ne izdaje ali naidjem na smeštaj koji sam gledao prethodne godine i bio je oko 70k, ove godine taj smeštaj je 105k. Što znači da je poskupeo za 50%... Koliko vidim na nikani imaju smeštaji za neke normalne pare.
 
Evo na primer ja još nisam letovao u Grčkoj pa ne znam kako da nađem pristojan smeštaj. Gledam Sitoniju i Tasos, kraj avgusta i početak septembra za 4 odrasle osobe, dakle dve odvojene spavaće sobe sa bračnim krevetima. Na Bookingu i AirBNB-u mi ponuda deluje slabo, kao da se mnogi uopšte tamo ni ne reklamiraju. Ne znam kakve su cene bile ranije, ali sada gotovo ništa nema za ispod 150 EUR po danu.

Na kojim sajtovima tražite smeštaj? Jel na nikana.gr slobodno sve što pretraga vrati za te datume, pošto vidim stotine komentara na smeštaje koji se pitaju da li je slobodno i sl.? Postoje li neki baš grčki sajtovi?
 
Imate na viberu grupu Smeštaj - Put do Grčke (nije Grčka info) gde naši ljudi izbacuju smeštaj po ok cenama.
 
Evo na primer ja još nisam letovao u Grčkoj pa ne znam kako da nađem pristojan smeštaj. Gledam Sitoniju i Tasos, kraj avgusta i početak septembra za 4 odrasle osobe, dakle dve odvojene spavaće sobe sa bračnim krevetima. Na Bookingu i AirBNB-u mi ponuda deluje slabo, kao da se mnogi uopšte tamo ni ne reklamiraju. Ne znam kakve su cene bile ranije, ali sada gotovo ništa nema za ispod 150 EUR po danu.

Na kojim sajtovima tražite smeštaj? Jel na nikana.gr slobodno sve što pretraga vrati za te datume, pošto vidim stotine komentara na smeštaje koji se pitaju da li je slobodno i sl.? Postoje li neki baš grčki sajtovi?
Problem je sto sve sto vredi ode jako brzo na booking i airbnb. Prvo sto i da hoces da platis dobro mozes nadjes nerealne smestaje a ima jako puno regularnih ali to ode jos na zimu. Ja sam svasta nalazio godinama unazad. Sada je prekasno za njih (ta dva sajta) a i cene su skocile pa je ostalo bezveze sve za nas obicne smrtnike.
 
Evo na primer ja još nisam letovao u Grčkoj pa ne znam kako da nađem pristojan smeštaj. Gledam Sitoniju i Tasos, kraj avgusta i početak septembra za 4 odrasle osobe, dakle dve odvojene spavaće sobe sa bračnim krevetima. Na Bookingu i AirBNB-u mi ponuda deluje slabo, kao da se mnogi uopšte tamo ni ne reklamiraju. Ne znam kakve su cene bile ranije, ali sada gotovo ništa nema za ispod 150 EUR po danu.

Na kojim sajtovima tražite smeštaj? Jel na nikana.gr slobodno sve što pretraga vrati za te datume, pošto vidim stotine komentara na smeštaje koji se pitaju da li je slobodno i sl.? Postoje li neki baš grčki sajtovi?
Nikana.gr
 
Ja cu isto preko njih. Sad sam skapirao da ne ide instant rezervacija nego cekas potvrdu od smestaja pa sam brze bolje pojurio neke :D
 
Ja sam pre par godina izabrao preko njih smestaj u Sartiju, pa sam pisao vlasnicima te vile direktno i cena je bila 10e manja po danu (50e umesto 60e)
 
Google maps, pa krenete redom da klikćete i direktna komunikacija sa vlasnicima.
Paralelno poredjenje na Booking, AirBnB i slično, i zbog utisaka, i zbog ocena...
Pozdrav
 
Evo na primer ja još nisam letovao u Grčkoj pa ne znam kako da nađem pristojan smeštaj.

"Pristojan" je praktično nedefinisan zahtev, ali za Grčku, preko bilo kog sajta, ako nema fotografija kupatila, to je odmah No-Go.

I opet, ako kupatilo izgleda OK, sam smeštaj je verovatno OK. E sada, lokacija, mikrolokacija, parking, cene...

Ako gledaš apartmane, gde god da gledaš, pogledaj recenzije, kao što @rafiki reče. Recenzije uvek sortiram od najlošijih. Često su tu gluposti (komšije su bile bučne i slično), ali evo, pre neki dan, praktično izabrali smeštaj, sa lepim dvorištem i ispostavi se kroz veći broj recenzija da vlasnica ne dozvoljava da se sedi u dvorištu, ako ne kupiš nešto u njenoj pekari/poslastičarnici.
A ljudima van smeštaja uopšte ne dozvoljava da udju, dakle, nije to bašta poslastičarnice. Nije da smo planirali da visimo u dvorištu, ali da ti ne da da sedneš na klupicu... I da se više ljudi tokom godina žali na identičnu stvar. Pošto su bile još neke žalbe na vlasnicu, prestao sam da čitam i precrtao prostor.
 
Za Tasos je Nikana.gr u globalu znatno jeftinija od Booking-a i imaju ogroman broj ponuda, jedina mana je sto nemas informaciju u realnom vremenu o dostupnosti smestaja vec moras da kontaktiras njih pa da oni kontaktiraju vlasnika sto ume da bude ludilo kad pogodis par zauzetih smestaja i datuma za redom a vreme ide :)

U Potos sam konkretno isao 2021 i 2023, 2021 je bilo milion Rumuna, prosle godine znatno manje ili ih bar ja nisam primetio u tom broju.

Sto se tice smestaja, prosle godine smo prosli relativno dobro imajuci u vidu da sam bukirao gotovo krajem juna za avgust 2023 i da nisam mogao da biram previse, ali koliko vidim sad je situacija znatno drugacija za smestaj u kojem smo bili prosle godine.

Kao i za sve, samo recenzije i gledajte koja se zamerka ili pohvala najcesce ponavlja i naravno slike - sto vise recenzija i slika, to bolje.
 
Prosle godine preko Nikane nasao smestaj u Potosu, 50 eura noc, na 50 metara od centra, bilo malo natezanja oko placanja jer su mi trazili da uplatim nekom makedoncu pare jer je valjda on otkazao ili tako nesto, tipa njemu 200 eura a na njima ostatak, tako nesto.
Potos mali gradic, sve blizu, ima ok plazu a ima u blizoj okolini jos 2,3 jako lepe(San Antonio mislim da se zove)
Isli smo kolima i obisli dosta plaza, jedna od lepsih Pahis na severu.
 
Paysend, nadji referal kod od nekog i prva transakcija je besplatna koliko se secam.

Preko banke nikako jer se nakarikira jos x troskova za sve i svasta, za ostale koje zanima zasto ne banka.
 
Da li si koristio Paysend skoro, meni je takodje neophodan za uplatu depozita Grku na bankovni racun?
 
Pozdrav,
da li je neko skoro imao situaciju da otkazuje letovanje preko agencije(zbog trudnoce)
u ugovoru pise da 9 do 45 dana duzni smo da platimo samo administrativne troskove,ali dalje u ugovoru pise da se avionska karta smatra stvarnim troskom i da to mogu da naplate celu sumu
oko 1100e je cena za dve osobe a do sada je uplaceno oko 350e
 
Nazad
Vrh Dno