Šta je novo?

AMD Phenom 45nm

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Eh, šta je Intelova reklamna mašinerija. Tema se zove "AMD Phenom 45nm" a Intel botova više nego u svim ostalim temama zajedno.
Pobogu, mogu da razumem da se sumnja u rezultate koje iznese AMD, ali da ne verujemo Duletu i Drfedji...:wall:

Intel bot-ovi :d
Na forumu postoji samo jedan, ali mu je specificna tezina sve manja i manja :p
:wave:

Poslednja izmena:
Eh, šta je Intelova reklamna mašinerija. Tema se zove "AMD Phenom 45nm" a Intel botova više nego u svim ostalim temama zajedno.
Pobogu, mogu da razumem da se sumnja u rezultate koje iznese AMD, ali da ne verujemo Duletu i Drfedji...:wall:

Ne razumes, sustina je da oni samo pokusavaju da upozore na to da je AMD los izbor a Intel mnogo bolji. Tj. da je intelovih 4GHz bolje nego AMD-ovih i da je sve sto Intel uradi mnogo mnogo mnogo bolje. Nema tu nikakve zle namere...

Our 1st benchmarks with Deneb
Cpu status: ES (over NDA)

Cpu name: Phenom II 940 (core Deneb, AM2+)
Motherboard: M3A79-T Deluxe (AMD 790FX+SB750 )
Memory: 4096 Mb CSX 1066MHz (DDR2)
Graphics: Gigabyte 4870X2 2048Mb @ stock

jsytkw.png

Overclocked (LN2) benchmarks comin' next week!

http://markbench.blogspot.com/2008/11/our-1st-benchmarks-with-deneb.html

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Crysis Warhead @ Deneb

Only factory default freqs used.

Cpu name: Phenom II 940 (core Deneb, AM2+) @ 3GHz
Motherboard: M3A79-T Deluxe (AMD 790FX+SB750 )
Memory: 4096 Mb CSX 1066MHz (DDR2)
Graphics: Gigabyte 4870X2 2048Mb
Drivers: Motherboard bios: 0602, Catalyst 8.10, MB chipset 3.0.642.0

Crysis Warhead: DX10 high, shaders very high, 1920x1200x32, AA off

Results:

Average:47fps
Max: 84fps
Min: 36fps

http://markbench.blogspot.com/2008/11/crysis-warhead-deneb.html

Poslednja izmena:
Prosečnom korisniku bitno je šta može na vazduhu, ili pak na vodi (nije to više toliko skupo, kao što je bilo). Međutim za oc sprintere bitno je ono što je bitno :), a onih skoro 6GHz je više nego obećavajuće. Isto tako najčešće pokrenute sprinter benchmark aplikacije poslednjih godinu dana (HWBOT statistika) su super pi1m definitivno, 3DM 06, 3DM05 nešto manje, a Vantage postaje sve više atraktivan. Znači za Markove mislim da će biti zanimljiv, po onome što kažu rezultati (ako su validni opet), za spi 1m nešto nisam optimističan, ali to je samo jedna aplikacija za jurenje. Sve u svemu, ponoviću ako su rezultati validni nije loše. Što će reći, pametan će da čeka NDA pa da vidimo šta će biti...

Poslednja izmena:
Hm,zale se na lose skaliranje performansi ali ,ako su stvarno dobili 22k u 3dmarku 06 sa AMD-om na 3GHz,onda je to veliki napredak ,rekao bih...:)

Poslednja izmena:
ukoliko je ovo tacno ....... eto nam ponovo radovanja ....

http://www.nordichardware.com/news,8389.html

preko 6 Ghz na temperaturi od -185°C :D

Trenutni i7 korisnici mogu o tim frikvencijama na LN2 samo da sanjaju ....

Poslednja izmena:
pa ako phenom2 moze na am2+ ploce AMD je u velikoj prednosti u odnosu na i7cor tj. nemora puno da se ulaze da bi se dobila dobra masina kupis phenom2 i vozi, za ovaj novi intel treba nova ploca ako se nevaram X58 dodatni troskovi i maltretiranje za mnogo vece pare, pa zbog toga AMD je mnogo bolji izbor nego intel, svaka cast AMD se vratio u velikom stilu u siroke mase

pa ako phenom2 moze na am2+ ploce AMD je u velikoj prednosti u odnosu na i7cor tj. nemora puno da se ulaze da bi se dobila dobra masina kupis phenom2 i vozi,

Tacno,to je jedan od glavnih "aduta" Phenom 2 procesora.Deneb ce doneti i podrsku za DDR3( soc. AM3),s tim sto ce tada biti porebno menjati plocu pa ko voli nek izvoli...:)

Koliko sam razumeo Phenom II bi trebao da bude blizu perfomansi C2Q 45nm procesora, O Nehalemu se ne priča, čekajte ljudi da vidimo perfomanse, sve će biti jasno posle NDA.

Koliko sam razumeo Phenom II bi trebao da bude blizu perfomansi C2Q 45nm procesora, O Nehalemu se ne priča, čekajte ljudi da vidimo perfomanse, sve će biti jasno posle NDA.

Pre ce biti da šije Penryne i da žestoko naginje ka i7 ;) Shvatam da će u igrama kidati :)

Poslednja izmena:
"Nemaaa" :p :d razumeces ;)

Zar nije bio test nekog ranog Engineer sample-a na 2.3GHz, gde su ga poredili sa 65nm Phenomom na istoj frekvenciji. Ako me sećanje dobro služi, poboljšanja su bila u opsegu 10-20% na istom clock-u.
Mada, možda se kasnije pokazalo da je test fake, a da je za to ne znam?

Deneb je brzi i overklokabilniji od 65nm Agene. Koliko sam shvatio, trebalo bi da bude razlika u odnosu na sadasnji Phenom 9950 bar onolika kolika je izmedju 45nm C2Q i 65nm Phenoma. Dakle, zakljucak se izvodi lako, Deneb ~ Yorkfield. ;)
Kada istekne NDA videce se do detalja kakav je i dobicete detaljno poredjenje sa Yorkfieldom i Nehalemom. :D

Poslednja izmena:
evo pouzdanijih informacija...

saradnik nemacke internet stranice planet3dnow je bio izabran od 20 ljudi da u Austin/Texasu prisustvuje prezentaciji Deneb'a kao i da sam licno isproba na sistemima mogucnosti nove arhitekture :

originalan nemacki tekst :

Zur Leistung dürfen wir aufgrund eines NDAs nicht viel sagen, nur soviel: gegen einen Intel Core i7 965 schlug sich das uns zur Verfügung
stehende Modell hervorragend. Wir durften vor Ort an einen Phenom II auf einem Gigabyte 790GX-Mainboard Hand anlegen und uns von
den Aussagen der AMD-Mitarbeiter selber überzeugen. Eine Taktfrequenz von knapp unter 4 GHz war auf allen Testsystemen schnell und
auch stabil erreicht, sämtliche Benchmarks liefen ohne Probleme durch, egal ob 7-zip, wprime, oder Spiele wie Crysis und Farcry2. Lediglich
der Cinebench R10 stürzte auf sämtlichen zur Verfügung stehenden Maschinen reproduzierbar ab einer bestimmten Taktfrequenz ab,
während alle anderen Tests noch problemlos durchliefen. Worauf genau das zurückzuführen ist können wir zu diesem Zeitpunkt noch nicht
sagen.

izvor : http://www.planet3dnow.de/vbulletin/showthread.php?p=3787136

Prevod gore navedenog teksta :

O performansama nemozemo mnogo da kazemo zbog jos vazeceg NDA , samo ovoliko : protiv jednog Intel i7 965 se nama dostavljen sistem nosio i vise nego dobro !. Imali smo priliku na licu mesta na jednoj Gigabyte 790GX ploci da potvrdimo izjave saradnika AMD'a. Radna frikvencija od nesto malo ispod 4GHz je na svim raspolozivim sistemima brzo i stabilno postignuta. Sve benchmark aplikacije su prosle stabilno i bez problema , nebitno da li 7zip , wprime ili igre kao Crysis ili FarCry2. Jedino smo uspeli da reproduciramo padanje sistema na Cinebench R10 pri podizanju izvise odredjene frikvencije. Sta je pozadina te nestabilnosti u ovom momentu nemozemo jos da kazemo.

Poslednja izmena od urednika:
^
Ovaj boldovani deo stvarno golica mastu... Ako se PhenomII bude nosio sa i7 bice veoma zanimljivo posle pravoslavne nove :)

^
Ovaj boldovani deo stvarno golica mastu... Ako se PhenomII bude nosio sa i7 bice veoma zanimljivo posle pravoslavne nove :)

i7 je po mojoj proceni invalid jer su mu odsekli jednu nogu sa coldbugom ukoliko se potvrdi da iz neznam kojih fizickih razloga Deneb nema toliki problem sa CB pitanje izbora arhitekture ce se za nas Ocere vec resiti :)

Kao sto ti rece ocekujmo lep pocetak 2009'te a posebno padanje cena ..... :D

Da , jos DFI da izbaci jednu lepu 790GX AM3 plocu i cepaj brate !

Poslednja izmena:
^

U pravu si za ovaj boldovani deo i golicanje maste :) Jedino je pitanje da li se Deneb na oko 4Ghz "nosio i vise nego dobro" kada je i7 965 bio na 3,2Ghz ili 4Ghz :D .Malo se zezam, izgleda da ce 2009. biti interesantnija sto se tice procesora nego ova.

citaj .................

http://www.legitreviews.com/article/836/1/

AMD also said that these weren't totally cherry picked samples and that these results are about average from what they are seeing with early samples. If that proves true on retail samples it will make for an interesting part! Reaching 3.2GHz on a current Phenom X4 is a great overclock, but reaching nearly 4GHz on Phenom II X4 is an awesome overclock.

Poslednja izmena:
Izvinte sto vako upadam al' ima jedno pitanje... :)
Hoce li novi Phenom da radi na svim AM2+ plocama? Gledao sam ASUS-ov link gore ali ne vidjeh svoju plocu pa sam malko zabrinut..

Ono što sam napisao je zaključak na osnovu Feđinog posta, tj. ovoga.

Čovek reče da ga je probao.

P.S
Aj sad stvarno da ne spamujete više. :)
Kad bude nekih konkretnih infomarcija komentarisaćemo, u suprotom nećemo od ove veoma važne teme praviti AMD vs Intel raspravu.

Spejsic :)
Nema ovde nista AMD vs. intel, ljude zanimaju moguce perfomanse i O/C mogucnosti, analogno tome se prema mogucnostima i iznose podaci ;)
Malo ozbiljnije/ obektivnije shvataj razlog postojanja sprekulacije, ipak ljudi ovo citaju :)

Ako je Fedja, ime sa specificom tezinom nesto rekao, onda je to tako! Covek ima besprekornu IT biografiju :p tako da... ,)
E sada sto ja imam info kako novi Fenom radi, a radi fenomenalno! Nisam nikome kriv, samo mi je jako zao sto ne smem shotove da okacim :p

Hoce li novi Phenom da radi na svim AM2+ plocama? Gledao sam ASUS-ov link gore ali ne vidjeh svoju plocu pa sam malko zabrinut..
Trebalo bi da moze, gde zuris :)

citaj .................

http://www.legitreviews.com/article/836/1/

AMD also said that these weren't totally cherry picked samples and that these results are about average from what they are seeing with early samples. If that proves true on retail samples it will make for an interesting part! Reaching 3.2GHz on a current Phenom X4 is a great overclock, but reaching nearly 4GHz on Phenom II X4 is an awesome overclock.

Ko da cita, jel si mislio na mene? Procitao sam ja ovih dana skoro sve u vezi ovog novinarskog oc poduhvata u Texasu :), i navijam da bude tako (i jos bolje) kako kazu.

@shoma - ja bas nisam pratio kompatibilnost AMD proceva i ploca tako da ne znam. Evo sta je drfedja rekao u nekom od prethodnih postova : Phenom ][ je podrzan i od strane AM2 ploca koje su podrzavale Phenoma I. Ali to si vec procitao verovatno.

U onim plocama u kojima je radio Phenom I ce verovatno raditi bez problema i Phenom II. ;) Samo je pitanje koliko ces moci da ga overklokujes u nekoj obicnoj AM2 ploci. Prvo i osnovno sto ti treba, je mogucnost manipulacije northbridgeom, a to na AM2 plocama nema. Jedina varijanta je da imas Black Edition, pa da ga klokujes promenom mnozioca. U tom slucaju moci ces 4 Ghz da postignes i na NF590 SLI. ;)

Poslednja izmena:
:d
Yoti nikada ne >plasira neproverene informacije<, niti je ;) Ono sto videh, uvek i prenesem

Shvaticu gore od tebe napisano kao uvredu licne prirode

Nema potrebe da se vređaš jer namera nije bila, sve pogrešno shvataš! :wave:
Evo citiraću te:
Pre ce biti da šije Penryne i da žestoko naginje ka i7 Shvatam da će u igrama kidati
U kojim alikacijama, gde, ko, šta, kad si ti stari testirao i7 i poredio sa Phenom II procesorom?
a jel ima negde neki info koji nagovestava kolko ce otprilike biti brz, ili cisto >plasirate neproverene informacije< bezveze kolko bi hteli da bude brz

"Nemaaa" :p :D razumeces ;)

Ko, gde, šta? Ja sam sad zaključio iz ovoga da si ti testirao i7 i poredio sa Phenom II, ako jesi reci jesam, i i kaži koliko je gori ili bolji ako hoćeš da ljudi imaju infomacije, nemoj iznositi rezultate, ako je NDA, u suproton user koji te ne zna smatraće to >plasiranjem neproverenih informacija<-spamovanjem (što je i naveo user kimi). Šta više ono gore je bio ozbiljan spam, ali ajde.

Ja sam ubeđen da su perfomanse odlične, verujem od reči do reči šta je napisao Feđa, i to sam potvrdio, opet 100% sam siguran da ću ga probati ispod minusa uskoro, i nemam predrasude ni prema Intelu ni AMD-u (ovo ti pišem jer znam da si Intel fan). Ali nevezano za to, ne vidim zašto bi se ljutio, ponoviću nije bila namera (mislim da ono prebacivanje na Feđu ja mogu da shvatim kao uvredu, ali ja sam odavno naučio da se ne primam ;) ) Moj posao je da moderišem i ja to radim, ako se neko ljuti zbog toga bože moj. :wave:

Reći nekom da lupeta jeste uvreda ;) tako da su svi postovi 'ubrisani' ili izmenjeni iz tog razloga...

Poslednja izmena:
Ajde da rezimiramo, gde je novo jezgro u odnosu na 45nm Intel i u odnosu na 65nm K10. Klok za klok.
attachment.php

Zatim:

http://news.zdnet.com/2424-9595_22-251980.html

Zatim, single thread integer performanse:

6C79D80AE3F17AAD4A294E45FD1E7F57_1000x700.jpg

multithread integer performanse:

5134C9ECC2B78479AA1A8EBC5B30199B_1000x700.jpg

single thread floating point:

detail.cfm

Na ovaj rezultat utice dosta linpack, koji je memorijski intenzivna aplikacija.

kao i na multithread FP
E66813936034B8255E21091DB2269E30_1000x700.jpg

Negde je za nijansu sporiji:

489FA85DC4AB8E40087A7237234D45CC_1000x700.jpg

a negde dosta brzi zbog bandwidth-a:

0F8CE165F1617362A62CD9DA683F7843_1000x700.jpg

RSA enkripcija radi brze na K10.5 :

30B884E7CEA2E8C17A4CDFBA252C2CE0_1000x700.jpg

Dekripcija takodje:

9505A4251FF3E9FB48771572FDB679C0_1000x700.jpg

Rendering u 3D Maxu je diskutabilan, zbog koriscenja specificnog kompajlera:

3BF746ACF7BAFB655AC88FAEFB1B5461_1000x700.jpg

Primera radi, underwater scena je sporija na K10.5, i predstavlja jedini "performance penal" :

http://images.tecchannel.de/images/...7E4D39090BA066028203B2CE69A8BE51_1000x700.jpg

Stvari na desktopu mogu da izgledaju vrlo slicno. Memorijski zahtevne stvari ce raditi brze nego na Core 2 Quad, opet aritmeticki zahtevne ce raditi za nijansu brze na Core 2, mada sve zavisi od optimizacije. Cenim da ce npr. Photoshop bench opet biti brzi na Core 2.
Zbog specificnih optimizacija vezanih za power managemant, na desktopu situacija ce na desktop izgledati jos bolje. Pored toga, rezultati mogu da variraju i do 10% u zavisnosti od podesenosti sistema.

Poslednja izmena:
@Yoti pa i nije mi zurba, ali me interesuje jer ako bude moglo onda odustajem od planiranog prelaska na intel :)

@chabex u pravu si procitao sam to ali me zabrinulo sto sam vidio na asus sajtu da nema moje ploce tj da su podrzane sve ploce sa SB700 a kod mene je SB600.

@drfedja nisam siguran ali mislim da sam negdje procitao da postoji mogusnost za manipulaciju northbridge-a na mojoj ploci a mozda i grijesim. Mada ni BE varijanta nije losa ;)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno