Šta je novo?

Emmi i EFG krediti na 12 mesečnih rata

Nisam uspeo nigde da nadjem (necu da otvaram novu temu) a treba mi info, relativno hitno. Vezano za revolving kartice.
Dakle, imam Raiffeisen Visa Revolving i interesuje me sledece:

Kupim robu za, recimo, 1000 evra. Kako izgleda otplata?
Znam za standardne procedure od 5% mesecno i o tome sam nasao dosta, ali sto mene interesuje je sledece:
Ako sam ja duzan da do 10. u mesecu uplatim min 5% (jer ako uplatim manje ili zakasnim, cepaju kamatu), sta se desava ako ja uplatim vise? Tj. da li ja mogu da im tih 1000e vratim kroz tri-cetiri rate, uplacene do 10. u svakom sledecem mesecu, ili ce mi oni i dalje skidati samo 5%?
Shvatam da i ovako to nece biti 1000/4=250, vec ce obracunavati kamatu na ostatak duga, ali je poenta svega - da li ja mogu da im uplatim koliko ja hocu i da oni sve to skinu, da mi ne bi drali kozu sa ledja, ili oni skinu samo 5%?
 
Možeš do sledećeg 05. u mesecu i da uplatiš ceo iznos, nikom ništa ....
 
Znaci da skidaju sve sto stoji na racunu, minimalno 5% mesecno?
krastavac, ne bih da kupim nesto, pa da komplikujem sebi zivot, bez potrebe...
 
Ne kapiram te ... sa kakvog računa?

Ako im je vezana kartica za tvoj račun, onda će da skidaju automatski monimalni iznos + kamata.

Ali ti možeš pre toga da odeš i da uplatiš recimo 20 % duga.

Ili sve.

I onda ti neće ništa skinuti.
 
Pa, taj racun nije racun na koji primam platu tj. nikom nije, ko nije prebacio platu.
To je racun kao kada dignes kredit. Namenski, za Revolving karticu i otvore ti ga nakon silnih provera i papira iz firme.
Zato mi je i bitno koliko skidaju na mesecnom nivou.
 
Dobio sami info od njihovog korisnickog servisa da je 5% minimalni iznos koji se uplacuje svakog meseca, a max nema limit, jer sve sto uplatite - oni skinu, dok ne namire svoja potrazivanja, a razlika ostaje na tom racunu.
 
jer sve sto uplatite - oni skinu, dok ne namire svoja potrazivanja, a razlika ostaje na tom racunu.

Mislim da sam shvatio, a možda i nisam.... Ako sve skinu, koju razliku?
 
Ako si im duzan 100k dinara, ti si u obavezi da uplatis 5% ili 5k dinara. Na ostatak duga ti ide kamata od 3% na mesecnom nivou (u slucaju Visa). Ali ti mozes da uplatis i vise, recimo 30k i onda ti ide kamata na ostatak duga, u ovom slucaju 70k. Tj. mozes da uplatis koliko hoces, jer te ne ogranicavaju.
Po mom misljenju, sasvim dobra stvar za relativno velike pazare, ko moze da uplacuje barem 20% mesecno, u suprotnom, razbiju te sa kamatom.
Ovako, ako uzmes 100k i placas im 20k mesecno, daces 6.5k na kamatu kroz tih 5 rata, sto i nije strasno.
A ako uzmes 100k i placas samo 5%, daces 40k na kamatu kroz 20 rata, sto je dranje.
Izadje slicno (po rati) ali kumulativno je velika razlika. A ovde se ljudi i najcesce zeznu, la ispadne da je kreditna dranje jer 5% je 5k samo kroz prvu ratu, kasnije je to 95k + 3% / 19 itd. Na kraju, kada sve pogledas, ti mozes da koristis kreditnu i kao debitnu, ako imas dovoljno sredstava na racunu, ali imas taj komfor, da ako ti zafali, banka te kreditira, samo treba razumeti sistem, kao sto sam objasnio, i onda nema problema.
 
Poslednja izmena:
jiggy1984 ti je sve lepo i odlično objasnio....

Znači, SAMO ako si siguran u svoje radno mesto, ako si siguran da ćeš moći da vratiš u recimo DO 5 RATA ....

I zaboga, ako si oženjen, NIKAKO ne slušaj ženu .... :) :)


Evo, daću ti dva primera iz života, koliko je u stvari revolving LOŠ i POKOPAVA .... i zašto je MNOGO bolji kredit, ko je finansijski čist ....

Jedan je iz 2004 ili 2005 čini mi se, a drugi od pre par godina.

Mlad bračni par, jedno dete, kreditna MASTER na 85000 dinara.... kamata je u startu bila 1.8 % mesečno na ostatak duga, 200 dinara mesečna članarina. Kamata je do kraja balade dogurala do 2.6 % mesečno na ostatak duga.

Dakle, tih 85000 su se u prvih 3 meseca izvukli, na potrebne i NEPOTREBNE stvari .....

Pa se nekako dovuče do -50000 .... pa onda nešto rikne u domaćinstvu, opet stanje -70 000 ..... pa se nekako dovuče do -45000 .... pa treba registracija auta .... -65000 ...

Plus ono, slava, fali za ovo ... rodjendan klincu, fali par iljada za ovo, kartica je tu ....

EPILOG: Od 2005 nek bude, do 2013 na karticu sa limitom od 85000, je UPLAĆENO PREKO 300 000 dinara, i dalje je u minusu nekih 10 000 dinara.... jer je ipak najveći broj medeci uplaćivano samo ono obavezno, minimalno .....

JESTE dobro, SAMO ZA NEDAJBOŽE .... i ko ume da se kontroliše ... da računa da te pare NEMA a ne da ih IMA ... kapiraš ?



Drugi slučaj, skorašnji, iz 2011, komšika moje sestre ... klinka, ebote, 22-23 godine... Radila u nekoj firmi, imala platu 25000 ...ne znam kako, i kojim čudom, ili mućkom, rajfajzrn mislim, odobri joj karticu na 300 000 dinara ?!?!

To se kupovalo, cipelice, kremice, pomadice, šeširi , pa dignu na bankomatu 1500 evra (3 posto samo provizija za dizanje) da doplate da zamene auto ona i njen verenik ....

Znaš li koliko je 3 posto MESEČNO kamata na 300 000 dinara ? Bez otplate duga?

Onda izgubi posao, ne plati jednu ratu, ne plati dugu ratu, sada mislim da je preko 400 000 u buli ....

Kredit, brate .... apliciraš, treba mi to i to, znaš kolika je rata, znaš koliko ćeš da platiš više na kraju, pomiriš se s tim, i kraj ...
 
Ne razumem, kome si odogovarao u postu?

Ko ide na to da placa samo 5% mesecno, mora da ima u vidu da se njemu rata POVECAVA svakog meseca, proporcionalno iznosu koji je kreditiran.
Tako da treba poznavati sistem i shvatiti kako nesto funkicionise.
U mom slucaju, ja dizem novac tj. placam robu za investiciju koja ce mi se isplatiti, ali nisam lud da to rastezem na zilion rata. Ne kopcam se na ledjima. Ovako necu zarobiti zivi kes, koji mi treba za tu istu investiciju, a platicu robu i onda kroz par rata sve vratiti...

Inace, limit na kreditnoj je cesto 12 plata, pa ti podigni novacuz zelenasku kamatu!
Tako je moj prijatelj podigao 2007. godine 130k i danas je duzan jos 90k, jer nije imao pojma kako to funkcionise. Izgubio posao, i sada se cese, jer im je vratio vec 200k. Generalno, najvece kamate su na kreditnoj kartici.

Ovo je sad totalno skrenulo temu u drugom pravcu, sorry...
 
Poslednja izmena:
:D :D :D moja greška, mislio sam da je neko drugi pitao, pa da si ti objasnio funkcionisanje ....

Onda sve već lepo i sma znaš, i sam imaš primer iz živote .... znači, pamet u glavu ....


Ja sam moju Master u Intesi "uštrojio" na 100 evra, i koristim je kao debitnu, gde mi odgovara, i to samo jer mi je članarina besplatna uz HIT račun .... inače ostalo .... begaj bre...
 
nov sam, ali me zanima jel ova tema izgubila smisao pa je postala "draga saveta"...?

zanimljivo :)
 
Jel uzimao neko skoro ovaj kredit u Emmiju na 12 rata, kod EFG banke?

Ja sam preko keve poslao zahtev, ne odgovaraju nista vec 7 dana.
Stalno cimaju nesto, te jedan zahtev, te drugi, te menica, te ovo te ono.

Ali posle citanja ovih komentara kontam da mi je najbolje da skupljam pare, da ne uzimam nista. Mada puno je para upitanju, pa kontam da cu teze sakupiti :)
 
Pozovi emmi i pitaj, i mom drugu slicna fora bila, banka zavrsila svoj deo posla obavestila emmi a oni to gurnuli negde sa strane i zaboravili na to. Da nije pozvao da proveri ne bi znao.
 
Nazad
Vrh Dno