Šta je novo?

Fotografije - 2017

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@MR.BIG

Svaka cast za ove poslednje, odusevljen sam :)

@ATI

Takodje, ova poslednja je odlicna!

@Zajebani
Svidja mi se "Red river" :)
Keep up the good work!
 
@MR.BIG
Fenomenalne su fotke,svaka cast!


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
^ e hvala drugari :) .....a i bilo je uzivanje fotkati ova mala cudovista ....olizali su i mene i aparat i objektiv :D

evo jos dve od nas ....



 
@Slash
Hvala kolega :)

@MR.BIG
MR.BIG vs Sunce 2:0 :)
Dve sa predhodne strane tehnicki nisu bas zablistale, kucovi su super i svetlo na njima ali nebo malo tamnije, nije bas najbolji balans svetla. Ove 3 sa ove strane odlicne sve 3, narocito prva i druga, a na trecoj se sunce bori da spali fotku u tom delu gde se nalazi, i delimicno uspeva :p
WB na svakoj fotografiji primetno za nijansu drugaciji, mislim da bi makar na kucovima trebao da bude isti posto je ovo serija fotki nastala u istim uslovima. Znam da ne maris mnogo za obradu, al ovo nije ni obrada vec neki osnovni elementi na koje treba da se obrati paznja pri razvijanju raw fajlova.
 
zajebani .... ista livada jeste ali ..... tehnicki je ovo fotkanje zahtevnije dosta koliko god jednostavno izgledalo ..... kuce su sad ovamo , sad tamo, blize , dalje ....sunce cas sa jedne , cas sa druge strane u zavisnosti gde jure ova mala cudovista .... tako da je svetlo uvek ostajalo iste snage jer nam tu "cek da smanjim malo svetla" :D odose djavoli svojim putem u sekundi .... dakle moram sam se igrati sa shutterm i blendom non-stop i to u letu .... npr. ako je sunce na istoj strani a oni malo dalje, svetlo nece uspeti da dobaci do njih ...dakle spustaj blendu ili smanji shutter ...pa onda dolete do mene opa zatvaraj blendu ili povecavaj shutter ....itd itd ...jurnjava ..i naravno da se promasi expozicija.. otuda i promene ....ima ih i do mene u toj mojoj brzoj obradi ...ali uglavnom promenjive postavke za skoro svaku fotku.... primer ...sunce iza njih blenda je bila 18 i shutter 2000 ....odlete na drugu stranu ako tako ostane bice mrak, ..... za razliku od nauljenih bildera ...stoji i ne mrda i ja nemam razloga menjam nista kada nadjem pravu ekspoziciju ..... Bez obzira, opet bih fotkao ovekva djavole jer je bilo super zabavno :D
 
Poslednja izmena:
^
Meni je to vise nego jasno, samo sam ostavi tebi da napises, da ne misli neko kako je ovo nesto tra la la za fotkanje :)
Kad je vec tako trebao si malo vise vremena u obradi da odvojis za korekciju pre svega kolorita i u odredjenoj meri svetla, al nemas tu naviku posto je ince sve idealno kada fotkas bildere, pa oko nije naviklo da vidi navedene detalje u obradi ;) Odlican si ti kolega, vedrog duha i fotke su takve, ta vedrina izbija iz svake fotke :) al nemoj da se opustas previse hehe :)
 
Poslednja izmena:
;) ..... ma gde lako .....uhvatim sebe da pocnem stenetu da objasnjavam da ne mrda :D .... Slazem se matori .... Ima drugar leglo Bull Terijera pa ce se popravim na tom fotkanju :D
 
@MR.BIG

Koji objektiv je "uslikao" ove đavolke? :)
 
^Prva i treca su zaista Rim, lepo uhvacen vajb! :)
Mogao si bez te druge! :d
 
^
Da lepo uhvacen vajb, samo kadriranje nije bas najbolje, ne mogu ovako da se seku elementi u prvom planu na prvoj i trecoj... Na prvoj ova dva prozora sa leve strane i ulaz u prolaz sa desne strane, i na trecoj isecena vrata sa leve strane tik uz ivicu kadra. Kadriranje ili secenje u obradi problem je i na drugoj, ogleda se u secenju prvog reda prozora. Ovako nesto moze da prodje negde po dubini kadra, ali ne u prvom planu... Ovako iseceni oblici u kadru odvlace paznju posmatraca u tom pravcu. Jasno je meni koja je namena fotki, turisticke za uspomenu, al kada su vec ovde nije lose pomenuti ove ocigledne estetske propuste u kompoziciji.

@krkojzla
Kolega :) ove dve su daleko bolje, prva ima par mana koje mogu da se zanemare u ovoj sirini, al druga je bas odlicna. Lep su primer da nije bitno cime se fotka :)
https://www.flickr.com/photos/krkojzla/33997316463/in/dateposted/
https://www.flickr.com/photos/krkojzla/33951332133/in/dateposted/
 
Poslednja izmena:
@zajebani

Dakle dve sa telefona su daleko bolje.. Nije daleko do istine sto je najgore, mnogo vise sam fotki opalio telefonom nego aparatom :)
Odstampane fotke u 10x15 sa telefona toliko dobro izgledaju da je to neverovatno. Otkako sam to video, sve slabije fotkam aparatom :D
 
^
Hehe koji pradoks :) Kada je svetlo dobro nije mnogo bitno cime se fotka, narocito ovaj tip fotografije gde obicno do izrazaja dolazi sirina koju nude mobilni telefoni. Najveca prednost kamer po mom misljenju ogleda se u objektivima, i mogucnosti da se izborom zizne daljine na kreativan i sto bolji nacin predstavi glavni motiv... Tu su i mnoge druge prednosti, kao recimo kada svetlo nije bas najbolje, prednost se ogleda u mogucnosti obrade raw fajlova, i ako mnogi mobilni telefoni nude opciju fotkanaj u raw ipak daleko vise informacija belezi kamera, pa iso itd.
 
Preneo je vajb, u ulicnoj/turistickoj fotografiji nema ganjanja perfekcionizma i kadrova sve po ps-u, lepota je u nesavrsenosti, emociju je preneo, obrada vrlo solidna, fokus je na bitnim stvarima u kadru i to je sasvim dovoljno.
 
Naravno da necemo porediti fotke sa telefona i aparata, jer ne moze da se meri apsolutno nikako. Naravno govorim o tehnickom kvalitetu :D
Telefoni danas i vise nego pristojno mogu da zabeleze trenutak, ali prava zabava je sa aparatima/objektivima i dalje :D
 
@Marti Misterija
Kolega :) kakvi su to sad dvostruki arsimi ? Po principu kako ti se kad cefne :p nekad opletes po nekome i ne ulazis u te detalje koja je namena, i ne treba samim tim sto su fotke postavljenje na sud javnosti, a nekad kao ovaj put moze i ovako i onako... Zapravo istina je da ne moze, i ne bi trebalo da se prave ovakvi propusti, ako ih vec ima a fotke su postavljene na mestu gde moze da se prodiskutije o njima, treba pomenutio da ih drugi ne bi pravili... Ovde se ne radi o nekoj mudrosti i kompleksnoj kompoziciji, vec o jednom elementu koji se rutinski izbegne bez mnogo razmisljanja, ili sredi secenjem u obradi. Sto se obrade tice mozda gresim, ali mislim da ovde nema neke posebne obrade, nalepljen preset koji je fino lego na prvoj i trecoj, i to je to, na drugoj boja neba malo je pod znakom pitanja. I ovo preneo vajb spada u kategoriju kako ko dozivljava ulice Rima, al eto sa tim se slazem, meni se dopadaju fotke sem pomenutih detalja.

@krkojzla
Da da kolega, lepo kazes, to je prava zabava i izazov :)
 
Poslednja izmena:
Nema dvostrukih arsina, prednost uvek dajem sustini u odnosu na formu, njegove fotke imaju sustinu, tako da je forma/tehnika u drugom planu i meni je to sasvim ok kod ovog vida fotografije. Nema sta da se diskutuje u sitna crevca, Krkojzla covek zna sve te stvari, ulicna fotografija je to. "Opletem" po fotkama na kojima, iz mog ugla, nema sustine ili postoje ozbiljni tehnicki faulovi, kao sto npr. cestp kritikuje Mr Bigove fotke, jer i pored silnih setapa i cinculiranja, njegove fotke imaju previse faulova. Imaju ih i ove fotke sa ovim finim kericima ali me mrzi da o tome pisem i dopisujem se sa ljudima koji jako licno dozivljavaju forumske diskusije, citaj - slabi su na kritiku.
 
a ja mislio mobilni telefoni su 'seksualna pomagala'? end of quote...
 
@Marti Misterija
Na ovo moram da se osvrenem kad si vec pomenuo jer jednostano nije fer prema coveku ovo sto si napisao "npr. cesto kritikujem Mr Bigove fotke" "ali me mrzi da o tome pisem i dopisujem se sa ljudima koji jako licno dozivljavaju forumske diskusije, citaj - slabi su na kritiku."...
Koja konstatacija za MR.big-a... Tvoji komentari na njegove fotografije u najmanju ruku prenaglaseno su negativni i cesto na granici sarkazma, a opet nigde (mozda mi je samo promaklo) nisam video od njega neku rekaciju koja ide u prilog tome da mu smeta kritika. Maksimalno je pozitivan, bez sujete, i za razliku od vecine uvek spreman da podeli sve sto zna. Evo i na ove kucove ja sam izneo par ne bas pohvalnih zapazanja, i nigde ne videh nista sporno u njegovom odgovoru, citaj - da je slab na kritiku... Sto nas dovodi do sustine i dvostrukih arsima, posto njegove fotografije nameski ne da gadjaju sustinu nego je on jedan od bolji u svetu za tip fotografije koji najcesce fotka, a nesto je sasvim drugo koju bi smo sustinu ja i ti voleleli da vidimo u tim fotografijama.

Daleko je ovo sto sam naveo u kometaru na fotografije kolege @krkojzla od zalazenja u sitna crevca, vec sam napisao "Ovde se ne radi o nekoj mudrosti i kompleksnoj kompoziciji, vec o jednom elementu koji se rutinski izbegne bez mnogo razmisljanja, ili sredi secenjem u obradi." a to sto on zna ne znaci da zna i neko ko je juce kupio kameru, a kada vec nesto piskaramo na forumu ako nista drugo onda zbog kolega pocetnika treba pomenuti makar te neke ocigledne elemente, i dobre, i lose, bez banalizovanja u ovom slucaju jednog osnovnog elemanta koji se tice forme/tehnike.
 
Poslednja izmena:
@hunder osa brutalna, a i gugutke su lepe :)

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk
 
Osa mi se baš sviđa, nekako mi prija oku u tom hladnjikavom pastelnom okruženju. Prva fotka ima puno šuma, pretpostavljam da je kropovana prilično. Ali zato su gugutke ekstra kremaste :) a i sveukupno je lepa fotka.
 
Poslednja izmena:
Hvala drugari ;). Zunzara nije kropovana ali je zato iso 12800. Zato i ima toliko suma.

Послато са LG-H870 уз помоћ Тапатока
 
@hunder
Osa je stvarno dobra... Uhvatio si je u nekom zanimljivim polozaju, kao da je ispozirala :p Muva nije tako zanimljiva semo sto moze da se vidi kako se dobro drzi ta kamerica pri 12000iso. Golupcici su isto dobri, steta sto je f5, bilo bi zanimljivo da se vidi bokeh u ovoj situaciji atipicnoj za makro objektiv.

@krkojzla
Kolega, na ovim fotkama iz Rima koristio si neke filtere u obradi ?
 
Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno