Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

@Gadjan
Vulkanizer ima gume u trakama koje su razlicitog sastava i tacke topljenja i njih stavlja na osteceno mesto i to onda ide na presu sa grejacem koji topi tu stavljenu gumu i sjedinjuje je sa gumom koja se krpi. Ispod toga moze staviti neko ojacanje da se zadrzi potrebna forma gume, ali tu treba iskustva i znanja sta i kako. To je mnogo bolje od bilo kakvog lepljenja flekica i sl, jer lepak vremenom gubi svoja svojstva. Zato kazem da to treba da pregleda pravi majstor i kaze moze li se to odraditi kako valja ili ne.
http://forum.benchmark.rs/showthrea...ička-sekcija&p=4366160&viewfull=1#post4366160
 
^^^ Tacno tako, ali treba imati u vidu da je u pitanju guma 23ojka ivu nju tesko da moze da uvuce vulkanizersku presu.

@animal
Ne mozes tu gumu duvati na "osecaj" treba ti velika pumpa i manometar, tocti se i desilo zato sto nije bila naduvana kako treba.
 
Poslednja izmena:
Moze predlog za online shop sa pristojnim cenama, trazim BB7.
`Fala unapred.
 
Nisi mi rekao za gel, da li se brzo stanjio ili ne?

Sto ne kupis novu gumu, ja se oko tih stvari nikada ne bi zezao, mislim na krpljenje I tako to. Ipak je novo, novo i guma je u pitanju. Ima da se uzme manometar za 150din, uzeo prosle godine.

Zato sto nisam pri parama, a nisam ni planirao da ove gume menjam bar jos narednu celu sezonu, jer kazem kupio sam ih pre 6 meseci tek.
Reci mi gde ima i kako funkacionise jel moze da se kaci na obicnu pumpu ?

6001 Rucna pumpa za gume.JPG

^^^ Tacno tako, ali treba imati u vidu da je u pitanju guma 23ojka ivu nju tesko da moze da uvuce vulkanizersku presu.

@animal
Ne mozes tu gumu duvati na "osecaj" treba ti velika pumpa i manometar, tocti se i desilo zato sto nije bila naduvana kako treba.

Tacno tako ali to nije glavni razlog, ja vec na osecaj duvam od samog pocetka i otprilike sam se izvestio da znam kada je guma dobro naduvana... Veliku pumpu imam ali ne i manometar.
No pre bih rekao da je uzrok svemu saht... Kada sam u noc preleteo preko njega, video sam kakvo mi se zlo sprema ali tek neposredno pred nailazak na njega, tako da sam imao vremena samo da dignem dupe sa sedista kako bi se tezina rasporedila na celu biciku da ne bi sva tezina ljusnula na zadnji tocak, sledece sto se desilo je potpuno suplja prednja guma, kada sam skinuo da vidim rupa je bila ogromna i ona je usled udara eksplodirala, zadnja je bila ok... I nista sve do pre neko vece kada sam prao biciklu sam primetio sta se desava sa zadnjom, tako da je verovatno to od udara na saht, jer nekih drugih problema nisam imao. Inace par dana pre toga sam 2x busio na staklo.

Ozloglaseni saht :

DSC_0204.jpg
DSC_0206.jpg
DSC_0207.jpg

@Gedza, nosim sada ovih dana, rekose da ce sada prolepsanje i odmah cu da odnesem da vidim moze li se sta uciniti, ne mogu po ovoj kisi...
 
Шта ли радите са тим гумама, ја имам неку обичну Capriolo бициклу, више од десет година трају и прве гуме па и прве (опет неке обичне) рукавице. Једино што ја не возим много, не мерим али не верујем да пређем кило километара по сезони.
 
Au, kako calexx proziva... :) Recimo, ja sam još 2011. kupio dve Continental unutrašnje za rezervu i tek na kraju prošle sezone dobio priliku da ih iskoristim, toliko su trajale prethodne (noname). Pre tri meseca u Planetu kupim opet Continental za rezervu i morao sam već ove sezone da stavim obe, s tim da je jedna već načeta. Jesam vozio po teškom terenu (malo prebrzo), ali na poslednjoj vožnji se zabio mali trn, što je moglo da se desi i na asfaltu. Gume su potrošna roba. A u Srbiji su obično upitnog kvaliteta (kao i sve), pa je čudnije kad traju.
 
@Sh@arence

Znaci da sakupim novac za rukavice,posto ja ionako vozim dosta manje od tebe tako da ne verujem da bi mi se to desilo. Ove koje ja koristim rukavice,u pitanju su Tour de France,brzo se stanji gel na njima i kao da nemam rukavice u toku voznje,isti mi pritisak na sake kao i bez rukavica.

@Animal

Ako je do para ok,nisam znao.
Ja sam uzeo u jednoj radnji kod mene,tu imas svasta,farbe,eksere,srafove,lance,cetke,lance i tako dalje. Oblik je ovakav i ne moze da se zakaci na pumpu,samo se proveri posle pumpanja
Manometar-za-gume.jpg
 
Ovaj moj vulkanizer ima onu starinsku masinu za vulkaniziranje sa rucnim podesavanjem teperature i u nju moze da se stavi sve. Lici na srafstuh, ako znas na sta mislim. Samo sam tu i gledao kako se krpe gume, jernisamnikada isao kod nekog drugog.
Guma se ne pumpa na osecaj. I ja mislim da je guma bila slabo napumpana kada se desio lom. Ako je propisano npr od 2-4 bara ja je pumpam na 3,3 i jeste malo tvrdje za voznju, ali nema problema sa ostecenjima. To mozes da proveris na bilo kojoj pumpi koja ima manometar.
 
Poslednja izmena:
@animal nema tu nista cudno, verovatno je bila maaalo manje napumpana a kada si prosao kroz saht napravio si joj "snake bite", mada ocigledno jednom stranom felne. Proveri ti i tocak da li se iskrivio i da li felna ima udubljenje od udarca mozda?
Meni se to desilo prosle godine samo sto je rupa bila dosta veca pa su mi stradale obe gume + jedna felna. Prednju je spasio amortizer...
 
Шта ли радите са тим гумама, ја имам неку обичну Capriolo бициклу, више од десет година трају и прве гуме па и прве (опет неке обичне) рукавице. Једино што ја не возим много, не мерим али не верујем да пређем кило километара по сезони.

da vozis bici stazom od Dorcola pa prema sajmu, trecina staze je u staklicima od pijandura koji pecaju ili od dileja koji izlaze is kafana i splavova.
ima gradsko zelenilo onaj mali cistac sa kojim ciste ivicnjake. taman dimenzije za bici stazu. pisao sam predsednicima opstine i grada da bar jednom nedeljno pociste, jer nije cisceno od postanka. gradski mi odgovorio da za to nema ingerenciju. napisao sam mu da laze, jer grad, drzava, daje pare za platu direktoru plus, kako to ide, direktor je partijski kolega. mislim da sam onom zutom govnetu pisao i onoj ustaskinji dok je bila predsednik Starog Grada.
 
Poslednja izmena od urednika:
Isao sam danas kod vulkanizera jednog od najpoznatijih, video je ostecenje, konsultovao se sa kolegom koji to radi takodje i rekao da moze da se krpi ali ne zna da li ce da mi se isplati posto ce tu da ode 400-500 din materijala... Meni ne ide nikako u glavu kako toliko na rupicu 0.5 cm x 0.5 ajde mora i malo preko da se to stopi ili sta, ali opet mi nije jasno kako toliko za materijal... Uglavnom kaze da moze ali ne moze odma mora to da se ostavi da stoji pod presom nekom 2-3 sata i rece jos nesto nisam ga najbolje ni razumeo sta tu mora da se uradi.

U svakom slucaju ja sam je danas vozio 16 km i ide normalno tako da cu sutra da skinem i da mu odnesem da vidimo kada se skine da li ce da se pokazes sta sa unutrasnje strane i da se bolje pregleda iz svih uglova kakvo je ostecenje i onda cu da ga pitam moze li i za cenu ako je pristupacna ja cu da okrpim pa sta bude opet da me posluzi kolko tolko nego da dajem 1400 + postarina za novu.

Sto se tice napumpanosti guma nema sanse da su bile izduvane ja bas vozim sa tvrdjim gumama moze samo da bude preduvana, no nije ni cudo onde ne znam dal ste videli lepo na sahtu prvo udara na jedan metal pa na drugi pa na onu rupetinu na asfaltu a sve je prilicno dubuko ne znam kao da na slici deluje da nije strasno a u stvarnosti je katastrofa.

Tako da cu javim sutra kada odnesem skinutu sta se desava i ima li iznutra jos kakvo ostecenje...

@BogdanB ima li ta radnja gde si kupio sajt ?
 
Nema sanse da bih je ja krpio ni za dzabe.
Ne znam kako si se usudio da vozis s takvom gumom. Mrvica joj fali da ti iskoci balon napolje. Da ti je pukla u voznji mogao si da nayebes negde.
Nije smak sveta koliko kosta nova guma, sigurnost nema cenu.
 
Ako je materijal 500 din, za ruke ide sigurno još toliko. A da je i manje, suviše je mala razlika do nove gume. Ako se baš nema para, ja bih završio ovu sezonu i do proleća nekako skupio za novu gumu. Možda se ništa ne desi, ali vožnja sa takvom gumom je preveliki rizik.
 
@Animal

Nemaju sajt ali te radnje imaju u svakom gradu 100%, verovatno ti manometri mogu I na pijaci da se nadju.
Ja ne bi smeo sa tom gumom da vozim, veliki je to rizik. Nemoj da se igras glavom. Iz kog si grada?
 
Teško će se zakrpiti jer pegle koje greju/krpe to imaju mnogo veću površinu i postoji velika šansa da guma povuče u jednu stranu. Možda može da se krpi kao tubeless ali to je velika rupa, ne znam. Što se tiče cene i svega ostalog kako kažu Englezi tough luck, sledeći put ćeš više paziti. Ja sam od maja do sada dao 70e za gume (dva para) niko mi nije kriv za to.
 
Moguće, moguće. :D.
 
@Animal

Nemaju sajt ali te radnje imaju u svakom gradu 100%, verovatno ti manometri mogu I na pijaci da se nadju.
Ja ne bi smeo sa tom gumom da vozim, veliki je to rizik. Nemoj da se igras glavom. Iz kog si grada?
Trebalo bi da na toj gumi ima presta ventil, tako da taj manometar ne odgovara.
A vulkanizeri su teski vacarosi pa za dobar dan bi da naplate 500din.
Na kraju bi ti zalepio obicnu flekicu i trazio 500din, garantujem.
I to ce jos da trazi da ti skines i namestis.

Po meni se ne isplati jer za 1000 din a verovatno i manje imas da kupis novu gumu, naravno ne kontinental ali citavu.
 
Poslednja izmena:
Rekoh ja, flekica od stare spoljašnje, ne košta ništa a verovatno će da radi (kad i ovako sa rupom ide...), samo dovoljno veliku flekicu napraviti i dobro zalepiti.
Čak i da ne služi svakako je za bacanje a 500 din za krpljenje se ne isplati jer je to trećina ili polovina nove gume.
 
Za 500din ima da se kupi cela spoljasnja guma, nego vulkanizeri nece nista da rade bez 500din.
 
Danas ubijeno kvalitetnih 42km za 2h05min.

Jel zna neko gde mogu da kupim zaštitnu traku od kevlara što ide između spoljne i unutrašnje gume?
 
Poslednja izmena:
Svaka vama cast kako peglate po ravnom...Danas je bio divan dan i odpedalao sam fino. Prvo sam udario penjajucu turu...http://www.sports-tracker.com/workout/sinisarradovanovic/560fed33e4b01d78b79cdbc4. Onda sam hteo da vidim kako mi ide po ravnom...http://www.sports-tracker.com/workout/sinisarradovanovic/560fed38e4b0035b0e9ad2ca. Sto je najgore, avg speed po ravnom mi je prilicno jadan. Delom zbog golemih guma (29x2.3) a delom i zbog vetra koji nije bio mnogo jak ali mi je rokao u facu sa Backe strane...
 
Poz narodje jeli bio ko juce na karlovackom maratonu :)?
 

Prilozi

  • 20151003_131518.jpg
    20151003_131518.jpg
    647.1 KB · Pregleda: 153
  • 20151003_131644.jpg
    20151003_131644.jpg
    631 KB · Pregleda: 140
  • 20151003_110032.jpg
    20151003_110032.jpg
    845.9 KB · Pregleda: 151
Poslednja izmena:
Ja sam planirao ali zbog obaveza kod kuce nisam mogao da stignem na vreme pa sam odvozao slicno zahtevnu brdsku i solidnu ravnu voznju.
Lepa bicikla. Koji model, marka? Svidjaju mi se pedale :)
 
Vrh Dno