Pre nedelje od 5 dana i 40 radnih sati, ljudi su radili 12-16 sati sest-sedam dana u nedelji. Orvel je napisao knjigu o tome, "Niko i Nista u Parizu i Londonu". Naravno, mnogo nepopularnija knjiga od njegovih najpoznatijih dela, pitam se zasto... A i ja sam je samo procitao zato sto imam neki vid opsesije, pa moram da citam citave bibliografije odredjenih pisaca.
Onda smo imali naciste, koji su primenjivali Spenglerove ideje o radu od 80 sati nedeljno (ne bas 80, ali radna nedelja je povecana na maksimalnih 72 sata u nacistickoj Nemackoj i radnici vise nisu bili placeni po satu, vec po zavrsenom radu, sto je efektivno znacilo da su morali da rade duze za istu platu), jer je "40 radnih sati tek pola prirodne ljudske proizvodnje" i "koja profesija moze da tolerise toliko malo proizvodnje". Naravno, to je bilo bolje i od robova koje su nacisti imali, za koje je odlucivano na osnovu njihovih sposobnosti i produktivnosti da li ce uopste dobiti da jedu ili ne.
Onda ponovo rad od 5 dana i 40 radnih sati i tako zadnjih 80 godina, u zavisnosti od drzave naravno. I iako su profitabilnost korporacija i kompanija i radnicka produktivnost nikada veci, i dalje postoji stagnacija plata u zadnjih 50 godina ako uporedimo plate i inflaciju.
Inace, rad duzi od 55 sati nedeljno predstavlja najveci uzrocnik bolesti danas.
Long working hours led to 745 000 deaths from stroke and ischemic heart disease in 2016, a 29 per cent increase since 2000, according to the latest estimates by the World Health Organization and the International Labour Organization published in Environment International today. In a first...
www.who.int
Procenjuje se da zbog toga umire 700.000+ ljudi svake godine.
Bojim se da bi za nedelju od 2 radna dana ponovo morali da umiru radnici, kao sto su umirali za nedelju od 40 radnih casova. Niko radnicima nije poklonio radnu nedelju od 40 sati, neko je morao da umre za to.