Скоро 14 година сам 90+% М$ админ, али ми се на приватном лаптопу који користим као примарни за сопствене потребе смучило да дрндам крпљење ОС-а и рестартујем сваке недеље кад седнем за рачунар. На глупом ТВ-у у дневној соби имам већ годинама неки Линукс Лајт и служи ме сасвим ок да "опамети" ТВ.
Пре три месеца сам поново узео да тестирам неколицину Линукс дистроа за примарни лаптоп и на крају инсталирао један Убунту дериват (Зорин ОС).
Неколико ноћи сам потрошио, али на крају успео да подесим да ми баш све ради како сам хтео (хибернација, сигурносна смарт картица, све апликације које користим, пар игара што и даље понекад одиграм итд).
Пословни хардвер и десктоп ми је и даље М$, јер немам избора, али препоручујем сваком ко је спреман да уложи мало труда да испроба неколико Линукс дистроа и инсталира шта му се свиди. Уз мало стрпљења се нећете покајати, а за ситуације где наиђете на зид, ту је Виндоуз ВМ.
P. S.
За тестирање је најлакше да искористите Ventoy. Форматирате USB диск и само додајете ISO фајл за сваки дистро који бисте да пробате, па онда када бутујете са USB и бирате који ISO да се заврти.