Šta je novo?

Eksterni USB HDD Apacer- problem

virke

Slavan
Učlanjen(a)
09.12.2004
Poruke
2,112
Poena
475
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 BOX
Matična ploča
MSI Tomahawk MAX B450
RAM
Kingston 2 x 8Gb @3200 XMP
GPU
Gigabyte Aorus Rx 580 4Gb
Storage
Kingston A2000 250GB, Seagate 1Tb ST1000DM010
Zvuk
Logitech X-530
PSU
Seasonic Focus GX 650w
Kućište
Antec Nine Hundred
Monitor
AOC 27G2U5/BK
Miš & tastatura
Red Dragon HARPE PRO K503A RGB+ A4 TECH T70 Terminator Bloody
Mobilni telefon
Xiaomi 11 Lite 5G NE
Pristup internetu
  1. Optički internet
Dobio sam pre 10ak dana na poklon eksterni usb hdd Acer AC202 od 320Gb i imam totalno glupi problem koji me izludjuje.
Problem je sledeci: win xp nekad prepozna hdd a nekad ne. Samo mi izbaci poruku da je usb u kvaru i to je to ili kada ga prepozna izbaci mi da ovaj hdd mogu da koristim na usb 2.0 koji je brzi...blabla..verujem da znate o kakvim se porukama radi.
Googlao sam malo po netu i nasao da dosta ljudi ima iste probleme sa svojim eksternim hdd-ovima i probao predlozena resenja, instalacija drivera,gasenje firewire porta, razno razne igrarije po device menageru, promena slova, brisanje nekog inf1cacha.....ali problem i dalje postoji :S:
Drugar koji mi je uzeo hdd ga je odneo na reklamaciju i oni su ga tamo prikacili na komp i sve je radilo...u fazonu sta oces kad to radi.

Ne razumem se bas mnogo u problematiku ali po meni to treba da radi, prikacis hdd na usb i jednostavno radi! Nema tu neke mudrolije ali izgleda da je ipak ima. Mnogo je iritirajuce da 20ak puta ubacujem kabal u USB port da bi hdd napokon bio prepoznat:mad::mad::mad:
Svaki savet je dobrodosao.
 
mislim da hard nema dovoljno struje, probaj da ga nakacis pozadi na usb-ove koji su direktno na ploci, probaj i sa "Y" kablom, ako je problem do struje to bi trebalo da ga resi
 
Hdd dolazi sa kablom koji ima 2 USB prikljucka od kojih je jedan samo za napajanje.
Probao sam da koristim USB portove pozadi ali je problem isti.
Probao prvo da ukljucim USB koji je samo napajanje pa onda ovaj drugi i obrnuto ali apsolutno nema pravila kada ce hdd biti prepoznat od win-a.
 
Uz njega se isporučuje Y kabl upravo zbog problema koji si iskusio: hard ne dobija dovoljno đusa preko usb-a. Nađi jedan najobičniji džamper, otvori kutiju, unutra bi trebao da je WD-ov Scorpio Blue. Ako jeste, prespoji RPS (Reduced Power Spinup, evo ti slika) i probaj opet.
 
@yoopie!
Ja bi rekao da je to resenje mog problema :) :) :)
Probacu cim nadjem neki dovoljno mali srafciger da otvorim kuciste harda.
Extra!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 
Biće mi drago ako uspe. Javi šta si uradio... kad nađeš šrafciger :d
 
Nasao neki mali ali ne mogu da odvrnem srafove. Doduse srafciger nije neki profi al bio sam ubedjen da cu moci. Sad moram da jurim nekog za glupi srafciger :D
 
Nije WD hard unutra :(
Nemam dzampere uopste,bar se ne vide.
HDD je fujitsu, MJA2320BH
 
krastavac, promenili su dobavljača. Ne gine ti Y kabl, s njim mora raditi.
 
U pakovanju sa diskom dolazi Y kabal.
 
Dobio sam isti ext. HDD (jedino što je moj od 500GB) pre oko godinu dana. Skoro godinu dana je radio bez problema, a onda je polako počeo da zeza, a ubrzo je maltene prestao da radi. Problem i nije bio u samom HDDu (njega sam izvadio i koristim ga u ovom čudu) već u enclosureu. Kontakt tj. priključak USB kabla na samoj "kutiji" se razlabavio tako da je disk maltene od mog šetanja po sobi ili pomeranja stolice :d gubio kontakt sa računarom. Inače možeš disk izvaditi zajedno sa kontrolerskom logikom enclosurea u koju je utaknut, ali je sa istom povezan nalepnicom na kojoj piše nešto tipa "waranty void if removed" tako da samo oprezno. Ako ti treba pomoć mogu da slikam ili snimim ceo proces otvaranja :)

P.S. Imam naravno i šrafciger odgovarajuće veličine pa ako ne budeš mogao naći bliže svrati do Vuka :p
 
Poslednja izmena:
Posto je xp u pitanju, skini USBDeview , otkaci hard, pa "gorepomenutim" uradi uninstall drajvera harda i ostalih uredjaja koje vise ne koristis ili nisi dugo kacio, pa ga ponovo prikljuci. :D
 
@Adam K
Izvadio sam hard iz kucista,video da nema jumpera, video etiketu o kojoj ti pricas i vratio hdd u kuciste :)
Ostaje da probam USBDeview.
 
imam dva komada apacer-a jedan od 320 i jedan od 500(ovaj sam kupio jer je jeftiniji nego kupiti samo hard disk?!?!) u oba se nalaze wd scorpio blue.Veci sam ubacio u lap top a manji od 160 iz lap topa (isto wd) ubacio u kutiju...e sad taj stari wd od 160 mene zeza kako mu se cefne-kad ga prikljucim na isb nekad radi,nekad ne,a ponekad restartuje komp cim ga prikljucim?ne znam zasto se to desava sve ostalo radi super samo taj hard od 160 koji je ubacen u kuciste ume da pravi glavobolju a nemam drugog nacina da ga koristim?(hard je potpuno ispravan izgubio sam vreme proveravajuci ga)
 
Gremlini :D
U juce i danas hdd je prepoznat iz prve.
 
Vrh Dno