Šta je novo?

Elektricni trimer

CarnX

Slavan
Učlanjen(a)
28.05.2005
Poruke
3,545
Poena
475
Moja oprema  
Mobilni telefon
P30 lite
Pristup internetu
  1. Optički internet
Potreban mi je elektricni trimer, za kosenje nekih 10-15 ari neravnog terena, oko drveca itd.

Sta je bitno kod trimera?
Licno mi je bitno da nije pretezak...

Neka preporuka za model?
 
Strpi se malo. Meni uskoro stiže einhell agillo pa ćeš imati iz prve ruke utiske.
 
ma ne, nece se kositi toliko, nisam lepo rekao... travnjak je toliki, imam elektricnu kosilicu, ali ima po travnjaku drveca i neravnina po obodu oko kojih se kosi + zemljani put od 30-40metara duzine na kome se kosi sa strane i po sredini izmedju kolotraga...

ne treba mi akumulatorska vec na kabl (ima struje svuda)
 
Rekao bih da nisi nikada kosio sa elektricnim trimerom...
To je teska patnja.
ne mogu ni da zamislim to na 15 ari :rolleyes:
 
ja sam bacio sve na struju nesto je i samo crklo, ne mogu ni 8 ari da sredim kako treba. Samo benzinjara.
 
ma struja je sasvim OK,
ali za male povrsine a ne za 15 ari....jos na trimer.
 
pa ne bi bilo 15 ari, vec samo obod oko ograde i oko stabala, kao i put...

Inace, kosio sam jednom samo elektricnim trimerom, bosch neki...
 
Uzmi lepo husqvarnu 128R , mani se kablova. Mene bi mrzelo da vucem kabl sa njim.
 
Einhell agillo kit sadrži trimer, dva brza punjača, dve baterije od 18 V, kapaciteta 4 Ah, nož, prsluk i ključ.
Može da pokosi do 5 ari trave koja je prerasla za kosačicu. Košenje sa nožem planiram u narednih par dana, pa javljam kakve su mu tu mogućnosti. Nije za profi upotrebu, ali je za hobi varijantu odličan. Vrlo dobrog je kvaliteta izrade. Meni je ovo prvi trimer, pa ne mogu dati poređenje sa motornim. Trimer je rasklopiv na dva dela, pa bez problema može da stane u bilo koji auto ili čak i u torbu. Iskreno, očekivao sam da će baterije pre da se istroše, ali je pre meni dozlogrdilo da kosim, nego što su se baterije ispraznile. Po indikatoru, ostalo je još po jedna crtica (od tri).
 
Ja sam juce kupio Villager el.trimer od 550w.Dvoriste koje kosim nije veliko /3ara/,ali rastrkano.Prvi utisak dobro kosi visoku travu,ali leva ruka mi otpala,i danas boli.Tezina valjda 2,2kg .Do sada sam kosio Einhell kosilicom 1000w.
Pitanje :Moze li na ovaj trimer da se stavi remen kao na benzinskim?
 
Nakon deceniju i po iskustva sa raznim bastenskim aparatima, sto na struju/bateriju/mesavinu....
vise nikada ne bih uzeo nista sto radi na bateriju, jednostavno nije doraslo unutrasnjem sagorevanju jos uvek, koliko god sam zeleo pri kupovini da jeste..
Cak ni na struju, treba biti akrobata sa produznim kablom.

Zapravo, uopsteno, jedino sto bih kupio sa baterijom i dan danas je srafilica ili busilica, govorim o amaterskom alatu... sve ostalo je bacanje para i zivaca.

Od masina koje te nikada nece izneveriti tu je Stihl na prvom mestu, pa husqvarna.. od budget friendli bilo sta sa Briggs Stratton motorom!
To je cela filozofija preporuke... sve ostalo moze da valja, ali obicno nije tako...
Trimer Stihl, motorka Stihl... ostalo po potrebi

EDIT:
@cekipa
Ako trimer ima kopcu (sa slike) za kacenje, mozes uzeti bilo koji prsluk od benzinaca...
EDIT2: taj tvoj elek. nema krastavac, sad nabrzinu izguglah

kopca.jpg
 
Poslednja izmena:
Sve ima svoje kupce i namenu. Da živim u kući imao bih veće mogućnosti u pogledu izbora alata. Alat sa sus motorom ne mogu čuvati u stanu.
Inače sam prijatno iznenađen onime što trimer na 36 V nudi za nas amatere.
 
Razumem te, i ja zivim u stanu od svog rodjenja, ali imam sa strane i zemljiste koje rado posecujem :)
Ne pitaj me sta nosim u gepeku preko proleca/leta...

Mrzi me da nosim u stan, a i nemam gde, nego stoji pokriveno u gepeku, a preko zime kod brata u garazi.
Ali kuca na selu gde cu da dozvim penziju mi je san, sto dalje od grada... i na tome i radim, ali deca, posao... samo letim i seljakam sta mi je potrebno za taj i taj vikend... :)
 
Vec 2 godine imam Einhell aku trimer nije agillo slabija varijanta je u pitanju i pre toga sam koristio Stihl fs120 koji posedujem jos, masine se ne mogu uporediti po pitanju snage i kvaliteta.
Ali na placu gde koristim vecinom kosacicu ceo plac 17 ari je okruzen jelkama, ima dosta drveca i vocki. Aku trimer kad se kosi trava redovno je perfektan toliko je lak da ponekad ne koristim prsluk, jedna crtica od tri je dovoljna da vam dosadi kosenje i da pravite pauzu tj umorite se iznenadjen sam trajanjem baterije, nemate odrzavanje ni ulaganje u nesto sem strune i nema odrzavanja, maziva, goriva rasklapa se pa je pogodan cesto ga ponesem u kolima ako zatreba sto je veliki plus. Za 15000 koliko je bio sa 2 glave dva punjaca i 2 baterije od 4Ah je dzabe u odnosu na stihl koji sam platio pre par godina 70000. Na travu od 50cm sa aku zaboravite nije za to ali ivice oko vocki i dok je trava do 25-30cm odlicno radi posao i njegova lakoca iznenadjuje takodje i tisina kosi se dok ukucani spavaju.
Pocetkom ove zime uzeo sam i motorku da bi baterije koristio i zimi radio sam sa njom oko 2 sata dok se baterije nisu istrosile uglavnom kada potrositie jednu od 3 crtice vreme vam je za pauzu ko ne ide u sumu treba mu alat da povremeno nesto sece da ne zove nikog prava stvar i jos jednom tisina i lakoca alata je ogroman plus i zaboravite na odrzavanje koji kod benzinskih imate kad dodje prolece ne mozete da upalite vi u servis ono ceka se 15 dana uzas, a i kosta dosta i gorivo i mazivo. Kod motorke nisam primetio razliku nikakvu sem tisine dok rezete mozete normalno da pricate nekome to nije bitno meni jeste da radim posao dok svi spavaju jel ustajem rano a svi ostali spavaju do 10.

Nadam se da cu nekome pomoci u odabiru takodje treba imati vise alata da bi se koristile baterije i takodje ne smeju da stoje na temperaturi manjoj od 10 stepeni meni je sada treca godina kapacitet je isti, ima da se kupi usb kabal adapter da se puni telefon pa je koristim kao power bank na kampovanju i zimi u kuci.
 
Poslednja izmena:
Agillo nije baš lagan. Ima masu preko 7 kg sa baterijama i mora da se kači na prsluk, što odgovara masi motornog trimera. Balans samog trimera je dobar. Možda bi moglo za neku kratku upotrebu i bez prsluka, ali verujem da bi leđa bolela.
Mene čeka košenje trave i korova od 1 m visine nožem, pa ću svakako napisati šta može.
Pokušao sam tu travu da kosim najlonom, ali je problem što trava zatrpava trimer prilikom otkosa i što kida najlon. Trimer nije posustao sa snagom niti se moglo uočiti opterećenje koje guši motor.
Svakako da se ne može uporediti sa Stil motornim trimerom i nije za intenzivnu, profesionalnu upotrebu, ali odlično radi posao na do srednje zahtevnim poslovima. U odnosu na najbolji aku model Villagera ovaj je bolje izrađen. Dobra stvar je što baterije odgovaraju svim ostalim Einhell aku alatima.
 
Komsija kosi sa nekim elektricnim trimerom ispred zgrade u kojoj zivim gledam ga kako se muci, ja donesem aku u odnosu na taj obrijem duplo brze i ne umorim se doduse ispred zgrade kosimo redovnije do 30 cm ali bez problema. Moj trimer je ovaj model


Mislim da sa nozem Agillo ce da rastura, noz imam na Stihlu 3 seciva ogromnu travu kao ziletom nosti ali pada na trimer i na sledeci otkos pa mora da se sklanja to je veci problem nego snaga.
Ove masine su namenjene za redovnije kosenje ali nama zbog posla i obaveza je merilo kako kosi travu od metar :)
 
Da, ovaj tvoj ima drugačiji hvat, pa može i bez prsluka ako zatreba. Mali električni nisu ni za šta. Probali da kosimo i mi oko zgrade sa njim i verovao ili ne, nismo skoro pokosili ništa. Može da kosi samo finu travu koja je uredno održavana, a naša to nije.
 
Тримери са батеријама су лакши, мање бучни, са мањим вибрацијама, и не треба им гориво, па се лакше одложе без размишљања о бензину и уљу са припадајућим мирисом и флекама. Добар су избор тамо где завршавају посао у смислу захтевности терена и површине.
Ако нису довољни мора се узети бензински.
 
Zasto su svi poludeli za trimerima?
sa kosacicom se bar 5x lakse kosi, trimeri sluze za neuredjene terene.

ne kosi se trimerom travnjak, a to postaje ucestalo.
Pa umesto da kosenje bude 20 minuta rutine to se pretvori u dva sata mucenja.
 
Ја косим грбав брег испод куће са оштром косином, косачицу сам користио на равном делу док је било актуелно.
20230506_150950.jpg
 
Zasto su svi poludeli za trimerima?
sa kosacicom se bar 5x lakse kosi, trimeri sluze za neuredjene terene.

ne kosi se trimerom travnjak, a to postaje ucestalo.
Pa umesto da kosenje bude 20 minuta rutine to se pretvori u dva sata mucenja.

Kod mene je iznuđeno rešenje. Za 90 % stvari bi kosačica bila odlična, ali mi ostaje onih 10 % koje ne mogu završiti kosačicom. Uz to, kosačica zahteva da se trava redovno kosi, a ja kosim kad stignem. Nije da ne razmišljam o tome da kupim i akumulatorsku kosačica, s obzirom da već imam baterije ...
 
Имам и боље фотке погледа, ово сам данас усликао наменски кад сам смлатио брдо ;)
 
Danas sam koristio nož za košenje korova. Korov visine do 1 m. Nekih 40 mkv ukupno. Prijatno sam iznenađen učinkom trimera. Nisam imao pomoć nekoga da graba iza mene, pa nisam mogao ići dovoljno nisko u novom prolazu, jer je korov pao na zemlju i dalje sam se samo bavio usitnjavanjem istog.
 
Pre 7-8 godina sam uzeo ovaj Einhell: https://www.einhell.rs/shop/sr-rs/gc-et-4530-set.html

Meni koristi baš samo za nepristupačne delove placa, ivičnjake i sl. tamo gde ne može kosilica i ja sam prilično zadovoljan sa njim, radi posao.

Jedino što imam kao problem sa namotavanjem nit na kalem. Našao sam YT video, i postupio sam tako ali često imam problem ili da neće da izvuče nit ili da izvuče previše pa zamota... Dok sam koristio originalne Enhell kalemove koji su došli uz trimer nikakvih problema nisam imao sa tim. Sada eksperimetišem sa malo debljom niti, original je 1.4mm, probao sam Woby House 1,35mm taj mi nešto zapetljavao a sada sam uzeo 1.6mm pa ćemo da vidimo. Ako neko ima iskustva sa ovim, neka se javi.
 
Ćao ljudi, evo i mene da zatražim savet.

1) Da li bi ovaj Einhell GE-CT 36/30 Li E-Solo bio dovoljan za košenje 6 ari trave do 30-40 cm visine?
2) Da li je Einhell Agillo toliko bolji od njega, s obzirom na duplo veću cenu?
 
Bio bi dovoljan sa baterijama od 4 Ah. Ali, ako je solo, baterije i punjači ne dolaze u pakovanju. Pogledaj ergonomiju kod Agila i ovog i sve će ti biti jasno.
 
Nazad
Vrh Dno