Šta je novo?

OpenAI tvrdi da poslovi koji se izgube zbog AI nisu trebali ni da postoje

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
ChatGP-OpenAI-novac.jpg

OpenAI tvrdi da poslovi koji se izgube zbog AI nisu trebali ni da postoje​

CTO OpenAI izjavila je da oni koji gube poslove zbog AI možda to zaslužuju, izazivajući kontroverze i rasprave o uticaju generativne AI na tržište rada

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/softver-...se-izgube-zbog-ai-nisu-trebali-ni-da-postoje/

Dakle,

Razvijamo AI koji će nas jednog dana najverovatnije zbrisati - sve zarad taštine ljudi koji bi da se igraju Boga (ko misli da preterujem slobodno neka potraži izveštaje od pre par meseci koje je objavila DARPA i gde se navode rezultati testova AI dronova kome su zadati zadaci da uništi ciljeve).

Takođe, CEO kompanije se toliko osilio da milione poslova (i time pokretače mnogih ekonomija) gura u bezdan smatrajući da je uhvatio Boga za onu stvar.

Evo predloga - ukinimo poslove na AI istraživanjima i zabranimo im dalji razvoj pod pretnjom smrtne kazne. Rešen problem i ljudi polako guraju napred dok se ne nađe bolje rešenje.

Usput - jedan AI za mene nikada neće dostići nivo Rembranta ili Mikelanđela, mocarta ili Betovena, koliko god generisao slika ili muzike.

AI nece nikad zaziveti masovno, to je trenutna magla za uzimanje para.
Druga varijanta je da se otrgne i pojede nas. Znaci nema brige.

Kompleks boga/mesije nije samo iskljuciv za politiku, cini mi se da je danas u nauci/tehnologiji mnogo vise samozvanih bogova i spasitelja, ustvari malih sociopatskih lutkica na zicama VI kompleksa.
Ali dobro, nije da nismo i ranije u istoriji imali ovakve likove, sa jednako poznatim zavrsetkom.

Evo predloga - ukinimo poslove na AI istraživanjima i zabranimo im dalji razvoj pod pretnjom smrtne kazne.
Čak ni tako neće da bude zaustavljeno. Ljudi smo i jedna od stvari koja nas čini takvima jeste to da volimo da se igramo vatrom.

Dakle,

Razvijamo AI koji će nas jednog dana najverovatnije zbrisati - sve zarad taštine ljudi koji bi da se igraju Boga (ko misli da preterujem slobodno neka potraži izveštaje od pre par meseci koje je objavila DARPA i gde se navode rezultati testova AI dronova kome su zadati zadaci da uništi ciljeve).
Po ovom pitanju, da ne pomislite da mislim na svrsishodnost ovakve upotrebe AI-a... sigurno je da su bolji i pametniji, ali pitanje je gde je granica i ko kontroliše kontrolere!?

DARPA je objavila (kao WOW faktor), kako su tekla testiranja sa dronom (Predator tip letelica, naoružan simuliranim raketama).
Zadato mu je da uništi neprijateljsko vozilo na poligonu. Nisu mu postavljeni unapred uslovi već je Ai morao sam da pronađe vozilo i dejstuje po nahođenju.
Dron nije pronašao vozilo, ali je zato pronašao u blizini poligona školski autobus koji odgovara po veličini traženom cilju. Razlika u boji mu nije unapred sugerisana.
Dron je opalio na školski autobus (u pitanju je simulacija, nisu korišćene prave rakete naravno).

Operateri su rešili da mu ograniče gađanje sledeći put i pokušali su da ga zaustave komandom da obustavi dejstvo. Dron je simulirao pucanje po operateru!!!
Rešio je nezavisno da je operater smetnja.

Kada ih je to malo ohladilo i otreznilo, operateri su rešili da mu ograniče delokrug dejstva i zabranili mu da "puca" na operatere i zatim mu zadali da obustavi paljbu i vrati se (svo vreme nije bilo pravog cilja na poligonu - namera je bila da se AI obuči da obustavi dejstvo i vrati se sam).

Tada je dron rešio da gađa repetitor (antenu) sa koje se vrši zadavanje signala!!! Tako je rešio priblem i nastavio da dejstvuje po školskom autobusu!!!

Dakle - dron je pomoću AI rešio da mora da dejstvuje i tačka! Kao HAL u Odiseji 2001.

Moje pitanje je šta će se desiti kada neko zaista naoruža robota... ili ih poveže na nuklearni arsenal jednog dana?

Takođe, CEO kompanije se toliko osilio da milione poslova (i time pokretače mnogih ekonomija) gura u bezdan smatrajući da je uhvatio Boga za onu stvar.
Meni stvarno nije jasno. Smanjiš troškove proizvodnje, odpustiš gomilu ljudi, i zaradiš novac, koji nikada nigde nećeš moći da potrošiš, ni za bilion života.
Drugi razvoj događaja. Ljudi ostanu bez posla, ne troše novac. Ruši se ekonomjia, izbijaju nemiri, a ti i dalje nikada nigde nećeš moći da potrošiš taj novac, ni za bilion života.

Nazad
Vrh Dno