Šta je novo?

Mračna strana sedmogodišnje garancije Android ažuriranja: prazna obećanja, razočaranja i surova realnost

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
Android-azuriranje.webp

Mračna strana sedmogodišnje garancije Android ažuriranja: prazna obećanja, razočaranja i surova realnost​

Dugoročna Android podrška zvuči sjajno, sve dok ne stavite prst na čelo i shvatite šta sve zapravo ne dobijate

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/softver-...razna-obecanja-razocaranja-i-surova-realnost/

То је и логично са аспекта бизниса, профита. Гугл ће као и мајкрософт, са win11, ограничити хардвер који може а који не може да прими надградњу, мада то раде сами произвођачи од првог дана и то је то.
На крају, реално, колики је % људи који користе исти телефон по 5 или више година?
Ја их мењам највише после две године, тако да ме не погађају та обећања.

Realno, koliki je procenat ljudi koji vide razliku između Andoida 16 i A11 ili telefon koriste drugačije nego pre 6-7 godina? Ja i dalje koristim telefon iz 2019. ne vidim potrebu za boljim dok ovaj radi. A posebno me batery health ne zanima, pošto svakako moram da je menjam kad primetim da je oslabila.

Nije višegodišnja podrška potrebna zbog novih verzija androida, već zbog sigurnosnih ažuriranja i zahteva neophodnih za kritične aplikacije (banke, euprava, osiguranja...). Google je malo popravio stvari sa "Play system update"

Nije ovde reč o tome, nego se obećava jedno a u praksi to bude malo drugačije. Standardna poslovna praksa, obmanućemo vas ali tako da na sudu ne možete da nas dobijete.
I da ne bude zabune meni lično 7 godina obećane softverske podrške apsolutno ništa ne znači, tri godine je najduže što sam koristio jedan telefon, a i to je bio izuzetak.

Nije ovde reč o tome, nego se obećava jedno a u praksi to bude malo drugačije. Standardna poslovna praksa, obmanućemo vas ali tako da na sudu ne možete da nas dobijete.
I da ne bude zabune meni lično 7 godina obećane softverske podrške apsolutno ništa ne znači, tri godine je najduže što sam koristio jedan telefon, a i to je bio izuzetak.
Ne može od babe devojka. I stare grafičke karte dobijaju nove drajvere i optimizacije za igre, ali ne mogu u istom paketu da koriste i nove tehnologije iz poslednjih serija (DLSS16, FSR15 ili nešto deseto). Sigurnosne zakrpe za svaku verziju izlaze Androida 3-4 godine, tako da i 3-4 nove verzije sistema mogu biti dovoljne.

Npr. Apple omogućava da i uređaj iz 2019. (iPhone 11) ima softversku podršku u 2025. (sigurnosna ažuriranja i verziju iOS-a od pre mesec dana). Ali Android prozivođači čipova, uređaja i softvera imaju druge prioritete.

Ovde je reč o tome da im je jedan od selling pointa dugogodišnja softverska podrška. A po pitanju izneveravanja mušterija Apple ništa nije bolji, zapravo android proizvođači su upravo od Applea naučili mnoge cake kako da okrnje kupca i dodatno maksimizuju profit.

Ja imam pozitivan primer, xiaomi 11t, stigao sa Android 11, dobio ažuriranja na 12, 13 i 14, i sada na 14 svakog meseca stiže security patch, što će trajati bar do septembra kada je pune 4 godine od izlaska. Šta će biti posle videćemo... za jedan mid range telefon ispod 300 eura nema se šta zameriti...

Da, Xiaomi je (bio) jedan od boljih po tom pitanju, nadam se da će nastaviti i dalje.

Ovde je reč o tome da im je jedan od selling pointa dugogodišnja softverska podrška. A po pitanju izneveravanja mušterija Apple ništa nije bolji, zapravo android proizvođači su upravo od Applea naučili mnoge cake kako da okrnje kupca i dodatno maksimizuju profit.
Malo je i do kupaca koji svake 2 godine menjaju funkcionalan telefon ;)

Da, Xiaomi je (bio) jedan od boljih po tom pitanju, nadam se da će nastaviti i dalje.

Malo je i do kupaca koji svake 2 godine menjaju funkcionalan telefon ;)
После две године могу га продати за 50% од цене а после 4 или 5 могу га само поклонити некоме под условом да се исти не љути.

Pa neće te zavrnuti, jer ih ima i za 150-250€.
После две године могу га продати за 50% од цене а после 4 или 5 могу га само поклонити некоме под условом да се исти не љути.
Ako ti je ok da za 2 godine potrošiš 50% vrednosti telefona, zašto ti smeta da za 2-3 godine potrošiš 50% vrednosti telefona?

Pa neće te zavrnuti
Nema to veze sa mnom, napisao sam u prvom postu da meni lično dugogodišnja podrška ništa ne znači (ali da treba da je ispoštuju budući da su je obećali to jest koriste je kao selling point).

Ali ja ne smatram da su me zavrnuli ako na telefonu starom 6 godina ne dobijem sve opcije kao na novom. Sigurno ne AI. Zato i kažem da je manje bitna verzija OS-a, jer ionako (većini) ne pravi nikakvu razliku, a verovatno ljudi i ne znaju šta imaju na telefonu. Bitno mi je da dobijem nove zakrpe i mogućnost da koristim aplikacije koje su mi potrebne. Posebno što se telefoni sve više koriste umesto lične ili platne karte, pasoša ili zdravstvene knjižice.

Pre 5 i više godina ovo pitanje nije imalo smisla, međutim od kada su počeli da prave telefone sa 120 Hz AMOLED 6.67, 8 Gb RAM, 256 storage ja ne vidim da postoji razlog za upgrade kad telefon ima sve što i bilo koji nov minus možda malo sporiji SoC

Tako nekako. Telefoni su danas u stadijumu gde je PC bio pre desetak godina - Sandy Bridge, Haswell, Skylake, SSD i 16GB memorije. Bilo je dobro tada, mnogima je dovoljno i danas. Ljudi danas kupuju intel 7./8. generacije (2016-2017) i planiraju da ga koriste još par godina.

Naravno da treba razvijati nove modele i da ima kupaca za to, kao i na PC-u. Ali glupo je primoravati ljude da menjaju i kupuju ono što im ne treba. Ako neko hoće da ga koristi za identifikaciju, plaćanje, otključavanje auta ili stana, onda bi trebalo da misli o drugim stvarima, a ne o vidžetima i temama. I onda kad staviš sve na papir, možda se ispostavi da je iphone najjeftinija opcija.

A šta sa ljudima koji konstanto kupuju tzv. flagšip modele?

To je najskuplja i naljbolja klasa kod svih proizvođača

Da li oni ne zaslužuju 7god. podršku za takav vrhunski telefon?

Ti modeli uglavnom i imaju dosta "nakrcate" tehnologije i funkcija, koji kod ostalih klasa niže cene nema

Nazad
Vrh Dno