Šta je novo?

Od sledećeg meseca kupovina telefona postaje jednostavnija, EU uvodi obavezne energetske oznake, počev od juna 2025

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
izbor-mobilnog-telefona.webp

Od sledećeg meseca kupovina telefona postaje jednostavnija, EU uvodi obavezne energetske oznake, počev od juna 2025​

Nova EU pravila o prodaji telefona uvode obaveznu nalepnicu na pakovanju sa podacima o oceni baterije, izdržljivosti, mogućnosti popravke i drugim bitnim podacima o uređaju

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/biznis/o...bavezne-energetske-oznake-pocev-od-juna-2025/

Ovo će biti stvarno dobro.

Baterija da posle 800 ciklusa smanji kapacitet na 80%? Da postoji hardverska podrška 7 godina? Jeste videli vi neki takav telefon, a da ne košta 1000 evra?
Ja nisam, iskreno. Ali, slobodno me prosvetlite. Kakva bre hardver podrška 7 godina. Posle 3-4 godine ti kažu da više nemaju original bateriju da ti prodaju, ne daj bože da crkne nešto drugo. Kupi novo i ćuti.. Pa nije ovo 1976. godina, kad su se uređaji pravili da crknu posle korisnika. Pa za koga će proizvođači da izbacuju histeričnih 26 modela mesečno ako neko bude imao jedan telefon 7 godina? TO bi bila utopija, a ovaj svet nezaustavljivo samo ide u distopiju.

Nema sada, zato se i uvodi regulativa.
Hvala bogu da nije 1976. godina. Uređaji su danas i bolji i efikasniji i trajniji, sve zavisi od klase uređaja. LG veš mašina 13 godina stara, bez popravki, mašina za sudove Candy 16 godina stara, promenio samo federe na vratima. Rerna i ugradna ploča Gorenje 16 godina stari, zamenjen zadnji grejač na rerni jednom. Ford Focus 14 godina star, sem malih servisa i jednog velikog, ništa nije menjano. Par sijalica, jedan akaumulator i jedno dolivanje rashladne tečnosti ne računam.
Pitanje može da se postavi koliko će koštati rezervni delovi i da li će popravka biti isplativa? Pitanje je i šta će se podrazumevati pod softverskom podrškom, jer će tu proizvođači sigurno tražiti rupe u pravilima? Kapacitet baterije od 80% nakon 800 ciklusa neće biti problem. I današnji telefoni mahom mogu bez problema da ispune ovaj uslov.

Imam i ja šporet, frižider, zamrzivač, veš mašinu, televizor koji su stari 14 godina i nad tim uređajima nije izvršena nijedna popravka, ali to ovde nije tema. Ne poznajem nikog kome primarni telefon ima 7 godina i da na njemu ništa nije umrlo, ili bar baterija, koju nije mogao da zameni. Ja još ni na jednom telefonu nisam mogao da dobijem original bateriju. Izvinjavam se što nemam para za iPhone 27 i Samsung Galaxy S48. Popravka će biti potpuno neipslativa kao što je i sad uglavnom. Kao kad ti se pokvari moderni televizor, popravka košta kao 60% njegove vrednosti. toliko o efikasnosti i svetu koji tobože brine o ekologiji.

Tako je bilo i sa kablovima za napajanje, pa se uveo i tu malo red.

Za bateriju je dovoljno da dignu ruke od IP zastite i da poklopac moze da se skine.

Malo standardizacije baterija posto svi ionako furaju monoblok i reseno je.

Uz to nisu proizvodjaci za ovo saznali sad vec pre x godina, postoji nesto sto se zove stratesko planiranje pa ce se prilagoditi oni na jedan ili drugi nacin, neko uvek nadje isplativo resenje.

Baterija da posle 800 ciklusa smanji kapacitet na 80%? Da postoji hardverska podrška 7 godina? Jeste videli vi neki takav telefon, a da ne košta 1000 evra?
Ja nisam, iskreno. Ali, slobodno me prosvetlite. Kakva bre hardver podrška 7 godina. Posle 3-4 godine ti kažu da više nemaju original bateriju da ti prodaju, ne daj bože da crkne nešto drugo. Kupi novo i ćuti.. Pa nije ovo 1976. godina, kad su se uređaji pravili da crknu posle korisnika. Pa za koga će proizvođači da izbacuju histeričnih 26 modela mesečno ako neko bude imao jedan telefon 7 godina? TO bi bila utopija, a ovaj svet nezaustavljivo samo ide u distopiju.
Ti bas ne kapiras poentu i svrhu ove regulative?

Da ce da se odreknu ip sertifikata da bi se baterija lako zamenila to tesko, a i iskren da budem posle sto slucajeva gde se prosulo nesto na telefon ( ko ima malu decu shvatice) ne bih ga se ni ja odrekao, ali svakako bi bilo dobro da omoguce jeftiniju zamenu baterija, ali posto ni od toga nema nista, onda je ovo jako dobro da bar korisnici jasno i bez zabluda mogu da vide sta kupuju...

Moguće je da baterije ne mogu da izguraju 7 godina, to je stvarno dug period. Koristim Honor 9x već 5,5 godina i baterija je konačno počela da pokazuje znake umora. Dobio sam 2 telefona u međuvremenu, koje sam prosledio ukućanima, jer mi ništa bolje od ovog mog ne treba. Meni ovakva reulativa odgovara. Što rekoše kolege, samo još da srede situaciju sa lakom zamenom baterija i to je to.

Za bateriju je dovoljno da dignu ruke od IP zastite i da poklopac moze da se skine.

Malo standardizacije baterija posto svi ionako furaju monoblok i reseno je.

Uz to nisu proizvodjaci za ovo saznali sad vec pre x godina, postoji nesto sto se zove stratesko planiranje pa ce se prilagoditi oni na jedan ili drugi nacin, neko uvek nadje isplativo resenje.

Ne moraju da se odreknu od IP68 i da se ima poklopac i izmjenjiva baterija. Samsunogovi Galaxy XCover telefoni to već imaju.

Sve u svemu, u moru idiotskih regulativa koje stižu ova je odlična. Mene više brine ona o upotrebi insekata u hrani.

Инсекти имају више протеина по јединици масе од кичмењака. Да не знаш шта једеш, не би провалио.
Na sve to i hrskaviji su, dobitna kombinacija :D

Provansa Frajd Bogomoljka

Jel ovo vazi samo za noce isporuke u EU ili motaju svr sto se prodaje da redeklatisu posto made in EU nema?

Ovo mi moglo da ide pod bizarno, i to u lošem, smislu. Mleko od bubašvabe.

Otkriveno je da jedna vrsta bubašvabe rađa mladunce žive (ne leže jaja), i proizvodi kristale koji sadrže mlečni protein. Pošto rađaju mladunce, ove bubašvabe luče specifičan mlečni protein, kako bi nahranile embrione.

Stručnjaci su analizirali sastav tog mlečnog proteina, i utvrdili da sadrži sve što i "prave" namirnice - proteine, masti, šećer, aminokiseline. Ovaj protein dobar je i zbog toga što postepeno oslobađa energiju tokom dužeg vremenskog perioda.

Bubašvabino mleko je četiri puta hranljivije od kravljeg, a sadrži i jedinstvene proteine koji ga čine "superhranom".

Neka Kinezi jedu bube, ja sam Srbin i jedem meso. Ponovo se otkriva topla voda zarad profita. Dok u EU ubijaju krave jer "prde", ljudi će umesto kravljeg mleka da piju kiselu vodu i mleko do Bubašvabe. Što se ne uvede neka eutanazija proziv Briselskih birokrata, koji preterano seru ?
Da sam na tvom mestu, mene bi više brinulo to što jedem hranu u kojoj mogu da mi podvale insekte a da ne primetim.

prestao sam da jedem Snikerse i još neke zapadne proizvode. Samo domaće bato

Ja nisam imao priliku da probam insekte, ali bi bez problema mogao da ih jedem. Čitao sam da su puni proteina, a da je uzgajanje jeftinije od uzgajanja stoke. Ako mogu da pojedem onako umiljato jagnje, zašto ne bih mogao skakavca?

Ovo mi moglo da ide pod bizarno, i to u lošem, smislu. Mleko od bubašvabe.

Bubašvabino mleko je četiri puta hranljivije od kravljeg, a sadrži i jedinstvene proteine koji ga čine "superhranom".

prestao sam da jedem Snikerse i još neke zapadne proizvode. Samo domaće bato

Muzem bubasvabice redovno.

A ako je iz domaće fabrike,, a jeste, još je gore na.ebao.

Nazad
Vrh Dno