Šta je novo?

3D printer - Opsta tema - FAQ

Evo i ja malo da se pohvalim, prosto sam oduševljen lakoćom rada. Ako neko želi da štampa, a ne da se bavi štampačem i stalno nešto budži, preporuka :)
 

Prilozi

  • p1p.jpg
    p1p.jpg
    231.7 KB · Pregleda: 130
Stampac je ludilo...
Od kada je stigao, ako je bilo ukupno 2 dana da nije stampao nesto i do sada nisam imao ni jedan jedini print fail.
Stampac je bukvalno click print & forget.
Jedinu manu koju ima je build textured build plate, kojoj pocinje da se odlepljuje materijal posle par stampanja. Reklamirao i dobio drugu istu, ostavio za rezervu.
Srecom tu su braca kinezi sa Alija koji su napravili odlicne ploce.

 
Tačno sam znao, čim sam ga kupio, nedelju dana posle toga značajno pojeftinio, ozbiljna akcija za 1. godišnjicu na BambuLabs sajtu.
 
Trebalo bi da je P1P sada 650€ za EU:
 

Prilozi

  • popust.jpg
    popust.jpg
    143.5 KB · Pregleda: 100
650e je sada, dosta stvari su na snizenju.
@mighty78 ima neka fora da se dobije CF filament za 2e, provericu kako.
 
I dalje nema dostave van EU, internacionalni sajt im nije bas nesto internacionalan
 
Trebalo bi da je P1P sada 650€ za EU:
Mighty, posto si kupio nedelju dana pre snizenja, imas pravo da trazis razliku u ceni u vidu discount ako narucujes nesto od njih.
Takodje:

  • Gratitude Filaments Bundle at €1.99

How can I redeem the Gratitude Filaments Bundle at €1.99?

To redeem the Gratitude Filaments Bundle at €1.99 follow the steps below:
1. Copy the code received via E-mail
2. Add the 2 rolls of selected Filaments to the cart (PLA-CF)
3. Proceed to checkout and enter the code before finalizing the order.

Final price may change based on shipping destinations at checkout. Please note that this offer only applies to Newsletter Subscribers who purchased our printers before this campaign and can not be redeemed by others.
The code is valid for 30 days and cannot be renewed or re-activated.




When can I receive the Gratitude Filaments Bundle code at €1.99?

Please note that this code will be provided to the E-mail used to subscribe to Bambu Lab. The email will be sent out in order as listed below:
June 27th: For printers ordered before December 31st. 2022
July 4th: For printers ordered between January 1st. 2023 to June 26th. 2023
July 24th: For printers ordered before the campaign period, where customers were also subscribed before this date.
Please make sure to use the same email to subscribe Bambu Lab as which you left to place the printers before.
 
Ukoliko može mala pomoć-savet.
Naime poslednjih par godina sam koristio Zortrax ABS+ (taj mi zbog mehaničkih svojstava najviše odgovara) filament.
Nažalost u poslednje vreme ne mogu da ga nabavim. Po reporuci Voxellab-a sa, uzeo Devil Design, ali kvalitet štampe uz razna podešavanja nije ni blizu Zortraxu.
Šta bi ste mogli da preporučite kao dobar ABS ili još bolje ABS+ filament?
 
Meni je DD ASA vrlo pristojan, ne znam mora li ABS+ baš. Imam i Zortrax ABS v2 i oba su se printala veoma slično. 250-255C i 95C bed uz 20% hlađenja posle 4tog sloja.
 
Nadovezao bih se na temu filamenata - kupio sam dva puta Extrudr filamente (Austrija). Imaju sveden, ali jako zanimljiv izbor - ASA CF, high-temp filamenti, filamenti na biljnoj bazi... I najbolje od svega, salju ih u dva dana bukvalno, DHL-om i kostaju 5-7eur vise nego da se kupe u Austriji. Meni je ovo prilicno dobar poslovni model, tako da ako neko trazi malo specificnije opcije, kao ja, mozda mu bude zanimljivo.

Nije bio cilj besplatan marketing*, ali ne znam kako drugacije da preporucim. :)
 
Kakav je asa što se isparenja tiče? Printer mi stoji u hodniku, ne znam da l je ok za neke sitne stvari. Nemam prozor blizu, a mrzi me da ga nosim u garažu.
 
@Dusan94 sve je štetno od filamenta ventilator razbaca sitne čestice plastike po celoj prostoriji čak i PLA samo što manje smrdi. Jedino rešenje zatvoriti štampač i koristiti filtere ili prostorija u kojoj se ne boravi.
 
Ja imam enclosure, pa nisam bas relevantan, ali ABS vs ASA recimo je dosta u korist modernijeg ASA. Oba svakako imaju specifican miris isparenja, nazalost to ide uz printer svakako. Za neke krace printove, ako nije bas u sobi u kojoj se boravi, siguran sam da je ok. Meni je u radnoj sobi, ako bas imam neki 5h+ print, pustim nocu, zatvorim vrata od sobe i otvorim prozor na kip, recimo.
 
Instalirao sam Wobble X neki dan, iako nisam imao izražen Z banding problem. Treba još testiranja, ali generalno mi deluje da su slojevi uniformnije složeni. Svakako zanimljiva stvarčica, nije prevelika investicija za single Z.

Takođe, par sličica Extrudr CF ASA, zadovoljan sam kako se lepo printa CF filament, obično budu dosta hrapavi (jedna ručica je za menjač, druga za otvaranje uljnog čepa).

Ako nekome bude interesantno, moje preporuke za oba. :)
 

Prilozi

  • 20230712_151232.jpg
    20230712_151232.jpg
    112.6 KB · Pregleda: 55
  • 20230712_180242.jpg
    20230712_180242.jpg
    235.6 KB · Pregleda: 45
  • 20230712_180116.jpg
    20230712_180116.jpg
    375.6 KB · Pregleda: 49
  • 20230712_180103.jpg
    20230712_180103.jpg
    380.6 KB · Pregleda: 48
  • 20230712_180047.jpg
    20230712_180047.jpg
    277.8 KB · Pregleda: 47
  • 20230713_150748.jpg
    20230713_150748.jpg
    98.1 KB · Pregleda: 71
Trianglelab su mi poslali pogrešan bi-metal heatbreak. Poklanjam ako nekome treba.

1689299872279.png

Mislim da ovaj pasuje na CR-10 i Ender 3
 
Evo i ja malo da se pohvalim, prosto sam oduševljen lakoćom rada. Ako neko želi da štampa, a ne da se bavi štampačem i stalno nešto budži, preporuka :)
I ja mislim da je taj Bambu trenutno best buy. Gde si ga uzeo?

p.s.
I meni su u firmi na Trgu preporucili Creality 10 Pro ili kako se vec zove.. vidim u ovoj temi da su pre 8-9 meseci isti model nekome preporucivali a izasao je K1 i K1 Max.... iste su cene.. zaista se ne sme verovati trgovcima 'ic!!!
Mislim se i taj Voron da napravim... nisam nevest sa mehanikom niti sa elektronikom, jedino ti prokleti specificni delovi.. a sa druge strane, rekao bih da tesko moze da ispadne ispod 1000 evra.. i to manji model... 350mm ide i preko 1500€
Koji je onda smisao praviti taj Voron ako ide u cenu BambuLab X1??? ili dva puta u cenu gore "kvotovanog" stampaca???
 
Voron se pravi radi kreativne i modularne slobode, izbora komponenti i namene baš za tvoje potrebe.
BambuLab se kupuje sa mindsetom p'n'p štampača, koji će uvek pouzdano i brzo da završi posao... a i support je tu.

Pick your weapon.
 
Mislim se i taj Voron da napravim... nisam nevest sa mehanikom niti sa elektronikom, jedino ti prokleti specificni delovi.. a sa druge strane, rekao bih da tesko moze da ispadne ispod 1000 evra.. i to manji model... 350mm ide i preko 1500€
Koji je onda smisao praviti taj Voron ako ide u cenu BambuLab X1??? ili dva puta u cenu gore "kvotovanog" stampaca???
Ima smisla jedino ako zelis i volis da se igras sa mehanikom i elektronikom i to bas da volis.
I da, Bambu je obesmislio Voron zbog cene i lakoce koriscenja, ali samo do verzije od 250mm heatbed-a.
 
OK, onda je sve jasno. Gde da kupim Bambu Labs? Ti su u slobodnoj Bavarskoj, kako vidim, ali drugi kolega je sa NBGD ako je info o lokaciji tacan?

I jos jedno pitanje... vidim Creality K1 Max model.. dosta zanimljivo deluje + veci prostor za stampu. "Fleksaju" sa nekom nenormalnom brzinom stampe od 600mm/s. Da li je to apsolutno marketinski gimick ili zaista moze da visestruko brze stampa od drugih?

Zasto to pitam... rekao bih da je brzina stampe prvenstveno ogranicena fizikom, dinamikom fluida... tesko da moze da se u amaterskom uredjaju ceo taj proces topljenja i depozita odvija mnogo vecom brzinom od tih 50-60mm/s. Prosto je to ogranicenje tehnologije i tako je, kako je? Ili se varam?

P.S.
Ima na netu gomila primera kako K1 i K1 Max stampaju nenormalnom brzinom, ali to su sve neki levi objekti koje niko pametan inace ne stampa. Vise je sve to skroz neprimenjiva u praksi demonstracija tehnologije nego praktican primer? Mada onaj brodic dosta brzo stampa, moram priznati...???
 
Na slikama deluje kao da imas malu under extrusion, mozda da pojacas flow za 5%?
Nisam siguran na koliko je setovan flow, imam par profila... možda je i ostao na 98%. Proveriću. Extruder je kalibrisan metodom 120mm - 100mm, prvi sloj ume da varira zavisno od materijala, ako ti je to zapalo za oko.
 
vidim Creality K1 Max model.. dosta zanimljivo deluje + veci prostor za stampu. "Fleksaju" sa nekom nenormalnom brzinom stampe od 600mm/s. Da li je to apsolutno marketinski gimick ili zaista moze da visestruko brze stampa od drugih?
Da sam Bambu, opalio bih im tuzbu za bezobrazno skidanje dizajna sa sve lidar i camera detection fazonima. Cak su i sekvence auto levelinga iste.... Klasicna kineska posla.
Enivej, nemoj nikada padati na cifre koje se navode, jer nikada nisu tacne niti primenjive u realnosti. Takodje svi napisu: UP TO xy vrednost necega, znaci u nekom paralelnom univerzumu je moguce. To inace vazi za sve proizvodjace. Da ne bude zabune, on jeste dosta brzi od klasicnih FDM, samo preteruju sa ciframa.
Evo sklapam vec neko vreme totalni custom neki moj dizajn CoreXY i mogu da ga napucam na 1000+ mm/s, isto kao i preko 20k acc. Jes da bi sprzio drajvere stampajuci benchy koji ni na sta ne bi licio, ali bih rekao eto, moze on da cepa ako treba. Cist marketing.
Creality, kao i svi kineski poznatiji brendovi su poznati po zescem hajp marketingu i teskom botovanju po netu, pogotovo youtube, uspesno skrivajuci teske mane stampaca koje uvidis tek kada pocnes da ga koristis. Takodje Creality nije poznat po super firmware, uvek commuity resava probleme. Sacekaj da krenu kritike po forumima da bi dosao do prave informacije jer sve ostalo to nije.
Jes da su stavili 10mm kaiseve ali koliko vidim X osa je na celicnim sipkama sa specijalnom lakom glavom, sto znaci da moze da ostvari velike brzine samo u X osi, dok Y "koci" jer jos niko nije uspeo da zezne prvi Njutonov zakon. Bambu je stavio carbon sipke bas da bi umanjili efekte gosn Njutna, ali opet iako kazu da moze, pri vecim brzinama od standardnih (mislim na Bambu standardne brzine koje su velike) dolazi do brljanja koja se vide na odstampanim modelima.

tesko da moze da se u amaterskom uredjaju ceo taj proces topljenja i depozita odvija mnogo vecom brzinom od tih 50-60mm/s. Prosto je to ogranicenje tehnologije i tako je, kako je? Ili se varam?
Varas se. U teoriji bilo koji hotend moze da stampa velikom brzinom, fora je da sprecis heat creep, pogotovo kod retraction. Zato prave custom hot endove jer specijalnim dizajnom efektivno resavaju i taj problem.
 
OK. Jasno sve... Posto trenutno ne zivim u kraljevstvu ludog kralja Ludwiga od Bavarske, gde ja da kupim sutra u Srbiji Bambu Lab? Niko to jos da mi kaze??

Alternativno sam nasao ovu interesantnu ponudu za Voron kit:
900 dolara isporuceno iz Ceske. ili 959 sa Dragon High Flow hot endom.
 
Voron kitove sam i ja gledao kod njih kao najpristojniju opciju za porucivanje ^^ a takodje i na KP ima jedan batica koji prodaje lokalno. Za Bambulab nemam odgovor, osim da im je EU sajt smesan, ali mozda bi preko Madjarske moglo da se dovuce od ovih generalnih prodavaca tehnike. Njima je to samo jos jedno parce...
 
Taj batica trazi malo previse para i za 250mm.. mogu misliti koliko trazi za 350 plus ne dolazi Rapbery Pi uz komplet... nisam bas veverac.
Sto se tice madjara, svega jedno mesto prodaje BambuLab i to sa nekim (cak i za Hu) suludim cenama.

Cekamo mighty78 da podeli sa nama tajnu... a on izgleda nije video poruku... naravno, ako zivi u Srbiji...
 
Hteo sam da narucim Voron 2.4 sada... i onako se PDV odbija... negde se mora platiti... kad ono:
Shipping Method
Package 1 (Ships From Czech)

Isto vazi i za USA i Australiju.
Moze da se naruci iz skladista u Kini, placa se 248 USD postarine da stigne preko DHL/TNT/FedEx/UPS (3-8 Days)

Nisam pametan ima li smisla porucivati nesto takvo direktno iz Kine??? Da li je neko direktno komunicirao sa cesima???
 
Moje prvo iskustvo sa PET-G.

Kupljen pre oko godinu dana i stojao u fabričkom pakovanju. Neki običan Devil Design.

S leva na desno: Prvi print, tek izvađen iz vakum pakovanja, posle 2 sata sušenja, posle cele noći sušenja.
PXL_20230723_151631198.jpgPXL_20230723_151620113.jpgPXL_20230723_151539396.jpg


Temp tower odozdo na gore. 230-240-250-260-220C. I dalje ima malo vlage, ali mnogo bolje nego na početku.
Prvi test na 260c, poče hotend da se puši kao da sam kuvao kafu, a ekstruder je preskakao, verovatno zbog pritiska u hotendu.


Na ovom bracket-u, skoro da nema blobova uopšte, štampan na 230C
PXL_20230723_184235508.jpg


Nemam drybox pa sam za sušenje koristio bed. Temperatura na 70C i kutija preko filamenta. Do ujutru, temperatura je bila oko 65C, pomaže i što printer ima enclosure.
PXL_20230722_185740570.jpgPXL_20230722_185953683.jpg


Sve u svemu, kad se osuši, nije ništa teži za štampu nego PLA osim što voli malo sporiju štampu.
 
Nisam pratio forum, bio na moru :)

P1P mi je doneo dečko koji kog su mi preporučili preko FB grupe za 3D štampu, ugradi se nešto u cenu naravno.

Alternativno, možeš i sam da poručiš preko sajta, a da ti donese DE prevoz.
 
Moje prvo iskustvo sa PET-G.

Kupljen pre oko godinu dana i stojao u fabričkom pakovanju. Neki običan Devil Design.

S leva na desno: Prvi print, tek izvađen iz vakum pakovanja, posle 2 sata sušenja, posle cele noći sušenja.
Pogledajte prilog 397719Pogledajte prilog 397720Pogledajte prilog 397721


Temp tower odozdo na gore. 230-240-250-260-220C. I dalje ima malo vlage, ali mnogo bolje nego na početku.
Prvi test na 260c, poče hotend da se puši kao da sam kuvao kafu, a ekstruder je preskakao, verovatno zbog pritiska u hotendu.


Na ovom bracket-u, skoro da nema blobova uopšte, štampan na 230C
Pogledajte prilog 397722


Nemam drybox pa sam za sušenje koristio bed. Temperatura na 70C i kutija preko filamenta. Do ujutru, temperatura je bila oko 65C, pomaže i što printer ima enclosure.
Pogledajte prilog 397723Pogledajte prilog 397724


Sve u svemu, kad se osuši, nije ništa teži za štampu nego PLA osim što voli malo sporiju štampu.
Zasto mucis heatbed sa susenjem, kada imas mnogo jednostavnije metode... i mnogo jeftinije.

No prvo o filamentima:
PLA mozes drzati do 5 dana na otvorenom, nece povuci vlagu.
PTEG,TPU, Nylon,CF su extremo hidroskopni materijali, odmah vuku vlagu iz okoline.
Svi proizvodjaci koriste vodu da bi brzo ohladili filamente posle ekstruzije da bi se zadrzao zeljeni presek.
Redovniji koriste susare no opet se zadrzi dosta vlage u filamentima.
Znaci cim ga otvoris iz vakum pakovanja, filament vec ima podosta vlage u sebi.
Srecom, vlaga uvek ide gde je "vise trazena" pa ako je okruzenje suvlje od filamenta, vlaga ce sama izaci.
Tako da mozes da uzmes kao ja hermeticki zatvorenu plasticnu kutiju gde ce staviti filamente i odvlazivac vazduha, koji je extremno hidroskopan.
On ce lagano izvuci visak vlage iz filamenata koji ce ti tako moci jako dugo stojati.
Npr Amazon TPU je stojao preko 2 godine, bio je savrsen dok nije bio skroz iskoriscen.
Na slikama se vidi nivo vlage okoline i kutije, dok je u kutiji zakucano na 10%. Skoci 1-2% kada ubacim novi filament.
Jedina mana ovog skladistenja filamenata je sto treba par dana da se izvuce visak vlage iz novih filamenata.

20230724_224832.jpg

20230724_224716.jpg

20230724_224727.jpg
 
Nazad
Vrh Dno