Šta je novo?

Samsung Galaxy A55

Da li je displej na A55 dosta bolji od displeja na RNP 13+ modelu ?
 
Nisam stigao ovih dana ništa da probam, telefoni(a55 i rnpro+) su još u kutiji. Sutra ću imati slobodnog vremena pa kačim sve uz tekst. Inače bench je izbacio recenzije za oba modela, pa bacite pogled.
 
Evo mini review A55 vs Redmi Note 13pro+
Oprema:
Probao sam 120w(mora ručno u podešavanjima da se upali, zagreje telefon ali ništa zabrinjavajuće). Puni stvarno brzo
Dizajn:
Meni a55 lepše leži u ruci, ali zaobljene ivice i manji okvir takoðe daju premium izgled Redmiju.
Kamere:
Okačio sam par fotki unutra i napolju, nisam neki stručnjak za kamere, ali Redmi deluje malo bolje, za nijansu. Slikano na miui14, tek sam odradio update na HyperOS
Baterija i hlaðenje:
A55 je danas podešen, prilikom instaliranje je bio mlak, nije se previše zagrevao iako je sve preko 4G išlo. Sa 120w(u kutiji!), dajem blagu prednost Redmiju
Ekran:
Pustio sam hdr+ video, boje mi deluju malo bogatije na Redmi na max osvetljenju, ali verujem da tu ima dosta podešavanja, nisam čačkao ništa
Softver:
OneUI vs HyperOS, stvar ukusa.
Sigurno će A55 imati dužu podršku, ali imam u porodici Redmi Note 8 pro koji fino radi dan-danas.
Ne mogu biti od neke velike pomoći za odabir, svaki ima svoje prednosti i mane. Nećete pogrešiti koji god telefon da izaberete.
Par slika.
A55: https://www.flickr.com/gp/153828062@N04/411k74F7S3
Redmi N13P+: https://www.flickr.com/gp/153828062@N04/1y85fM95g3
 

Prilozi

  • IMG_3258.jpeg
    IMG_3258.jpeg
    196.6 KB · Pregleda: 84
  • IMG_3268.png
    IMG_3268.png
    405.9 KB · Pregleda: 80
  • IMG_3267.png
    IMG_3267.png
    749.7 KB · Pregleda: 76
  • IMG_3269.png
    IMG_3269.png
    653.1 KB · Pregleda: 77
Po Benchmark recenziji pre bih reko da je 2.1 a spominje se i kao što si naveo, ali još uvek sve u magli, nepotvrdjeno.
 
Isti je kao na A54, može da se ugasi animacija pa deluje brže.
@dexter87 Boljka kod većine Xiaomi telefona srednje klase, možda su ispravili to na HyperOS-u.
 
Nema zvanicnih podataka ali na vise mesta pise UFS 2.1 memorija, zanimao me kakav je, ali ovo mi babi i dedi da ne preporuci covek… 😂😂
 
kakav mu je vibracioni motor? Jel i dalje onaj jeftini kao i dosad sto se ugradjivao u A seriju?
 
Nema zvanicnih podataka ali na vise mesta pise UFS 2.1 memorija, zanimao me kakav je, ali ovo mi babi i dedi da ne preporuci covek… 😂😂
A zasto vas toliko pogadja brzina ROM memorije? Da telefon ima 4GB ram memorija pa ajde, malo po malo mora nesto da ucitava u memoriju ali ako telefon ima dosta ram-a i drzi tvoje aplikacije u ram-u, zasto ti je bitna brzina ROM memorije?

Ona (brzina ROM memorije) najvise dolazi do izrazaja kad se ucitavaku veliki fajlovi, recimo igre, kod aplikacija se obicno ucitavaju dosta malih fajlova a tu je razlika izmedju UFS 2.x, 3.x i 4.x dosta manja ili bolje da kazem ne toliko primetna u realnom koriscenju. Primetio bi kad bi stavio jedan pored drugog telefon sa 2.x i 4.x memorijom ali ako nemas cime da uporedis neces primetiti razliku.

Kad se uporedjuje fluidnost dva telefona, vodite racuna da je tu telefon vec dosta stvari kesirao i ucitao u RAM i tu jedino dolazi do izrazaja brzina animacija i CPU-a an ne ROM memorije. Jedno su sinteticki testovi a jedno realno koriscenje...zato se moze videti na raznim klipovima kako je neki telefon iz srednje klase skoro jednako brz kao 2-3 puta skuplji telefon...
 
Nema zvanicnih podataka ali na vise mesta pise UFS 2.1 memorija, zanimao me kakav je, ali ovo mi babi i dedi da ne preporuci covek… 😂😂
Nisam primetio da sporije učitava aplikacije,
šta više, malo me iznenadilo kako glatko sve radi.
Možda se primeti u sintetici ili učitavanju zahtevnijih igara.
kakav mu je vibracioni motor? Jel i dalje onaj jeftini kao i dosad sto se ugradjivao u A seriju?
Ništa posebno, mislim da je malo jača vibracija na r13pro+.
 
A55 juče imao i za 340.
 
Vlasnik sam ovog telefona nekoliko dana, pa bih iznio neke stečene utiske...
Izrada, premium. Rekao bih samsungova kopija ajfonovog pro max-a (dimenzije, ravne ivice, kvalitet izrade). Osjećaj u ruci fenomenalan. Sve utegnuto do kraja. Težina malo veća, ali mu tako dobro stoji. Ekran odličan, pa i na suncu. Utisak malo kvari jedino tog famoznog malo viška "mesa" oko ekrana, ali ništa strašno i ne toliko koliko se o tome priča. Kao što je neko već rekao, namjerno urađeno, da bi se napravila razlika u odnosu na S seriju. Brzina u radu dobra, vjerovatno ne kao na S seriji, ali sve obavlja bez bilo kakvih problema. Kamere iznad prosjeka, više nego korektne u svim uslovima, isto kao i procesor. Lično bih volio da ima zum kameru. Zvuk na zvučnicima preglasan, kvalitet dobar. U kombinaciji sa ekranom, telefon odličan za multimediju. Otisak prsta nešto malo sporiji, ali pouzdan. Otključava 9/10 iz prve. Baterija, šlag na torti. Komotno 2 dana sa otprilike 6-7h upaljenog ekrana u kombinaciji mobilni podaci-wifi. U toku jednog dana ide lagano preko 8 sati.
Sve u svemu za nešto malo preko 300€ koliko me je izašao sa 2god "prave" garancije, više sam nego zadovoljan. U zadnje vrijeme sam pretežno koristio telefone više srednje klase raznih proizvođača zbog ograničenog budžeta i odavno mi nije neki telefon ostavio onaj mali wow osjećaj kao ovaj. Po meni dosta dobro odmjeren telefon po svim parametrima i ima moju preporuku.
 
U ovom trenutku bih kupio A54, da li da sačekam još par meseci da cena A55 padne ispod 300eur, pa i bliže ceni za A54 od 250eur ili nikad neće ići tako nisko, s obzirom na izradu?
 
Pašće, ali verovatno neće baš skoro. Sve zavisi koliko ti se žuri za kupovinom novog telefona.
 
Cena A seriji brzo padne , tako da realno za za mesec dva biće ga puni oglasi za ispod 300€.
 
Jedno su paketi kod provajdera, a drugo cene u maloprodajama.

Što se tiče koliko je koštao A54 na početku može se videti na eponuda sajtu istorija kretanja cena unazad (najniža cena u trenutku), i ono što sam video je oko 57000 din na početku prodaje.
Pogledao sam kretanje cena raznih modela, i za Samsung A seriju najviše opada, nekih 30% za 9meseci, kod Realme skoro da nema pada, Xiaomi simbolično, a Motorola poskupljuje !
 
Juce sam pazario Samsung A55 i imam jedan neobičan problem, kada se tokom razogovora skroz utiša jačina zvuka a da nije mute ostaje dosta glasna tj više nego što mi prija. Takođe kao da se čuje nekakvo pozadinsko šuštanje moguće zbog te jačine.

Takođe kada zavrišim razgovor iz regularnog samsung dialera izbaci mi neku viber reklamu pa mi nije jasno kako to da rešim pošto je namešteno kao default aplikacija samsung a ne viber dialer.
 
Nazad
Vrh Dno