Šta je novo?

AMD Vega

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zanimljivo iz tog teksta

Vega Architecture Key Features

– 4x Power Efficiency

– 2x Peak Throughput/Performance Per Clock
– High Bandwidth Cache
– 2x Bandwidth per pin
– 8x Capacity Per stack (2nd Generation High Bandwidth Memory)
– 512TB Virtual Address Space
– Next Generation Compute Engine
– Next Generation Pixel Engine
– Next Generation Compute Unit optimized for higher clock speeds
– Rapid Packed Math
– Draw Stream Binning Rasterizer
– Primitive Shaders

To oni porede sa terascale mozda?!
 
AMD’s Raja Koduri Confirms Vega 10 Die Size At 484mm² – RX Vega To Be Faster In Gaming Than Frontier Edition

http://wccftech.com/amds-raja-kodur...e-rx-vega-gaming-cards-july-launch-confirmed/

Da bude sporija sigurno ne može :)

Momci sa jednog drugog foruma su izvrteli neke testove na svojim AMD Fury X ovecklokovanim na 1.150MHz karticama i došli do interesantnih rezultata. Da bi dostigli gaming rezultate AMD Vega FE kartice iz testova koji su se pojavili prethodnih dana neophodno im je bilo još nekih 50-ak MHz. Odsnosno da frekvencija GPU kartice radi na nekih 1.200 MHz. Onda su uporedili Fire Strike Extreme rezultat ostvaren pre dve godine na AMD Fury X grafici ovecklokovanoj sa LN2 na 1.450 MHz i videli da je više od 1.000 poena veći od skoro prikazanog na AMD Vega FE kartici.

Specifikacije unutar GPU-u AMD Vega FE - Vega 10 XT deluju izuzetno komparabilne sa Fiji GPU jer imaju isti broj SP, uz pretpostavku da je isti broj ROP-ova i sličan memory throughput ali AMD Vega FE radi na prosečnim taktovima od oko 1.440 MHz i tako troši ispod 300W dok uz samo dizanje power limita ide na konstantnih 1.600 MHz uz potrošnju preko 300W. Govorimo o performansama grafičkog procesora koji bi morao da bude osetno brži od overklokovanog Fury X-a :)

Što bi rekli, nešto smrdi. Ili je bila "ručna povučena" tokom testova u smislu drajvera ili nečeg drugog ili (pričamo o teorijama koje kruže) je ovo prvi valjani silicijum - tape out koji je napravljen pre gotovo godinu dana i koji guraju u ovaj nedefinisani segment zbog ozbiljnog problema sa arhitekturom koji nisu mogli da ispeglaju mikro kodom (Fermi slučaj - Infinity fabric) dok se nova revizija za Vega RX tape out-uje još od decembra prošle godine. Teoretičari zavere uzimaju kao dokaz i to da AMD nikada nije okrivio Micron za kašnjenje Vege ;)

Dakle, govorimo o dve godine staroj AMD Fury X grafici koja je i dalje izuzetno kompetativno nastrojena uz 4K performanse slične GTX 980Ti odnosno par procenata niže od GTX1070 protiv AMD Vega FE koja ima između 400 i 550 MHz veće radne taktove od nje i četiri puta (12GB) više grafičke memorije.

I dalje tvrdim da AMD sandbag-uje ;)
 
na stranu performanse koje ce l0ogicno biti vece meni je interesantna povrsina od 484nm2 koja ostavlja mogucnost za jos jaci chip u okviru 14nm procesa.
 
na stranu performanse koje ce l0ogicno biti vece meni je interesantna povrsina od 484nm2 koja ostavlja mogucnost za jos jaci chip u okviru 14nm procesa.

To će, po nekim najavama, biti Vega 11. Veličina od 484mm2 nije potvrđena, priča se i o 512mm2.
 
izgleda da je amd opet usrao krevet kao i sa fury linijom
 
Ako su ti rezultati legitimni mada ja ne volim dok ne vidim konkretan pravi test, ali da uzmemo u obzir da je ovo najblize istini, posto je rec o 3D Mark-u, u igrama ce performanse biti oko GTX 1080 cak
i ispod toga. Ja licno nisam ni ocekivao nesto znacajno brze niti ocekujem neke revolucionarne preokrete u daljoj buducnosti. Tvrdim da nVidia-u nikada nece stici, razlika ce biti sve veca i veca a to se vec godinama unazad primecuje.

E sad, kakav ce to efekat imati na segment gde su GTX1080/1070 to cemo videti.
 
Matora vest, nepotvrđena, uzeli su nasumičan rezultat i 3DMark 11 favorizuje broj SP tako da se u stvari ništa još uvek ne zna.

Jedina stvar koja se gotovo sigurno zna je da će dwarf-ovi pokupiti sve kartice čim se pojave jer je Vega izuzetno isplativa za Monero:
https://www.reddit.com/r/Amd/comments/6lz1q6/vega_owners_club/djxpnhn/
That Monero hash rate is very impressive. Basically your Vega FE is twice as profitable mining Monero as a GTX 1080Ti mining Ethereum. o_O
If RX Vega behaves the same, jesus miners will take them all.

Svi sa parama koje su spremili za Vegu mogu lepo da idu na more. :)
 
Poslednja izmena od urednika:
Damn. [emoji22] [emoji30] [emoji24] neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee


Nadao sam se da će sa Vegom da ima po nešto u nekom rafu. A ne da se po kartu ide u New York, čim udješ u grad, jedna mala radnja sa leve strane.
 
Vest iz prve ruke je da karta TROSI ko luda..... i to od coveka koji obozava AMD, nikako ne slucuje na dobro
poradili su dadtano na power managemntu pa ce karte kad premase TDP zestoko da trotluju
 
Koja karta? VEGA FE ili RX VEGA?

Imaš neki link ili je to ona priča od MSI lika koji je komentarisao TDP?
 
FE nije od tog lika vec privatno od minera koji testira za komapanije.... kaze da bez undervolta karta nenormalno trotluje a jos nije nasa nacin kako to da odradi jer je bios dosta redizajniran i power play sekcija istog je duplo veca
 
sta wolf0 zna sta je bios nedavno poceo ucit o tajminzima :smoke:
 
Pa sad nevazno za ovu temu, ali TDP bas sam na 1080Ti testirao ako se karta odvrne na 350W (150% power limit), GPU itetkako moze povuci toliko (i cak top air cooler istu jedva hladi iako performanse skacu i za 15%), a kako ce to tek da lici na AMD ne mogu ni da zamislim ako i na defaltu vuce toliko.... Fermi je mala beba za istu :d
 
FE nije od tog lika vec privatno od minera koji testira za komapanije.... kaze da bez undervolta karta nenormalno trotluje a jos nije nasa nacin kako to da odradi jer je bios dosta redizajniran i power play sekcija istog je duplo veca

Znači FE VEGA? Zato i pitam da li imaš neki link sa informacijama jer neki momci već neko vreme diseciraju BIOS na svojim VEGA FE karticama i pokušavaju da provale i tweak-uju power limit-e i napone.
Za sada smatraju da je HBM2 napon dosta veći od HBM na Fiji kartama (1.36V vs 1.30V a trebalo bi da bude manji od 1.2 V - već prežvakani problem sa HBM2?) takođe HBM2 sada ima Temp limit za razliku od HBM ali zbog novog digitalnog kontrolera koji još uvek nije ni izlistan na sajtu proizvođača malo toga mogu da izvuku trenutno. Wattman i ostale alatke nemaju komunikaciju sa kontrolerom tako da ne mogu ni da odrade reverse engineering da dođu do njega. Broj voltage state-ova je daleko veći od prethodnih modela. Rade sa Legacy BIOS-om i ROM-om iako je karta već napredni UEFI. Bukvalno duplo komplikovanija od prethidne generacije.

Ali prateći njihov progres prethodnih desetak dana veoma su blizu hakovanja BIOS-a na ovoj nedefinisanoj polu-pro AMD kartici. Pošto su u pitanju momci koji su iznedrili razne unlock BIOS-e za dosta prethodnih AMD kartica (otključavanje SP na AMD Fury u Fury X, Polaris mod...) mislim da nas uskoro čekaju bitne informacije od njih.
 
Poslednja izmena:
Problem je sto ko god radi na istima radi za mining kompanije i detalje drzi do sebe... uglavnom pricaju kad imaju problem ali kad nadju resenje cute..... :)
To su ti danasnji veliki mineri...... cilj je biti brzi i bolji od konkurencije nazalost
 
Gledajte ovu ujdrmu oko rudarenja sa vedrije strane, ako RX Vega bude toliko primamljiva rudarima barem će nama igračima ostati mrvica u vidu 1080Ti :d
 
Pazi da nece :D Uveliko se kopa na 1080 Ti i sve vise je u opticaju. Uskoro ce i njoj da rebnu cenu na 999$ citaj 900 evra minimalno.
Ako tako ne bude, cista sreca.
 
Nece ako iko prati rudarenje vidi se veliki i nagli pad isplativosti, uskoro ce trziste biti preplavljeno polovnim karticama pa cak i GTX 1080ti i svim onim slabijim modelima, tako da ce i nove karte tesko da se prodaju i po preporucenim cijenama bice cak vise jako povoljni novi kartica jer ce se tesko prodavat od ovih iz rudnika.
 
Tome se i ja nadam. Mrski rudari udare u zid, krene da se rasprodaje (kao sto se vec desilo), pojavi se Vega, napravi haos na trzistu, NVIDIA padne sa vrednoscu i cenama i posten svet moze da si kupi dobru NVIDIA kartu i da se igra.

Jedno 2 meseca cekanja rekao bih
 
To će se desiti tamo u Septembru budući da se očekuje production ramp-up RX Vege za nekih mesec dana, tačno dva meseca će trebati od danas da je vidimo u prodaji :)

Back to school period :)
 
Da, baš nas zanimljivo vreme čeka. Konačno će moći da se bira šta da se kupi.

Da li rx Vega, ili polovna 1080ti. [emoji1]
 
Da se ne lažemo, niko neće da prodaje GTX 1080 Ti ispod cene. Isto kao što niko nije prodavao GTX 980Ti za male pare. To su grafike koje nadžive minimum dve naredne generacije. :)
 
Ne mora ispod cene, samo neka je cena realna.

700 evra je MSRP otprilike, pa neka se cene tu vrate i polovna ce da ide za 600--tinak sto je skroz OK
 
A toliko bi trebala i RX Vega da košta.

Svakako bolje nego RX 570 za 400-500.
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno