Šta je novo?

Cudan nacin da crkne S939 Athlon 64 3200+

milanj

Slavan
Učlanjen(a)
31.08.2005
Poruke
362
Poena
319
Dodje mi na servis jedan S939 racunar, ja ga prikljucim, probam, i uspem da ga startujem posle dosta pokusaja. Iskljucim, probam ponovo, nece. Opet posle 20-30 (nekad manje, nekad vise) puta ukljuci se racunar. Kada ga ukljucim radi normalno, reinstalirao sam sitem tako i sve savrseno radi. Kada se iskljuci onda je problem paljenje. Nece uopste da pokrene ventilatore i onda odjednom krene i radi sasvim normalno. Ja prvo pomislim napajanje a pre toga probam drugu grafiku i memoriju za svaki slucaj. Zamenim napajanje, isti slucaj. Sada sam vec bio 99% siguran da je ploce. Odnesem plocu na servis uz konsultaciju sa prijateljem sto mi je doneo racunar i na kraju mi vrate plocu iz servisa sa konstatacijom da sasvim normalno radi, svaki put se ukljuci bez greske. Ja zacudjen dodjem kuci, ubacim procesor koji je bio, probam, opet ista prica. :mad:
Sad vec u rebusu pocnem da mozgam i ubacim da proverim drugi 939 procesor da li je ispravan jer sam trebao da ga posaljem coveku postom. I onda vidim da se ploca pali iz prve svaki put, radi odlicno. Tek onda mi dodje u glavu da je jedino to razlika sto je bilo kod mene i u servisu gde je covek probao plocu. Do sada nikad nisam imao priliku da vidim da se zbog procesora javljaju simptomi kao u ovom slucaju. Da li je definitivno otisao procesor ili ima smisla da ga probam na nekoj drugoj ploci, nije mi zbog njega, on je ionako toliko jeftin da je beznacajan ali me kopka da li je stvarno crkao na taj nacin.
 
Kad moze Intel da baci kasiku sto ne bi i Amd :vomit: vrlo moguce da je cpu, sto je zaista retkost.
 
Pitanje isplativosti, cimanja i utrosenog vremena zbog procesora koji realno vredi 5eur...
 
Da je problem do procesora mašina nikada ne bi "bacala sliku" ili radila na bilo koji način. Zaključak može da bude i da je ploča pri kraju ili i ploča i procesor. Pitanje je isplativosti popravke i kupovine drugog S939 proceosra.

Jedini razlog zbog koga ne bi prešao na AM2/775 je što mora da se menja memorija, ja da se pitam kad već uzimam uzeo bi ploču+cpu sa DDR3 memorijom.
 
Pa ocigledno da moze i da delimicno crkne jer kada sam slucajno ubacio drugi procesor sve je normalno radilo, drugi procesor sam imao isti takav tako da nije bilo nikakve investicije ali mi nikad ne bi palo na pamet da moze da bude do procesora kada su ovakvi simptomi pa sam zato najvise i otvorio temu. Probao sam opet da vratim onaj procesor i naravno nece uopste da se ukljuci, uopste ne zavrti ventilatore kao da je mrtva. I onda naprasno iz 30-og puta ukljuci se i radi sasvim normalno, posle opet nece da se ukljuci. Opet vratim ispravan procesor i svaki put startuje i normalno radi ploca u svakoj kombinaciji. Iz ovoga jedino sledi da je procesor problem i da ploca radi ok. Jedino ako bi taj procesor normalno radio u drugoj ploci onda bi vec moglo da se sumnja na kombinaciju ploca i procesor. Ostavicu ga pa cu kada budem imao priliku probati ga u drugoj ploci da vidim sta ce da se desi.
 
Da je problem do procesora mašina nikada ne bi "bacala sliku" ili radila na bilo koji način. Zaključak može da bude i da je ploča pri kraju ili i ploča i procesor. Pitanje je isplativosti popravke i kupovine drugog S939 proceosra.

Jedini razlog zbog koga ne bi prešao na AM2/775 je što mora da se menja memorija, ja da se pitam kad već uzimam uzeo bi ploču+cpu sa DDR3 memorijom.

Ja sam imao na servisu masinu gde je AMD 5200+ brljavio, bsod, temp iznad normalne i def. je on bio crkotina. U potpunosti se slazem da je zestoko gubljenje vremena igrati se sa S939
 
I ja sam imao iskustva sa brljanjem AMD-ovih procesora, malo hoće, malo neće da rade, tako da ti je to verovatno...
 
Evo samo da kazem da ona ploca sasvim normalno radi sa drugim procesorom a ovaj "neispravni" je ubacen na drugu plocu i radi kao zmaj, ukljuci se svaki put i radi sasvim normalno, tako da ostaje misterija zasto zeza na onoj prvoj ploci
 
Nazad
Vrh Dno