Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
A što se poklon ne bi carinio gde piše da se ne carini...i kada neko pokloni kuću plaća se porez na poklon
Да се разумемо, закон се мења и формира због људи и потребе времена и контекста. Због оваквих размишљања људи, нама се закон никада неће променити и нећемо моћи да купујемо предмете онлајн као сав нормалан свет.
Ако неко мисли да је нормално поредити опорезивање твојих сопствених гаћа (истинита прича) које ти неко шаље са твојим стварима из друге земље и порез на некретнину, онда изгледа ја нисам нормална.
Да не причамо о износу на исти који је свеукупно 30% што је апсолутно превише и захтева промене.
Поклони не би смели, под било којим условима да се опорезују када се шаљу из друге државе.
 
Да се разумемо, закон се мења и формира због људи и потребе времена и контекста. Због оваквих размишљања људи, нама се закон никада неће променити и нећемо моћи да купујемо предмете онлајн као сав нормалан свет.
Ако неко мисли да је нормално поредити опорезивање твојих сопствених гаћа (истинита прича) које ти неко шаље са твојим стварима из друге земље и порез на некретнину, онда изгледа ја нисам нормална.
Да не причамо о износу на исти који је свеукупно 30% што је апсолутно превише и захтева промене.
Поклони не би смели, под било којим условима да се опорезују када се шаљу из друге државе.

Донекле се слажем са тобом. Но имаш ту један већи проблем који каже да би то сви користили и онда би се сви пакети слали као поклони, као што и јесте био случај па су онда ови наши са царине почели да опорезују све.
Тако да то са поклонима не пије воде код нас.
 
Znači kad ti stric iz nemačke pokloni auto ne treba da platis porez?
U kojoj to državi ima? ;)

Sent from my Redmi Note 2 using Tapatalk
 
и онда би се сви пакети слали као поклони
па то тим људима на душу, не зумем ни тај аргумент. Сви испаштамо сада због таквих људи Да ли је то сада задовољавајућ закон?
Уведите нормалне процедуре за доказивање да је поклон уместо да све људе лупате по ушима на исти начин.

Znači kad ti stric iz nemačke pokloni auto ne treba da platis porez?
Значи када ти шаљу твоје ношене ствари треба да платиш сто евра? Хоћемо овако до сутра са примерима који немају везе са мозгом?
Ако ти неко пошаље авион као поклон....на ауто редовно плаћаш порез држави, бабе и жабе....
 
FYI carine se i nagrade. Inace kod kurirskih sluzbi ima opcija da posiljaoc snosi i te troskove (naravno ako hoce).
 
Причамо о царинама на пошиљке не знам како да повежем то са новчаним и сличним наградама.
 
Osvojis neku nagradu u inostranstvu (fizicku), oni ti posalju i moras da platis carinu - isto kao na poklon.
 
Не постоји могућност да се докаже да је нешто поклон. Твоја или било чија ријеч не значи ништа, нико не може да докаже да ли тај неко заиста предмет шаље као поклон или га означава као поклон да би избјегао порез. Ту нема шта да се прича. И потпуно је логично да се све царини.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk
 
Ja imam samo pohvale za carinu jer sve u zadnje vreme stize za 14-15 dana, svaka cast. I danas stigao jedan posle 14 dana bez dazbina.
 
Како некад буду инспиративни цариници па ово је шоу. Поручио из Кине продужни 3,5мм аудио кабл од два метра, цариник га зарачунао да вриједи 10$...
Zar nije jeftinije platiti 100 din u nekoj prodavnici kod nas?

Sent from my LG-K430 using Tapatalk
 
На крају тако испаде...

Sent from my SM-G900F using Tapatalk
 
Морам да искоментаришем, наручујем пакете преко алија и eBay претежно, само су ме једном опорезовали и то са разлогом(наручио патике у износу од 100€) Видим како се многи жале да им споро долази роба. Мени уредно за две недеље три максимум стигне пакет. Наручивао сам скоро за фирму неки део у вредности од 55€ мислио сам да ће ударити ту царину и остало, али јок само је стигло на кућну адресу без пореза и царине. И ево сад неку подлогу за сто велику, видим да ће ускоро да дође, сами поштар да достави [emoji1]
 
Значи тебе само опорезују, ништа царина? Машала :)
 
Када сам наручио те патике било је све по реду [emoji23] 20% пдв + 10% царина. Сада ништа не наплаћују, само ми уредно стигне на кућну адресу, додуше нисам наручивао ништа преко 60€. Ваљда нисам баксуз да крену да ме шибају са царином [emoji1] [emoji1] [emoji1] на ове мање цене.
 
Na kraju naplatili 613 dinara za moj famozni paket, na pošiljku od 14 evra ukupno. Kutija veličine kao od cipela (ne znam zašto) a kinez napisao 24 dolara vrijednost... Jedva čekam da dođem s mora da vidim šta se tu desilo.
 
Ne donosi naša pošta pakete iz Kine... Donose pakete koje Kinezi dopreme u državu do naših adresa. To što je sistem truo i neefikasan je najmanje naš problem.
 
Na to sam i mislio. Jeste nas problem, kada mi ne mozemo mnogo tu uciniti a da ne prekrsimo neke sporazume.
 
Коначно промењен статус пошиљке, може неко од искусних да протумачи шта исти значи и да ли могу да очекујем пакет ускоро?
Беше неко рекао да се статус за НС царину не мења све док не прође пакет процес и не пошаљу га.

posta.jpg
 
titus12 Хвала на информацији
омг стиже сутра омг :D
 
Sutra ili prekosutra
 
Naplatili mi Band 2 oko 22$ carinu 1050din.

Sent from my Redmi Note 4x using Tapatalk
 
Uređaj sa Aliepressa plaćen 49,99$, procenili na 80$ tj.8130 dinara i na taj iznos carina je 10% tj.813dinara, pdv 1.788 din.

Sent from Windows 10 PC
 
Nema šanse više da naručim išta preko par evra u Srbiju.
 
Зашто се овде не поклапају трошкови у односу на цене пакета, зна неко да објасни? Како то да царине нешто што је испод 50€
 
Sve piše u prvom postu..

Nego, imao sam dva pametna sata koji su zaglavili na NS carini a pošto su uzeti na akciji, nazvao carinu da pitam šta se dešava i ujedno zamolim da pošaljem izvod plaćanja koji su regularno uvažili i za tri dana satovi stigli na adresu carinjeni na pravi iznos.
Ovo ću da praktikujem za svaki skuplji predmet ubuduće.
 
@obradovicsrdjan

Nisi trebao primiti paket. Žališ se, priložiš screenshot i izvod iz banke. Dobio bi samo PDV na taj iznos (oko 1000 dinara), 145 pošta i 460 ili koliko je žalba. Grubo crvena uštede.

@Nonas, stvarno nije na odmet pročitati par strana unazad od pre tvog dolaska u temu, ili prvih par postova. Već mnogo puta je rečeno, da carinik određuje vrednost po sopstvenom nahođenju, ukoliko nema dokaza o vrednosti (račun, screenshot, i sl.) u paketu. Najčešće toga nema, jer retko koji kinez ubaci (moraš puno da moliš prilikom naručivanja). Carinik tu koristi sva sredstva (najčešće internet), pa tako uđe na sajt i vidi cenu npr. predmet kupljen na akciji/mobile deal only, on gleda preko desktopa i ne vidi popust već punu cenu. Ili ne želi da vidi popust... To je samo jedan od faktora i primera, a mi se u okruženju često sprdamo da zavisi i od toga da li carinik-ca imao-la "akcije" veče pre, što utiče na raspoženje da li da te rebne ili ne. :) što i nije daleko od istine...

EDIT: eto Nuk me pretekao sa njegovim primerom koji se poklapa sa mojim nedavnim, samo što je kod mene bila cifra od 300 dinara razlike pa nisam hteo da ih cimam zbog toga.

Ukoliko želite da budete pravilno odmereni prilikom carinskog pregleda, uvek zahtevajte, velikim slovima, od kineza da istampa screenshot porudžbine gde se vidi iznos. Do sada nikad nisam imao problema kad sam to tražio, a kinez uslišio.

Sent from my LG-K430 using Tapatalk
 
Poslednja izmena:
Хвала на објашњењима, прочитала сам први пост када сам се регистровала убог исте теме али нисам успела наћи одговор на шта ми није јасно.
Извињавам се што трујем тему.

Јавим и ја сутра како сам прошла. Други пакет ми је већ две недеље заглављен негде на путу до укрцавања за неки лет према Србији, тај можда никада ни неће стићи.
 
Tu smo da pomognemo, ali je malo naporno ponavljati se :)

Procitaj u temi "praćenje pošiljke", nešto više o tome, ukratko, ako ti se kod za praćenje sastoji samo od brojeva (bez slovnih oznaka na početku i kraju koda), vrlo verovatno se paket može pratiti samo u Kini, ili je lažan, tako da kad stigne, stigne. Nije na odmet ponekad produžiti purchase protection onda kada prvobitno vreme prilazi kraju (npr ostalo još par dana do isteka perioda za dostavu). Ako ni nakon produžetka paket ne stiže, traži se povraćaj novca (refund), a ako paket u međuvremenu stigne, tvoja je dobra volja da kontaktiraš prodavca i uplatiš mu novac na Paypal. Većina korisnika na forumu tako uradi, treba biti fer i korektan da bi nam i ubuduće slali pakete u Srbiju.

Toliko o tome da gušim temu, kažem dosta informacija imaš u onoj temi, kao i u Aliexpress temi. Ako kupuješ preko Ebay-a i/ili plaćas Paypal-om imaš teme i za to, i tamo se nađe dobrih i korisnih informacija.

Sent from my LG-K430 using Tapatalk
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno