Šta je novo?

Šoping u Poljskoj

djordje29

Slavan
Učlanjen(a)
04.09.2009
Poruke
1,908
Poena
210
Krajem meseca idem u Poljsku, i biću u Varšavi, da li može neka preporuka za IT prodavnice, kakve su cene i tako to?
Nešto me kopka da kupim novi Canon DSLR. :D
 
Ne izmisljati puno... u svakoj zemlji imas MM (ili MW u italiji :)) http://www.mediamarkt.pl/

I uveri se da podrzavaju Global Blue ili neki slican tax free sistem, osim ako mislis da se vracas u varsavu u narednih par meseci da vratis porez...
 
Znam za Media market, nego mimo njega.
Ja bi da prođem što jeftinije.
E sad, sto se tice tax free, ja letim iz Budimpešte za Varšavu, kako sad da povratim pdv i gde?
 
Na madjarskoj granici treba da ti pecatiraju (ako se vracas kolima)...
e sad kakvi su madjari sa robom kupljenom van madj, nemam pojma, ali nadam se manje komplikovani od one koju kupis u madj :)

u svakom slucaju poslednja tacka gde izlazis iz EU, nadjes carinika i on ti pecatira papire.
Naplatu mozes da zavrsis i u reifeisenu kod nas...
 
Idem avionom, to me i buni.
Neki kažu na poslednjoj tački tj. granica HU-SRB, neki kažu, neće hteti da ti overe poljske papire, pa ne vraćaju pare na granici, rajfajzen uzima veliku proviziju, totalno sam sluđen.
 
Rajfajzen uzima proviziju (sad su povecali), ali ti je to i dalje bolje nego da se vracas u PL... mozes poslati postom i cekati da ti uplate pare, ali ne znam dal bih to radio.

Mislim da u PL nece hteti da ti overe jer letis u EU.
U HU bi morali da ti overe, samo uvijaj carinika, ali pare verovatno nece hteti da ti vrate tu.
 
Kako god u svakom slučaju prolaziš jeftinije nego kod nas pa i da ti ne vrate te pdv pare ;).
 
Kupovao sam ja fotoaparat u Austriji pre godinu dana a na Horgošu overavao kod Mađara tax free obrazac. Procedura je ista kao i kad kupuješ u HU, dakle desna kolona za vozila. Posle sam naplatio to u raiffeisen banci u BG.
Pošto iz EU izlaziš preko Mađarske, ako ideš kolima, onda ti je procesura ista - overa na Horgošu. Ako se vraćaš avionom iz Budimpešte, onda na aerodromu moraš da ujuriš Mađarske carinike.
 
Jel overavao neko kod hrvata nesto, otkad su u EU?
 
Imam druga u fajzenu i kaze da je provizija 5 evra i reko mi je da trazim taj global blue cek
 
U svakoj radnji gde imaju čekove za tax free reći će ti koji sistem primenjuju. Ako su u global blue, videćeš verovatno na ulazu nalepnicu (pogledaj na njihovom sajtu kako izgleda znak) i obavezno pitaj pre nego što iskeširaš. GlobalBlue je samo jedna od kompanija preko koje prodavci rade a Raiffeisen radi samo sa njima. U drugačijoj varijanti bi morao da ideš opet u PL da pokupiš pare.
 
Global Blue ne mozes da podignes na Madjarskoj granici (ima nekoliko raznih sistema za povrat poreza i sa ovim ne mozes da dignes tamo), ali mozes u Rajfajzen banci.
(Sinoc sam bio na granici i ovo saznao)
Prijavis svu robu (uz racun, obrazac i pasos) u krajnjoj desnoj traci kad izlazis iz Madjarske (prelaz Roszke).
Kad udjes u Srbiju, trebao bi da imas overen papir koji nosis u banku.
Obrati paznju, na granici ce ti trebati fotokopija obrasca koji si dobio u prodavnici.
 
Uff, postaje naporno.
Hvala ti za info!
Videću ja još u Media marketu, ti mora da znaju sve. ;)
 
Nije nista komplikovano... Kupio sa telefon u Saturnu u Hamburgu, tražio formular. Pri izlasku iz eu, leteo sam preko Beča, imaš dva šaltera, na jednom ti lupe pečat, na drugom dobiješ pare nazad. Dobio sam oko 2/3 pdva.
 
Busom, najverovatnije, mislim da ima neki koji vozi do droma, nisam siguran, to moram jos da proverim ali busom ću.
 
Vozom je bolje, jeste da 8 sati traje vožnja ali...

1. Komfornije je, možeš da protegneš noge a ima i restoran.
2. Skoro uvek može da se nađe utičnica za struju, odgledaš film ili trilogiju :)
Čak i ako je precrtan laptop na utičnici slobodno uključi, kondukter mi je rekao da to radim na svoju odgovornost i železnica ne odgovara za moguću štetu, realno i u voz sam ušao na svoju odgovornost :D, a i kapiram da najgore što može da se desi jeste da punjač crkne.
3. Kratko zadržavanje na granici i carinici ne smaraju, mađari ponekad traže da otvoriš kofer na ulasku zbog šverca cigareta. Naši mi nikada nisu tražili.
4. Povratna karta 26€.

E sada kako do aerodroma, na Keleti stanici sednes na Crvenu(2) metro liniju i voziš se do Deak Ferencz Ter, tu presedneš na Plavu(3) liniju i voziš se do kraja Kobanya Kispest, tu sedneš na bus 200E i on te vozi do aerodroma, ovo te ukupno košta nekih 2-3€.
Ili sa Keleti uzmeš taksi do aerodroma za 15 evra...
 
Hmm kako vozom da radi prijavu kod carinika u povratku ? :)
 
Za povrat postoji nekoliko osnovnih sistema, a treba imati na umu da većina prodavnica radi samo sa jednim. Recimo, u Kopru su radili samo preko agencije, Italijani imaju preko agencije ili da se vratiš lično.

Prilikom kupovine, popuni se tax free obrazac. Pri napuštanju carinske teritorije (u ovom slučaju, cela EU) carina mora da overi taj obrazac. Onda:
1. Vratiš se sa tim papirom nazad u istu prodavnicu (imaš određeni rok), noseći isti pasoš i dobiješ pun iznos PDV-a. Ne može niko u tvoje ime (bar ja nisam čuo za to). Problem je za veći iznos u malim prodavnicama, mogu da nemaju pare, pa traže da se najaviš par dana ranije. Jednom mi se u Italiji (MediaWorld) desilo da su tvrdili da im je pao sistem, pa da ne mogu da mi vrate pare. Morao sam da idem još jednom, drugi dan.
2. Pošalješ overen papir poštom (opet postoji rok), uz popunjavanje podataka za karticu, odnosno bankovni račun. Kad dobiju papir, imaju rok obično 15ak dana da ti uplate pun iznos na račun, ali nemaš nikakvu sigurnost da će to da urade, jer nemaš ni dokaz da su dobili papir.
3. Ako rade sa nekom agencijom (GlobalBlue), overeni papir sa carine odneseš na jedan od zilion šaltera po celom svetu (da, postoji rok). Procedura je jednostavna (samo čekaš red), ali izgubiš oko 30 % iznosa. Npr, ako je PDV na računu bio 20 EUR, dobićeš ~12.

Ako kupuješ u EU, tax-free papire možeš da overiš tek na izlasku sa teritorije EU. Ako ideš kolima, to je praktično tek granični prelaz neke zemlje sa Srbijom (sada smo već opkoljeni). Npr, u Mađarskoj ili Hrvatskoj. Imaj u vidu da se iznos PDV-a vidi na forumularu i uzima se prema stopi u državi u kojoj si kupio, a ne u državi preko koje napuštaš EU. Negde imaš poseban red za Tax Free, negde možeš to da obaviš u kućici pre ili posle pasoške kontrole (ali svakako pre nego što stigneš do našeg prelaza). Isto je i ako ideš vozom, s tim da overa nekad može da se uradi u samom vozu, a nekad moraš da izađeš napolje. Najbolje je da najaviš kondukteru pre ulaska u voz šta ti je potrebno. Ako ideš avionom, papir overavaš na aerodromu (opet postoji Tax Free deo) iz kog imaš let kojima napuštaš EU. Npr, ako iz Varšave letiš za Budimpeštu, ne možeš ništa da overiš u Varšavi, jer ne napuštaš teritoriju EU. Ima primera kada pare dobiješ odmah (kako je rekao ljtruba), ali to su više izuzeci, nego pravilo.

I još nešto važno - ako radiš preko agencije, iznos PDV-a možeš da podigneš u bilo kojoj zemlji, ne samo svojoj. Npr, iz Poljske odeš u Ukrajinu i već u Ukrajini (ako si na poljskoj granici overio papir) možeš da podigneš pare. Ali, gde god da ih podižeš, uvek ćeš da dobiješ iznos u LOKALNOJ VALUTI. Kod nas u dinarima, u Ukrajini u hrivnjama, itd. Naravno, kako agencije obično rade sa poštama i bankama, obično možeš odmah da tražiš i konverziju u evre, ali to je po gornjem kursu, pa izgubiš još malo para.

NAPOMENA: Papir možeš da overiš na granici samo prilikom prvog prelaska granice posle kupovine. Ako te tad mrzi, gotovo. Sad, da li i kako carinici proveravaju da li si već napuštao carinsku teritoriju stvarno ne znam, ali da se ne iznenadiš.
 
Znači, u Media marketu uzmem Global blue i overim ih u povratku na Mađarskoj granici, pa u rajfajzen banku po naplatu, tako?
 
Ja mislim da sam ti ja to napisao jos u prvoj poruci sve...
 
Pa je ali da rezimiram, da ponovim i utvrdim gradivo, da nešto ne zaebem. :d
 
Rezime ti je ispravan, a u celoj priči možeš da "zaebeš" samo da nekako ne uspeš da overiš papire. Npr, ne nađeš kućicu/carinika, nešto se ne sporazumete, voz počne da ti beži, itd. ;)
Btw, nemoj da se deprimiraš ako u radnji, u kojoj na kraju kupiš robu, ne rade sa Global Blue. Samo obavezno u radnji pitaj sve za tax free pre kupovine. I pitaj sve dok ti ne bude jasno.
 
Proverio, Media market radi Global blue, a najverovatnije ću busom, to mi je nekako sigurica ali bi mogao da odem vozom. ;)
 
Vrh Dno