Šta je novo?

Hisense Energy Pro Plus QG35XVOEG -12ka

Ako ti je to dobra temperarura onda mozes samo fan da stelujes kako ti odgovara. Auto fan nije dobar ako grejes jos jednu sobu. Setuj 3-5.
Sada je temp.ok.Bitno je da sam pronasao mesto za daljinski.Video sam i ja da Auto fan nije dobar.Sada je na dve crte.Sve u svemu ide na bolje podesavanje.Svaki savet iskusnih mi dobro dodje.
 
Sa ovim toplijim vremenom klima sve češće ulazi u stand by režim jer brzo dostigne zadatu temperaturu. Negde u tehničkim podacima sam naišao na podatak da joj je potrošnja u stand by-u 1W. Prateći potrošnju na smart utičnici utvrdio sam da u stand by-u troši između 9 i 10W. Ne kažem da se potroši mnogo struje u tom režimu, ali brate, baš ga slagaše!
Standby režim rada je kad ugasiš klimu.
 
Ne. Stanby je kada su krilca vrlo malo otvorena i klima odrzava minimalan protok vazduha da bi merila temperaturu u prostoriji.
 
Stand by je kad je ugašen uređaj na puce. Svaka klima se reklamira time da je u standby modu na 1 do 2 wata. Neki i na 0.5w.
 
To sto oni reklamiraju za 1-2w je kada je klima ugasena ali ukopcana u zid i spremna da se koristi na daljinac ili app i oni to zovu stand by.

Ono sto mi na forumu zovemo standby je kada klima zagrije prostor i prestane sa grijanjem, iskljuci vanjsku jedinicu ali lagano vrti vazduh, cesto podigne krilce.... Drugim rijecima ***** koje ne moze dovoljno nisko modulirati 🤣
 
Uradio pre dan-dva.
Azuriranje za WiFi firmware. Isto sve kao i pre.
 
Razume li neko zašto klima, iako sve vreme radi u istom režimu (ista temp., ista brzina....) u jednom trenutku "vuče" 700 W, pa za par minuta padne na 400 W, pa se vrati na 800 i tako stalno oscilira. Zar ne bi trebalo da kada na početku rada dostigne neki potreban nivo rada u nastavku radi na približno jednakoj snazi?
 
Razume li neko zašto klima, iako sve vreme radi u istom režimu (ista temp., ista brzina....) u jednom trenutku "vuče" 700 W, pa za par minuta padne na 400 W, pa se vrati na 800 i tako stalno oscilira. Zar ne bi trebalo da kada na početku rada dostigne neki potreban nivo rada u nastavku radi na približno jednakoj snazi?
ova klima je malo pojaka i ne moze da modulira ispod 400w. zato kada dostigne temperaturu spusta se sa tih tvojih 800 do 400 i ne može niže od toga, pa da ne bi pregrijala prostoriju sa tih 400w ona se ugasi. Kada skonta da temperatura opadne opet se upali i krece sa nekih 800-700 i dodje do 400 i tako u krug.
Ovo je malo osjetnije ako je u malom prostoru ili su vani visoke temperature pa "prelako" zagrije
 
Ova klima moze komotno da odrzava 50kv i vise s obzirom na snagu. Kada je toplije napolju ponasa se kao on-off klima. Vidi se na grafiku da modulacija ne ide ispod 420W i to moze da bude problem kod nekoga ko hoce da greje manji dobro izolovan prostor.


IMG_2469.png
 
Uh sad ispade da ja lažem kad ranije napisah da retko predje 400w kod mene, uglavnom ide od 330-380. Ili mene ova xiaomi Utičnica laže.
 

Prilozi

  • Screenshot_20240224-113034.jpg
    Screenshot_20240224-113034.jpg
    42.6 KB · Pregleda: 34
  • Screenshot_20240224-113106.jpg
    Screenshot_20240224-113106.jpg
    41.6 KB · Pregleda: 19
  • Screenshot_20240224-113919.jpg
    Screenshot_20240224-113919.jpg
    47.5 KB · Pregleda: 36
I kod mene je slicno uglvnom oko 350-400w. Ako je toplije napolju zna da spusti i ispod 350w. Mada ja se ne zamaram sa tim. Meni je mjerac najvise trebao da ispratim kako klima trosi i sta najvise utice na potrosnju. Sad to vise i ne gledam drzim jednu temp stalno i samo po potrebi pojacam fan preko app.
 
Ova klima moze komotno da odrzava 50kv i vise s obzirom na snagu. Kada je toplije napolju ponasa se kao on-off klima. Vidi se na grafiku da modulacija ne ide ispod 420W i to moze da bude problem kod nekoga ko hoce da greje manji dobro izolovan prostor.


Pogledajte prilog 430349
Kod mene na Energy Monitoringu ne pokazuje tako detaljno - samo ukupna dnevna, mesečna i godišnja potrošnja.
 
Nordic ide najnoze do 360w mada i to retko kad. Uglavnom je na 400w.
 
Dve noci za redom podesim klimu na 19c i jedna crta.Ujutru kada pogledam APP i daljinski prebacila je na automatsko duvanje??Potrosnja jedva vidljiva na APP monitoringu.Zato sam je danas ostavio na 20c i automatsko duvanje.Van je 17c.
 
Dve noci za redom podesim klimu na 19c i jedna crta.Ujutru kada pogledam APP i daljinski prebacila je na automatsko duvanje??Potrosnja jedva vidljiva na APP monitoringu.Zato sam je danas ostavio na 20c i automatsko duvanje.Van je 17c.
Kad klima ode u stand by podigne krilce i prestane skroz da duva UJ pise da je vent automatski, kad opadne temp i pocne da radi, radi na brzini vent koja je postavljena 2 ili 3 crtica, kad se ugasi samo spoljna jedinica a unutrasnja podigne krilce i duva lagano pise brzina venta koja je postavljena 2-3crtica.
 
Kada je toplo moze na auto fan ili kada je hladnije ne bih preporucio, stalno pisemo o tome, na auto se fan ponasa najvise kao da je na low, mora bas drasticno da opadne temperatura da bi auto fan pojacao ventilator, zato je najbolje stimati rucno
 
E ovako ekipa, ima par dana prebacio sam ovu klimu u prostor oko 35-40 kvadrata iz dječije sobe od 15 kvadrata. Nisam je mogao gledati kako se pali i gasi bukvalno svakih 10 minuta sada kada su temperature vece. Ovaj prostor ima samo izolaciju na ploči dok zidovi nista i sva jedna strana od 6m su veliki prozori dok je soba imala 3cm stiropora iznutra.

U tih 40kv je ranije bila TCl klima (frozzini) 18ka koja me je dobro služila. Na identičnom je mjestu pa je zanimljvi porediti. TCL je za 2kg teža i ima 4.5kw na grijanju naspram 4.2kw od energy pro plus.
Dnevna potrošnja je manja za nekih 10-15% otprilike (zadnjih 15tak dana je gotovo ista temperatura od nocnih 3-5 do 13-15 dnevna). Frozzini je trošio 7-8-9 kwh a hisense troši 5-6-7.

Frozini je mogao na toj vecoj dnevnoj od preko 10° spustiti i na 280-300w dok hisense nije mogao ispod 400w, medjutim frozzini je na toj jutarnjoj trosio oko 700-800w pa bi spustao niže kako bi temperatura rasla, dok hisense kroz pola sata-sat već dodje na svoj minimum oko 400w, čak šta više i što je zanimljivo sada radi skoro pa konstantno na oko 360w pa čak neko vrijeme i 350 dok u dječijoj sobi nije išla nikada ispod 400w (isti mjerač).

Mislim da će razlika u efikasnosti doći do izražaja tek kada temperature budu vise ispod nule.

Par sitnica koje sa primjetio još:
  • Frozzini ima glasniji ventilator ali i jače duvanje kada se poredi sa istim brojem crtica ventilatora. Npr približno je 3 crtice na frozziniju kao 4 na hisense.
  • Horizontalno štimanje puhanja (lijevo-desno) je dosta efikasnije kod hisensa, na TCL koliko god da ustimam u stranu uvijek je malo puhalo i ispred, dok hisense kad ukljucim u stranu puse iskljucivo u stranu sad mi super dobro dodje ono pametno oko jer dio vazduha udara u kraj ugaone sećije, kad imam goste pa ne puše u onog ko tu sjedi...
-Vanjska je stvarno nečujna, sad mi je odmah na balkonu na dohvat ruke i smiješno koliko je tiha, jedino ima izražajno ono pištukanje, fućkanje ali ne čuje se u kući ništa.

Majstori su mi potvrdili da je u njoj tosibin kompresor od neke 18ke klime i da je valjda hisense bas ulozio u taj model, htjeli su da naprave kao "premium" model klime koji će parirati dosta skupljim klimama da bude onako kao probojan da privuku kupce i da je sve u njoj navodno pravio hitachi, sad ovaj zadnji dio ne znam da li je istina mada momci ne lažu dobar sam sa njima, ako im neko nije pogresno rekao...

Najbitnije i mani najdraže, gotovo se nikako ne gasi možda ponekad kad baš dohvati stan sunce i temperatua je 15 stepeni
 

Prilozi

  • viber_image_2024-03-03_18-58-14-512.jpg
    viber_image_2024-03-03_18-58-14-512.jpg
    46.9 KB · Pregleda: 25
Ja sam procitao za Nordic na Hiseanse sajtu da koriste Toshibin. Ali nisam otvarao moje spoljasne pa da mogu 100% da potvrdim. @aleksa.ue Jel si imao prilike da otvoris Enegry Pro ili Nordic pa znas da je Gmcc?
 
Ja sam na pisao na forumu da je Toshibin kompresor u Energy.Informaciju sam dobio od montazera koji je ovlascen za montazu za Hisense klime.
 
Ma jeste toshibin a hisense od 2018 saradjuje sa hitachi oko proizvodnje tih sistema za grijanje i hladjenje tako da obe priče su istinite
 
Meni majstor kaze da je Midein kompresor.Ne znam da nisu poceli toshibine da stavljaju u nordic modele.cak i prve energy pro/energy pro hinano su imale Mideine kompresore.Hisense i Hitachi imaju jos od 2002 zajednicka ulaganja.
 
Nazad
Vrh Dno